Last news in Fakti

9 Ноември, 2020 14:31 2 974 5

Иво Иванов: В този момент САЩ са един склад за барут!

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън

320 милиона американци живеят тук, а има 340 милиона оръжия в частни ръце, предупреждава журналистът

Иво Иванов: В този момент САЩ са един склад за барут! - 1
Снимка: Shutterstock

Журналистът и писател Иво Иванов, който над 30 години живее в САЩ, разказва за проявите на расизъм на фона на убийството на Джордж Флойд в Америка преди няколко месеца, както и за реакциите на американците след резултатите от президентските избори. Иво Иванов коментира настроенията на разделение в Щатите, още от лятото, след бурните протести срещу проявите на расизъм.

Победата на Байдън?

"Джо Байдън е напът да спечели 306 електорални вота, което донякъде е игра на кармата/съдбата – точно с толкова Тръмп победи Хилари Клинтън преди 4 години" – каза Иво Иванов и разясни ролята на електорите (538 души), т.нар. "електориален колеж", за демократичния избор на президент. Той не вярва самата Републиканска партия да позволи това. "В този момент САЩ са един склад за барут и е достатъчна една-единствена клечка... Затова не вярвам това да се случи. По-реално е Тръмп да мобилизира своя легален екип от юристи и да се опита в ключови щати да предизвика резултатите от изборите, което, според мен, е обречено на неуспех."

Рекордна избирателна активност

"Ентусиазмът не се дължи на харизмата на Джо Байдън. Ентусиазмът се дължи на антитръмпистките настроения. Хората излязоха на улиците. Тук съм от 30 години, присъствал съм на 8 президентски избори, но нито веднъж не съм виждал подобно нещо – хората в цяла Америка да излязат по улиците и да празнуват 12-14-16 часа... Това не се дължи на Байдън – дължи се на факта, че хората искаха да видят Тръмп да напуска Белия дом." На практика вотът е отрицателен.

След еуфорията

"Трябва да погледнем в огледалото и да си дадем сметка, че американците са напълно разделени. Байдън вчера каза точно необходимите думи, че е време САЩ да имат президент на всички американци, а не само на половината от тях."

Протести и агресия след смъртта на Джордж Флойд

"Напрежението тук е осезаемо. 320 млн. американци живеят тук, а има 340 млн. оръжия в частни ръце... Всичко е пропаст между левите и десните – няма нищо в центъра. Това, което правеше Америка толкова вълшебна и толкова напреднала, беше идеята, че хора от различни вероизповедания, раси, култури, разбирания и убеждения, могат да живеят в хармонично съжителство. Днес всичко е боядисано в синьо или в червено, изчезнаха оттенъците..."

Америка е в състояние на Студена гражданска война – обобщи Иво Иванов и даде подробности за враждуващи лагери на крайнолеви и крайнодесни паравоенни групировки: "Разделението на хората е по партийна принадлежност, но има и расови оттенъци. То днес е мотивирано не толкова от количеството на меланин в кожата – има много фактори и интереси зад тази внушителна фрагментация на американското общество. Може би най-значителният фактор е огромната пропаст, която се образува там, където някога е имало средна класа."

Иванов направи паралел с Френската революция от XVIII век.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    30 9 Отговор
    Ами да я палят тая клечка - голяма част от човечеството ще станат свободни и благодарни.
  • 2 НЕ Е БАРУТ А WC

    22 6 Отговор
    KATO НАПРАВИШ СБИРЩАЙН ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ СТАВА ЕДНО НИЩО.ТО АКО СТАВАШЕ ГЮВЕЧЪТ ЩЕШЕ ДА Е НАЙ ВКУСНОТО НЕЩО , А НЕ Е .АМА АКЪЛ ТРЯБВА , А НЕ УСТА САМО
  • 3 стоян георгиев

    4 22 Отговор
    нищо няма да се случи.няма да има гражданска воина в сащ колкото и дс го предричат разните постсъветски анализатори.за рижавия мазник няма да се жертва никои.
  • 4 Mortal Kombat

    18 2 Отговор
    Да сe почват, белите републиканци какво чакат черните демократи да ги поробят ли?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.