9 Август, 2020 21:30 16 362 90

Коронавирус: Лъже се грубо и на едро

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • лъжи-
  • митове

"КОВИД-19 е нормална грипна вълна", "Миенето на ръце е съвършено безполезно", "Зад всичко това се крие Бил Гейтс"

Коронавирус: Лъже се грубо и на едро - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Добре дошли в чудния свят на руската дезинформация. От самото начало на пандемията слуховете, фалшивите новини и заговорническите теории се разпространяват едва ли не по-бързо от самия вирус. И също заразяват хората, предизвиквайки много опасни последици. Но произходът на тази „инфодемия“ от лъжи и полуистини, както и хората, които дърпат конците, вече са общо-взето известни.

„Пандемията създава перфектната хранителна среда за дезинформация, като целта е да се подкопае и отслаби Европейският съюз“, казва Петер Стано, говорител на Европейската служба за външни работи, който отговаря за борбата срещу хибридните заплахи и дезинформацията. Неговият екип вече е регистрирал над 600 случая на дезинформация, свързана с коронавируса.

Лъжи на едро

Арсеналът е разнообразен: насаждат се съмнения към здравните системи, на политическите лидери се вменява слабост и нерешителност, демократичните институции се представят като хилави, а Европа - като раздирана от противоречия. Понякога факти и изказвания се вадят от контекста и се комбинират по нов начин, друг път просто се лъже - грубо и на едро. Но и двата метода насаждат у хората съмнения и понякога застрашават живота им. Ето част от най-популярните лъжливи твърдения:

- „Коронавирусът е целенасочен акт на биологичен тероризъм, с който НАТО иска да порази Русия.“

- „Разпространението на вируса в Италия беше овладяно единствено благодарение на руската помощ.“

- „Руската ваксина отдавна е готова.“

-  „Миенето на ръце е съвършено безполезно като превенция срещу пандемия.“

- „КОВИД-19 е нормална грипна вълна.“

- „Зад всичко това се крие Бил Гейтс, който иска да постави света под своя власт.“

Петер Стано твърди, че особено засегнати от подобни дезинформации са Балканите. „Дейците на руската пропаганда се опитват да всеят несигурност и да попречат на европейската интеграция“, казва той. Дали пропагандата действа, не е ясно, но има поне косвени улики, обяснява експертът.

За какво обичат да пишат руските държавни медии

Изследователи от Оксфордския университет току-що публикуваха проучване, което доказва, че водещата роля в тази дезинформационна кампания играят руските държавни медии. Проучването установява още, че публикациите им на френски, немски или испански, посветени на коронавируса, събират повече коментари, харесвания и споделяния, отколкото съответните статии във водещи европейски медии като „Льо Монд“, „Дер Шпигел“ или „Ел Паис“.

Кристиан Швитер, съавтор на изследването, обяснява този неочакван факт така: „Медии като Russia Today (RT) отделят голямо внимание на протести и на други социални теми, които разбунват духовете. Емоционалните публикации провокират много повече реакции в социалните мрежи“, казва германският изследовател, който заедно със своите колеги е анализирал 35 856 статии на три езика.

Според оксфордските учени, руските държавни медии пишат много повече за протести срещу мерките за ограничаване на пандемията и за разнообразни теории на заговора. В същото време китайските и турските медии поставят акцента най-вече върху уж образцовите мерки срещу коронавируса, които взимат техните държави. А иранската държавна телевизионна програма на английски език използва пандемията, за да разпространява нападки срещу САЩ.

Свързани с руското военно разузнаване ГРУ?

При някои от фалшивите новини източникът първоначално изглежда неизвестен. Сайтове като InfoRos, InfoBrics или OneWorld.Press пускат публикации, които, според американски правителствени източници, произтичат от руското военно разузнаване ГРУ. „Ню Йорк Таймс“ и „Асошиейтед Прес“ уточняват, че фалшивите новини, публикувани от изброените сайтове, идват от две лица, свързани с ГРУ. Тези медии се позовават на тайните служби на САЩ.

Официална Москва отхвърля такива твърдения. „Още една порция фалшиви новини от „Ню Йорк Таймс“", коментира държавната медия Vesti.ru. Коментаторът на медията твърди, че изобщо няма доказателства за връзки с ГРУ на въпросните две лица: Денис Тюрин и Александър Старинский. Според него, това било просто опит да се отклони вниманието от собствените проблеми с пандемията.

Но и руски експерти, които се смятат за независими, гледат скептично на публикациите за фалшиви новини от Русия. „Не вярвам, че военните имат пръст в подобна дезинформационна кампания“, казва в интервю за ДВ Иван Сасурский, ръководител на катедра „Нови медии и теории на комуникацията“ в московския университет „Ломоносов“. Той пояснява, че дори тайните служби да са благословили такива течове на информация, изобщо не се знае дали първоизточникът е благонадежден.

