8 Октомври, 2020 21:30 5 099 35

Радикалният ислям е заплаха за Европа. Докога Германия ще си мълчи?

  • ислям-
  • ислямизъм-
  • ислямска държава

Докато президентът Еманюел Макрон назова открито проблема, Берлин продължава да се бави

Радикалният ислям е заплаха за Европа. Докога Германия ще си мълчи? - 1
Снимка: Shutterstock

Ислямизмът във Франция стана самоуверен, нахален и арогантен и вече заплашва цяла Европа. Докато президентът Еманюел Макрон назова открито проблема, Германия продължава да се бави, пише по този повод списание "Цицеро".

След терористичните атентати с множество жертви през последните няколко години, Франция предприема мерки срещу радикализацията. В началото на декември ще бъде представен съответният закон, обяви френският президент Еманюел Макрон. В случая става въпрос за радикалния ислямизъм, който се опитва да създава паралелни общества. Това повече няма да бъде толерирано, увери френският президент.

Не е само френски проблем

“Ислямизмът във Франция стана самоуверен, нахален и арогантен. Той заплашва цяла Европа”, пише по този повод психологът и писател Ахмед Мансур в “Цицеро”. Според Мансур, Германия също трябва по-решително да се ангажира с борбата с ислямизма, защото “ислямистките атаки не са само френски проблем”. В едно мултикултурно общество не трябва да се допуска ценностите свобода, равенство и демокрация да бъдат нападани, ограничавани или игнорирани, смята авторът.

След нападението с нож от миналата седмица френският вътрешен министър Жералд Дарманин призна, че страната “колективно е изоставила темата за терора”. Франция твърде дълго допуска грешката да игнорира изграждането на паралелни общества, пише по този повод “Цицеро”.

В Германия също - съзнателно или не - са взети твърде много решения, които облагодетелстват създаването на паралелни общества, пише по-нататък Мансур и дава пример с училищната политика и тази за настаняване, които позволяват появата на гета. Съвместната работа със съмнителни ислямски и ислямистки сдружения също не водят до интеграция, а до разделение, защото подхранват ислямистките идеи и по този начин стимулират паралелните общества, пише “Цицеро”.

Планът на Макрон

За да противодейства на подобни развитие, Еманюел Макрон предлага план в пет точки. Те включват по-добър контрол над джамиите и сдруженията. Планира се финансирането им от чужбина да бъде гледано под лупа. На фокус обаче са поставени училищата и образователните институции, в които сред децата се разпространяват ислямистки и недемократични ценности. Франция смята да образова свои имами, за да ограничи броя на тези, идващи от Турция, Тунис и Мароко.

В Германия също има училища, в които децата изучават Корана и арабски език. Джамията “Ал-Нур” в Берлин е посещавана и от хиляди деца от мюсюлмански произход. Държавата често няма контрол върху съдържанието на учебната програма, припомня още авторът.

“Ислямът е в криза”

“Ислямът е религия, която е в криза в целия свят днес”, заяви Макрон и с това провокира гневни реакции в ислямския свят. "Ал Джазира" видя в речта на Макрон пламенна защита на секуларизацията в неговата страна. Според критиците на президента обаче, тя е опит за спечелване на дивиденти сред крайнодесните избиратели.

“Зад този закон се крие истинска стигматизация”, смята Нагиб Азерги, основател на партията „Съюз на френските мюсюлмански демократи“. Според него, предложеният закон свързва пряко мюсюлманите, тероризма и радикализацията.

Турският държавен глава Реджеп Ердоган също разкритикува поведението на френския президент, наричайки го “открита провокация”. “Кой си ти да говориш за структурата на исляма?”, попита Ердоган в телевизионно обръщение. Турският президент посъветва френския си колега “да внимава повече, когато говори по теми, по които е невеж”.

Това е поредният сблъсък между двамата държавни ръководители сред споровете за Средиземно море, Либия и конфликта в Нагорни Карабах, припомня изданието france24.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ерекция Кочева

    10 1 Отговор
    Ние ще се справим!
    Гааааааа!
    💀💀💀💀💀
  • 2 go6ku

    50 1 Отговор
    Ами, Германия още не може да си направи вътрешната равносметка дали и харесва да и разтриват халката или вече си е начесала амбицийте за евтина, но квалифицирана работна ръка...

