Last news in Fakti

8 Октомври, 2020 20:17 1 861 11

ЕК ще емитира облигации за 100 милиарда евро

  • ес-
  • ек-
  • облигации-
  • емитира-
  • sure-
  • социални облигации

Комисията прие подложената на независима оценка рамка за социални облигации

ЕК ще емитира облигации за 100 милиарда евро - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия обяви, че ще емитира предстоящите си облигации на ЕС по инструмента SURE в размер до 100 милиарда евро като социални облигации. За тази цел Комисията прие подложената на независима оценка рамка за социални облигации. Целта на тази рамка е да даде увереност на инвеститорите в тези облигации, че мобилизираните средства ще служат за постигането на една наистина социална цел.

Това съобщение следва одобрението на Съвета да бъде отпусната финансова подкрепа на 16 държави членки по инструмента SURE, за да бъдат защитени работните места и работещите. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви следното: Не само инвестираме милиарди евро, за да запазим работни места в Европа и за да намалим социалното въздействие на пандемията от коронавирус, но го правим също, като емитираме социални облигации. Това ще даде възможност на инвеститорите да допринесат за нашите усилия. Почти 100 милиарда евро ще помогнат на хората да запазят работата си в нашите държави членки.

Комисар Йоханес Хан, отговарящ за бюджета и администрацията, заяви: Решението облигациите на ЕС по инструмента SURE да бъдат емитирани като социални облигации ще предизвика поврат на световния пазар на социални облигации. В същото време това е ясно доказателство за дългосрочния ангажимент на ЕС за устойчиво финансиране. Въодушевен съм от съобщението и с нетърпение очаквам предстоящата емисия по инструмента SURE на ЕС в много близко бъдеще.

Набраните средства ще бъдат прехвърлени на държавите членки бенефициери под формата на заеми, за да им се помогне да покрият разходите, пряко свързани с финансирането на национални режими на работа при непълно работно време и подобни мерки в отговор на пандемията. Днешната рамка показва на инвеститорската общност как средствата, набрани чрез емитирането на облигации по инструмента SURE, ще бъдат използвани за ясно определена цел: смекчаване на социалното въздействие от пандемията от коронавирус и последиците от нея в целия ЕС. Следователно инвеститорите могат да бъдат уверени, че техните инвестиции в тези облигации ще бъдат използвани за финансиране на целенасочени мерки на социалната политика. Същевременно рамката на Комисията за социални облигации ще допринесе за по-нататъшното развитие на пазара на социални облигации, който е един от стълбовете на европейския пазар на „устойчиво финансиране“.

За да се гарантира, че средствата ще бъдат използвани за социални цели, в рамката за социални облигации въз основа на регламента за SURE от държавите членки се изисква да докладват как са били изразходвани заетите средства. Съгласно рамката от държавите членки се изисква също така да докладват за социалното въздействие от облигациите на ЕС по инструмента SURE. Въз основа на информацията в тези доклади Европейската комисия ще може да покаже на инвеститорите, че облигациите на ЕС по инструмента SURE са били използвани за финансиране на програми с положително социално въздействие.

Като изготвя и представя рамка за социални облигации, Комисията се стреми да привлече инвеститорите, които желаят да вложат средствата си така, че да способстват екологични, социални и корпоративни цели. Рамката на Комисията за социални облигации е създадена в пълно съответствие с принципите на социалните облигации (ПСО), публикувани от Международната асоциация на капиталовите пазари (ICMA). Тя бе подложена на независима оценка от външен оценител — Sustainalytics. След съобщението Комисията прави още една крачка към емитирането на първите облигации по инструмента SURE. През втората половина на октомври ще последва първата сделка.

Към настоящия момент 16 държави членки ще получат финансова подкрепа по инструмента SURE, за да бъде подпомогната защитата на работните места и хората да запазят работата си. Финансовата подкрепа ще се предоставя под формата на заеми, отпускани при благоприятни условия от ЕС на държавите членки. Комисията представи на Съвета предложение за решение на Унгария да бъдат предоставени 504 милиона евро финансова подкрепа по инструмента SURE. С Унгария броят на държавите членки, за които Комисията предложи обща финансова подкрепа от 87,8 милиарда евро по инструмента SURE, става 17.

Тези заеми ще помогнат на държавите членки да покрият разходите, които са пряко свързани с финансирането на националните режими на работа при непълно работно време, и други подобни мерки, които са въвели в отговор на пандемията, по-специално по отношение на самостоятелно заетите лица. По инструмента SURE биха могли да бъдат финансирани и някои свързани със здравето мерки, по-специално на работното място, използвани, за да се гарантира безопасното връщане към нормална икономическа дейност. Държавите членки все още могат да подават официални искания за подкрепа по линия на SURE, който разполага с капацитет до 100 милиарда евро, за да подпомага защитата на работните места и работниците, засегнати от пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къна

    11 0 Отговор
    Малее,обрали са шкафчето на Борисов.Тия пачки бяха там преди време а сага са във ФАКТИ.
  • 2 Божинов

    12 1 Отговор
    Да поясня, за който не разбира.
    Ще емитира, да се чете - ще напечата.
    Покритие на тия пари нали знаете кога ще има? Точно никога. С тая безбожна администрация със заплати по 10+ бона, няма как.
    Измислен ЕС. Пъна пародия!
  • 3 Боко Тиквата

    11 0 Отговор
    Я, тия пачки от снимката приличат на моите от шкафчето.
  • 4 Боко НОЩ

    6 0 Отговор
    И аз имам такива пачки по 500 евро банкнотата.
  • 5 Боко Т

    3 0 Отговор
    Аз имам повече пачки! Тия са аматьори! Някаква си фон дер лайнен че ме мери с пачки
  • 6 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Моше ще печата кинти, докато не постигне Срив на световната икономика.
  • 7 ИКОНОМИСТ

    8 0 Отговор
    ЛЕКО ПО ЛЕКО КАКТО ВИЕ ИСКАХТЕ ДА СВИКНЕМ И СТАНЕМ РОБИ СЛЕД КАТО НИ ВЗИМАТЕ ПРАВАТА ТАКА ЛЕКО ПО ЛЕКО НА ВАС ЩЕ ВИ ГО НАБИВАТ ОТ ЗАД ТЕЗИ КОИТО ВИ КАРАХА ДА ЛЪЖЕТЕ ЗА КОРОНАВИРУСА И ДА ИЗЗЕМВАТЕ ПРАВАТА НА НАСЕЛЕНИЯТА СИ ПОД ДИКТАТАТУРА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ЩЕ ВЗРМАТА ВАШИТЕ ПРАВА -ВИЕ КОИТО ЛЪЖЕХТЕ ЗА КОРОНАТА И СЕ СМЯТАХТЕ ЗА СВЕТОВЕН ЕЛИТ БИТИ КАРТИ СТЕ ПАСМИНА!
  • 8 ГруЮ

    0 0 Отговор
    Куантитатив изинг?
  • 9 Sefan vodacha

    3 0 Отговор
    Штом имитира значи ниама пари исе чудиат откаде да вземат ниама да го баде далго още този съиуз
  • 10 Хайл

    4 0 Отговор
    Началото на края на прокажения ес,щом печата пари значи е тотален фалит на последни издихания
  • 11 дядо ви от бг

    1 0 Отговор
    стара маймунска история!!!!! Там няма ли икономисти???