Руската пропаганда днес е по-различна от съветската

Сегашната руска пропаганда коренно се различава от някогашната съветска, твърди руският медиен анализатор Андрей Архангелский: „Вместо да пропагандират вярата в комунистическия прогрес, днешните дезинформационни кампании се опитват да подкопаят доверието в рационалното разрешаване на проблемите.“ Според Архангелский, това не е просто опит да се компрометира демокрацията. В случая Кремъл „иска да си отмъсти на демокрациите за провала на съветския проект“, обяснява той.

Петер Стано е убеден, че „войната за умовете на хората“ може да бъде спечелена единствено с целенасочено обществено усилие. „Гражданското общество трябва да положи усилия, всички ние сме длъжни да правим повече“, казва той. Според него, за целта последователно трябва да се работи за по-висока медийна компетентност на гражданите и винаги критично да се анализират източниците на твърдения, циркулиращи в интернет.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 74 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    291 23 Отговор
    След един месец на площада се плюем по цяла нощ и нищо.Даже дъжд ни вали из ведро постоянно и никой не е кихнал.Какво предлагате да си мисля?

    Коментиран от #11, #80

  • 2 Майна

    274 32 Отговор
    АБЕ ВИДЯХМЕ ВИ ДЕМОКРАЦИЯТА ...РУСИЯ ВИ ПРЕЧИ, НО РУСИЯ НИКОГА НЯМА ДА Е НА КОЛЕНЕ

    Коментиран от #43

  • 3 Верно ли

    191 6 Отговор
    А вашата пропаганда - хълцане синдром, как е?

    Коментиран от #21

  • 4 Тия лешпери факти

    82 21 Отговор
    се обновиха и започнаха да казват истината ! БРАВО не мога да повярвам .БРАВО!!

    Коментиран от #8, #10, #65

  • 5 Майна

    174 7 Отговор
    МНОГО ЩЕ ПЛАЩА ГЕРМАНИЯ ЗАТОВА, ЧЕ ДОПУСНА МЕРКЕЛ И ТЕЗИ ЗАД НЕЯ...., МНОГО..И ГЕРМАНЦИТЕ, ЗАПОЧВАТ ДА СЕ УСЕЩАТ.
  • 6 Бай Кокич

    193 22 Отговор
    Дойче Зеле,явно ви гризе отвътре че Русия де факто казва истината и за вирусата и за всичките схеми свързани с него.Може всичко да е,но Русия винаги е била страна помнена с почит и възхищение и не се е поддавала на престъпните схеми на днешната ,,демокрация’’

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Верно ли

    47 4 Отговор

    До коментар #4 от "Тия лешпери факти":

    То не се чете само заглавието, ама както и да е...
  • 9 Активист на БКП

    49 6 Отговор
    КОВИД19 да удари Братиньо!

    Коментиран от #20, #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Лол

    27 76 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Кокич":

    Да ,запомнена е и с десетки милиони жертви на комунизма избити по лагери за щяло и нещяло.

    Коментиран от #42, #47, #71, #88

  • 14 Истината

    47 6 Отговор
    Науката прави политиците на маймуни и ще срине монетарната система ,засега успява! Това е начина да се отървем от кърлежите политици и да се даде път на науката да движи светът!ЖАК ФРЕСКО ГОВОРИ ЗА ТОВА 50 години;

    Коментиран от #32, #36

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хаха

    19 62 Отговор
    Прост народ, слаба държава! Като щрауси сме си завряли главите в пясъка и викаме там " нема вирОс, нема", а задникът ни отзад оголен.... Конспирациите са ни по- интересни, а не фактите!

    Коментиран от #67, #81, #82

  • 18 Бачо Киро

    98 10 Отговор
    Абе руснаците ви виновни пак... Бил Гейтс от години пропагандира за намаляване на популацията чрез ваксини, понеже хората най-много CO2 отделяли, клиповете с него и до днес са в тубата.... Щяло да бъде на случаен принцип ама неговите ваксини ще са от сигурните, нали така...

    Коментиран от #28

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 колю

    4 19 Отговор

    До коментар #9 от "Активист на БКП":

    И пилотиньо.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Светът около нас,логиката и здравето

    13 9 Отговор
    Какви са причините за коронавирус по отношение на новата немска медицина?

    Нова немска медицина ни казва, че причините за всяко заболяване, с изключение на физическа травма и отравяне, са процесите, протичащи в психиката ни. Нова немска медицина се основава на 5 биологични закона, които д-р Хамер разработва през 80-те години на миналия век.

