Last news in Fakti

10 Юни, 2020 07:36 2 531 5

Ключова германска визита в Израел

  • германия-
  • израел-
  • хайко маас

Германският външен министър Хайко Маас е на посещение в Израел, където ще обсъди плана за мир на американския президент Доналд Тръмп

Ключова германска визита в Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският външен министър Хайко Маас е на посещение в Израел, където ще обсъди плана за мир на американския президент Доналд Тръмп. Планът включва анексирането на палестинските територии на Западния бряг на река Йордан.

Маас ще разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху, външния министър Габи Ашкенази и министъра на отбраната Бени Ганц. Необичайно за посещения на германски първи дипломат, Хайко Маас няма да посети палестинските територии заради пандемията от Covid-19, както се твърди в официалното съобщение на външното министерство в Берлин. Но е предвиден видеоразговор с палестинския премиер Мухамед Иштайех, който вчера обяви, че палестинската автономия е представила свой алтернативен план за уреждането на конфликта с Израел.

Планът предвижда създаването на „суверенна палестинска държава, независима и демилитаризирана“ с „незначителни изменения на границите, когато е необходимо“.

С встъпването си в длъжност на 17 май новото израелско правителство обяви намерението си да анексира територии на израелски селища на Западния бряг, както предложи Доналд Тръмп.

Това може да се случи още на 1 юли, когато Германия поема ротационното председателство в Съвета на ЕС и в Съвета за сигурност на ООН. Евросъюзът  се противопоставя на анексирането и твърди, че то противоречи на международното право.

С анексирането Израел отстоява интересите си в областта на националната сигурност, обясни Нетаняху. Териториите са окупирани от Израел от 1967 година по време на Шестдневната война.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    5 2 Отговор
    Усещам че евреите пак яко ще завият като чакали, за рапарации за да не им пречи Ес

    Коментиран от #2

  • 2 Тиберий

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Колко ли ще кихне немецът от еврейски произход на господаря си
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Смех

    2 0 Отговор
    Яяя нацистката двиня Маас се разгрухтя.Закривай.Хахаха
  • 5 Димо

    5 1 Отговор
    Няма палестински територии, нито окупация. Юдея и Самария принадлежат на еврейския народ .