14 Август, 2020 14:04 2 990 12

САЩ разкриха шпионската програма на руското разузнаване

  • сащ-
  • русия-
  • хакер-
  • шпионин-
  • дроворуб

"Дроворуб" е разработена в отдела на ГРУ, който се свързва с работата на хакерските групи Fancy Bear, Strontium и APT 28

САЩ разкриха шпионската програма на руското разузнаване - 1
Снимка: shutterstock

Агенцията за национална сигурност на САЩ и Федералното бюро за разследване разкриха шпионската програма "Дроворуб", разработена по поръчка на Главното разузнавателно управление и заплашваща националната сигурност на Съединените щати.

Програмата е разработена в отдела на ГРУ, който се свързва с работата на хакерските групи Fancy Bear, Strontium и APT 28. "Дроворуб" действа в операционната система Линукс и позволява на хакерите да получават достъп до съхраняваните на компютъра файлове и дори да управляват компютъра дистанционно, съобщава „Дойче веле“.

През юли службите за сигурност на Великобритания, САЩ и Канада обвиниха контролираните от Кремъл хакери за нападение срещу мрежата от международни изследователски центрове с цел да се откраднат данни за разработването на ваксина срещу COVID-19, отбелязва БГНЕС.

Задачата на похитителите не е била да се попречат на разработването на ваксината, а да се откраднат разработките на учените.

„Русия няма интерес от саботаж на изследванията, но тя не иска да бъде зависима от САЩ и Великобритания по въпросите на изследванията и производството на ваксина“, заяви бившият директор на британския Център за правителствени връзки Робърт Ханигън, цитиран от „Ню Йорк Таймс“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 xaxa

    45 5 Отговор
    "разработена по поръчка на Главното разузнавателно управление и заплашваща националната сигурност на Съединените щати"

    Мдам...вие защото нали нямате подобна разработена по поръчка на Централното разузнавателно управление и не заплашва националната сигурност на "онез".
  • 2 скрипалистики сър

    49 5 Отговор
    Хаха, айде сега лошите руснаците откраднали Спутник 5 от добрите американци хаха ! Личи си, че сценаристите на Холивуд работят извънредно за американското правителство хаха!
  • 3 А туй то

    39 2 Отговор
    САЩ, разкрива, ''Дойче веле'' съобщава .... Хубава работа, ама ... :-)
  • 4 Лош материал

    4 35 Отговор
    Проектите на Кремъл,успешно реализирани и в България!
    Къде е ключа от бараката,другари-русофили?
  • 5 Кристиян Вигенин

    8 40 Отговор
    Нищо ново под Слънцето.И навремето СССР крадеше технологии-совалката "Буран" например беше прерисувана едно към едно от "Спейс Шатъл".За компютрите да не говорим-дори България се беше включила.Вярно,че и ние и СССР можехме да прекопираме единствено стари модели.Крадяха комунделите на поразия.Но дори това не спаси СССР от крах.Същото очаква и изостаналият Сибирски Бантустан.
  • 6 Петко Станков

    9 5 Отговор
    Така или иначе Кремъл регистрира ваксина против Ковид 19. Сега остава да чакаме дали е безвредна и ефективна. Само една малка бележчица - платформата не е коронавируса!
  • 7 Аман бе

    16 0 Отговор
    “Стига простотии бе тате!”
  • 8 Калоян

    18 3 Отговор
    Абе щом сащ о дойче веле казват това, просто няма начин да не е абсолютна стопроцентова "истина". Къде е байдън да размаха дискета оред оон???
  • 9 Сандо

    4 0 Отговор
    Браво,почерпете се за успеха!Само не се отпускайте,че може да са ви заблудили и да използват друга програма.И да се забравя:Врагът не спи!
  • 10 АМЕРИКА ЗАПЛАШВА НАЦИОНАЛНАТА

    16 1 Отговор
    СИГУРНОСТ НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ПО ЦЯЛ СВЯТ
  • 11 Пернишки хакер

    5 0 Отговор
    срещу ГоУф 1, оказвам съдействие на ЦРУ с програма "Винкелгриз", която прави същото с руските компютри
  • 12 Sssr

    1 0 Отговор
    В момента има пратени делфини от гру в калифорния да свалят инфо.Слагайте мрежите