    4, биологичният закон на новата германска медицина ни обяснява ролята на микробите и вирусите в организма и необходимостта от тяхното участие за намаляване или увеличаване на тъканите в последната фаза на конфликта. По този начин вирусите и бактериите не са враг, а човешки помощник. По-специално, вирусите участват в процеса на оздравяване на епителната тъкан (лигавици, епидермис, канали, бронхи).

    В случай на коронавирус се развива пневмония - възпаление на бронхиалната лигавица.

    От гледна точка на новата немска медицина пневмонията се свързва с териториален конфликт на заплаха, огромен брой ситуации от ежедневието, в които човек може да почувства потенциална заплаха или натиск върху себе си или личните си граници. Този конфликт може да бъде свързан и със страх от заплахата, надвиснала над личността.

    Страхът от заразяване с смъртоносен вирус в този случай е най-подходящото като причина за пневмония. Пневмонията се развива по време на лечебната фаза, когато конфликтът приключи.

    Коментиран от #25, #40

  • 23 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    8 16 Отговор
    Относно Бил Гейтс : Бил Гейтс иска да разпръсне милиони тонове прах в стратосферата, за да спре глобалното затопляне ...

    Коментиран от #69

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хобито ми е да разплаквам висшисти

    12 11 Отговор

    До коментар #22 от "Светът около нас,логиката и здравето":

    Нова немска медицина повтаряш 5 пъти ,което означава ,че си куку

    Коментиран от #37

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Активист на ЛГБТ

    3 10 Отговор

    До коментар #26 от "Сакаджик Исмет":

    Как го предпочиташ?Грубо и без вазелин или мощно с почупване на кости?
  • 28 Анонимен

    40 5 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    И аз споделям клипове до медии и телевизии и всички са като зомбирани и мълчат,а уж искат са бъдем информирани,но не и с истината.
    Напоследък Бил Гейтс стана доста активен по темата за пандемии,предстоящи опасности и ваксини,че дори и казва за короната са нужни няколко дози ваксина.
    Народа сляпо вярва на платени мошеници и заради незнания и невежество ще умират толкова много хора,но за грипните смъртни случаи никой не споделяше статистика както се прави сега.
    Защо?

    Коментиран от #57

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 дядо ви от бг

    7 3 Отговор
    то е ясно от кой идиот идва вируса с тази физиономия на даун синдром!!! и китайците са използвали тези....!Трета ваксина в Новосибиркс!!!!!
  • 31 Активист на ЛГБТ

    0 4 Отговор

    До коментар #29 от "Dghd":

    Няма как,първо трябва да се наведеш и да тиноправя бръчките по челото.
  • 32 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Фрески единствен предложи на света алтернатива на монетарната система и въпреки това овцата иска да работи и робува за пари.
    С голям интерес съм изгледал всичко от него и съм го споделял.
  • 33 Грета Тунберг

    36 2 Отговор
    %1 от земното население е богато колкото другите %99, ние сме техните роби а с ръзитието на технологията ще могат да ни управляват още по лесно. Фейсбуци,инстаграмове всичко е за да ни вземат личните данни и скоро ще ги използват срещу нас. Който разполага с биг дата той ще е модерния фарон.

    Коментиран от #35

  • 34 Светът около нас,логиката и здравето

    24 4 Отговор
    Ако по време на обикновен сезонен ARVI се започне масова истерия в медиите, сплашваща с фатални резултати, към първите два конфликта се прибавя страхът от смъртта, който на етапа на изцеление се изразява под формата на пневмония, или по-скоро това, което официалната ортодоксална медицина нарича пневмония. Уплашен от смърт с грипа? - Вземете пневмония като „награда за страх“. Уплашен от тежестта на пневмонията? - получи утежнение, с което твоят беден труп може да не се справи.
    Това, което правят нашите доблестни медии сега, е, че създават паника, превръщайки конфликта "не искам да дишам-с-тях-един-един-единствен " в конфликт "о-ние-сега-тук-всички-умираме!"

    Настоящата епидемия не се различава от предишните, с изключение на един фин момент: в миналите години статистиката на смъртните случаи беше внимателно скрита, за да не сее паника сред населението. Тази година паниката е от полза, никой не крие статистически данни. Настоящият вирус е маска за задкулисни процеси.


    Има преразпределение на сферите на влияние и на света като цяло, така че паниката е от полза. Ето защо броят на смъртните случаи се е увеличил толкова много - поради паника.
  • 35 Дойче веле

    16 1 Отговор

    До коментар #33 от "Грета Тунберг":

    Царете на фалшивите новини.
  • 36 Опиум за народа?

