Last news in Fakti

22 Септември, 2020 20:46 3 157 11

Кокаинът е по-достъпен от всякога Европа, сочи доклад

  • кокаин-
  • дрога-
  • наркотици

Освен това нивото на чистота на дрогата се увеличава през последните десет години, а цената му на дребно не се е променила съществено

Кокаинът е по-достъпен от всякога Европа, сочи доклад - 1
Снимка: shutterstock

Кокаинът е по-достъпен в Европа от когато и да е било, а конфискуваните пратки са достигнали рекордни равнища през 2018 г., се казва в публикувания днес годишен доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (ЕЦМНН), цитиран от АФП.

Докладът се базира на данни от 2018 г., които са най-актуалните на разположение, уточнява БТА.

През 2018 г. заловените пратки кокаин са достигнали рекордните 181 тона, което е с 40 тона повече от 2017 г., когато е бил поставен предишният рекорд. Броят на отделните конфискации - 110 000 - също е безпрецедентен.

Най-големи количества кокаин са заловени в Белгия (53 тона), Испания (48 тона) и Нидерландия (40 тона). Пристанищата на тези три страни са историческите морски входни точки на кокаина в Европа.

Освен това нивото на чистота на кокаина се увеличава през последните десет години, а цената му на дребно не се е променила съществено.

През 2018 г. 4,3 милиона европейци са консумирали кокаин, което прави този наркотик втория най-популярен на Стария континент след канабиса.

В доклада се обръща внимание и на отражението на пандемията от коронавируса върху пазара на наркотици. Докато карантинните мерки в почти цяла Европа са съкратили въздушните полети, трафикът по море остава на равнищата отпреди пандемията. Освен това потребителите и продавачите са се насочили към онлайн продажбите в даркнета, платформите на социалните мрежи и фирмите за доставка по домовете.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лол

    12 1 Отговор
    Марадоннннааа!!!!1!!
  • 2 Stéphanie 🎲

    12 1 Отговор
    Добро утро!!!!В България последни разбрали 😁
  • 3 РазБойко

    17 1 Отговор
    Трафика съм го пуснал от 11 години. България е като магистрала. Наркотици да сте чули, да се залавят.
  • 4 ТИМ знаем

    10 0 Отговор
    110-120лв. тва е цената от много години за грам сравнително добър
  • 5 1234

    14 2 Отговор
    колкото по евроатлантически ценности сащ ни набиват заедно с нато, толкова наркотиците ще стават като дъвки в магазина.
  • 6 Алфа Чакал

    7 5 Отговор
    И тогава какъв е смисъла да се хранят полицай който се борят срещу разпространението на наркотични вещества
  • 7 Доверчив

    6 0 Отговор
    Аз пък МУ вервам! ТОЙ каза, че на територията всяка година трафика на наркотици намалява с 25%. Та вече изнасяме. А тук нема - ама ич!
  • 8 Да ама не

    5 0 Отговор
    Бе то хубаво кокаина ама знаете ли Господа че не може да излети самолета от него?
  • 9 Криви, бело

    1 0 Отговор
    Красно село

    Коментиран от #10

  • 10 Аутокоректа

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Криви, бело":

    Ме поправи ;)
  • 11 Covid 2020

    1 0 Отговор
    Трябва да е в сила индивидуалното желание и да важи принципът за доброволната употреба, А не насилственото изискване на СЗО с налагане на задължителното масово ваксиниране на човечеството срещу по страшния и смъртоносен вирус на Ковид..!!!