Last news in Fakti

29 Юни, 2020 10:15 1 137 2

Депутати се сбиха в тайванския парламент

  • тайван-
  • китай-
  • бой-
  • парламент

Опозицията бе окупирала сградата в знак на протест

Депутати се сбиха в тайванския парламент - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В тайванския парламент се стигна до сбиване, след като депутати от управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП) преодоляха преградите, издигнати от основната опозиционна Националистическа партия (Гоминдан), предаде "Ройтерс". Опозицията бе окупирала сградата в знак на протест срещу "тиранията" на правителството.

В Тайван сбиванията и протестите в сградата на парламента не са рядкост, предаде Dariknews.bg. Повече от 20 депутати на Гоминдана окупираха снощи сградата на законодателния орган, като блокираха входа в главната зала с вериги и столове. Опозицията твърди, че правителството се опитва да прокара законодателство в своя изгода, а освен това настоява президентът да оттегли номинацията на свой близък сътрудник за пост във висш контролен орган.

Депутатите от ДПП събориха своеобразните барикади пробиха си път до залата и заобиколиха трибуната, където се бяха струпали депутатите от Гоминдана. Последваха сбивания и крясъци, тъй като депутатите от Гоминдана заедно с новия млад председател на парламента Джони Чиан, се опитаха да запазят контрола си над трибуната. Накрая Чиан я напусна и бе изблъскан през една от страничните врати. След тежкото си изборно поражение на парламентарните и президентски избори през януари Гоминдана започна снощи протести в парламента. Партията традиционно подкрепя близките отношения с континентален Китай, който смята Тайван за част от територията си.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Груйо

    2 0 Отговор
    Срам за Гоминдан, генералисимус Чан Кай Шък, сигурно се обръща в гроба, че неговата партия е за близки връзки с узурпаторите комунисти от КНР.
  • 2 sbs

    0 0 Отговор
    ЗНАЧИ НЯКОЙ ИСКА ДА ПРАВИ НЕЩО А НЕ КАТО НАШИТЕ СЪМИШЛЕНИЦИ