Last news in Fakti

21 Октомври, 2020 10:31 3 297 5

Израел нанесе въздушни удари - Октомври 2020

  • хамас-
  • израел-
  • въздушни удари-
  • палестина-
  • ивицата газа

Изтребители и щурмови хеликоптери удариха подземна инфраструктура

Израел нанесе въздушни удари - Октомври 2020 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелската армия нанесе снощи въздушни удари по ивицата Газа в отговор на ракетно нападение срещу територията на Израел, съобщиха Франс прес и ДПА.

"Тази вечер ракета беше изстреляна от ивицата Газа срещу израелска територия. Изтребители и щурмови хеликоптери удариха подземна инфраструктура на терористичната организация "Хамас" в южната част на ивицата Газа", обяви израелската армия в комюнике. Системата за противовъздушна отбрана "Железен купол" е прехванала ракетата. Не се съобщава за пострадали, предаде БНР.

Според източници от палестинските сили за сигурност армията нанесла два удара, в Хан Юнес и Деир Балах. Палестинското нападение беше извършено часове след като израелската армия обяви, че е открила тунел, прокопан от ивицата Газа към територията на Израел. "Тунелът с няколко десетки метра дължина е бил прокопан от град Хан Юнес, в южната част на ивицата Газа, и излиза на израелска територия", заяви военният говорител Джонатан Конрикус. Той бил открит в зона на израелска територия благодарение на система от подземни сензори, инсталирани близо до оградата, издигната между еврейската държава и палестинския анклав. Говорителят увери, че тунелът не представлява опасност за местното население и скоро ще бъде унищожен.

"Това е нарушение на израелския суверенитет", добави той и припомни, че двайсетина подобни тунела са били разкрити от лятото на 2014 година. По думите на военния говорител, Израел държи отговорно ислямисткото движение "Хамас", което контролира ивицата Газа, за всякаква дейност, идваща от палестинския анклав. Реагирайки на новината за разкрития тунел, премиерът Бенямин Нетаняху обеща "да продължи да действа (...) за сигурността на Израел и срещу всеки опит да бъдат атакувани нашия суверенитет или нашите граждани". Палестинците използват подземните тунели, за да внасят контрабандно в Газа всякакви търговски стоки, оръжие за бойците на "Хамас" и други групировки, както и за извършване на нападения във вътрешността на Израел, отбелязва "Ройтерс".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реда

    10 5 Отговор
    Да започва и турците, че нещо много си повярваха.
  • 2 Йорго

    10 6 Отговор
    Тука в целия свят има едни 5 _6 държави които си дерибеистват както си искат,постоянно нанасят удари на други държави.само че рано или късно всичко се връща.мда

    Коментиран от #4

  • 3 ами

    3 2 Отговор
    Правят си 'планови' учения в реални условия. А нашите, тичат по поляните и си играят на войници.
  • 4 копейкин

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Йорго":

    Ще им препоръчаш ТАСС и РИА Новости ли ?


    Там има фейкове за циркона и руската ваксина за добитък
  • 5 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ВРЪЗКАТА Е СЪС ЗАКЛАНИЯ ЕВРЕИН ВЪВ ФРАНЦИЯ !!! УТРЕ ЩЕ АТАКУВАТ СИРИЯ-В ЗНАК НА ЦИОНИСТКО ОТМЪЩЕНИЕ !!!!