    22 2 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Красиви са приказките на Фреско, но са пълни глупости. Утопии за приятни сънища. За друго не стават. Им ли още хора, за които да които да не е очевидно, че съвременната наука е ку. Ва на капитала и по тази причина все по-често пробутва преднамерени лъжи вместо истини. А какво да кажем за престъпленията срещу човечеството осъществени с нейна помощ от "демократичните" империалисти?

    Коментиран от #39

  • 37 Светът около нас,логиката и здравето

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":

    Говориш за себе си,скоро време ще го разбереш.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гост

    17 2 Отговор

    До коментар #36 от "Опиум за народа?":

    И целият този сюжет се върти около
    пилона на главният действащ поток –
    този на парите (или по-точно казано -
    на онова, което стои зад борбата за тях
    - усещането за ниска лична
    себестойност). Виждаме, матрица,
    основана на ума за сметка на сърцето,
    която не може да чувства сама по себе
    си, а й е необходим външен източник на
    стойност, а оттам и на радост. Някак
    всички в матрицата дълбоко в себе си
    вярват, че са нещастници без стойност
    щом нямат пари. И понеже в каквото
    вярваш, ти все повече намираш
    доказателства за валидността му,
    колкото повече търсят щастието си
    навън, толкова по-ненаситни стават.
    Тук се ражда консуматорското
    общество, което живее предимно със
    сетивата си и трябва да купува, за да
    се чувства живо. Ражда се и усещането
    за недостиг, което държи притежателя
    си в капана на илюзията, че не е
    цялостен сам по себе си, а има нужда да
    купува, за да се чувства пълен. А оттам
    и - просперитетът на китайската
    икономика, която задоволява евтината
    нужда от постоянно консумиране.
  • 40 Пациемт

    12 3 Отговор

    До коментар #22 от "Светът около нас,логиката и здравето":

    Ако всичко ви е толкова ясно, какво ви пречи да излекувате хората от всяка болест. Ако не щат да ви плащат пробвайте рекламно да спасите няколко хора безплатно. Така се прави бизнес.

    Коментиран от #44

  • 41 От първия ред

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "Активист на ЛГБТ":

    И как ще го направиш като си си клъцнал инструмента доброволно.
  • 42 Запомнена

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Лол":

    И с милионите жертви по време на Втората Световна Война. Трябва да помним това приятелю, война особено в днешни времена ще надмине колосално шума около корона вируса.
  • 43 КУРнинов

    7 18 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    РАША ВЕЧЕ Е ЗАЕЛА ГЕ ОБРАЗНА СТОЙКА КАТО НОВОБРАНЕЦ КАШИК В ПОДЕЛЕНИЕ 24160 ХАРМАНЛИ 1984Г. И ОЧАКВА УДАР С ШАНСОВ ИНСТРУМЕНТ В ЗАДНИТЕ ЧАСТИ ДОКАТО ДЕКЛАМИРА ГАВАРИТ МАСКВА ПЕРЕДАЙОМ СВЕДЕНИЙ ДЛЯ УВОЛНЕНИЯ СТАРОЙ САБАКИ!
  • 44 Светът около нас,логиката и здравето

    9 2 Отговор

    До коментар #40 от "Пациемт":

    Човек сам се разболява и сам си е лечителят.
    Всичко започва и се случва в нас самите.
    Първо идва мисълта,след нея емоцията и чувствата и след това действията.
    Често имаме разминаване в тази последователност и от там идва болестта за да ни покаже какво бъркаме и да се поправим.
    Ако човек живее спокойно и без страхове и стрес от липси ще се разболее ли?
    Как живее човек от години?
    Много хора искат да са болни защото болестта кара хората около тях да се грижат и им обръщат внимание,което не получават когато са здрави.
    Отговорността за действията си и живота си е нещото на което не се учат хората и за това смятат,че щастието или здравето им зависи от някой друг и това е сериозен проблем.
  • 45 Льокрем

    20 3 Отговор
    Поредната поръчкова статия на DW. Дали не е поръчково и препубликуването ѝ тук?
  • 46 Анонимен

