7 Октомври, 2020 15:26 3 056 11

Криза! Правителството на кипърските турци се разпадна след решението за Вароша

  • кипър-
  • севернокипърска турска република

ООН и ЕС изразиха загриженост от предприетите действия, които могат да предизвикат по-голямо напрежение на острова и в региона

Криза! Правителството на кипърските турци се разпадна след решението за Вароша  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заседание на Съвета за сигурност, политическа криза в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, остро осъждане в Кипър, загриженост на ООН и ЕС за нова ескалация на напрежението в региона. Това са реакциите досега от направеното в късния следобед вчера в Анкара съобщение за града-призрак Вароша в окупираните северни територии на Кипър.

Отварянето на част от крайбрежната зона на Вароша е предизборен ход, намеса на Турция в изборите за т. нар. президент на кипърските турци, чийто първи тур е тази неделя.

Това е общата оценка на кипърски турски политици, медии, организации, които бурно осъдиха обявеното съвместно от турския президент Ердоган и т. нар. премиер на кипърските турци Ерсин Татар решение за затворения от 46 години район.

„Срам за нашата демокрация” го нарече лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Т. нар. правителство на кипърските турци се разпадна, след като в знак на несъгласие с предприятия акт за Вароша късно снощи от него излезе по-малкият коалиционен партньор – Народната партия.

Политическата криза настъпи само дни преди в неделя кипърските турци да гласуват за нов "президент" /„лидер на кипърската турска общност”, както в международен план се нарича единственият признат легитимен официален представител на самообявилата се република/. Акънджъ и Татар са основните претенденти за поста и решението за Вароша се оценява като опит за облагодетелстване на Татар, който е фаворитът на Анкара.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис определи ситуацията като „изключително неприемлива“, в нарушение на резолюциите на ООН.

В петък Съветът за сигурност на ООН на закрити консултации ще разгледа турските действия за отварянето на Вароша по внесената от Никозия жалба.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел изразиха загриженост от предприетите действия, които могат да предизвикат по-голямо напрежение на острова и в региона.

Вароша, някогашното кипърско-гръцко предградие на Фамагуста в окупираната северна част на Кипър, е "град-призрак", мъртва зона под контрола на турската армия от август 1974 г. след турската инвазия на острова. Две резолюции на ООН определят статута му.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биоробот

    7 2 Отговор
    Гаргата каца по оградата от кол на кол докато накрая се надене на някой от тях.
  • 2 Осман

    5 5 Отговор
    Браво на нашия велик лидер, той намери начин да избегне преговорите с гърците, сега те никога няма да се състоят!

    Коментиран от #7

  • 3 Info

    3 2 Отговор
    Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт определи хода на Турция за Вароша като ненужен и провокативен, като изрази съжалението на федералното правителство и подчерта, че той противоречи на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и усилията за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие.
  • 4 Вароша е гръцкото гето

    1 2 Отговор
    На фамагуста. По -добре да го сринат и да построят модерни комплекси
  • 5 TRoskOt

    1 1 Отговор
    "То злобата в сърцето

    трансформира

    в една борба,

    която

    днес

    клокочи.

    И то ще ни повърне Филипините

    и едрите звезди

    над Фамагуста,

    и радостта

    помръкнала в сърцето,"
    Вапцаров
  • 6 Ццццц

    1 2 Отговор
    Не е вароша а МАРАШ дето и в България има такова село казва се мараш

    Коментиран от #8

  • 7 само че

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    колкото и да се опитва, колкото и проблеми да създава, той няма да може да ги избегне. той знае добре, или ще седне на масата за преговори за ииз, или турция ще фалира поради санкции.
  • 8 Ο Άρχοντας

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ццццц":

    Мараш е за резаците,православните си го знаем Вароша!!!
  • 9 ФАМАГУСТА

    5 0 Отговор
    /Амохостос/Газимагуза е един от градовете на Кипър.От 1974 е в границите на т.н.Северно Кипърска Турска Република.Вароша е квартал на града населяван изключително от кипърски гърци.След разделянето на острова кварталът е ограден с километри и по височина с няколко метрова телена ограда.Гледката на мъртвия град е зловеща-"мъртви" къщи,хотели,бензиностанций с дървета по покривите,коли,асфалт с прорасли бурени,телени мрежи навлизащи в морето и разсичащи прекрасни плажове.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.