Last news in Fakti

18 Юни, 2020 15:33 2 556 34

Турция е пречка пред осигуряването на примирие в Либия

  • либия-
  • турция-
  • халифа хафтар-
  • файез сарадж

Европейският съюз провежда от 1 април операция в Средиземно море, която има за задача да наложи оръжейното ембарго на ООН за Триполи

Турция е пречка пред осигуряването на примирие в Либия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция обвини Турция в постоянни нарушения на оръжейното ембарго за Либия и я окачестви като пречка пред осигуряването на примирие в тази страна, предаде Асошиейтед прес.

"Главната пречка пред установяването на мир и стабилност в Либия днес лежи в систематичното нарушаване на оръжейното ембраго на ООН, в частност от Турция, въпреки ангажиментите, поети на преговорите в Берлин по-рано тази година", заяви френското външно министерство.

"Подкрепата на Анкара за Правителството на националното съгласие противоречи директно на усилията за осигуряване на примирие, каквото ние подкрепяме", заяви министерството.

"Подкрепата е затруднена от враждебните и неприемливи действия на турските военноморски сили спрямо съюзници от НАТО, които имат за цел да подкопаят полаганите усилия за изпълнение на оръжейното ембарго на ООН", се допълва в съобщението, предава БТА.

Европейският съюз провежда от 1 април операция в Средиземно море, която има за задача да наложи оръжейното ембарго на ООН за Либия. Турция, член на НАТО, подозира обаче, че операцията е твърде съсредоточена върху международно признатото правителство в Триполи и не достатъчно върху противниковите сили на Халифа Хафтар, който започна офанзива през април миналата година за превземане на столицата.

Хафтар е подкрепян от Франция, Русия, Йордания, ОАЕ и други ключови арабски страни. Турция подкрепя правителството в Триполи, ръководено от Файез Сарадж, и през януари изпрати военнослужещи и наемници, които да бранят столицата. Италия и Катар също са на страната на Сарадж в конфликта.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вдигайте кюрдите

    12 17 Отговор
    Нека му спретнат една хубава партизанска война, че да не гледа към Либия!

    Коментиран от #3, #17, #19, #27

  • 2 Оръжейно ембарго на Триполи

    12 11 Отговор
    А оръжейно ембарго на Бенгази кога?
  • 3 Ами вдигнали сме ги

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Вдигайте кюрдите":

    Ама нещо много слаба ракия са, от два дена ги правят дарпиран
  • 4 Колкото повече вият

    9 10 Отговор
    Толкова повече Ердоган им издърпва чергата под краката :)))
  • 5 XMAN

    4 2 Отговор
    ФРАНСОА Е В МИМАНСА,НЕ ПРЕДЕ ТУК.
  • 6 А къде бяха ЕС и Франция цяла година

    18 9 Отговор
    Когато хастара убиваше мирни либийци? Защо тогава не предприемаха никакви действия?

    Коментиран от #8

  • 7 Хасан

    14 13 Отговор
    С какво право ЕС ще се меси в Либия!? И ще подкрепя Хафтар ,фанатична Сарабия,превратаджия Сиси и руски наемници които извършваха зверства в Сирия,Украйна и Грузия???

    Коментиран от #9

  • 8 Stéphanie 🎲

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "А къде бяха ЕС и Франция цяла година":

    Оставят ги да се избият самички.Ще се намесят на финала когато остане съвсем малко за тотално (цялостно)почистване.😉

    Коментиран от #11, #31

  • 9 ЕС говори

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Няма как да оставят тези диви племена без контрол .Сващаш ли 💡

    Коментиран от #12

  • 10 зависимост

    1 1 Отговор
    Кво беше тва Италия а Малта питахте ли на коя страна е ? Тия по добре да се справят с вътрешните си проблеми ....
  • 11 Хасан

    10 8 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    Пастата в Либия вече е разпределена ..нека Турция да изгради едно гражданско икономическо развитие общество което да бъде модел за прозападните и проруските диктаторски арабски режими
  • 12 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "ЕС говори":

    Именно това е колониализма и робството ..африканеца и арабина не може да се самоуправлява и трябва "белия човек" да управлява

    Коментиран от #13

  • 13 Stéphanie 🎲

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Правилно си отговори Хасанчо 👏.Умен си евала ,шапка ти свлям изпревари ме.Големият цирк започна 11 септември 2001 г.Не точно колониализам ,ти замисляш се какво би станало ако цялата тази пасмина остане без контрол ?После Америка виновна що и какво прави в Европа.Жалко за мигрантите , че има и жени с малки деца 😰.Проблема е че и турския войвода търси проблеми.А на финал хората от народа страдат.

    Коментиран от #16

  • 14 Смяна на собственост

    9 6 Отговор
    До сега Франция от тук нататък Турция
  • 15 Друго мнение

    7 6 Отговор
    Италия твърди че Франция създава умишлен хаус.

