Last news in Fakti

7 Юни, 2020 08:51 2 331 17

Полша увеличи тарифата за пренос на руски газ

  • полша-
  • газопровод-
  • русия

Решението се отнася за собственика на полския участък

Полша увеличи тарифата за пренос на руски газ - 1
Снимка: БГНЕС

Полските власти приеха нова тарифа за транзита на руски газ по преминаващия през полска територия тръбопровод Ямал-Европа, предаде "Дойче веле".

"Въвеждането на тарифата през 2021 г. ще доведе до увеличаване на плащанията за услугите по транспортиране на газа средно с 16.5% в сравнение с действащата тарифа", съобщи полският енергиен регулатор URE.

Решението се отнася за собственика на полския участък на газопровода Ямал-Европа EuRoPol Gaz, който е съвместно дружество на "Газпром" и полския концерн PGNiG.

За оператора на полската газопреносна система Gaz-System тарифата на входа към територията на Полша ще поскъпне с 10-13% в зависимост от вида на горивото. Поскъпването е в резултат на значителни стратегически инвестиции, предприети от компанията Gaz-System в интерес на енергийната сигурност на Полша, посочват от регулатора.

Тарифите ще са в сила от 1 януари до 31 декември 2021 г.

Междувременно през май Gaz-System получи всички разрешителни за изграждането на газопровода Baltic Pipe, който ще пренася гориво от Норвегия към Полша. Варшава разчита благодарение на него да намали зависимостта си от доставките на руски газ.

Планира се от 2022 г. Baltic Pipe да започне да доставя гориво от Северно море за Полша, а впоследствие и за балтийските страни. По него ще може да се транспортира е газ от Полша за Дания и Швеция - включително втечнен.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоце

    13 40 Отговор
    Браво Полша , помогнете на Украйна

    Коментиран от #3

  • 2 Мим33

    45 9 Отговор
    Тия панета ,правят всичко възможно да пречат не само на доставките от Русия,но утежняват си и сами си пречат най вече на тях самите.Малоумници са с техните пристрастия..
  • 3 Я пак прочети

    25 7 Отговор

    До коментар #1 от "Гоце":

    Първосигнално мислиш пич-сега крайната цена ще е по-висока за потребителя-в случая Германия.А както знаем,че в последните години Германия и Полша много се "обичат"--едва ли това ще е от полза за поляците...Да не говорим,че си пише в статията-решението за вдигането на транзита е взето заедно с Газпром.Та едва ли украинците ще имат полза.

    Коментиран от #7

  • 4 Ххх

    24 7 Отговор
    Да следва реципрочно повишаване цената на руската газ за Полша.
  • 5 Иван

    23 8 Отговор
    Имам усещането, че Германия ще стъжни наведените към САЩ полници

    Коментиран от #10

  • 6 ****

    20 4 Отговор
    Незнам руснаците дали няма да затворят крана въобще,договора с поляците изтича през 2022г.и нов договор сигурно няма да има,а газ за германците по СП2 .
  • 7 Гоце

    3 25 Отговор

    До коментар #3 от "Я пак прочети":

    Вдигане то на транзитните такси ще вдигне цената на така наречения евтин руски газ , държавите ще купуват евтиния американски газ

    Коментиран от #9

  • 8 Ю Кортес

    5 19 Отговор
    Полша вече не зависи от руски нефт и газ и може да си прави каквото иска.
  • 9 Гост

    26 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гоце":

    Евтин американски втечнен газ? Знаеш ли, че транспортирането му струва почти толкова, колкото и самия газ?Защото не можеш да си го получиш по тръбата, а след дълго пътуване с танкери? То ако беше евтин немците нямаше да залагат на Северните потоци. Или се мислиш за по-голям умник от тях?

    Коментиран от #11, #14

  • 10 Хи хи

    6 13 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Аз имам предчувствие то че Германия е един надут балон и твърде преекспонирана дори като регионална сила защото за световна изобщо не може и да става на въпрось.
  • 11 Гоце

    6 28 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    България вече купи по евтин американски газ Германия също купува от САЩ. Когато всички вдигнем транзитните си такси , първо ще печелим повече второ ще намалим приходите на Русия с които да се меси в чужди държави

    Коментиран от #12, #15

  • 12 DRISNIATA metev

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гоце":

    IA IDI DA VDIGNESH NA MAIKIA TI GASHTITE,CHE MI OMRUZNA MRUSNICATA!

    Коментиран от #13

  • 13 Гоце

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "DRISNIATA metev":

    Гей какво можеш да правиш ,тебе те правят
  • 14 Знаеш ли

    0 9 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Колко са евтини компресорните станции на 1500 метра дълбочина за турски поток.Ами за експлоатацията и профилактиката им.
  • 15 Мим

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гоце":

    Това са глупусти,България купила по евтин газ от сащ,къде го чети това.Няма по евтин от руския.А относно това Русия предлага,който иска купува,ненасилва никого за това.Това ли е месенето?
  • 16 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    РУСИЯ - ПАРАД НА ЗВЕЗДИТЕ И ПЕСЕНТА ---"ЕХ ГАЗ -НЕФТ И ГАЗ - УГЛЕ ВОДОРОДНЬИЕ ... " !!!!!!!!
  • 17 Бпф

    3 0 Отговор
    Интересно, как газопровода от Норвегия получава всички разрешителни, щом Норвегия НЕ е в ЕС и би трябвало да търпи всички ограничения, наложени на СП 2 ??? Руснаците с право мълчат, ще зададат тоя въпрос, когато му дойде времето и от ЕК или ще трябва да свалят и техните ограничения, или да плащат милиарди неустойка.