15 Юни, 2020 11:52 1 519 3

Израел кръсти село на Тръмп на рождения му ден

  • израел-
  • палестина-
  • сащ-
  • бенямин нетаняху-
  • доналд тръмп-
  • селище

Подарък за американския президент

Израел кръсти село на Тръмп на рождения му ден - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министър от правителството на Израел обяви, че страната е одобрила плановете за строителство на ново село в Голанските възвишения с името на американския президент Доналд Тръмп, пише The Times of Israel, предаде агенция "Фокус".

Министърът на поселенията Ципи Хотовели написа във Фейсбук, че нейното ведомство ще започне подготовката за настаняване на 300 семейства в „Рамат Тръмп“ – „Възвишенията Тръмп“ на иврит. Израел завладява Голанските възвишения от Сирия по време на Шестдневната война от 1967 година и ги анексира през 1981 година, но тази мярка не е призната от по-голямата част от международната общност. Но през 2019 година Тръмп подписа указ, с който признава стратегическото плато за територия на Израел. Това се случи по време на визита на премиера на еврейската държава Бенямин Нетаняху във Вашингтон няколко седмици преди изборите в Израел през април. Решението, едно от поредицата в полза на Израел, бе посрещнато с възторг в Ерусалим.

Одобрението на правителството на плана, който според еврейски медии ще включва отделяне на 8 милиона шекела (2,3 милиона долара) за развитието на града, предлага проект, обявен от Нетаняху миналата година, с голяма помпозност и фанфари. Съобщението в неделя съвпадна с рождения ден на Тръмп, въпреки че не беше ясно дали е свързано с него. Нетаняху обаче отбеляза рождения ден на американския лидер с публикация, в която приветства Тръмп като „НЕВЕРОЯТЕН приятел на Израел“. Миналия юни Нетаняху свика израелския кабинет в малкия кибуц Кела, където бе гласувано той да бъде преименуван в жест на благодарност за признаването на Голанските възвишения за територия на Израел от американския президент.

Селото е дом на малко под 300 души. Първоначалният му квартал Брухим, който ще бъде преименуван на Trump Heights, е дом на по-малко от дузина. На заседанието на кабинета в неделя Нетаняху заяви, че Израел ще „започне практически стъпки за създаване на общността Рамат Тръмп на Голанските възвишения, суверенитетът на Израел, над които беше признат от президента Тръмп“. През годините Израел изпраща голям брой заселници на Голаните и към момента официално там живеят около 26 хиляди евреи, като районът е обитаван и от голяма общност друзи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Следват

    3 0 Отговор
    Горно Тръмпово и Долно Тръмпово!
  • 2 Госあ

    3 0 Отговор
    Израел над Всичко мишки!
  • 3 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    КОЙ ЩЕ ПАЗИ ИЗРАЕЛ СЛЕД ЗАГИВАНЕТО НА САЩ !!! КОЙ ЩЕ СПРЕ АТОМНОТО ОРЪЖИЕ НА ИЗРАЕЛ ПРИ УНИЩОЖАВАНЕТО МУ ??? КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ ПРЪСНАТИТЕ ПО СВЕТА ТАЛАНТЛИВИ И ГЕНИАЛНИ ЕВРЕИ ... АЗ ЩЕ ГИ ЗАЩИТАВАМ -АМА СЪМ СТАР !?!?!?