9 Октомври, 2020 16:48 3 309 10

Чужди медии: "ЕП отправи остра критика срещу България"

  • еп-
  • резолюция-
  • ес-
  • протести-
  • чужди медии-
  • протести в българия-
  • бойко борисов-
  • енп-
  • критика

Протестиращите в България недоволстват от фасадната демокрация

Чужди медии: "ЕП отправи остра критика срещу България" - 1
Снимка: БГНЕС

"Европейският парламент отправи остра критика срещу България заради корупцията и липсата на независимо правосъдие," пише днес авторитетният германски вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ по повод приетата вчера резолюция. Това изречение добре обобщава многобройните други публикации по темата.

Към корупцията и липсата на отчетност в системата на правосъдието агенция Франс Прес добавя още редица български дефицити: злоупотреба със средства на ЕС, обвързаности между държавата и мафията, полицейско насилие, реч на омразата срещу журналисти, жени, сексуални и етнически малцинства. Агенцията цитира германската евродепутатка Катарина Барли от ГСДП с думите: „Европейският парламент подкрепя настояванията за прозрачност, върховенство на закона и медийна свобода.“

"ЕНП прекалено дълго си затваряше очите"

Агенция ДПА също цитира Барли с думите, че Европарламентът е застанал на страната на гражданското общество в България. Евродепутатката казва още, че ЕНП прекалено дълго си е затваряла очите поради криворазбрана партийно-политическа солидарност с българското правителство.

„Франс Прес“ информира още, че фракцията на ЕНП се опитала да внесе редица промени в резолюцията, за да смекчи значително критиката, но тези промени не са били подкрепени. Голяма част от консерваторите в крайна сметка гласуваха срещу резолюцията, но фракционният лидер на ЕНП, германецът Манфред Вебер, защити българския премиер Борисов с думите, че сегашното правителство има мнозинство в парламента и не вижда никаква причина то да подава оставка.

Ето какво каза Вебер още: "Специално искам да подчертая, че Бойко Борисов е начело на едно проевропейско правителство. Той се застъпва за въвеждане на еврото и по всички проблеми винаги е поддържал механизма за върховенство на закона. Правителствата не бива да се сменят чрез демонстрации, а чрез избори.“

Агенция Ройтерс цитира българския вицепремиер Томислав Дончев, според когото, резолюцията на Европарламента няма обвързваща сила. Ето какво още четем в коментара на агенцията: „От тази резолюция няма други практически последствия освен политическото злепоставяне на Борисов. Но тя може да подсили позициите на Европейския парламент в преговорите с европейските правителства за дългосрочния бюджет и плана за възстановяване. Парламентаристите настояват да се въведе правило, според което, достъп до парите на ЕС ще имат само онези правителства, които зачитат върховенството на закона.“

В своята информация АФП цитира германската евродепутатка Ска Келер, която е съпредседателка на Зелените, с думите: „Ние заставаме на страната на демонстрантите по улиците на България.“

"Протестиращите смятат, че ЕС ги е изоставил в беда"

За протестите в България днес отново пишат редица международни медии. Германският вестник „Хайлбронер Щиме“ припомня: „От три месеца в България всекидневно протестират преди всичко млади хора, които са срещу „фасадната демокрация", зад която се крият корупция и злоупотреби с европейски пари. Те смятат, че ЕС ги е изоставил в беда. Вестникът също цитира Ска Келер, която заяви, че хората в България заслужават да живеят в европейска правова държава без корупция.

В кореспонденция на „Ройтерс“ от България се казва, че според протестиращите в София, резолюцията е „политически шамар за правителството“. Агенцията цитира Христо Иванов с думите, че резолюцията е победа за демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европейският парламент

    22 7 Отговор
    Затвор за Бойкошенко и Лукашенко!Свобода и демокрация за изстрадалите народи на България и Беларус!
  • 2 Един

    23 5 Отговор
    изключително сериозен и обективен вестник !
  • 3 Последния Софиянец

    34 6 Отговор
    Мене ме е срам да живея в такава кочина.А вас?

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Stéphanie 🎲

    25 6 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    злоупотреба със средства на ЕС, обвързаности между държавата и мафията, полицейско насилие, реч на омразата срещу журналисти, жени, сексуални и етнически малцинства. ....👍точно,кратко и ясно написано !!!😰за съжаление
  • 5 бачо Илия

    7 10 Отговор
    Само да не ни спрат парите, защото това най много го умеят, само с демокрация не можем да живеем. Тогава Йончева и бай Радан ли ще ни плащат?
  • 6 Да Отрежем

    12 8 Отговор
    ТИКВАТА,за да падне КАСКЕТА!
  • 7 Трайко Питанчев

    11 6 Отговор
    Е защо острата критика е срещу България, а не срещу крадльото Борисов? Може би защото половината европарламент са като него.
  • 8 Търпин

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ами ходи нейде дето няма да те е срам никой не те е вързал да стоиш а и като те срам да живееш в кочина почисти не само да пишеш и говориш.
  • 9 Матей

    5 1 Отговор
    Тия май не разбират,че тук нещата са толкова назрели,че не се знае какво ще стане в близките месеци.Дори идея си нямат за конкретни и персонални мерки,като например любимите на Тръмп санкций,или пък изпращане на извънредни и пълномощни комисари,които да проведат спешни реформи на място,като уволнения на шефове на МВР,магистрати,кметове и областни управители,или направо въвеждане на извънредно положение и пряко президентско управление за определен срок.Може би искат да стане като в Киргизия или в Белорусия,зимен майдан и метеж,последван от напускане на България от ЕС,да изяснят какво желаят и целят.
  • 10 Мантра

    5 2 Отговор
    Затвор за Бойко и бандата му ок. Но да не се окаже европейското влияние по-големия дявол с междукултурните им идеологии и глоби за "расизма", който така много обичат да използват за да се самопоставят на високите си морални стълбове.

    Тази резолюция може да се завърти и да ни ухапе в дългосрочен план.