    Коментиран от #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аууу колко

    70 1 Отговор
    сте се загрижилиииии! Обаче де що има светска ислямска държава вие ги унищожихте, блокуци ниьедни.
    Ирак беше светски, Сирия беше светска, Либия беше светска.
    Сега тия държави са разрушени.
    Дори когато те самите си решат проблема с исляма (като просто изтребват екстремистите) вие се намесвате и нещата стават по-зле.
    Затова сега има разни екстремисти в Суб-Сахара, щото Кадафи ги трепеше а вие него утрепахте.
    Па на всичкото отгоре и ги приемате с отворени обятие.

    Коментиран от #13

  • 5 Уважавам

    37 0 Отговор
    Всяка религия и вяра, но е добре вски даси знае мястото. А, че мястото е неправилното (западна и северна европа) са си виновни управляващите на тези страни
  • 6 Последния Софиянец

    6 36 Отговор
    Възбуждам се от ислямистите, те са истински мъже.

    Коментиран от #30

  • 7 .!.

    14 3 Отговор
    Нормално в Германия има много по-малко мюсулмани и като бройка и процентно от във Франция.

    Коментиран от #8

  • 8 в БГто

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от ".!.":

    мюслюлманите са над 12%

    Коментиран от #11

  • 9 Бай Ганьо, ретро филмарското магаре

    10 6 Отговор
    Демократични ценности, контрол върху училищата, държавни имами, това е като едно време. Все едно чета статия за НРБ, аз тоя филм съм го гледал, много е ретро. Класика е жанра, може и да не станахме 16тата република в СССР, ама може да сме 27мата република в СССР?
  • 10 Заради Бабет

    24 1 Отговор
    Се пръкнаха организации като Северен кръст. Още преди години писах, че с тази политика на ЕС за емигрантите ще събудите духа на омразата.
  • 11 НаХасанБратМу

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "в БГто":

    Ти цог0ните за мюсюлмани ли ги имаш? То, вместо Турция ако от Рим католиците им плащат, в България ще има 10% католици. Реално заблудените български мюсюлмани тук сме около 2-4%.
  • 12 Перо

    28 1 Отговор
    Макрон сега ли разбра,че арабеските,на всякъде по света ползват облагите от социалните помощи,на приемащата ги страна,но създават затворено общество и паралелна държава със внесен от собствената страна начин на живот и никога не се интегрират! Още повече,налагат техния манталитет,религия,традиции,празници и начин на мислене,на приемащото ги общество. Старата колониална политика си връща всичко на новото поколение.
  • 13 Нито една не е светска

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "Аууу колко":

    Исляма принадлежи в Азия и не в Европа! Всички мюсулмани които не са научили изика в държавата която живеят не работят и не си изкарват сами прехраната да нямат право на пребиваване и говорим за тези които са дошли преди 20 години и говорят сомо арабски! А тови емигранти няма защото това са радикални соросоиди които искат Джинджър общество с хора които не принадлежат към европейската култура!

    Коментиран от #14, #15

  • 14 JAGUARES

    26 3 Отговор

    До коментар #13 от "Нито една не е светска":

    Исляма принадлежи на Близкия Изток не на Азия.... на Азия принадлежат Хиндуизма и Будизма(както и Китайските религии като Даоизмът) Исляма няма нищо общо с вътрешността на Азия.....
  • 15 JAGUARES

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "Нито една не е светска":

    то ако става въпрос всички модерни световни религии са от Азия и нито една от Европа,Африка или Америка.... Християнството и Исляма са от Близкия Изток а Хиндуизма и Будизма са от Индия!!!! няма световна модерна религия дето да се е зародила в Европа или Африка например

    Коментиран от #25

  • 16 Миро

    19 1 Отговор
    Германците ги интересува климата, мигрантите, фашистите, обратните и все такива неща . Тази държава е болна и живее в измислен виртуален свят. Каквото и да се каже в тази посока ще е малко за съжаление. Тръмп това, Путин онова, Навални Еди какво си, Белорусия Еди що си, северен поток 2 , еврото не знам що си... За Китай с половин уста, за исляма тишина и за другите проблеми. Германия икономически е добре но не е военна сила и няма и да бъде. Не знам защо не се каже какво е Германия и коя е. То от там тръгват проблемите в световен мащаб. Скоро Китай ще каже кой кой е. Когато Китай стане супер сила с кой ще си партнира Германия? С сащ или Франция или онези от острова? С кого?

