12 Октомври, 2020 22:00 3 178 23

Русия и Китай разширяват износа на атомна енергия. Могат ли САЩ да се конкурират с тях?

  • атомна енергетика-
  • сащ-
  • русия-
  • китай-
  • аец-
  • анализ-
  • въглеродни емисии

Износът на атомна технология е възможност да се помогне на света да намали въглеродните емисии

Русия и Китай разширяват износа на атомна енергия. Могат ли САЩ да се конкурират с тях? - 1
Снимка: Shutterstock

Глобалният пазар на ядрена енергия може да се утрои до 2050 г., според прогнозите на мозъчните тръстове Third Way и Energy for Growth Hub, пише в анализ американският Институт за атомна енергия (Nuclear energy institute). Износът на атомна технология е възможност да се помогне на света да намали въглеродните емисии, да се гарантира националната сигурност на САЩ и страната да бъде лидер на глобалния пазар. Въпреки това САЩ все повече отстъпват този шанс на Русия и Китай.

В настоящия си вид доминиращият глобален доставчик е Русия, а бързо нарастващият съперник е Китай. Наскоро руският доставчик „Росатом“ подписа споразумение за сътрудничество с Африканската комисия по ядрена енергия, което му дава предимство в регион, който се стреми да разшири използването на технологията. А Китай се подготвя да увеличи в пъти атомния си капацитет в опит да намали въглеродните емисии, което ще ги позиционира като лидер в ядрената енергетика.

Русия изгражда седем нови реактора в страната и твърди, че разполага с чуждестранен поръчков портфейл от 133 милиарда долара. Само през последните пет години Китай пусна в действие 21 реактора и днес има 19 централи в процес на изграждане.

Русия и Китай имат държавни доставчици на ядрена енергия, което означава, че те могат да осигурят конкурентно финансиране и друга подкрепа, с която американските доставчици не са в състояние да се справят. С фокусирани федерални усилия за насърчаване на износа, американската индустрия ще бъде по-добре подготвена да се конкурира. Ядрената енергия ще играе важна роля в прехода към свят без въглерод. Американската индустрия трябва да може да се конкурира бързо, за да гарантира националната си сигурност и да си възвърне лидерството от Русия и Китай, пишат още от NEI.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп 2020

    7 17 Отговор
    Могат САЩ да ги конкурира стига да си го дадат присърце и да бъде главен приоритет и да започнат масови вливания на капитали и поръчки за това но те не го мислят така даже не им е приоритет така просто мисли американеца

    Коментиран от #4, #5

  • 2 jorj

    5 24 Отговор
    Тия ще радиационствуват по целия свят, с една дума, Господ да ни е на помощ!
  • 3 Европеец

    6 52 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Русия изгражда седем нови реактора в страната и твърди, че разполага с чуждестранен поръчков портфейл от 133 милиарда долара
    Русия лъже Всеки знае че всяка руска атомна централа е бъдещ Чернобил и за това никой не ги ще Кой ще е тоя дето и една рубла би дал за руски АЕЦ

    Коментиран от #9, #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Демокрацията е лъжа!

    38 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп 2020":

    Може ли хамериканец да мисли? Едва ли!

    Коментиран от #8

  • 6 Болшевик

    3 24 Отговор
    Казват, че красотата ще спаси света. Днес отидох на площада в Москва, погледнах хората и си казах: Скоро ще има война!
  • 7 хаха ха

    11 38 Отговор
    Каква конкуренция?
    САЩ закриват АЕЦ!
    Мъск залага на солари!
    Могат ли Русия и Китай да се конкурират с капиталиста Мъск?
    Абсурд!
    Извън Москва и Петербург, Русия е като Нигерия, но покрита със сняг!
    А гладните социалистически китайци още си мислят, че гарнитурата от ориз е основното ядене...
    Евтината работна ръка заля света със станалите нарицателни "китайски боклуци"..