    10 2 Отговор
    Матрицата продава на обитателите си
    временно телесно щастие, което само по
    себе си действа пристрастяващо, защото
    всичко в света на илюзиите ти
    въздейства така, сякаш не можеш без
    него. Внушават ти го по телевизора –
    най-добрият ти другар, който поддържа
    вниманието ти приспано в едни и същи
    сценарии. А ако случайно видиш някой
    различен на улицата, ще му се
    присмееш, защото си стигнал дотам, че
    да не можеш да понесеш нещо, което ти
    припомня за свободата, която си избрал
    да нямаш.
    А на “умните” в матрицата само това им
    трябва – еднакви групи хора, които се
    движат по едни и същи сценарии, за да
    им продават на едро. За нещастните имат
    щастие под различни форми, за
    самотните – любов, за оплакващите се от
    липси - кредити. Те са съгласни да
    вземат дори само енергията ти като
    инвестиция в матрицата – ти само стой и
    акумулирай постоянно чувство на
    недостиг, точейки лиги по онова, което
    нямаш (продуктът, който умните
    продават).
    Умните знаят да продават на едро, но по-
    умните са се научили да го правят
    постоянно. Те не се задоволяват да ти го
    продадат веднъж, а искат да се
    абонираш за тях. Най-умните направо
    произвеждат неща, които имат все по-
    кратък срок на годност. Така се ражда
    модата. Новият символ на това личността
    ти да е ценна и стойностна вече не е
    просто да притежаваш определена вещ,
    а – всеки сезон да ъпдейтваш вещите си.
    И колкото повече притежаваш, толкова
    повече ти излиза да прави

    Коментиран от #48

  • 47 Грамотен

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "Лол":

    Пропагандата е голяма сила! Независимо дали е на сащ, Русия, СССР или който и да е/. Влияе на много хора. И на теб, със сигурност. Мисли с главата си, Човече...
  • 48 Анонимен

    9 1 Отговор

    До коментар #46 от "Анонимен":

    И колкото повече притежаваш, толкова
    повече ти излиза да правиш този ъпдейт
    и да ТРЯБВА да го правиш, за да
    демонстрираш по-високата си стойност
    пред матрицата и нейните обитатели.
    Така си СПЕЦИАЛЕН (толкова ли си
    вярваш наистина?)
    Така всички играят една и съща игра – и
    тези, които измислят правилата, и онези,
    които обичат да поемат наготово. И
    всички ги е страх - че ще останат без
    пари, че ще са никои, че няма да са
    ценни повече, че никой няма да им
    обръща внимание, че няма да са
    щастливи заради това. Те са загърбили
    сърцето си и са развили ума си, защото
    са си втълпили, че само така ще оцелеят.
    Образования и университети са се
    формирали, за да са умни, за да
    оцеляват. В борбата да оцеляваш никой
    не гледа да му е готино. Дори хора извън
    матрицата, които са следвали сърцето и
    природата си, веднъж започнали да
    придобиват повече, често се
    пристрастяват към чувството за стойност,
    което придобивките добавят към
    личността им, и започват да се страхуват
    да не го изгубят, и с това влизат в
    матрицата.
    Защото да ти обръщат внимание е
    пристрастяващо. Затова то струва или
    много пари (колкото повече недостиг
    изпитваш, толкова повече) или ако не
    разполагаш с такива – голямото желание
    да бъдеш известен (или поне да бъдеш с
    известен).
    Матрицата живее върху перфектното
    равновесие от тарикати (лошите) и
    жертви (добрите), положени върху
    движещата сила на страха, преследващ
    потока на парите. Ед

    Коментиран от #49

  • 49 Анонимен

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "Анонимен":

    Едните продават,
    другите плащат и динамиката е в
    стремежът към смяна на ролите. И всичко
    това, само за да не се чувстват
    необичани. Жертвите се нуждаят от
    своите дози еднократно щастие, за да
    хранят втълпеното им чувство за
    недостиг, чувство, че са непълноценни.
    Тарикатите се нуждаят от своите дози
    надмощие – по същата причина. Едните
    не могат без другите – те енергийно се
    привличат и само си сменят местата от
    време на време. Забелязали ли сте, че се
    чувствате или като победител, който се
    ужасява да не стане жертва, или
    нещастник, който завижда на
    победителите?
    Докато не излезем от тази схема, ще
    продължаваме да си търсим мястото
    вътре в нея. А само СТРАХЪТ ни държи
    вътре. Усещането за мизерия, за
    недостиг, чувството, че не си стойностен,
    защото не притежаваш нещо,
    съществуват само в страха. Матрицата се
    храни от твоето нещастие. Ако изберем
    обаче да сме верни на природата си и
    близко до сърцето си, там е ЛЮБОВТА, от
    която така имаме нужда. Тя не идва от
    външен източник, а извира от нас.
    Усещането за изобилие, а оттам и –
    реализирането му в живота ни, стартира с това.
  • 50 Светът около нас,логиката и здравето

    5 2 Отговор
    Доктор Стрейндж 2016г е един добър шамар за традиционната медицина и там има много интересни подсказки както за докторите вярващи на това,което са научени от системата за да я обслужват и за пациентите търсещи най-доброто лечение.
  • 51 Off

