Last news in Fakti

24 Юли, 2020 16:10 6 794 25

Чужди медии: Борисов се движи по ръба на бръснача

  • бойко борисов-
  • герб-
  • делян пеевски-
  • иван гешев-
  • дпс

Българите изливат своя гняв срещу основните политически брокери в страната: Ахмед Доган и Делян Пеевски

Чужди медии: Борисов се движи по ръба на бръснача - 1
Снимка: БГНЕС

Българите изливат своя гняв срещу основните политически брокери в страната: Ахмед Доган и Делян Пеевски. А Борисов се движи по ръба на бръснача, за да залъже протестиращите. Ето какво още коментират международните медии.

 

Авторитетното издание "Политико" обобщава събитията в България така: „Българският премиер Бойко Борисов уволни четирима министри, но този жест едва ли ще потуши вълната от улични протести, които навлизат в 15-ия си ден.“

„Политико“ цитира главния аргумент на Борисов: че щяло да бъде „катастрофа“, ако подаде оставка преди редовните избори идната пролет. „Политическият гамбит на бившия телохранител е да убеди хората, че единствено неговите две ръце могат да осигурят потока от европейски пари към най-бедната държава в ЕС. (…) Той има здрава закалка за политическо оцеляване и сега се опитва да преформатира протестите като традиционен партийно-политически конфликт. Борисов непрекъснато предупреждава, че ако падне, опозиционната Социалистическа партия, която има дълга история на корупционни скандали, може да лиши България от достъпа до европейските фондове, както веднъж вече стана през 2008 година.

"Отровна политическа култура"

Според „Политико“, Борисов е изправен обаче пред голямо предизвикателство: „Много от протестиращите заявяват, че той няма да ги залъже с промени в правителството, защото протестират срещу отровната политическа култура, а не срещу една или друга партия.“

По-нататък изданието навлиза в дълбочината на политическата проблематика в България:

„Протестиращите изливат голяма част от гнева си върху двама от главните политически брокери в страната: бившия лидер на етническата турска партия ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски, който е и медиен магнат. Преплетените скандали в България се превръщат в непознат досега опит да се потърси сметка на тези ключови играчи за връзките им с прокуратурата и достъпа им до апарата на тайните служби в България. Борисов се движи по ръба на бръснача, опитвайки се с промените в кабинета да залъже протестиращите, като в същото време си остава крайно предпазлив в публичните си коментари за интересите на Доган и Пеевски и за връзките си с тях.“

По този повод „Политико“ коментира, че Борисов е поставен под силен натиск ясно да се разграничи от Доган. В края на кореспонденцията се цитира и Христо Иванов с думите, че промените в кабинета са като опит да се пренаредят столовете на палубата на „Титаник“.

Агенция ДПА съобщава за протестите снощи и за речта на президента Румен Радев, който слезе при протестиращите. Редица германски издания днес пишат за промените в правителството. Заглавието на „Шпигел“ може да обобщи повечето от тези публикации: „Борисов остава на власт.“

"Самото правителство е корумпирано"

За Асоциацията на германските обществено-правни медии ARD от София информира Сърджан Говедарица, който в своята кореспонденция между другото пише: „Промените в кабинета са досегашната връхна точка в ситуацията на протести, които държат България в напрежение вече повече от две седмици. Хиляди гневни демонстранти излизат на улицата из цялата страна с искането за оставка на Борисов и предсрочни избори. Те обвиняват дясно-центристкото правителство, че се е провалило в борбата срещу корупцията, защото самото то е корумпирано.“

В кореспонденцията се цитира и един лидерите на протеста, адвокатът Николай Хаджигенов, който твърди, че управлението на Борисов е корумпирано и диктаторско. Авторът обяснява: „Снимки от спалнята на Борисов с пачки пари и кюлчета злато, тесни връзки със съмнителни олигарси, един все по-авторитарен стил на управление: от гледна точка на демонстрантите правителството на Борисов е много корумпирано и действа подобно на мафиотска организация.“

В края на кореспонденцията се съобщава, че българският президент Румен Радев е застанал на страната на демонстрантите, а Бойко Борисов продължава да отхвърля искането за оставка.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 всичко в името на унука

    62 1 Отговор
    Баце е опортионист, как иначе се пълнят тия шкафчета.
  • 3 довиждане ще идваме на свиждане

    64 2 Отговор
    Бацето бръсначът вече го е цепнал , маймунджелъците му не работят.
  • 4 Valio

    61 2 Отговор
    С уволнението на четиримата не само,че няма да потуши вълната ами направо ще я отприщи.......
  • 5 Преход

    44 1 Отговор
    Те щото и пеевски, и доган съвсем отскоро са в играта, дисега не сме ги чули и други партии, които са управлявали, не са имали нищо общо с тях.
  • 6 Karosel

    9 57 Отговор
    Защо цитирате постоянно "Политико", който обслужва руски интереси! Толкова ли пък всички чуждестранни медии, дават само отрицателен прочит на домашните събития!?
    Забелязах в повечето случаи се излага гледната точка на негативно отношение към страната ни!

