ФАКТИ.БГ

81% от защитените местообитания в ЕС са в лошо състояние

Необходимо е спешно да се изпълнят ангажиментите, поети в новата стратегия на ЕС за биологичното разнообразие

Публикувана: 20 Октомври, 2020 16:33
1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 990
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Новият доклад за състоянието на природата сочи наличие на нестихващ натиск върху природата в Европа, алармираха от Европейската комисия.

Продължава да се влошава състоянието на защитените местообитания и видове, най-вече вследствие интензивното селско стопанство, урбанизацията, неустойчивите горски дейности и измененията в сладководните местообитания. Замърсяването на въздуха, водата и почвата също влияе на местообитанията, също както и изменението на климата и свръхексплоатацията на животните чрез незаконно добиване и неустойчив лов и риболов. Ако не бъде намерено решение, това влошаване неизбежно ще доведе до трайно подриване на нашето биологично разнообразие и на жизненоважните услуги, които то предоставя, което ще изложи на риск нашето здраве и икономическо благополучие.

Виргиниюс Синкявичюс, комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството, заяви: „Тази оценка съдържа най-всеобхватната проверка на състоянието на природата, извършвана някога в ЕС. Тя показва още веднъж много ясно, че ние губим своята животоподдържаща система. Цели 81% от защитените местообитания в ЕС са в лошо състояние. Необходимо е спешно да изпълним ангажиментите, поети в новата стратегия на ЕС за биологичното разнообразие, за да обърнем тази тенденция в полза на природата, хората, климата и икономиката“.

Ханс Брюнинкс, изпълнителен директор на Европейската агенция за околна среда, допълни: „Според направената от нас оценка, ако искаме да опазим доброто състояние и приспособимост на природата в Европа, както и своето собствено благосъстояние, ще трябва да променим основно начина, по който произвеждаме и консумираме храна, управляваме и използваме горите си и изграждаме своите градове. Тези усилия трябва да се съчетаят с по-добро изпълнение и налагане на политиките за опазване, с ударение върху възстановяването на природата, както и с все по-амбициозни действия в областта на климата, особено в отраслите на транспорта и енергетиката“.

На всеки шест години държавите членки представят доклади за природозащитния статус и тенденции при биологичните видове и типовете местообитания, защитени съгласно директивите на ЕС. Настоящият цикъл на докладване е засега най-мащабното и най-подробно събиране на данни относно състоянието на природата в Европа. Докладът съдържа анализ на данните за състоянието и тенденциите при всички видове диви птици в ЕС (460 вида), 233 типа местообитания и почти 1400 вида други диви растения и животни, които представляват интерес за Европа. Тази информация ще ръководи през идните години действията на ЕС в областта на биологичното разнообразие и ще осигури необходимата основа за проследяването на напредъка спрямо целите в новата стратегия на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
миш
1 Отговор
Тука,вече ора не останаа тия с паркове ни занимават.Ората изчезват.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.