Last news in Fakti

25 Юни, 2020 08:01 1 932 11

САЩ удвоиха наградата за залавянето на лидера на "Ислямска държава"

  • ислямска държава-
  • тероризъм-
  • абу бакар ал багдади-
  • амир мохамад саид абдел рахман ал маула

Малко след смъртта на Багдади джихадистката групировка официално назначи Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши за "новия халиф на мюсюлманите"

САЩ удвоиха наградата за залавянето на лидера на "Ислямска държава" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати обявиха вчера, че удвояват на 10 милиона долара наградата за всякаква информация, позволяваща залавянето на новия лидер на "Ислямска държава", съобщиха БТА и Франс прес.

Амир Мохамад Саид Абдел Рахман ал Маула наследи основателя на ИД Абу Бакр ал Багдади, убит в края на октомври при американски удар в Сирия. Според комюнике на Държавния департамент, той е отговорен за извършването на отвличания, убийства и трафик на членове на религиозното малцинство на йезидите в северозападен Ирак.

През март Вашингтон включи новия шеф на ИД в черния си списък с "международни терористи".

Малко след смъртта на Багдади джихадистката групировка официално назначи Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши за "новия халиф на мюсюлманите". Той обаче не е познат на анализаторите, някои от които дори се съмняват в съществуването му, отбелязва агенцията.

Оттогава няколко западни разузнавателни служби успяха да идентифицират Маула, който е също основател на ИД и един от основните ѝ идеолози, като истинския нов лидер на джихадистката групировка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоже

    7 9 Отговор
    Интересно как така дават награда за главата му, а когато им беше в тренировъчния лагер що не го потърсиха тогава?

    Коментиран от #2

  • 2 Защото

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Жоже":

    Той дойде от тренировъчен лагер в Русия.
  • 3 Активист на БКП

    6 5 Отговор
    Що да не я удвоят !!! Печатниците за $$$$$$ бачкат нонстоп...
  • 4 то няма край тая сага

    4 5 Отговор
    еее не се на лъгахте не тоя лидер го убивахте поне 5-6 пъти за последните 2г. и сега като ги позабравиха хората тия измислени талибани айде пак за тях че тряа да се точат пари за война стещу измислен и изкуствено създаден противник...
  • 5 оня с коня

    5 2 Отговор
    Твърде вероятно е Някой да го е хванал вече тоя Лидер но не го предава,а си го държи заключен в Мазето докато му се вдигне цената подобаващо

    Коментиран от #6

  • 6 0808

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    ... аз много вЕрвам на демократичните фащ, които всяка година убиват по един лидер на чаршафите... вЕрвам и в кацането им на Луната (апропо в една холивудска студия) ха ха ха

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 духайдуду

    1 3 Отговор
    УСА си убиват когото искат,правят бунтове и войни в Либия и в Сирия,после го приписват на тяхното творение "Ислямска диржава".
  • 9 факти

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "0808":

    То в какво вярва една мижитурка като теб и в какво не ,няма никакво значение.Кацанията са потвърдени от СССР,Китай,,Индия и Япония,така ,че никой не го интерсува какво мислиш ти ,столипиновски венец..
  • 10 Хаха

    0 1 Отговор
    Значи пак ще нападне някоя държава с петрол
  • 11 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    АМИ , АКО РУСНАЦИТЕ Я СПЕЧЕЛЯТ !?!?!?