9 Октомври, 2020 10:25 2 744 22

Кипърски гърци излязоха на протест

  • фамагуста-
  • кипър-
  • турция-
  • гърция-
  • протест-
  • крайбрежие

Крайбрежието на Вароша е безлюден район след нашествието на турската армия

Кипърски гърци излязоха на протест - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кипърски гърци излязоха на протест срещу решението на властите в Северен Кипър да отворят отново крайбрежието на Вароша.

Стотици демонстранти се събраха на контролно-пропускателния пункт, като развяваха знамена и скандираха: „Ердоган, долу ръцете от Фамагуста" и „Върнете Фамагуста“, предаде bTV.

Крайбрежието на Вароша е безлюден район след нашествието на турската армия през 1974 г. Решението за отваряне беше подкрепено от Анкара, но критикувано от кипърските гърци и поражда безпокойство сред международната общност.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турция клекна

    8 7 Отговор
    Както Хасан каза вчера, незаконното отваряне на плаж в Кипър, където хората могат да се къпят - димна завеса в очите на наивните турци - не е много важно, важната новина е, че Турция напълно е спряла незаконната си дейност с кораби, тъй като след Явуз, тя също оттегли и Барбарос от кипърските води!

    Коментиран от #5, #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    5 1 Отговор
    Кога Чумата върне на хората децата.
  • 4 Рошко

    6 1 Отговор
    Да отиде някой наш "политик" да го вземе на концесия че да направи някоя и друга дига хотел, па да видим някой гък ше му каже ли
  • 5 Ще клекне кога малячовците

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Турция клекна":

    Изпратят сондажни кораби, т.е.никога хохохо
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 $ 7,93

    3 6 Отговор
    чудесна новина за турция! зетът министър на финансите следва велика и новаторска политика. той не се занимава с обменния курс на лирата! по този начин, макар да беше заявил че планът е обменният курс лира долар да достигне 7,68 през 2022 г., той успя да го направи 8 само седмица след изявленията си! достоен зет, достоен министър, и барба ердос който го избра още по-достоен.......

    Коментиран от #10

  • 8 OOH

    9 10 Отговор
    Турция трябвa дa признae мeждунaрoднo признaтoтo прaвитeлcтвo нa Кипър, дa изтeгли oкупaциoннитe cи cили и дa пoзвoли нa вcички кипърци дa ce върнaт в cвoитe рoдoви зeми и имущecтвo, бeз ceгрeгaция и рacиcтки прaктики.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Турция няма окупационни сили

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "OOH":

    В Кипър. Има умиротворителни с мандат на ООН. Образовайте се малко бре, с неграмотни тролове не е интересно.
  • 10 Чудесна новина за неблаговерната ти

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "$ 7,93":

    Ще може да се "вихри" на пазара в Едирне :)
  • 11 koпа

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "OOH":

    Гърците отхвъхрила реферандума даващо възможност за еденна държава защо,защото не зачитат правата на кипърските турци искат всичко от тях да зависи ,не искат да поделят управлението на страната с турците,това показва че имат планове да асимилират и изгонят турците от острова ,както направиха в острова Крит,но уви сега ще се премерят и ще гледат зад оградите как се отваря град Мараш.

    Коментиран от #13

  • 12 Limassol

    4 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Кипърски гърци излязоха на протест...............Исторически и генеалогично е доказано, че всички кипърци са гърци. някои някога са станали мюсюлмани и сега вярват, че са турци. има и някои от арабски произход, Сирия-Ливан.

    Коментиран от #15, #16

  • 13 nice try

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "koпа":

    хахаха....!!! търсиш глупаци които да предадат целия остров в ноктите на турция... да ама не! но щом ви харесва този план анан, веднага щом го предложат на турция като план за решение между турците и кюрдите, гласувайте за него!

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 оня с коня

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Limassol":

    Не е верно че всички Кипърци са Гърци- Тия които са в Турската част на Кипър са си ТУРЦИ ПО ДОКУМЕНТИ,пък дали знаят гръцки и са Християни,това няма никакво значение.Отварял Сев. Кипър крайбрежието - ами Негова си работа!Превърнала Турция "Св.София " в Джамия" - ами Нейна си работа!Избутали Азерите самонастанилите се Арменци от нагорни Карабах - ами нейно право си е да се разпорежда със собствените си територии!И е казано че "Частната собственост е Свещена",ама кой да слуша?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 koпа

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "nice try":

    Не са го предложили още,сигорно ще го предложат заедно с България за турците,ромите и българите в България.
  • 18 Сертаки

    9 2 Отговор
    По време на изтребването на турците през 1974 от Макариус Турската армия освободи северен Кипър.Отвориха масовите гробове извършени от режима на Макариус.Турция и Англия са гарантьори и до днес.Град Мараш славен като Лас Вегас на Средаземноморието се намира в Турската част.Изглежда ще има втора Анталия за туристите

    Коментиран от #20

  • 19 Info

    3 2 Отговор
    Доналд Тръмп обвинява Анкара, че подкопава борбата срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак, в писмото си, в което обосновава удължаването на извънредното положение в САЩ след 14 октомври. В писмото, изпратено вчера до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, се посочва, наред с други неща, че турските действия в Сирия и около Сирия подкопават борбата срещу Ислямската държава както в Сирия, така и в Ирак и застрашават сигурността, стабилността и мира в регионът. Президентът каза също, че ситуацията "продължава да бъде необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати. Поради това реших, че е необходимо да се продължи извънредното положение, обявено съгласно изпълнителната заповед 13894 по отношение на ситуацията в Сирия “, пише Тръмп в писмото.
  • 20 Yeni Raki

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Сертаки":

    с всички тези глупости, които ви разказват, не можете да разберете какво се случва. Англия-Америка-Израел, НАТО, Гърция и Турция се съгласиха да споделят острова. за това и гръцки десници извършиха преврат срещу Макариос, за да се намеси Турция. всичко беше договорено. Ето защо не е имало гръцко-турска война. нещастните кипърци и турци, които се биеха и мнозина, които бяха изгонени от домовете си, не го знаеха. Кипър никога няма да стане изцяло турски, вашите лидери го знаят, време е да свикнете и вие, простите турци.

    Коментиран от #22

  • 21 шарлатансултан

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Турция клекна":

    превод за будали чалми...сбогом мави ватан!!! xaxaxa
  • 22 Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Yeni Raki":

    Турция няма политика да прави Кипър турски а да се възстанови конституция в която Кипър се управляваше от гърци и турци ..властовите позиции се поделяха на принципа 2/3 гърци и 1/3 турци ..но гърците прегазиха Конституцията ..а сега редно би било един остров от две държави ..членове на ЕС и НАТО