19 Октомври, 2020 17:36 4 131 25

По-малко корона, моля!

  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • пандемия

Може би, с помощта на медиите, трябва просто да се съсредоточим върху това, което можем да променим: да си измием ръцете, да носим маски, да спазваме дистанция

По-малко корона, моля! - 1
Снимка: Shutterstock

Лавината от новини, свързани с пандемията, уморява. А въпросите остават, докато спекулациите в търсене на отговорите растат. Пощадете публиката и ѝ поднасяйте само наистина важното, призовава Кристина Бурак.

Есента дойде.Тя обаче няма да прилича на никоя друга. Защото броят на заразените с коронавирус отново расте. Независимо дали е изненадващо или не, разпространението на пандемията е изключително тревожно. С около 100 хиляди новоинфектирани на ден, Европа регистрира около едно трета от всички нови случаи по света. Мерките и ограниченията, които бяха въведени от европейските държави, явно не успяха да победят вируса.

Новините уморяват

В последните месеци медии от целия свят публикуваха материал след материал. Те се опитваха да анализират защо в някои държави разпространението е далеч по-ограничено, отколкото в други, както и да посочат грешките, допуснати от най-тежко засегнатите. Какво точно предприе Италия, за да предотврати бързото избухване на втората вълна? Дали невниманието, прибързаното разхлабване или политическата некомпетентност доведоха до този ръст в случаите в Испания? И каква е тайната на успеха на Германия - типичното за германците стриктно спазване на правилата, индивидуалистичната култура или магическите лидерски качества на Ангела Меркел?

Много от тези опити за внасяне на яснота бяха изпълнени със стереотипи и, честно казано, не мисля, че безкрайното търсене на отговори за кризата ни донесе много, освен потвърждението, че силно копнеем да се отървем от този вирус.
След месеци на търсене и фиксация върху числа и статистики се усеща умора. Новина след новина, заглавие след заглавие, всеки възможен аспект на вируса се осветлява, по отношение на всяко възможно въздействие се спекулира. Оттам нататък не е чудно, че хората се чувстват все повече емоционално изтощени - особено на тези места в Европа, където и през лятото не успяха да си поемат глътка въздух.

Информацията има нужда от филтър

В тази сериозна ситуация медиите, включително "Дойче Веле", трябва много внимателно да подбират за кои аспекти от пандемията да информират и защо. Коя е най-необходимата информация за читателите, слушателите и зрителите? Единодушна ли е науката спрямо симптомите? Как можем да пазим себе си и околните? И как да държим отговорни тези, които взимат решенията за политиката по отношение на пандемията?

Ситуацията е прекалено сериозна, за да рискуваме хората просто да изключат своя телевизор, защото са удавени от ненужна информация. Другите екзистенциални заплахи за човечеството - политическите преследвания, нарушаването на човешките права, липсата на толерантност и т.н. не бива да отпадат от дневния ред заради коронавируса. Това само би помогнало на тези, които се опитват да се възползват от пандемията, за да продължат или разгърнат още повече злоупотребата си с власт.

Ситуацията в Германия не е толкова проста

Имам съвет и към всички чуждоезични медии: много е лесно ситуацията в Германия да се идеализира. Действително страната за момента е пощадена от най-страшното. Но кой може със сигурност да каже дали причините за това са демографски, дали е в резултат на въведените мерки, дали е късмет или комбинация от всички тези фактори? Със сигурност не може да бъде пренебрегнат фактът, че начело стои една жена, която е учен и се вслушва в науката. Но децентрализираната федерална структура на Германия създава ограничения за Меркел. Различните мерки, които се предприемат на регионално ниво, се превръщат във все по-голям риск за Германия да проиграе досегашния си успех.

Финалната оценка за това как Германия се е справила с коронавирус все още предстои. Може би светът изобщо не се нуждае от подобна оценка. Може би, с помощта на медиите, трябва просто да се съсредоточим върху това, което можем да променим: да си измием ръцете, да носим маски, да спазваме дистанция. И да притиснем правителствата ни да помогнат на тези, които имат най-голяма нужда.

Да не увеличаваме умората!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    2 11 Отговор
    Няма стига, целия. 30г живот на версия, време е за връщане на дълговете.
  • 2 Последния Софиянец

    24 3 Отговор
    Докато нас на протеста ни има може да сте спокойни.Тиквата няма да посмее да въведе мерки.