    22 2 Отговор
    Дойче веле-доказана античовешка, фалшива и зомбираща “медия”, лансираща лъжата- Корона вирус!!!
  • 52 Ковид 2020

    7 8 Отговор
    Народ от конспиратори, а бедни даже и духом и последни в Европа! Браво!
  • 53 абг

    7 0 Отговор
    Само за рейтинга наминах, те едва ли, ще спрат да пишат такива ...... , не ми идва никаква дума на която да не и трябва цензура, но все пак да видят какви статии хората не искат да четат.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 БПФ

    16 4 Отговор
    Много интересно - защо руските медии са по-уважавани и получават по-голямо доверие сред западноевропейците, от собствените им медии - което и статията признава?
    Интересно - защо в САЩ преди 4 години Вова Путин имаше по-висок рейтинг от тогавашния им президент - обонгото?

    Ама най-интересно - какво ще пишат Дойче Зеле и останалите когато руската ваксина бъде пусната в продажба - т.е. след ТРИ ДНИ ???
  • 56 Диверсант

    13 4 Отговор
    Абе тия ЕвроГейци много са закъсняли, мина половин година и чак сега се сетиха да ни осведомят че зад всичко това стои Русия и лично Путин
  • 57 Бачо Киро

    9 2 Отговор

    До коментар #28 от "Анонимен":

    Защото им трябваше нов повод. Сега видяха, че работи и ще гледат докъде могат да си прокарват глупостите... Иначе е направо смешно да обясняват как това с Бил Гейтс било лъжи след като има интервютата му навсякъде...

    Коментиран от #58

  • 58 Анонимен

    7 0 Отговор

    До коментар #57 от "Бачо Киро":

    Няма лек за алчността и заради това светът е болен и умира.
  • 59 Гошо

    5 1 Отговор
    Пак ли нещо руснаците ви виновни и ви стряска ,то и на македонците ние сме им все виновни и се плашат от нас ,та за това шиптарите ги превзеха
    Само на тия от ДВ ще им кажа че руските СМИ отдавна станаха най обективни ,особено пък сравнение с вас
  • 60 Имат болници

    9 0 Отговор
    Това отново са упражнения на западни журналисти, целящи очернянето на Русия, защото там в Русия,Беларус, Куба, Виетнам и други бивши соц. страни медицината и болниците са на високо ниво, лекуват бързо и успешно, а смъртността е много ниска!
  • 61 Така,де

    1 8 Отговор
    Е рашките са специалисти в дезинформацията в другите страни, не е от вчера,но и те се затвориха вече няколко месеца и още са заради пандемията.И при тях не е розово,особено в мегаполисите.Успяха общо взето да се организират с много трудности в началото за изследване и лечение.Путин се покри за 2-3 месеца и управляваше дистанционно,като остави тежката част на губернаторите.И в Кремъл имаше заразени,включително и премиера им.Но случайно чух в тяхно предаване за ковид,как един от дискутиращите каза че са го питали дали познава болен от ковид - 19. Беше началото извънредното им положение,и щом не познава, са му отговорили,че няма..Та и при тях,както при нас, зарибените, че няма такъв вирус ,вкарват съмнения.Но ,че има световна база за дезинформация ,то вече е ясно и интересното че протича едноврененно навсякъде.Нашия Мангър отрано се позиционира в схемата съвсем на ачик.
  • 62 Битката на Титаните

    5 0 Отговор
    Сачева обяснява каква Битка водят с Корупцията(бият се помежду си)? Има едно шоу казва се "Калното шоу" същото е и Битката с Корупцията в България!!! ¡
  • 63 ГрУЮ

    3 0 Отговор
    Боли ме съзнанието какво пишат руски, американски и пр. медии. Не гледам кой какво говори, а какво прави, тогава си вадя изводи

    Коментиран от #66

  • 64 Гост

    9 0 Отговор
    Дойче Веле, защо не посочвате кой и къде точно разпространява тази дезинформация в Русия? Често посещавам руско езичните Интернет пространства и никъде не ми се е изпречвала лъжата, че например в Италия с преборили короновируса само благодарение на руснаците. Всички ваши обвинения както обикновенно са неоснователни.Иначе щяхте да цитирате имена и медии. Отношението в Русия към короновируса е както навсякъде по света. Има хора, които вярват на паронойо медийната кампания, но има и други, които мислят със собствените си глави. За милионният митинг в Берлин сигурно също обвинявате руснаците. Горко и тежко ви, ако наистина руснаците могат да изкарат толкова много хора на улицата.
  • 65 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тия лешпери факти":