    Коментиран от #17, #32

  • 17 Хахахаа

    15 0 Отговор

    До коментар #16 от "Миро":

    Е ко изгубят китайският пазар са умрели.Притив Турция пак не говорят защото са зависими икономически и демографски от тях.
  • 18 Дар

    6 5 Отговор
    Германия май е една от най-големите тарикатки на света !
    Екатерина велика е етническа германка !!!

    Коментиран от #19

  • 19 Разликата

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Дар":

    Германците не са умни просто другите като французи италианци испанци и тн в ЕС са по тпи.
  • 20 Евро Съюз

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "go6ku":

    И на тебе да ти дойдат 5,000,000 висшисти на тепсия с годините си опит и платено от друга държава образование ще ти се услади математиката и ще преглътнеш 10,000,000 чалгари, като гориво с примеси за икономиката! Лошото е, че си идват с културата и убежденията, а числеността им дава самочувствие и претендират за безнаказаност. Всеки чувал с мускули ще стува повече от очилАта библиотека с книги, когато си на улицата! В Белгия какво се случва - немския език вече няма да е официален, а АРАБСКИЯ! В Германия я чака същото до няколко години с турския!

    Коментиран от #31

  • 21 Stéphanie 🎲

    25 1 Отговор
    Да се измита ислямската пап**ч от Европа!!!Да ги върнат от там от където са дошли.Да се иска сметка на Меркел и всички нейни съучастници...защо Европа стигна до тук ?И до кога?
  • 22 Анонимен

    4 1 Отговор
    За съжаление си го искарват на мирните граждани както мен.Цял ден тормозят психически чрез тези психотронните оръжия но аз си трая,а други не.Хората са способни да превърнат нормален човек в луд самоубиец а след това да го изкарат религиозен фанатик.Според мен цялото общество има вина защото допуска това.
  • 23 Sram

    4 4 Отговор
    Германия не може без Турция Турция е 2 глас в Германия те са братя германци и турци видяхте ли как свърши братската среща между Германия и Турция 3 3 равна братска игра мусулманите са на Меркел хаи хитлер
  • 24 Онуфри

    8 0 Отговор
    Ха ха на тези дето се дупят когато се молят им се пише лошо. Макрон преди две години каза че ще коригира исляма и ще го направи а турчина нека си се пени. Накрая Минето ще го отнесе целия и ще разбере че си е губила времето с тоя фес.
  • 25 Тц,!

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "JAGUARES":

    Богомилството е модерната религия създадено в нашите земи !
  • 26 Философ

    2 4 Отговор
    е казал "Да разбиеш предубеденостите е по трудно от това, да разбиеш атома".
    Според мен, хората най много обичат да спорят за неща, от които най малко си имат хабер. Политизираните хора са опасни, както от въпросната така и от останалите религии. Политизирането на общностите е опасно не само в религиите,а също така и в национализма, милитаризма. Най лесно да съдиш другите за собственото си състояние. Както го прави Макрон, а и вие.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Химлер

    6 0 Отговор
    За всичко са виновни евреите.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 КАСАПИНА

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    На един мотор като махнеш сегментите какво става?
  • 31 КАСАПИНА

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Евро Съюз":

    За каква култура говориш при мюсюлите?
  • 32 pbdan

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Миро":

    И изведнъж се появява някой, който им отваря очите и за 10-20 години Германия става Райх, искащ целия свят.
  • 33 Хасан

    1 1 Отговор
    Французите бомбят мюсюлмански села и градове по Либия,Сирия,Мароко ,Алжир и е нормално хората да си отмъщават на френска земя ...германци,испанци,холандци,белгийци и др никого не убиват и нямат проблеми с мюсюлманите
  • 34 Номад

    0 0 Отговор
    Макрон забравя, че Франция била страна -колонизаторка,през 1964-7години докарваше роби от Африка.За каква цивилизация говори този французи!?
  • 35 Номад

    0 2 Отговор
    Хей, българи , трябва да се учите от истински мусулмани... Какво представлявате пред света? Вместо да се замислите над това , какво ще стане с Родината и народа , който се топи с всяка изминалата година.Много непочтени хора има сред вас...