Last news in Fakti

8 Юни, 2020 08:18 2 755 25

Убиецът на Джордж Флойд се явява пред съда

  • сащ-
  • полиция-
  • джордж флойд-
  • минеаполис-
  • доналд тръмп

Очаква се демократите да внесат пакет от реформи, целящ ограничаване използването на прекомерна сила

Убиецът на Джордж Флойд се явява пред съда - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На фона на продължаващите в Съединените щати и по света антирасистки демонстрации за първи път пред съда в Минеаполис ще се яви Дерек Човин - американският полицай, на когото бяха повдигнати обвинения във връзка със смъртта при арест в града на афроамериканеца Джордж Флойд.

Възпоменателна проява за Флойд, ще има в Хюстън, където той е прекарал по-голямата част от живота си и където утре ще бъде погребан.

Днес вероятният кандидат на демократите за президент на Съединените щати Джо Байдън ще се срещне със семейството на починалия афроамериканец. Това съобщиха двама водещи сътрудници на Байдън, цитирани от Ройтерс.

Предвижда се той самият да не присъства на църковната служба, за да бъдат избегнати всякакви притеснения за опечалените от присъствието на бодигардовете му от „Сикрет сървис“.

Същевременно лидери в американския град Минеаполис обявиха плановете за разпускане на полицията в града заради смъртта на Флойд при арест, която доведе до протести срещу расизма в цялата страна.

Председателят на градския съвет Лиса Бендър заяви за Си Ен Ен, че е взето решение да се изгради нов модел на органи за спазване на реда, който “в действителност да се грижи за безопасността на града.”

Други официални лица споменаха, че няма начин сегашнато полицейско управление да се реформира и за това трябва да се разпусне.

Сега в Минеаполис целта е да работи за създаване на стратегии с помощта на общностите в града за  замяна на сегашното управление.

Поредният случай на смърт на невъоръжен афроамериканец в ръцете на полицията оказва натиск за действие и спрямо законодателите.

Днес се очаква демократите да внесат пакет от реформи, целящ ограничаване използването на прекомерна сила.

Темата за полицията се очаква да бъде разисквана днес и Белия Дом по време на кръгла маса на президента Доналд Тръмп с представители на органите на реда. 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полицията вън

    29 7 Отговор
    Не разбирам кой си мисли че това е демокрация. Хората се запасяват с оръжия като луди защото знаят че само те самите могат да се защитят от идващата престъпна вълна.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Полицая

    39 9 Отговор
    А защо никоя медия не споменава, че въпросният черен е бил друсан на опиат и метамфетамин по време на задържането, оказвал е съпротива по време на ареста и е лежал в затвора за въоръжен грабеж и др.

    Коментиран от #8, #17, #22

  • 4 UFO

    29 2 Отговор
    Невинен негър е като да срещнеш албинос . Нямате представа на какво са подложени полицаите в US ежедневно.
  • 5 Софиянеца

    29 3 Отговор
    Защо не познавам хора с проблеми с полицията? Който се държи подобаващо няма проблеми, които краде и мами има . Едно време много хора си отидоха но нямаше рецидив с 11 присъди по улиците. Продължавайте да подкрепяте престъпници и като дойдат за вас да ви ограбят изнасилят дискриминират защото сте джендъри да не се сърдите на Полицаите. Катили малоумни
  • 6 Хи хи хи

    9 1 Отговор
    Сащ следват с победен марш ходът на ЮАР.
  • 7 Airwell

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Полицията вън":

    Ти ще гледаш как хем ще отслабят полицията хем ще забранят оръжията.Тогава просто белите ще изчезнат от там както става в ЮАР.

    Коментиран от #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 2253

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Каква съпротива бе каскет":

    по-добре ти изгледай другите клипове. Не само този, коъто го повтарят нарочно. В колата оказва съпротива на същия този полицай, който ще съдят. И е криминално проявен. Огледай и двете страни итогава коментирай.

    Коментиран от #11

  • 11 Qwwe

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "2253":

    И кво,трябва да го убие ли?

    Коментиран от #12

  • 12 редови

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Qwwe":

    Човекът си го обезвреди тихо и кротко без употреба на огнестрелно оръжие. Къде точно се е ос..ал пейзажа едва ли ще разберем от коментарите под нашенските новини.

    Коментиран от #13

  • 13 Qwwe

    1 12 Отговор

    До коментар #12 от "редови":

    Той си го обезвреди,но донесе вреда не само на Сащ,а и на много държави,виж кви са щетите,цял свят се люшка,заради един некадърник расист

    Коментиран от #20, #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Точно

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "иии":

    Обратно там и вън от белите континенти
  • 17 Бай хой

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Полицая":

    Защото полицаите не са го арестували а убили. Защото полицаите са извършили тежко криминално престъпление по служба възползвайки се от служебното си положение. По всички закони полицаите не могат да черпят права от престъпната си дейност. Извършвайки престъплението убийство те автоматично от полицаи се превръщат в престъпници. Полицейската значка не дава право на носителя да извършва престъпления. Всеки трябва да си плаща за престъплението. Включително и полицаите. Не се наричай полицай щом защитаваш престъпниците. И понеже си е неграмотен да ти обясня. Това че са открити следи от наркотици в кръвта му не значи че е бил дрогиран по време на убийството му.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 jforfk

    4 0 Отговор
    Не искам да коментирам кой е крив и кой е прав. По маса медии казаха че въпрсният загинал е престъпник и е оказал съпротива при арест. Не ща и да коментирам проявената несъразмерна сила. Но питам. Защо когато полицията в САЩ разпръсне демонстранти на явно "незаконен" протест няма вой по медиите ви от политиците в ЕС за правата на хората, за правата на събиране демонстрации и т.н. права. Защо правителството на САЩ не е дадено под съ за правата ... ЗАщо не са наложени санкции и каквото там трябва. ЗАщото сега протести има и в Хонконг. Ама там за всички тези права - демонстрации, на човека на събиранията и т.н. които явно противоречат на законодателството в Китай и полицията прави точно същото както е в САЩ, веднага се налагат санкции, реве се по медиите а политиците осъждат насилието в Китай?! Не търся нито кой крив нито кой прав, просто аршините трябва да са еднакви!!
  • 20 редови

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Qwwe":

    Очевидно е, че вредите ги нанесоха лумпените по протестите. Отделно, че самата ситуация няма основание да се разпростира по-далече от съда.
  • 21 898

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Qwwe":

    Нещата не са толкова прости колкото искате да ги представите.Сам го знаете. Щом сте казали А трябва да кажете и Б!
  • 22 бивш полицай

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Полицая":

    По наше време ако не можеш да задържиш опасен престъпник с голи ръце и определено без да го убиваш се смяташе за излагация.
  • 23 Ккк

    6 2 Отговор
    Свобода за полицая герой
  • 24 Рошко

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Airwell":

    Каквото си посял това ще жънеш, явно е дошло времето за жътва тях ото винаги е било фалшива демокрация, или демократичен расизъм
  • 25 Летто

    1 0 Отговор
    И ще пуснат бирници и чиновници по петите им. Без характеристика -образование и работа ще ги тикат по затворите и там на скрито пак същотото...Излъганите камилчета