9 Юли, 2020 14:12 1 356 0

Южна Корея: САЩ настоява за преговори със Северна Корея, въпреки напрежението

  • сащ-
  • северна корея-
  • кндр-
  • южна корея

Доналд Тръмп е отворен да разговоря отново със севернокорейския лидер Ким Чен Ун

Съединените щати подчертаха важността на възобновяването на преговорите със Северна Корея, въпреки че Пхенян каза, че няма такова намерение, заяви Южна Корея в четвъртък. Това предаде Reuters.

Заместник-държавният секретар на САЩ Стивън Бийгън, който бе на тридневно посещение в Сеул, отхвърли спекулациите, че се е стремял да се срещне със севернокорейски представители по време на визитата си. Въпреки това, той заяви, че Вашингтон е отворен за разговори с Пхенян.  

„Бийгън подчерта важността на възобновяването на диалога със Северна Корея“, се казва в изявление на кабинета на президента на Южна Корея Мун Дже Ин.

Бийгън, специалният американски пратеник за Северна Корея по отношение на усилията на САЩ да накара Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия, се срещна с ръководителя на южнокорейското разузнаване Су Хун. Именно той изигра ключова роля в организирането на срещи между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун.

Двамата лидери се срещнаха за първи път през 2018-а в Сингапур, вдигайки надеждите за договаряне на края на ядрената програма на Северна Корея. Следващите им срещи обаче завършиха без резултат. 

Доналд Тръмп каза във вторник, че е отворен да разговоря отново със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

КНДР обаче заяви, че няма намерение да продължи преговорите със Съединените щати. Причината за това е разочарованието от липсата на каквито и да е индикации за премахване на санкциите срещу нея.

Напрежението нарасна миналия месец, след като Северна Корея взриви офиса за връзки с Южна Корея.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА