8 Ноември, 2020 07:08 4 161 43

Байдън с първа реч след победата: Обещавам да обединявам!

  • джо байдън-
  • реч-
  • президент-
  • победа-
  • сащ-
  • избори

Поддръжниците на Тръмп не са наши врагове, те са американци - заяви новоизбраният президент на САЩ

Байдън с първа реч след победата: Обещавам да обединявам! - 1
Снимка: БГНЕС

Избраният за 46-и президент на Съединените американски щати демократ Джо Байдън произнесе първата си реч като победител от президентските избори, предаде Българското национално радио.

В Уилмингтън, Делауер, пред свои привърженици той заяви: "Обещавам да бъда презиент, който се стреми не да разделя, а да обединява, който не вижда сини щати и червени щати, а вижда само Съединени щати. Аз се стремях да получа този пост, за да възстановя душата на Америка, за да възстановя гръбнака на тази нация - средната класа, и да направя Америка отново уважавана по целия свят".

Байдън определи победата си над настоящия държавен глава Доналд Тръмп като "убедителна". Като отбеляза разочарованието на поддръжниците на Тръмп, той добави: "Те не са наши врагове. Те са американци". Байдън подчерта, че американският народ иска демократите и републиканците са си сътрудничат:

"Нека тази свирепа ера на демонизиране в Америка да започне да приключва, тук и сега. Отказът на републиканци и демократи да си сътрудничат едни с други не е някаква тайнствена сила, отвъд нашия контрол, това е решение, избор, който ние правим. И ако можем да решим да не си сътрудничим, тогава можем да решим да си сътрудничим".

Джо Байдън обяви също, че още в понеделник ще определи група от изтъкнати учени, които да са част от екипа му за борба срещу коронавируса. Коментатори определят това изявлене като знак, че новоизбраният президент възнамерява от самото начало да заяви като свой приоритет справянето с пандемията.

Преди Байдън говори новоизбраната за вицепрезидент Камала Харис, която ще стане жената заемаща най-висок ранг в американската история. Тя заяви, че избирателите са донесли "нов ден за Америка."

Съобщението за изборната победа на Байдън беше съпроводено с масови празненства в столицата Вашингтон и в други градове като Филаделфия и Ню Йорк. В други градове пък привърженици на настоящия държавен глава Доналд Тръмп демонстрираха под възгласи, че демократите са извършили изборни измами, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бокси съм

    20 11 Отговор
    И аз обещавам да грабя за себе си от вас

    Коментиран от #26

  • 2 БАЙ Х@Й

    51 17 Отговор
    Честито на Америка! Президент избран по пощата! С некролог подаваш се от джоба! С вице кръстоска между индийка и ямаец която няма свои деца !

    Коментиран от #13

  • 3 Остарелия

    27 10 Отговор
    Деменция и запек накуп го правят раздразнителен.
  • 4 КОТарАК

    32 13 Отговор
    ето за този вече със сигурност може да се каже че е фигурант
  • 5 Алиса

    24 15 Отговор
    ЛОШО ЗА ЦЯЛ СВЯТ И ЗА БЪЛГАРИЯ,КАТО ПО ПОЩАТА ИЗБРАХА ТОЗИ СЕНИЛЕН,ВЕРОЯТНО С АЛЦХАЙМЕР,ДЪРТАК,ПАК ЩЕ ИМА ВОЙНИ,ТОЗИ ЛЕСНО МОЖЕ ДА БЪДЕ МАНИПУЛИРАН,ЗА РАЗЛИКА ОТ ТРЪМП,КОЙТО БЕШЕ ТОЧНО НЕПОКЛАТИМ ДЕМОКРАТ,МАКАР И ОТ РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ,НО...ТУК СЕ НАМЕСИХА КИТАЙЦИТЕ ,И РУСНАЦИТЕ-ПРОВАЛ ЗА АМЕРИКА,СВЛИЧА СЕ ПО НАКЛОНА НА ПЪРВА СИЛА.
  • 6 Без сантименти

    21 6 Отговор
    В последните две десетилетия ,САЩ много силно напомнят на СССР.Старчета които са във властта по половин век,сенатори които целите им фамилии са в елитна на политическият живот,семейства които се редуват в Б Дом и т.н.... Необяснимо е,как американският политически елит стигна това дъно? Другото интересно е,че американското общество явно усеща че нещо не е така-но невижда как и какво трябва да се промени.Ако продължават така политиците им--ще видим ново падение на една свръх държава...

    Коментиран от #16

  • 7 Наблюдател

    18 7 Отговор
    А този кои им го назначиха? Братушките или жълтурките? 😀
  • 8 Кarosel

    12 34 Отговор
    Тръмп се ръководеше от старата римска парадигма- "разделяй и владей!". Байдън е действително стар, но поне не му стърчат от джоба рубли. Тръмп направи толкова безобразия, че дълги години нема да могат да се поправят.

