21 Август, 2020 07:51 2 268 1

Арести засилват натиска над протестиращи в Тайланд

  • тайланд-
  • прают чан-о-ча

Недоволството тлее от февруари, когато лидерите на опозиционна партия, популярна сред млади хора, получиха забрана да се занимават с политика

Арести засилват натиска над протестиращи в Тайланд - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайландската полиция задържа още няколко видни активисти от младото продемократично движение в кралството, което иска промени в правителството и нарушава табутата с призиви за реформи в монархията, предаде АФП.

Страната е свидетел на почти всекидневни протести от месец, като около 20 000 души излязоха на улиците през уикенда да изразят недоволството си от свързаното с армията правителство и да призоват за дискусии за ролята на кралското семейство.

През нощта полицията арестува трима ключови активисти, а на сутринта още петима, включително две известни рап звезди, с което общият брой на задържаните стана 11.

Арестуваните са участвали в протест на 18 юли, който даде начало на вълната от демонстрации. По-късно са освободени под гаранция.

Какви са исканията на протеста

Демонстрациите са против правителството на премиера Прают Чан-о-ча. Бившият военен поведе преврат през 2014 г. и запази кралството под военно управление в продължение на 5 години.

При хунтата бе създадена нова конституция – преди изборите миналата година.

Прают Чан-о-ча бе избран да оглави гражданско правителство.

Протестиращите обаче казват, че целият процес е съшит благодарение на новия основен закон и настояват за разпускане на парламента, за пренаписване на конституцията и за край на тормоза, на който са подложени.

Имат и 10 искания към монархията, включително закона за клевета, който пази кралското семейство от критики.

Законът е сред най-строгите в света и предвижда наказания по 15 г. за всяко обвинение.

Защо сега?

Недоволството тлее от февруари, когато лидерите на опозиционна партия, популярна сред млади хора, получиха забрана да се занимават с политика.

Според протестиращите решението за партията „Бъдеще напред“ е политически мотивирано.

А карантината заради пандемията, която удари тежко тайландската икономика, изложи на показ пропастта между класата от милиардери и бедните жители. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    1 0 Отговор
    Веднага да се събира ЕС,санкции,декларации,помощи и всичко както си му е реда.Като с Беларус.