Last news in Fakti

11 Юни, 2020 15:07 2 561 40

Джамбазки: Антициганизъм в Европа няма

  • ангел джамбазки-
  • джамбазки-
  • цигани-
  • европа-
  • роми-
  • еп

В Европа не съществува расизъм, заяви българският евродепутат

Джамбазки: Антициганизъм в Европа няма - 1
Снимка: БГНЕС

Нито расизъм, нито антициганизъм съществуват на Стария континент и това трябва да стане ясно на всички, особено на т.нар. зелени (либерали). Това заяви българският евродепутат Ангел Джамбазки.

За нас в България е важно всеки да спазва законите на държавата и да се съобразява с моралните ценности, които българското общество проповядва. Всичко друго е груб, престъпен популизъм, категоричен е българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Повод за неговата реакция бе заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП от миналия четвъртък, на която беше обсъден проектодоклад относно прилагането на националните стратегии за интеграцията на ромите и съществуващата рамка на ЕС за борба с негативното отношение към хората от ромски произход, изготвен от Ромео Франц (Зелените/ЕСА, Германия). В своя доклад представителят на Зелените/ЕСА в ЕП призовава стратегията за интеграция на хората от ромски произход след 2020 г. да включва правно обвързващи цели за държавите членки, както и механизъм за мониторинг на равнище ЕС, за да се избегне злоупотребата с финансови средства и да се следи системната дискриминация.

Българският представител в ЕП и член на групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки внесе предложения за промени на предложения доклад, предадоха от пресцентъра на ВМРО. Според предложените изменения резолюцията на ЕП трябва ясно да заявява, че хората с цигански произход живеят в маргинални и много лоши социално-икономически условия в Европа по свой избор. С отказа им да спазват разпоредбите на страните членки те саботират опитите да бъдат напълно интегрирани в техните общества.

Джамбазки не е съгласен и с твърдението на докладчика, че постоянен и структурен антициганизъм продължава да съществува на всички равнища на европейското общество и че той се проявява ежедневно. Заместник-председателят на ВМРО категорично отхвърля идеята на своя немски колега Франц за разработването на Директива за равните възможности и приобщаването на хората с ромски произход – законодателен акт със задължителен характер за Европейския съюз и неговите държави членки. Според него ЕК трябва да проведе консултации преди да взима решения за разработване на допълнителни политики за равенство и приобщаване на хората в Европа, поставяйки борбата срещу бедността на преден план.

Съгласно предложените от българския представил промени, осигуряването на подходящо финансиране за прилагането на националните стратегии за приобщаване за хората с ромски произход след 2020 г. от местните, регионалните и националните бюджети на държавите членки не трябва да им бъде вменявано като задължение. Освен това държавите членки трябва да гарантират, че разпределените средства по такива и сходни програми се изразходват правилно и не се използват неправомерно от НПО-та, подкрепящи правата на хората от ромски произход, каквато е порочната практика до момента. Джамбазки още счита, че трябва да бъде премахнат текстът, с който се призовава държавите членки официално да признаят антициганизма като конкретна форма на расизъм срещу хората с ромски произход и да развият и приложат конкретни и ефективни превантивни и корективни мерки срещу него на всички равнища.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джим Кроу

    25 10 Отговор
    Браво, Джамбазки!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 препатил

    11 11 Отговор
    Верно ли бе, Джамбо? Иди в Германия да кажеш, че си от България, ама не си циганин и после се изказвай!
  • 4 Тоа па

    5 17 Отговор
    Къф е тоа бе. Я как е зейнал. На мн п рст ми мяза.
  • 5 айде айде

    9 16 Отговор
    Точно този е най-големия расист, дге.
  • 6 Ромите са проказа

    25 4 Отговор
    Ако няма цигани няма антициганизъм просто е! Няма антитроризъм ако няма теористи.

