Last news in Fakti

8 Септември, 2020 20:43 2 241 35

Наздраве! Румъния и България - с най-евтин алкохол в ЕС

  • алкохол

През 2019 година цената на алкохола в ЕС е била двойно по-висока в най-скъпите страни членки в сравнение с най-евтините, отчита Евростат

Наздраве! Румъния и България - с най-евтин алкохол в ЕС - 1
Снимка: shutterstock

През 2019 година цената на алкохола в ЕС е била двойно по-висока в най-скъпите страни членки в сравнение с най-евтините, отчита Евростат.

При осреднена база 100 на ценовия индекс резултатите сочат, че миналата година цената на алкохолните напитки (спиртни, вино и бира) е била най-висока във Финландия (с индекс на равнище 191), следвана от Ирландия (182) и Швеция (156).

В дъното с най-ниски ценови равнища при алкохола са Румъния (ниво на индекса 76), България (79) и Унгария (80), сочат данните на европейската статистическа служба.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 1 Отговор
    Докато ги има казаните в ракиджийницата на село, няма проблеми....Да му мислят "скопените" западняци.
  • 2 Алкохолик

    23 3 Отговор
    Най—долнокачественият ,може.Но спрямо заплатите пак е скъп.На Запад бутилка Смирнов струва колкото една средна едночасова надница.Тук се заработва за един ден.Пунта Мара ,лъжа и измама.
  • 3 Ми да

    6 7 Отговор
    Наздраве!Да му мислят руснаците-с тая тяхна ваксина не можело да се пие:)))
  • 4 Онзи

    9 19 Отговор
    Алкохола е два пъти по-евтин отколкото би трябвало да бъде. Прекалено лесно достъпен е. Един работник в западна Европа рядко купува алкохол именно заради цената. Така се поддържа здравето, тонуса и трезвеността на нацията. От пияниците нищо не става - руснаците са доказателство. Повече от 50 гр твърд алхокол на ден - НЕ !

    Коментиран от #8, #31

  • 5 А цената

    16 1 Отговор
    на труда? Колко пъти по-ниска?
  • 6 Не лъжете

    20 3 Отговор
    хората! В България всичко е най-скъпо спрямо мизерните ни доходи! А Румъния и Унгария са светлинни години преди нас.

    Коментиран от #14

  • 7 Печо

    14 1 Отговор
    България и Румъния с най ниски доходи в ЕС наздравееееее наздравеее..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Онзи

    6 8 Отговор

    До коментар #8 от "Я пак си помисли":

    Я ти помисли, защо се търкалят. Защото не могат да пият. Рашките са пияни на куче нон стоп та са свикнали. Затова и нищо не става от тях - колите им боклуци , в спорта са никъде, икономиката рухнала ..

    Коментиран от #11, #16, #19

  • 10 АлкоФЕН

    7 5 Отговор
    Ми вдигнете цената, де! Давайте! Сложете ни дебитомери на носа, за да плащме и за въздуха, който дишаме! На дупетата ни сложете и датчик за метан. Да плащаме "въглероден отпечатък"! Слагайте, ние сме свикнали! Криминализирахте почти всички стопански дейности на хората. То не бяха мита, акцизи, въглеродни данъци.... Давайте така! Изцедете ни като мокър парцал! Изсушете ни!
    Един ден, ще стане страшно! Страшно ще е за всички и най-вече за ВАС.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 В България 15% са седесари

    13 0 Отговор
    В Англия хората взимат по 5000лв на месец чисто след данаците литър водка 25лв в България взимаме 650лв на месец литър ракия 13лв и кой пие по евтино че не разбрах
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Смях

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Не лъжете":

    И как ще вдигнеш доходите?Я да чуем?
  • 15 Анонимен

    7 1 Отговор
    Късметлии са тези, които имат в квартала си анонимни алкохолици.
    Нашите правят така, че всички живущи да разберат за съществуването им и да оценят певческите им способности посред нощите.А в Русия как ли са .....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 габровец от варна

    14 1 Отговор

    До коментар #16 от "ВенциНапетов":

    Не случайно в Швеция и Финландия е скъп алкохола. Не е заради стандарта им. Тия се напукват като за пред края на света. Особенно финландците.
  • 18 Онзи

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "ВенциНапетов":

    И поляците къда са в йерархията ? Берат ябълки и ягоди в Англия ? Голям просперитет тцъ тцъ
  • 19 To и тебе

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Онзи":

    не те бива в демагогстването , ама се опитваш. Резултата е като на британците-)))
  • 20 Перо

    6 1 Отговор
    Ментето е евтино,но ослепява!