    Та кой здрав умствено в България вярва на измислиците-премислици на Дойче Веле защото статията е тяхна, а не на някой от сътрудниците на бг. факти?
  • 66 nemo

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "ГрУЮ":

    Ти откъде виждаш " кой какво прави " ??
  • 67 Иван

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха":

    Конспирациите са интересни, да, но това не значи, че 100 процента трябва да им се вярва. Но грип, какъвто се явява ковид - 19, от който умира по-малко от един процент от населението не би трябвало да се нарича пандемия. От грип всяка година умират хора. Само дето до сега не сме били наясно за бройката. А при короновируса ни информират с цел да ни сплашат по няколко пъти на ден. Защо ли трябва да ни интересува, че ти се появяваш с гол задник по улиците и свързваш този факт с короновируса? По- важно е никога да не сваляш маската.
  • 68 Един

    6 0 Отговор
    DW , за вас цитирам Хитлер - познавате го нали : " Лъжете на едро - дребните лъжи трудно хващат! " Та вие DW как лъжете?
  • 69 Иван

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "Хобито ми е да разплаквам висшисти":

    Как Бил Гейс възнамерява да се прави на Бог
    и играе с прахта за да спаси човечеството не ме интересува. Но не мога да одмина обещанията му дадени на икономическия форум в Давос още през 2010 година, че чрез ваксините той ще успее да редуцира населението на Земята, тъй като много сме се били размножили Да започне от своето семейство, той е многодетен татко.

    Коментиран от #74

  • 70 41451

    7 0 Отговор
    ФАКТ Е ЧЕ ЕДНИ ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ СА ИЗПЪЛНИТЕЛНИТЕ ДИРЕКТОРИ НА ГОЛЕМИТЕ ДЪРЖАВНИ И ОБЛАСТНИ БОЛНИЦИ.ПО-ВЕЧЕТО ОТ ТЯХ ПРИТЕЖАВАТ ДЕСЕТКИ ИМОТИ АПАРТАМЕНТИ,КЪЩИ ,ТЛЪСТИ БАНКОВИ СМЕТКИ ТУК И В ЧУЖБИНА .В СРАВНЕНИЕ С ТЯХ ЦЕЦО Е ПРОСТО БЕДНЯК С НЕГОВИТЕ 5 АПАРТАМЕНТА.
  • 71 брато

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Лол":

    Лол, ти тотално си объркан и промит от западните "новини".
    Нито съм русофод, нито русофил, ама като почнат ей такива като тебе да дрънкат за Русия и все едни и същи мантри въртите - колко били жертвите в комуниститеческите лагери е една от тях... Айде кажи, ако можеш колко са жертвите от всякакъв вид конфликти разпалени от запада? Като почнем от ПСВ и ВСВ, Виетнам, Ирак, Афганистан, Либия, раздираната отграждански войни Африка, в повечето случаи насърчавани от САЩ и Запада. Венецуела... Тони Блеър и смотаняка Буш младши, дето излъгаха за оръжие за масово поразяване в Ирак и после първия цървул публично си призна, че е било лъжа... И това са само на прима виста, още да изброявам ли... Тъй че стига с това Русия ааа, пък Запада ууу. И от двата строя, по-скоро и от трите (Китай са интересен микс) може да се извлече добрият пример и да се учим. Нищо не е само добро или само лошо. Просто така ни се насажда, щото по-лесно се управляваме... Мисли! Човек с това парадира, че е различен от животните - мисли!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 SAAB

    2 0 Отговор
    Дойче ЗЕЛЕ.......учете корана !
  • 74 На гости

    6 0 Отговор

    До коментар #69 от "Иван":

    Да прав си.Бил Гейтс се прави на голям филантроп , но в същност там други дърпат конците.Той си е олигофрен.Кликата която го ръководи и държи искат светът да бъде намален наполовина. - от 8 милиарда на 4 милиарда.Трастът Гейтс притежават почти всички лаборатории по света за създаване на ваксини.Проблемът е че никой не знае каква ваксина ще слагат на хората с какви странични ефекти (а такива ще има много).И тези ефекти ще се проявят след години и много вероятно ще водят до пълно безплодие на младите хора.И още много и различни болести,за които никой няма да се сети че е резултат от ваксините на Гейтс.Както стана например с ваксината за рак на матката.Сума ти млади жени и момичета измряха в последствие от тази ваксина.И я спряха щото ги разкриха. За сега единствено Русия стои извън играта.Пази си народа.А нашите управляващи ако могат с един изстрел да унищожат цялата държава ще са постигнали и завършили поставената задача от Ран и Ът.
  • 75 На гости