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГруЮ

    30 1 Отговор

    До коментар #3 от "Европеец":

    Е, по тази логика всеки американски реактор е бъдещ Три Майл Айлънд или Фукушима.
  • 10 Иван

    11 2 Отговор
    Могат.......чреэ санкции.
  • 11 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кажи лъжецо":

    По шотландски.
  • 12 ГруЮ

    22 2 Отговор

    До коментар #7 от "хаха ха":

    Аха, закриват АЕЦ, щото там отдавна няма кой да ги произвежда. Всеки Петров може да настигне Мъск, ако му налеят държавни капитали и специалисти, както наливат на Мъск.В Русия не съм ходил, ама се съмнявам да прилича на Нигерия по каквото и да било. Все пак е хилядолетна култура. На китайците пък налетяха алчните за кинти капиталисти , като им предадоха куп технологии.И сега реват.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Хи хи хи

    1 7 Отговор
    Да то щото яфрената енергия не разчита на ядрено гориво което си е гориво урановите мини не са навсякъде и не се ползват само за мирни цели.Поредната "панацея" за пред глпаците.

    Коментиран от #22

  • 14 Хи хи

    3 12 Отговор

    До коментар #12 от "ГруЮ":

    Китай много бързо могат да клекнат ако им се зарази питейната вода а те са тпи няма и да разберат какво е станало
  • 15 В.В.П.

    14 4 Отговор
    Ядрената енергетика е чиста,но все пак въглищата е още по чиста...Укрити сами си саботираха АЕЦ а ,за да покажат вярност към Сороснята...Все пак беше дошъл ,,специалистът,, Горби..на власт...Докара погром и разруха за половината свят.. Чернобил е негово ,,дело инжиинеринг,,

    Коментиран от #17

  • 16 хаха ха

    4 25 Отговор

    До коментар #12 от "ГруЮ":

    Ти може и да не си ходил, но аз съм ходил!
    Шимон Перес със сигурност е ходил, нали?
    "Извън витрините Москва и Петербург, Русия прилича на Нигерия, покрита със сняг"
    /Шимон Перес/

    Коментиран от #21

  • 17 Боко Тъпото

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "В.В.П.":

    "Ядрената енергия е чиста..."
    А радиоактивните отпадъци???

    Коментиран от #18

  • 18 Ъм?

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Боко Тъпото":

    Складират се.
  • 19 Монгола

    24 2 Отговор
    Никакъв шанс Уестингхаус фалирала, а,, Дженерал илектрик" са почти фалирали,, Росатом" е номер 1!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГруЮ

    14 1 Отговор

    До коментар #16 от "хаха ха":

    Малко завист виждам в думите на Пррес:)
    Представи си вижда една необятна страна с огромни територия и водни ресурси, а той наистина е живял в мъничка пустиня горкия. При това е трябвало да я дели с палестинците.
  • 22 Бай По

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хи хи хи":

    Много си изостанал! Единствени в света руснаците имат без отпадна технология на ядрените централи. Отработено то гориво се обогатява и пречиства и се използва отново. Но това е още от 20 години насам. А за хора като теб дето не знаят а само бращолевят простотии това са фейк новини. Да не говорим че в момента и в Русия и в Китай се провеждат последните изпитания на реактори работещи на водород. Много си изостанал. Чети преди да пишеш простотии. А от 3 години имат нови ускорители за ядрени частици с които да се лекуват онкологични заболявания. Ускорители те са нов тип на нов принцип но света няма да ги получи докато се води по акъла на САЩ и въвеждат санкции срещу Русия!
  • 23 jforfk

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Европеец":

    Като пишете нещо, поне направете елементарна справка. "Арева" не строи никакви реактори от ... 2007 година, "Уестигхаус" е, на практика, във фалит. Нещо повече. Когато някоя държава иска да и направят реактор искат нещо да им покажат и не анимация а изградено и действащо. А "Уестингхаус" няма такова. А Росатом има догвори на стойност над 100 млрд долара. Строи или вече е построил след 2007 год ректори в Йордания - 2 реактора, Турция - 2 , Унгария - 2, В Египет цяла АЕЦ, Индия - 3, Аржентина - 1 и т.н. И в допълнение. Всички АЕЦ са вискотехнологичен обект, несравним с по сложност с направата на мобилни телефони или компютри. А ние си закрихме реакторите, нови не строим, демек сбогом високи технологии ... Не казвам, че слънчевите и ветроцентралите не са високотехнологични, но те работят при определени метеорологични условия, а ток трябва 24 часа.