    Коментиран от #10

  • 3 Шопо

    12 1 Отговор
    Чифутен-капутен !!!
  • 4 Фаро

    20 4 Отговор
    Толупите не протестират искат маски,ваксини и убииствени лекарства.Толупите не знаят за какво служи аспирина
  • 5 ПСР

    26 1 Отговор
    8 месеца разнопосочна истерия.Бързите тестове са фейк.PCR тестовете са 80 % грешни.Има вирус-чували с трупове. Няма вирус.Има вирус,ама е лабораторен ъпргрейд.Корона е,ама нова.
    Има починали.Ама от катастрофи.
    Хиляди мнения.Хиляди конспирации. Хиляди учени, лекари, кой от кой по-по-най.
    Носете маски. Не носете маски. Собствениците на лаборатории станаха милионери.
    8 месеца гледам да не коментирам темата,защото не знам,нито на кого да вярвам,нито какво да мисля.

    Коментиран от #7

  • 6 111

    18 1 Отговор
    Медиите са основно средство за манипулация на масите. Най - големите медии са на Илюминатите-Сатанисти. В България това са БТВ, Нова, БНТ, България он еър. Голяма част от новините и предаванията са режисирани постановки с пропагандна цел.

    Коментиран от #8

  • 7 Фактология

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "ПСР":

    Най-важното е да вярваш в себе си..Дори и да сгрешиш то грешката ще е твоя от която ще се научиш за в бъдеще.Всичко останало е бизнес и пари.

    Коментиран от #9

  • 8 Фактология

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "111":

    Ами това е най-лесното решение.Просто не ги гледай.Аз вече почти година не гледам и съм си О.К.Влизам понякога в медиите, но не се поддавам и на тяхните манипулации.Всичко е избор. А той е в твоите ръце.

    Коментиран от #13

  • 9 ПСР

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Фактология":

    Сигурно си прав.Наистина не знам.Затова и не коментирам.Приемам,че съм прост.А"умните",си сменят възгледите ежеседмично.
  • 10 Винкелберг

    3 13 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Така е, заради вас не смее да въведе мерки. Това ще доведе до хиляди заразени и стотици умрели. Това ли целите? Щото нищо друго няма да постигнете.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Леле

    4 0 Отговор
    Тая снимка я слагате вече на осма статия. Не е лоша, но омръзва.
  • 13 ПСР

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Фактология":

    Слагам маска на закрито-такива са разпоредбите Премиерът казва-"С маски!",ама Той не носи.И преди съм си миел ръцете.И краката.И др.телесни части.
    Мангъров се оказа топ-отворкото по темата.На обратният полюс,онази структурка от умници от НОЩ.ДЕН-няма.Луда работа.
  • 14 Антон

    10 1 Отговор
    Абе защо никой не коментира Швеция? Сигурно поголовно са измрели.
  • 15 Просветен илюминат

    9 1 Отговор
    Когато се прекали с подправките в една манджа тя започва да нагарча.
    Така се получи и с този добре рекламиран вирус и всяка новина буквално излизаща ежеминутно вече започва да нагарча и да втръсва,като и все повече съмненията за това дали е реално това станаха все по-големи и даващи повече знаци за лъжата на цялата тази пандемия.
    Реално до сега липсва сериозно научно обяснение с което да се придаде тежест и достоверност за съществуването на вируса и опасността от него.
  • 16 Чакаме

    6 1 Отговор
    чувалите с трупове на д-р Годжи. Добре, че има тикви, които вярват в К19. Сложете си противогази и каски така е по-добра защитата. Само идиоти вярват на идиоти.
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    ХОРА пазете си ЗДРАВЕТО то е най ценното БОГАТСВО
  • 18 яяя

    4 0 Отговор
    Наистина, не е лошо да лъжат по малко и да намалят медийната психоатака!
  • 19 gogo

    4 0 Отговор
    стига с тия мантри маски не помагат
    еееее не се научи тоя овчи народ бе
  • 20 яяя

    4 0 Отговор
    Наистина, не е лошо да лъжат по малко и да намалят медийната психоатака!
  • 21 Факти

    1 0 Отговор
    Пак пускате фитили. Спрете се.
  • 22 Ася

    5 3 Отговор
    Във висшите среди се говори,че след месец когато вече не може правителството да си подаде оставката заради трите месеца до изборите тогава ще затворят всичко,ще има драконовски мерки,ще бъде както беше през март месец.

    Коментиран от #24

  • 23 ХахА

    4 0 Отговор
    Не искали били да рискуват хората да си изключат телевизорите хахахаха, ми тогава нали пландемията ще изчезне!
  • 24 12345

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ася":

    Глупости на търкалета.
  • 25 Просветен илюминат

    4 1 Отговор
    Масово се знае за това как се предлагат пари на близките ако е починал техен човек да го пишат като причина корона вирус.
    После лекарите не издържали и едвам се справяли,а това което те правят и участват в една измама не е ли противоречие и сами да се прецакват като допринасят с това да плашат и стресират населението?
    Страхът и стреса лекуват ли?Маските предпазват ли ви от тези емоции?