Last news in Fakti

21 Октомври, 2012 15:04 1 122 1

"Ню Йорк Таймс": САЩ и Иран ще преговарят

  • ядрена програма-
  • сащ-
  • иран

САЩ и Иран са се споразумели за преки преговори за иранската ядрена програма, съобщи "Ню Йорк Таймс", който цитира представители на администрацията на президента Барак Обама.

Споразумението е в резултат на тайни разговори между двете страни, според представителите на администрацията, пожелали анонимност. Иран настоя такива преговори да се проведат след американските президентски избори на 6 ноември.

Съобщението за споразумението идва два дни преди последния дебат в понеделник между Барак Обама и републиканския му съперник Мит Ромни по въпросите на външната политика.

Споразумението между Вашингтон и Техеран още не е финализирано и може и да не бъде постигнато, подчертава все пак "Ню Йорк Таймс". Според източници на всекидневника, преговорите са били водени с приближени на първия човек на ислямската република – аятолах Али Хаменей. Нищо обаче не дава повод да се твърди, че върховният вожд е одобрил споразумението, посочва вестникът.

Преговорите по иранската ядрена програма, водени досега между Иран и групата "5+1" (САЩ, Китай, Франция, Великобритания, Русия и Германия), в момента са в задънена улица.

Русия заяви в четвъртък, че през ноември може да се състоят нови преки преговори между Техеран и представителката на шестте велики сили – върховната представителка на ЕС за външните работи Катрин Аштън.

Американски високопоставени лица, цитирани от "Ню Йорк Таймс", се опасяват, че Техеран може да използва тези преки преговори с Вашингтон, за да печели време за своята ядрена програма и да отблъсне заплахата от военна интервенция срещу Иран.

Белият дом опроверга вестта, че САЩ са постигнали споразумение за преки преговори с Иран за ядрената му програма, както съобщи по-рано "Ню Йорк Таймс" и подчерта, че "продължава да работи за дипломатическо решение".

"Не е вярно, че САЩ и Иран са се споразумели за двустранни преговори, или за каквато и да било среща след американските избори", президентски и законодателни на 6 ноември, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Томи Вайътор.

"Ще продължим да работим за дипломатическо решение с групата "5+1", а и още от началото сме казали, че сме готови за двустранни срещи", добавя говорителят в комюнике.

"Президентът (Барак Обама) ясно каза, че ще попречи на Иран да се снабди с ядрено оръжие и той ще направи необходимото, за да направи това", каза още представителят на Съвета за национална сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    - Аз ще защитя изсраел.
    - Аз също ще го защитя, бъди спокоен.
    - Така, а аз ще го защитя повече.
    - Не ти, а аз!
    - Аз не рисувам свастики в училищата.
    - Мръсник, ще изкараш че аз!!
    - Ааа, ти си антисемит, че ти посягаш на залъка на децата ми!
    - Фашист! - ръцете ти са в кръв до лактите от моите братя и сестри в Аушфиц!
    - Ние живееме в демокрация, и за такива думи Вие ще отговаряте пред съда на шейсетте милиона мъченика пред олтаря на бога.
    - Пред кой бог бе ? Ако имаш предвид йехова, това е моя бог, а твоя е онова к...ле.
    - Онова к...ле е излязло от клоаката на майка ти, и ти си негов гой по абонамент.
    - Аз за такива думи мога да те съдя във всеки съд - демокрация, но също мога и демократично да те убия.
    - Ще видим кой по може, аз не се занимавам само с фитнес.