    Коментиран от #7

  • 7 препатил

    24 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ромите са проказа":

    Цигани има. Доста тукашни и румънски. Което въобще не работи добре за нас.
  • 8 1234

    14 4 Отговор
    За това вече няма и българи в България а само турци и цигани
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТТТТ

    26 3 Отговор
    Искат германците да ни накарат да им плащаме здраво помощи на ромите, за да не ходят в Германия! Това е цялата истина! Преди 15 години от Франция ни дадоха пари, за да им напрамиме блокчета в столичния квартал Христо Ботев, за да не ходят във Франция, дори дойдоха на място французи да видят как и доколко са направени блокчетата! Видях го с очите си! Чудят се как да ни прецакат съюзниците от ЕС

    Коментиран от #13, #28, #29

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мим33

    19 3 Отговор
    Абе да заминават тия манги всичките от България,дето ги искат,няма да плачем за тях..
  • 13 Искат да ни ги върнат, няма проблем!

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "ТТТТ":

    Но поне да ни ги кастрират, ние ще се погрижим за останалото!

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Прохор

    11 2 Отговор
    Няма,но трябва да има анти циганизъм
  • 15 ТТТТ

    15 2 Отговор

    До коментар #13 от "Искат да ни ги върнат, няма проблем!":

    Напротив, искат да ни ги върнат и на всичко отгоре са ги размножили, здраво! Познавам двама братя роми отидоха в Германия преди 6-7 гадини със съпругите си! Имаха по две деца, сега и двамата имат по 6-7 и от парите от помощите в същия квартал си купиха къща! Все още са там, зашото апартамента им е безплатен, и по цял ден поркат и чакат помощи!
  • 16 1234

    9 0 Отговор
    За съжаление няма....не ни дават
  • 17 ТТТТ

    14 2 Отговор

    До коментар #13 от "Искат да ни ги върнат, няма проблем!":

    С парите от помощи си купиха къща в същия квартал в София кв.Христо Ботев! За сега са там, заради помощите, но там им е много тъпо и с нетърпение чакат да се завърнат в цциганията, много я обичат! За 6-7 години в Германия не знаят и сто думи, мразят германците, защото са били студени и много умни и ги карали да работят
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 прока

    5 16 Отговор
    Джамбазки е поредния пример за съществуването на расизъм в България. Джамбаски може ли да отговри на въпроса защо няма нито един съдия,прокурор,пилот,генерал ,български граждани от турска или ромска етност в дамократична България намираще се в ЕС,отговоре е че има дискриминация и расизъм при избиране на тези професий,това е нашата демократична България,това е неоспорим факт което води на недоверие към държавата.

    Коментиран от #21, #22, #26, #31

  • 20 Директорчето

    11 3 Отговор
    Правят се на интересни разните му там зелени. Вижте етническият състав на "партийката" за да придобиете представа, защо те предлагат тази откровенна глупост. Гледат да се качат на американската вълна, това е! Даването на допълнителни привилегии на някой само заради етноса му е нарушаване правото за равнопоставеност на всички останали. Това няма как да се приеме! Утре и партията на пиратите ще шока повече привилегии за тяхната общност и така до безкрай ...
  • 21 Дададаад

    12 3 Отговор

    До коментар #19 от "прока":

    Защото тези постове се заемат според способността на даден индивид, а не според етноса!Чист расизъм е това да мислиш,че нещо ти се полага,само защото си ром или ескимос и т.н. Ами да направим квота и за доктори тогава, която да се заема по етнос не по ценз. Тогава да ти се падне един от квотата и да видим, какво ще правиш!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дададаад

    9 3 Отговор

    До коментар #22 от "ТТТТ":

    Щом искат толкова, да им открият квоти за пожарникари,доктори,полицаи,архитекти,учители и инжинери и да ги използват за обслужване на техните квартали. Много интересни ситуации ще се получат:д
  • 24 Актуална Антена

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "ТТТТ":

    А кой е по учен според теб? Бат Сали или Бат Бойко. Ахмед Доган или Томислав Дончев.
  • 25 ПЕНКО