    Коментиран от #23

  • 21 кюмюр

    1 1 Отговор
    Е как цар киро произвежда в неограничени количества и продава на народни цени.
  • 22 Манги

    2 0 Отговор
    Ооооо, ма те в Романиа, заплатите по големи пък алкохола по евтин беее. Оооо,ха, отивам там да си живьюркам бееее
  • 23 Манги

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Перо":

    Ти па де видя менте беееее? Аз сам доволен беее
  • 24 оня с коня

    8 4 Отговор
    Чета непрекъснато че БГ била най-бедната в ЕС.Да,но същевременно и че е "Първенец" по Сива икономика!Което на практика значи,че по документи вземаме най-ниски заплати/обърнати в Евро/,но вземаме и ОЩЕ ТОЛКОВА "Под масата" с цел избягване на данъци.Освен това Съдебната ни Система била най-зле,което пък значи че Законите СЕ ЗАОБИКАЛЯТ "с 200/ и се икономисват разни ДДС-та и всякакви Данъци НА ПОРАЗИЯ.А нима Наемите на Всички Реституирани Магазини в БГ са реално деклалрирани ,или В ПЪТИ НАМАЛЕНИ за да не се плаща на Държавата?Ами РУШВЕТИТЕ които се дават в тази "Най-корумпирана държава" при което са доволни и даващия,и вземащия и в крайна сметка се прецаква хазната - отчитат ли се като "Приход"?Ама с един Надник на Запад се купувало много повече Алкохол,Гориво и т.н. отколкото в БГ...А защо не се казва,че ПОЛОВИНАТА ЗАПЛАТА на Западняка отива ЗА НАЕМ,ама преди това му се удържат 40% и Кусур Данък,вместо 10% у нас.И Какво му остава?Ами да идва в "Бедна БГ за да пие Евтин алкохол,щото Там НЕ МОЖЕ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ!А КОЛКО ПЪТИ са им по-скъпи Цигари,билети за Метрото,ГЛОБИТЕ на КАТ и Всевъзможните Такси ?Затова и препоръчвам :Преди да пишете тука глупости с цел правене на Първобитна Руска пропаганда,поговорете по въпроса с някой който се връща от Западния рай!

    Коментиран от #25, #26, #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 габровец от варна

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    Да бе... Те заради туй западняците тука се напиват по Слънчака... Тука идват техните бедняци дето на помощи я карат! Нали са едни и същи всяка година,такъв сорт.Цигарите са им скъпи да. В Швеция в болагета половинка от най евтината водка е 70 крони.(14)лв. Ма колко им е надницата а?????

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Когато са пияни

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "габровец от варна":

    е все едно дали са богати или бедни. Спиртни напитки - спирт от латински spirito - дух, духовно , дъх, жив дъх, ... или алкохол от арабски език Kohl - черен прах използван за подчертаване на веждите и миглите в древността ( днес грим) в последствие влиза в английският език като нещо много леко , прахообразно духовно и от там алкохол и алкохолни напитки. Спиртните напитки "издигат " опиянените до светия дух , за това са щастливи. Може да се намират на бунището но те са в друго измерение в друга вселена със светия дух.
  • 30 Така е

    3 0 Отговор
    Обаче като пробутат еврото чакай за евтино.А между другото опитай бутилка червено Джони(в България скоросмъртница) например в Белгия и ще видите защо у нас е евтино.Те в Европа отдавна признаха за двойните стандарти.
  • 31 До онзи

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Онзи":

    Не ми обяснявай за западна европа че ме спукваш от смях хора който не са си показвали носът от територията седнали да обясняват на хората лъжи до спукване алкохола в зпд.европа е в пъти по евтин от бг било водка,уиски бира няма значение и като сравним и средните заплати от 1500€ с българските ела ми говори кое било по евтино давам пример в eu уиски 10-15€ шишето в бг 30лв това което е от 10€ и 40-48лв даже и по 56 за шише от 15€ хаха та кде било по евтино неразбрах???
  • 32 Съгласен

    0 1 Отговор
    с 31. Взимал съм алкохол от Германия и Австрия. Там примерно Джак Даниелс 0,7 е между 15-18€, тук е 30 лева. Доходите им са по големи и чисто математически е неправилно да се сравнява по този начин. Иначе в БГ цените са си нормални ... заплатите са ниски. Но като произвеждаме... нищо... няма как да станат по големи.
  • 33 Сунгурларски кореняк

    2 0 Отговор
    Алкохолът евтин, па другите неща скъпи. После ще чакаме някой да ни спасява от запоя на българина и селския му манталитет
  • 34 7 ЕВРО ЕДНА БУТИЛКА РАКИЯ

    0 1 Отговор
    А НА ЗАПАД 10 ЕВРО ЕДНО УИСКИ И КОЕ МУ Е ЕВТЕНОТО?
  • 35 Един

    0 0 Отговор
    "Опиянени" от щастливия живот под "демокрацията" на мутрите!