    Коментиран от #12, #19

  • 9 Кarosel

    17 12 Отговор
    Добре е, че от форумните "професори" нищо не зависи!!
  • 10 Тиа

    21 8 Отговор
    Че вицето няма деца това ли е най -важното за. Америка и света? Каква политика ще водят с Европа ,с Русия. Това е важно!

    Коментиран от #25

  • 11 РЪМПЕЗИ

    11 14 Отговор
    ПО ДОБРЕ БАЙДЪН ОТКОЛКОТО ОНЯ САМОВЛЮБЕН КАТО БОРИСОВ, ЕРДОГАН, ОРБАН И ДР. ТРЪМП....АЗ ТАКА МИСЛЯ....
  • 12 БАЙ Х@Й

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Кarosel":

    Я пак погледни !

    Коментиран от #15

  • 13 БОЕЦ

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    Бидоня скъса на бай Дончо сифоня!
  • 14 Нашия Радко да слуша и да се учи

    5 9 Отговор
    Обединение казва човека. Обединение , не разединение ..........
  • 15 Karosel

    9 20 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ Х@Й":

    Бинокол ли трябва да взема? Личи си от километри, че Тръмп водеше политика която не беше най - удачната за Света в частност САЩ. Само партизаните на руска хранилка отричат очеВАДНИ неща!

    Коментиран от #20, #21, #28

  • 16 Лесно е

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Без сантименти":

    Доста щати могат да се отделят с референдум
  • 17 Първата реч

    10 4 Отговор
    Бацо е позор да влиза у затвор
  • 18 gggw

    9 5 Отговор
    тоя дали... би доживял до втори мандат?
  • 19 БАЙ Х@Й

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кarosel":

    Джо Байдън не се сдържа да се похвали пред конференция на външнополитически експерти, че докато е бил вицепрезидент, е принудил Украйна да уволни главния си прокурор.

    По време на събитие на Комитета по външнополитически отношения миналата година Байдън описа как през март 2016 г. е заплашил украинския президент Петро Порошенко, че Вашингтон ще изтегли кредитни гаранции за един милиард долара и ще изправи страната пред банкрут, ако главният прокурор Виктор Шокин не бъде незабавно уволнен.

    “Аз казах: няма да получите милиарда. Погледнах го и казах: заминавам след шест часа. Ако прокурорът не е уволнен, няма да получите парите”, пресъздава разговора Байдън. “Е, кучият му син беше уволнен.
  • 20 БАЙ Х@Й

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "Karosel":

    Синът на американския вицепрезидент Байдън внезапно се оказа член на управителния съвет на мощна украинска газова компания. Това случайност ли е или нещо като "благодарност" за това, че САЩ подкрепят властта в Киев? Е ТОВА Е ЗАЩОТО Е КОМПЕТЕНТЕН, А НЕ ЗАЩОТО Е НЕЧИЙ СИН !!!Да не са рубли, гривни са милиони гривни!!
  • 21 БАЙ Х@Й

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Karosel":

    Бинокъла няма да ти помогне , щом с просто око не можеш да видиш очеВАДНИТЕ истини !!! А може би ги виждаш, НО НЕ МОЖЕШ ДА ГИ ОСМИСЛИШ !!!!
  • 22 Рошко

    11 2 Отговор
    Честито на обора и техните подлоги, имаме си президент педофил че и с деменция
  • 23 разума

    11 1 Отговор
    Всички велики сили са се проваляли и разпадали.САЩ няма да са изключение.Просто процеса отдавна е започнал и никой не може да го спре.Никой не може да бъде господар на тази планета освен този който го е създал.Така ,че не го ядосвайте , а се примирявайте и живейте свободно природосъобразно.
  • 24 Алфа Ромео

    14 1 Отговор
    Америка не помня да е била уважавана тя е мразена почти по цял свят, другото е лицемерие,

    Коментиран от #36

  • 25 БАЙ Х@Й

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тиа":

    И дявола така чете Евангелието ! Най-важното е първо, а не последно ! А , че за теб последното е най-важното не е проблем . Но тук и сега нямам време да ти изнасям лекция за важността на майчинството и как то променя жената ! А едва ли е случайна тази тема и във факта , че Меркел няма свои деца, Мей няма свои деца, Макрон няма свои деца .... списъкът е дълъг от политици които нямат деца но ни убеждават как добре ще се грижат за нашите ! Ето ти един пример : майка получава 50 лв детски да гледа свое дете, а приемен родител 700 лв да гледа чуждо дете !
  • 26 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Бокси съм":

