18 Август, 2020 12:03 1 557 3

Бивш агент на ЦРУ бе обвинен в шпионаж в полза на Китай

  • цру-
  • сащ-
  • китай-
  • шпионаж-
  • шпионин-
  • агент

Нов шпионски скандал между Вашингтон и Пекин

Бивш агент на ЦРУ бе обвинен в шпионаж в полза на Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Бивш агент на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ бе арестуван и обвинен в шпионаж в полза на Китай, съобщиха информационните агенции. Александър Юк Чин Ма бил задържан в петък на Хаваите. Повдигнати са му обвинения в шпионаж в полза на Китай заради предаването на поверителни документи и на имената на информатори, предаде БНР.

Американски агент под прикритие, представил се за човек, работещ за китайските тайни служби, се свързал миналата година с бившия служител на ЦРУ, който му предоставил информация срещу пари. 67-годишният Александър Юк Чин Ма е натурализиран американец, роден в Хонконг. Мъжът е работил между 1982 и 1989 г. за ЦРУ, където е имал достъп до поверителна информация.

След като напуснал американското разузнаване, той заживял в Шанхай, Китай, преди да се установи на Хавайските острови през 2001 г. Три години по-късно той бил нает от Федералното бюро за разследване (ФБР), за което работил най-малко 10 години. В продължение на три дни през март 2001 г. мъжът предавал американска секретна информация на китайски разузнавачи в хотелска стая в Хонконг. Той продължил да държи връзка с тях дори, след като постъпил на работа във ФБР.

ЦРУ и ФБР не отговорили на запитвания на "Ройтерс" защо е отнело толкова дълго време да го арестуват. Това е поредният случай на съдебно преследване срещу бивш американски разузнавач за предаване на информация на Китай, отбелязва AFP. САЩ търсят двойни агенти след разбиването на шпионската мрежа на ЦРУ в Китай между 2010 и 2012 г. Миналата година двама бивши агенти на ЦРУ и един на американското военно разузнаване бяха осъдени на между 10 и 20 години затвор за шпионаж в полза на Китай.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Петното

    2 0 Отговор
    Нормално всяка раса работи за своите.Американците трябва да са луди за да сложат китаец в ЦРУ.Но то и Сащ отдавна не са бяла държава.
  • 3 Курбанколи Пардимагомедов

    1 0 Отговор
    Aми какво очакваш в страна където ценностите са колкото повече по добре и колкото по голямо по добре.,а още има думата ( democracy)-доста широко и неопределено понятие.Най вероятно гореспоменатият е решил да работи за този който е предложил най много(the highest bidder),което е нормално за онези ширини.Не си мислете ,че само българина може да е предател.