26 Септември, 2020 16:15 2 656 2

Номинираният за премиер на Ливан каза, че се отказва от опитите да състави правителство

  • ливан-
  • правителство-
  • кабинет-
  • мустафа адиб-
  • експлозия-
  • бейрут

Политическите сили в Ливан са нарушили съгласието, към което той се е стремял

Номинираният за премиер на Ливан каза, че се отказва от опитите да състави правителство - 1
Снимка: Shutterstock

Мустафа Адиб, на когото бе възложено да състави новото правителство на Ливан, съобщи днес след среща с президента Мишел Аун, че се отказва от възложената му задача, предадоха осведомителните агенции.

Почти от един месец номинираният на поста Адиб се опитваше да състави правителство от експерти, което да предприеме спешни реформи за извеждане на страната от тежката политическа и икономическа криза, влошена от разрушителната експлозия в Бейрут на 4 август, взела близо 200 жертви, припомня БТА.

В изявление, предавано по телевизията, Адиб каза, че политическите сили в Ливан са нарушили съгласието, към което той се е стремял в името на съставяне на кабинет и не са се отказали от политизирането на този процес. Затова той поднася извиненията си, но се отказва от възложената му задача.

Оставката на Адиб е тежък удар за френския президент Еманюел Макрон, който бе начело на инициативите за стабилизиране на ситуацията в Ливан, отбелязват агенциите. Ройтерс сочи като основен проблем пред съставянето на правителство разногласията по въпроса кой да оглави финансовото министерство. За ключовото министрество спорели двете основни ливански шиитски групировки - Хизбула и Амал, отбелязва AP.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бихмеразмислили

    1 0 Отговор
    Така ли,може би бихме искали да видим слънцето от ново,а може би тогава хисбула няма да може да съставят правителство!

    Коментиран от #2

  • 2 Много трудно

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бихмеразмислили":

    ще се състави правителство и у нас след изборите, когато и да са.