Last news in Fakti

12 Юни, 2020 13:37 1 413 4

ECDC: Рискът от повторното въвеждане на карантина в ЕС е умерен до висок

  • ес-
  • ecdc-
  • риск-
  • карантина

Важно е да се спазват препоръките относно социалната дистанция и да се поддържат високи стандарти за хигиена

Рискът, втората вълна на инфекции с коронавирус да бъде достачъно сериозна, че да изисква повторното въвеждане на карантина в европейските страни, е умерен до висок, заявиха в петък здравните експерти на ЕС. Според тях, нуждата от извънредно положение и строги мерки зависи от постепенното облекчаване на ограниченията и от това как хората се придържат към тях, предаде Reuters.

Пандемичната оценка на риска от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) също прогнозира умерено повишаване на броя на заразените през следващите седмици, въпреки че пандемията е преминала своя пик в повечето страни на Стария континент.  

„Пандемията не е приключила“, каза директорът на ECDC Андреа Амон в изявление, придружаващо оценката.

Тя допълни, че макар да има тенденции за намаляване на инфекциите с Covid-19 в цяла Европа, все още са необходими усилия за ограничаване на разпространението на болестта.

„Важно е да се спазват препоръките относно социалната дистанция и да се поддържат високи стандарти за хигиена. Приносът на всеки има значение“, обясни още Андреа Амон.

Базираната в Стокхолм ECDC следи и съветва ЕС относно болестите и общественото здраве.

Оценката на организацията гласи, че строгите мерки за социално дистанциране, наложени от много правителства, са намалили разпространението на коронавируса.   

„Понастоящем, когато държавите членки облекчават ограниченията, съществува риск хората да не се придържат твърдо към препоръчаните мерки поради „умора от изолация“, предупреди ECDC.

Организацията твърди, че рискът от повишаване на разпространението на коронавируса до ниво, което може да наложи повторното въвеждане на карантина, е висок, в случай че мерките бъдат премахнати, докато все още болестта се предава в обществото и ако няма подходящи системи за мониторинг, тестване и проследяване.

Рискът обаче би бил умерен, ако мерките бъдат премахвани постепенно, разпространението бъде намалено до ниски нива и са налице системи за тестване и проследяване на пътя на заразата.
 


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    4 0 Отговор
    Знаем, знаем, все пак това си е целта от самото начало. С (все по-)кратки прекъсвания на диктатурата, докато стадото свикне и без прекъсвания.
  • 2 Гей Билтс

    4 0 Отговор
    Рискът да заголите бузи на края на годината за шота е огромен.
  • 3 пророк

    0 0 Отговор
    А, премиерът каза че няма да има нова карантина.
  • 4 kobi 19

    2 0 Отговор
    Да риск е да не събуди общество,че тогава не знам къде ще ходите!