    6 4 Отговор
    ИМА -ИМА -И ЩЕ ИМА !!! И АНТИСЕМИТИЗЪМ ЩЕ ИМА !!! И СССР Е ВИНОВЕН --- МОЖЕШЕ ДА ПОБЕДИ ХИТЛЕР ПОНЕ СЛЕД 2-3 ГОДИНИ !!!???
  • 26 без лозунги

    8 5 Отговор

    До коментар #19 от "прока":

    Няма, щото не им се учи и не им се работи бе. Образованието е безплатно до средно. Оттам нататък ако циганин завърши добре гимназия, със сигурност ще изскочат поне 5 НПО които да му осигурят стипендия да учи, ама то не ще. Толкова е нисък вече бала, че ако има добър успех и ще влезе в доста специалности.Него са го научили да лежи, да се размножава и да папка.Единствената амбиция на някои момета е да го докарат до начална учителка на децата, но оттам идва трагедията, че те и сегашните нямат добро ниво и децата излизат неграмотни, пък с новите по-вероятно е да заговорят на цигански българчетата, отколкото обратно..И вероятно има причини защо осиновени в чужбина имат повече шансове. Защото циганите се влияят много от средата си. Те не мислят самостоятелно, ако средата им каже, това е ок, го правят, както
    в случая новите родители са им средата. Но ако махлата не е съгласна детето да учи, то никога няма да избере да учи. Щото е по-лесно и не е научено да е самостоятелно. Е затова колкото и да им тъжно на някои социалните служби на запад отнемат деца. Лошото е, че и по този начин децата се травмират, ако е по-късно, пък и има опасност да попаднат при някои педофили, а не нормални родители. Оправия няма май...

    Коментиран от #33

  • 27 1661

    3 0 Отговор
    Има и е видно срещу кого се прилага, където и за каквото и да е било.
  • 28 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "ТТТТ":

    Какви блокчета бе това са Европейски граждани могат да ходят където си искат.Какви блокчета това са номадски народ.
  • 29 Те там във Франция

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "ТТТТ":

    много кокетни блокчета са им направили на повечето от бившите африкански колонии и половината са се очовечили, но другата.... После защо имало расизъм.
  • 30 Ооо

    2 0 Отговор
    Бедняшка дискриминация има по-цял свят ....няма общо с нищо друго а само с това имаш ли пари и добър адвокат ????
  • 31 Е ми няма!

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "прока":

    Защото в България турци няма! И защото еволюционното развитие на споменатите от теб е като твоето, тоест нулево!

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 прока

    1 6 Отговор

    До коментар #26 от "без лозунги":

    Дa иcкaтe или нe в Бългaрия имa 1 милиoнa бългaрcки грaждaни oт турcкa eтнocт и 2 милиoнa бългaрcки грaждaни oт рoмcкa eтнocт,чe нa тeбe ти ce иcкa дa нe нямa тoвa нe прoмeня фaктa чe ниe cмe в Бългaрия и имaмe прaвoтo нa caмooпрeдeлeниe кaтo турци или рoми и т.н.Вcъшнocт caми cи признaвaтe чe имa рacизъм и диcкриминaция в Бългaрия ,кaзвaтe тe oт 3 милиoнa бългaрcки грaждaни oт турcкa или рoмcкa eтнocт нeмa eдин кoйтo e дa учил и зacлужил прoфecийтe cъдий ,прoкурoр,гeнeрaл,пилoт, пo гoлямa глупocт нe cъм чувaл дoри нaдминaхтe и Бaй Гaньo.
  • 34 Излитай тогава

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "прока":

    Батко, ти не можеш да пишеш и да смяташ, искаш пилот да ставаш...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 садията

    2 0 Отговор
    Жамбас недей кряка а си пий ракийката
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ИВАН

    3 0 Отговор
    Антициганизъм няма, ама има антибългаризъм и всеки българин го е усетил на собствения си гръб