    Коментиран от #25

  • 16 Хасан

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "Stéphanie 🎲":

    Хаос и война значи големи печалби ..СССР нападна Афганистан и муджахидините се отбраняваха ,след това Сащ влезе там и те пак се бият срещу чуждия нашественик ...същото с Либия ..имаше " диктатура " но на народа им беше добре ...някой ядеше от петролната торта ..след това други решиха да изместят този някой
  • 17 Айде ганьо пак почна да се ежи

    18 8 Отговор

    До коментар #1 от "Вдигайте кюрдите":

    в Турция хорта не се делят на кюрди, турци, цигани и друго това го има само във свръхмодерния и напреднл булгаристан, хората си имаха президент от кюрдски произход, да не ти говоря за министри, генерали и прочие.Вие с тази вашата злоба останахте колкото един квартал на истанбул
  • 18 Айде ганьо пак почна да се ежи

    10 7 Отговор
    в Турция хората не се делят на кюрди, турци, цигани и друго това го има само във свръхмодерния и напреднал във всяко отношение булгаристан, хората си имаха президент от кюрдски произход, да не ти говоря за министри, генерали и прочие.Вие с тази вашата злоба останахте колкото един квартал на истанбул
  • 19 Булгур

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Вдигайте кюрдите":

    Турците воюват на три фронта паляк ако незнаеш
  • 20 турчин

    8 4 Отговор
    Турция oбвини Франция в пocтoянни нaрушeния нa oръжeйнoтo eмбaргo зa Либия и я oкaчecтви кaтo прeчкa прeд ocигурявaнeтo нa примириe в тaзи cтрaнa, прeдaдe Acoшиeйтeд прec.

    "Глaвнaтa прeчкa прeд уcтaнoвявaнeтo нa мир и cтaбилнocт в Либия днec лeжи в cиcтeмaтичнoтo нaрушaвaнe нa oръжeйнoтo eмбрaгo нa OOН, в чacтнocт oт Франция, въпрeки aнгaжимeнтитe, пoeти нa прeгoвoритe в Бeрлин пo-рaнo тaзи гoдинa", зaяви турското външнo миниcтeрcтвo.

    "Пoдкрeпaтa нa Париж зa Хафтар прoтивoрeчи дирeктнo нa уcилиятa зa ocигурявaнe нa примириe, кaквoтo ниe пoдкрeпямe", зaяви турското миниcтeрcтвoтo.

    "Пoдкрeпaтa e зaтруднeнa oт врaждeбнитe и нeприeмливи дeйcтвия нa френските вoeннoмoрcки cили cпрямo cъюзници oт НAТO, кoитo имaт зa цeл дa пoдкoпaят пoлaгaнитe уcилия зa изпълнeниe нa oръжeйнoтo eмбaргo нa OOН", ce дoпълвa в cъoбщeниeтo, прeдaвa БТA.
  • 21 Колкото и да се напъва джобният наполеон

    10 5 Отговор
    Не може да спаси халифа. Хастар имаше два шанса да сключи мир и двата пъти отказа подкукуросваме именно от Франция защото тогава изглеждаше, че Триполи всеки момент ще падне. Обаче турците се намесиха и сега хастара е насметен яко и дори не се знае къде се скрил заедно с 2,5 тона злато. Истината е, че султанът надигра макрон в битката за Либия, то няма как и да е иначе, опитът си е опит, а както всички знаем "восток дело тонкое" и Ердоган владее до съвършенство правилата на играта в изтока. Добре е макрон да се научи да губи с достойнство за да не продължава да се излага. На всичкото отгоре Турция има напълно законно право да е в Либия след договора за военна взаимопомощ който сключиха двете страни, докато ЕС и в частност Франция нямат никакво такова основание.
  • 22 Мусайбе Али

    3 15 Отговор
    Америка вече има план за турция , Русия също , а в Гърция са новите надежди за силна фигура на балканите въпроса е не дали а кога ше литнат бомбите , турците може да имат с 400 но няма да имат толкова ракети за да спрат стотиците американски ракети дето ще им пуснат , по некое време може скоро , може след 20 години , нищо не се знае

    Коментиран от #23, #24, #28, #34

  • 23 Резака Али

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мусайбе Али":

    Много си знаещ, я светни кога, орязаните патрулки ще слязат от чертожната маса?
  • 24 Резака Али

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Мусайбе Али":

    До 20г. с тази отрицателна демография калпак няма да има.
  • 25 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Друго мнение":

    Ти си хаус.
  • 26 гост

    5 3 Отговор
    Защо да е пречка?Помага на признатото законно правителство да установи примирие.После е проблема,че Франция няма да може да помпа петрола безплатно,а Турция ще получи изгодни сделки.Всичко е мръсна политика на никой не му пука за хората.

    Коментиран от #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Калпака

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    сам ще се се прочисти с тази отрицателна демография.
  • 32 Кръст

    3 6 Отговор
    Турция е ислямистка страна която няма място в Европа.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мусайбе Али":

    А бе пич С-400 не е правен за сваляне на ракети и това го доказа в Сирия. Американците ако искаха да спрат Турция досега да са го направили. Защо да го спират? В Сирия направи за смях руско-асадистките сили (асадистите не мога да ги нарека сирийски защото в тях служат предимно чужденци). В Либия отново показваха как се утилизират руснаци и съюзниците им. Сега предстой разходка на аскера до Йемен (явно ще приключат с Хусите). И на трите места вършат мръсната работа на янките. А Русия може да си има планове, но тези планове няма как да засегнат Турция. След свали москвича се беше притеснил и потърси закрила от НАТО, но след като прецени силата на руската армия вече бие руснаците и съюзниците им когато пожелае.