Last news in Fakti

17 Юни, 2020 10:56 1 296 5

Доклад: Свързана с Русия операция за дезинформация все още действа

  • фалшиви новини-
  • русия-
  • украйна

От 2014 г. досега в хода на тази операция са били пуснати хиляди постове на над 300 интернет платформи, посочват изследователите

Доклад: Свързана с Русия операция за дезинформация все още действа - 1
Снимка: Shutterstock

Свързана с Кремъл операция за дезинформация в социалните медии, която се е опитвала да се намеси в изборите в САЩ през 2016 г., продължава да работи и да разделя и дискредитира западните демокрации. Това установява след анализи на публикации в социалните медии нюйоркската анализаторска компания "Графика" (Graphika) в доклад, предаде Асошиейтед прес.

Операцията, наречена от изследователите "Вторична инфекция (Secondary Infektion) - по аналогия с "Операция "Инфекция" - съветска дезинформационна кампания, разпространила конспиративната теория, че вирусът на СПИН е създаден в САЩ, е част от опитите на Русия да използва социалните медии, за да поляризира общественото мнение, не само в САЩ през 2016 г., но и в страни като Украйна, Франция, Великобритания и др.

От 2014 г. досега в хода на тази операция са били пуснати хиляди постове на над 300 интернет платформи, посочват изследователите в доклада, предава БТА.

Съдържанието включва постове, които очернят мюсюлманите, обвиняват Хилари Клинтън в убийство или наричат Ангела Меркел алкохоличка. В някои постове се използват фалшиви документи или неверни коментари, например съобщение в Туитър до американския сенатор Марко Рубио, в което се казва, че Великобритания шпионира президента Доналд Тръмп.

Според авторите на доклада, за разлика от други руски мрежи за дезинформация - ръководените от руското военно разузнаване или от Агенцията за интернет изследвания, тази операция полага много усили да заличи следите си, въпреки че това намалява нейната ефективност.

"Те слагат силен акцент върху това да останат скрити за сметка на бързия ефект", казва Бен Нимо, директор по проучванията в "Графика" и съавтор на доклада.

Украйна е основна мишена за тази мрежа за дезинформация, като много постове описват страната като корумпирана. Други постове обявяват САЩ за войнствена държава или Европа за слаба, а има и такива, които отричат обвиненията към руски спортисти за употреба на допинг. Засега самоличността на действащите лица в операцията е неизвестна, но по технически и лингвистични белези експертите смятат, че те са свързани с руските власти.

Миналата година от фейсбук и Редит са премахвани акаунти на операцията. Повечето от постовете произхождат от акаунти, които биват закривани след еднократна употреба още преди да се сдобият с последователи. Това затруднява анализаторите са проследяват нишките на мрежата, но същевременно пречи на операцията да се разрасне с акаунти и публика, така че дезинформацията да нанася големи вреди, посочват авторите на доклада.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2Loop

    12 0 Отговор
    Че то май няма много дезинформация. Украйна е далеч от страна с висок морал на управляващите, Щатите са миролюбива и спасяваща света страна само в холивудските филми, бюрократите в Брюксел едва ли допринасят за силата на Европа.... ББ е красив, мъжествен и скромен... и т.н.
  • 2 В.В.

    6 3 Отговор
    Всичко е САМАТА ИСТИНА...!!!
  • 3 12345

    9 0 Отговор
    Така и не се научиха платените лъжци да не се закачат с Русия,нейната преса ,нейната политика ,нейният начин на живот.Нищо не могат да постигнат ЕС и сащ .Само вредят на себе си.За Холивуд всички сме съгласни.Измислени сюжети,глупави филми, лоши артисти на които предлагат да играят глупави роли, чудовища, извратени и несъсществуващи хора.
  • 4 456

    2 5 Отговор
    Русия загуби Хибридната Война.Колкото и да се стараят кремълските тролове,хората не са толкова наивни,за да се връзват на всяка "безаналогова" гупост,която тиражират.Дори България където уж имало много "братушки" на кремълските "братушки",не могат един читав митинг да организират,а ползват една шепа маргинали като Костя Копейкин.Къде са шествията на Волен Сидеров и неговата паплач.

    Коментиран от #5

  • 5 Другия с коня

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "456":

    Подценяваш ситуацията в България.80те години на миналия век СССР прие на работа хиляди Българи основно мъже като дървосекачи в Коми и строителни работници...Те се върнаха от там с по една руска Блядка за съпруга,която тук им роди деца Там,в Русия е Матриархат.ДеЦата на Блядките се имат за Руснаци....Така са научени и Майчиния им език е Руския....Как очакваш да реагират ТЕ на негативна ингормация за Русия,а даже и не стъпвали там и н ма как да са наясно какво представлява Руския Империализъм....Толкова за сега...Наздраве...