    Коментиран от #14, #23

  • 7 Политико лъжнико

    15 48 Отговор
    Тази статия не е на Политико а на журналист свързан под контролът на Христо Иванов от Дай на мен България. Отново ще припомня кой е той:
    Христо Иванов да отговори дали е вярно следното:
    Бил ли е свързан с ДС чрез своите роднини? Вербуван ли е като таен агент на КГБ и внедрен в политиката на България за да разрушава и разединява Дясното пространство и съботира членството на България в ЕС и НАТО, като действа с маската на десен и борец за правда и свобода но всъщност да изпълнява конспиративна, подривна и саботьорска дейност в България. Като част от плана влиза изцяло овладяване на Съдебната система, за да се контролира и компрометира правосъдието в страната с цел насаждане на негативизъм и отчаяние в гласоподавателите и недоверие от страна на ЕС, с цел откъсването на България от ЕС. Затова и той сега е толкова бесен защото след като успя да овладее до някъде Съдът със своите поставени лица, Прокуратурата му се изплъзна . Затова организира свирепи и вандалски атаки преди и след избирането на Иван Гешев за главен прокурор. А също така създава и работи с НПО организации за съботиране на приемане на Европейското законодателство. И в същото време се съюзява на протести с Русофили, анархисти и социалисти.

    Коментиран от #9, #13, #18, #20

  • 8 Горо

    46 3 Отговор
    С всеки изминал ден на отлагане и упорство да подаде оставка Борисов рискува да се превърне в най-трайно мразеният политик в България. Явно е обаче, че изкушението да остане до край премиер е подплътено с още по-солидно забогатяване, понеже по-нататък едва ли ще има толкова много пари за присвояване от европейските помощи!
  • 9 Горо

    39 1 Отговор

    До коментар #7 от "Политико лъжнико":

    Преди да получиш отговора на Христо Иванов попитай твоето ненагледно и незаменимо Баце кой стои зад агентурния псевдоним "Буда"!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Последния Софиянец

    28 0 Отговор

    До коментар #10 от "КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ":

    Баце е още в епохата на цветните бюлетини за неграмотните.
  • 12 Karosel

    7 26 Отговор
    Комунистите власт вече могат да вземат единствено чрез служебно правителство! Те и за това така яростно атакуват лигитимно избраната власт!

    Коментиран от #15, #16

  • 13 не се филмирай толкова де

    35 4 Отговор

    До коментар #7 от "Политико лъжнико":

    Много си смешен трол. Сънища ли, видения ли ни разказваш, ? И да плюеш Хр. Иванов , разумните хора трудно ще убедиш. Всичко се доказва с работа и дела. До тук Христо не се е посрамил и не се полакоми за гнусните пари на ГЕРБ, а можеше. Срама за демократите беше Петър Москов. А що се отнася до биографията на Хр. Иванов, тя направо е като сълза пред мутренско-комунистическото минало на Борисов.
  • 14 ха ха ха ха ха

    26 2 Отговор

    До коментар #6 от "Karosel":

    Ти не четеш ли,че цитират и Шпигел,както и ARD? Германски медии пишат ,а не само Политико.
    А и защо да обслужват руски интереси? Ако е така,то руските интереси са Борисов да остане на власт. Но ти от къде ли да вденеш;)))
  • 15 ха ха ха ха ха

    16 0 Отговор

    До коментар #12 от "Karosel":

    Не се коси миличък....топлото местенце на софрата на еврофондовете ти изстива,знам го....
  • 16 Злобар

    22 2 Отговор

    До коментар #12 от "Karosel":

    Най върли комунисти са герб начело с вожда ви.
  • 17 Нона

    22 2 Отговор
    Чудно ми е що за човек трябва да си,че да те обиждат и по ZDF и да не ти пука изобщо.Срам за народа ни-това е Боко и цялото му правителство.Неграмотни,необразовани,некомпетентни!Но и БСП-то не са по-различни.Нови лица-умни,образовани и обичащи Родината,това ни трябва!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тролско разсъждение

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Политико лъжнико":

    А ти под чий контрол пишеш?

    Коментиран от #24

  • 21 ЮМРУКА НА РАДЕВ

    14 4 Отговор
    ВИСИ НАД ГЕРБ И НЯМА ОТЪРВАНЕ --------- ПОСОКАТА Е ЕКАРИСАЖА !
  • 22 Хи иии иии

    1 11 Отговор
    Политико я побликуваите да видим или ваши писания да сте интересни най четеният саит🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄
  • 23 Ъгъл, тъп

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Karosel":

    Кво значение има кви са медиите
    Руски, албански, германски, нали казват истината, ти щото пък си много убав, под всяка статия дращиш и все на контра на всички я най добре вземи се скрий, че вече ставаш банален
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гената

    10 2 Отговор
    Не му знам състоянието на Бачо Буби но трябва да помисли, ме заедно със себе си повлича своите сътрудници и помагачи, които нвма да избягат като него. Те ще понесат отговорността за милиярдите ограбени от Българския народ, както става в такива случаи. На какво се надява, да добута някак си до Март, да се насрочат изборите които ще купи отново. Няма да стане!!! И ако наистина е чист, са излезе пред протестиращите и да им обясни, колко добрини в направил. Никога няма са посмее!! А вярната му Даридкова усети колко ги обича народа, сигурно още си сменя памперсите. Хората и простиха вчера но продължат ли с подлости и мръсни номера, прошка няма да има!!