    5 0 Отговор
    Да прав си.Бил Гейтс се прави на голям филантроп , но в същност там други дърпат конците.Той си е олигофрен.Кликата която го ръководи и държи искат светът да бъде намален наполовина. - от 8 милиарда на 4 милиарда.Трастът Гейтс притежават почти всички лаборатории по света за създаване на ваксини.Проблемът е че никой не знае каква ваксина ще слагат на хората с какви странични ефекти (а такива ще има много).И тези ефекти ще се проявят след години и много вероятно ще водят до пълно безплодие на младите хора.И още много и различни болести,за които никой няма да се сети че е резултат от ваксините на Гейтс.Както стана например с ваксината за рак на матката.Сума ти млади жени и момичета измряха в последствие от тази ваксина.И я спряха щото ги разкриха.

    Коментиран от #85

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 636328828

    1 0 Отговор
    Бре, вярвам толкова, колкото изтока вярва на запада и запада на изтока!
  • 78 Бай Манчо

    3 0 Отговор
    Ваксината не само , че е готова но и изпитана и патентована , за останалите "опорни" точки няма смисъл да се пише защото са си верни и ги знаем не от Руските сайтове - така , че този пасквил по добре да не бяхте го пускали .
  • 79 незнайко

    5 0 Отговор
    ТЪПО МНОГО ТЪПА СТАТИЯ, КОЯТО НЕ ОБЯСНЯВА ПОЧТИ НИЩО !!!
    Единственото вярно е за ГРИПА !!! Що се отнася до това кой дърпа конците на тази пандемия в статията има СБИВАНЕ на противоречия !!! Едно е вярно, ВЕЧЕ ОТКРИТО СЕ ГОВОРИ ЗА КОНСПИРАЦИЯ ОТ СВЕТОВЕН МАЩАБ !!!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 обикновен човек

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха":

    Жал ме е за такива като теб. Ти си точното доказателство за това което си написал.Такива като теб карат с маска сам в колата.
    Умирало се от този страшен грип. Да умира се само веднъж и то от съпътстващи болести, а ти умираш от страх всяка минута.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 волен сидеров

    4 0 Отговор
    дойче веле и ти си в кюпа,но нищо тази мечка играе и при тебе-друго ще запееш и то скоро
  • 84 Гражданин

    3 0 Отговор
    Да има прираст на парите на тези,които произвеждат маски и дезинфектанти.
  • 85 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "На гости":

    Проблема е,че има много вярващи и ще си сложат ваксината,а има и доктори,които са загубили деца след като им слагат ваксина и умират,вече твърдо не вярват в ефекта и ползата от ваксини .
    А е огромна заблуда това,че земята е пренаселена толкова много.
    Само трябва да пропътувате със самолет и сами ще се убедите така ли е?
  • 86 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    ми ТОЧНО ТАКА!!!навремето СЪБОРИХТЕ СОЦА!!!!!!!!!С лъжи и ИКОНОМИЧЕСКО УДУШАВАНЕ!!!!!И така ние станахме като ВАС!!!!ГАДНЯРИ!!!Пък нали казвате че да си гадняр ,е първа цел,за да просперира обществото!!!Питайте Ан РАЙД.Рейгън,Буш,ОБама....Клинтън...
  • 87 инчхай

    3 0 Отговор
    на мръсните евреиски индианци винаги руснаците им пречат,гадове мръсни София бомбандират тиквата им разреши да си направят паметник на свалените от Списаревски американци но на невинните загинали Българи няма паметник в америка тия кравари пускат първите и единствени атомни бомби над света в Япония не са ли престъпници
  • 88 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Лол":

    При така наречения тоталитаризъм българката раждаше деца без да се притеснява за бъдещето. Населението на България се увеличаваше прогресивно до 1989г.(направи справка).
    Здравеопазването беше наистина безплатно.
    Образованието беше нива над днешното.
    Имаше морал и при млади и при стари.
    Средната заплата стигаше да живееш и да си купиш жилище. България държи челни позиции все още с брой собствени жилища на глава от населението.(направи справка)...... Затова те моля проятелю, не коментирай време в което не си живял....
  • 89 Хахаха

    1 0 Отговор
    Пълни глупости. Нищо подобно не пишат официалните вестници в Русия. Има всакакви долнопробни медии , които пишат каквото искат. В Русия медиите са свободни, както и хората, които предпочитат да четат тях, а не да се информират от официални източници.
    Много аргументирано, доказателно и обективно в Русия се инфэрмират гражданите на страната да станащо в страната и света.
    Ня калпава ракета космосът и е крив.
  • 90 stefanaki

    1 0 Отговор
    Факт е , че Коронавируса намалява при голями протести, май това е най добрата противоепидемична мярка...