Last news in Fakti

31 Юли, 2020 13:17 2 477 11

И Обама с остро предупреждение преди изборите

  • барак обама-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • сащ

Демократът Обама призова Конгреса да обнови американското изборно законодателство, което Тръмп и лидерите на републиканците оставиха непроменено след 2012 година

И Обама с остро предупреждение преди изборите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият американски президент Барак Обама използва вчерашното погребение на конгресмена Джон Луис, за да отправи сериозно предупреждение, че избирателните права и равните възможности в САЩ са застрашени в навечерието на тазгодишните президентски избори, предаде Асошиейтед прес.

Говорейки от амвона на църквата в Атланта, в която бе опелото на Луис и която е била ръководена някога от Мартин Лутър Кинг-младши, Обама не спомена името на президента Доналд Тръмп, но на няколко пъти даде да се разбере, че има предвид приемника си на президентския пост.

Бившият американски лидер намекна, че не одобрява начина, по който протичат избирателните процедури по времето на мандата на Тръмп и как действащият президент реагира на продължаващото гражданско недоволство във връзка със системния расизъм в Съединените щати, предава БТА.

Обама призова Конгреса да обнови американското изборно законодателство, което Тръмп и лидерите на републиканците в Конгреса оставиха непроменено след 2012 г., когато Върховният съд на САЩ обяви за противоконституционни някои текстове на изборния закон.

"Искате да почетете Джон? Нека да го почетем, като вдъхнем нов живот на закона, за който то беше готов да умре", заяви Обама, като подчерта, че добрите думи за покойния конгресмен, както от демократите, така и от републиканците, не са достатъчни.

Обама призова всички американци автоматично да бъдат регистрирани в избирателните списъци, да бъдат възстановени избирателните права на осъдените, които са излежали присъдите си, да бъде разширено ранното гласуване, да бъде сложен край на практиката за манипулиране на границите на избирателните райони и денят на изборите да бъде обявен за неработен.

Обама отбеляза, че изборният закон от 1965 г. и измененията в него са продукт както на републиканци, така и на демократи в Конгреса, и са подписани от президенти и от двете партии. Обама даде за пример бившия президент Джордж У. Буш, от Републиканската партия, който също държа реч на погребението на Джон Луис.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мека китка звездоброец

    10 4 Отговор
    Черната пастирка.
  • 2 БОЗА

    19 4 Отговор
    Обамича и на погребения държи политически речи...дълбоката държава по цял свят се напиня... ;-)
  • 3 Антимилиционер

    15 4 Отговор
    Този патладжан ще дава акъл на белия Тръмп. На получените плантации им мястото на всички black- американци!
  • 4 7878

    21 2 Отговор
    Тоя цървул 8г. оправлява и не намери време да промени избирателното законодателството.Сега, когато е в опозиция обвинява, опонетите си за нещо, които той самия не е променил към по-добро. Може да се направи аналогия с нашата тиква, на която, за всичко са и виновни комунистите, нищо ,че е на власт от 11г.
  • 5 ббб

    20 2 Отговор
    Обума да не се обажда, че вече го определят като най-лошия президент на САЩ от доста време насам. Толкова гафове и такава икономическа разруха през неговото управление имаше, че не е истина. Демократите нямат срама. На погребение вече държат политически речи.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Афера

    7 1 Отговор
    Оооо, този нали беше вече на хранилката, какво пак
  • 8 Сух

    6 0 Отговор
    Тоз пък кой беше..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    0 6 Отговор
    Най-добрият им президент след Кенеди. Дойде русия паляч и съсипа всичко постигнато заради полити
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.