    И АЗ ОБЕЩАВАМ ДА ГАЗЯ НА ИЗБОРИТЕ ДРУГАРИТЕ

    Коментиран от #34

  • 27 Алфа Ромео

    13 0 Отговор
    Тежко му и горко на света, ще започнат пак войни. невинни жертви и заграбване богатствата на чужди държави,
  • 28 гжгж

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "Karosel":

    Сега ще видиш кон боб яде ли. Всички, даже и аз. Ще се засили коронката, следва принудително масово ваксиниране и много, много екстри За гарнитура няколко горещи точки по света и така.
  • 29 РЕАЛИСТ

    10 0 Отговор
    Абе народът в рекъл" На малко прасе и на нов началник не се радвай. Не знаеш, каква свиня ще излезе от него"
  • 30 ИВАН

    13 0 Отговор
    Кофти, тоя е по-кофти и от предишния паляк ... ама те и без това са си кукли на конци, света се управлява от някакви долни създания скрити кой знае къде - използващи човешките слабости, за да ни държат в подчинение
  • 31 SAAB

    3 0 Отговор
    Дали ще замени ......ханъмата и домашният и любимец от софийският квартал ?
  • 32 един от многото

    7 0 Отговор
    Започва обединението , вместо милиционер роднина ще ги заселва по кварталите , бял , цветнокож.
  • 33 Грух

    10 1 Отговор
    Тежко ни и горко.. Светът до тук беше.. Жалко за всички хора.. Задават се черни дни.. Буквално.. Помнете ми думите !
  • 34 Грух

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ":

    Темата е за друго, злоби. Млад ще се набръчкаш с тия нерви.
  • 35 Грух

    5 1 Отговор
    Лоша работа, за какво му беше на другарят Веспучи да открива тоя злокобен континент.. Откритията не винаги водят към добро..

    Коментиран от #39

  • 36 Грух

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Алфа Ромео":

    Интересно ми е, този, дето ти е сложил минус на абсолютно вярното ти заключение що за субект е ?
  • 37 Максим

    5 1 Отговор
    Байден ще може да обедини би сексуалните с джендърите от 36-ти пол. Плюс афроамериканците. Всичките тези групи го поддържат и имат сходни ценности. Грета Тумберг също ще им се придружи. Тя сега е в Америка, за да го подкрепя интелектуално и духовно.
  • 38 Ммм...да

    6 1 Отговор
    Не,че нещо,ама човека си е доста възрастен.Не ми се вярва да изкара мандата си.Тепърва американците ги чакат кошмарни дни.
  • 39 Русенец

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Грух":

    Северна Америка е открита от Колумб, но е кръстена на Веспучи, който също я е търсил. Онлайн обучението ви вече дава последствия.
  • 40 ГИЛОТИНА

    9 2 Отговор
    Сега разбрахте ли, когато се намеси Немският интерес във САЩ печели Баиден.😂Както сега Дойче Веле обработва България за С.Македония, одбелязващи всевъзможни небивалици във прости статии изписани от некомпетентни автори описващи най-старата държава в Европа като Иранска без нито един исторически факт!Единственото което мога да направя е да ви ЗАПЛУЯ-ПУ!😂
  • 41 размисъл

    3 3 Отговор
    На 78 и този "великан" ще направи чудеса, първото за което се сетих е една случка, а може би виц от соца свързан с една нашенска "великанка" - баба цола драгойчева, безстрашна партизанкаи "велика" държавничка, та тази баба на преклонна възраст, при посещение в една детска градина разказва за героичната партизанска борба, за смелостта и себеотрицанието на комунистите, за тежките и жестоки битки с "фашистите", разказва бабата "в един дол сме преклещени група другари и многочислена жандармерия ни обстрелва, раняват ни, избиват ни и о, ужас!", бабата се понадигнала стресната и объркана, една от лелките за да замаже положението рекла, "е не се тревожете другарко цола, всеки ще се стресне и притесни при такива ужасни спомени", "не бе момиче, не е това, не е свързано с партизанския живот, просто се напиках" - това отвърнала героинята, ами така е, живота не прощава, старостта си казва своето, примери колкото щеш, а дано този е с младежка сила и мощ, ама надали ... нищо ново под слънцето, все измислени герой.

    Коментиран от #42

  • 42 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "размисъл":

    Байдън спечели само заради наказателното гласуване срещу Тъмп, това трябваше да стане още с Хилъри Клинтън, ала тогава все още не осъзнаваха що за същество е Тръмп. Байдън няма шансове да избута мандата си здрав, сега показва симптоми на демеция, изкарал е инсулти, забравя, обърква се, какво ще стане след дълги часове на стрес и преговори? Да не би да стане по-добре? По-скоро вниманието пада към неговият заместник, който ще има по-голяма роля от самия президент.
  • 43 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    БРАВО - БАЙ ДЕАН И НАЙ ОТПРЕД .............НА ОПАШКАТА .....