Last news in Fakti

9 Ноември, 2020 16:48 8 097 40

Камала Харис - скоро първата президентка на САЩ?

  • камала харис-
  • сащ-
  • вицепрезидент-
  • джо байдън-
  • избори-
  • демократи-
  • вашингтон

Нищо чудно, ако бъдещата вицепрезидентка стане и първата президентка на САЩ

Камала Харис - скоро първата президентка на САЩ? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-късно след 25 години белите американци вече няма да са мнозинство в САЩ. Все повече стават избирателите с корени от Азия, Южна Америка или Африка. С избора на Камала Харис бъдещият президент Джо Байдън искаше да покаже, че не е пропуснал да забележи този факт.

Камала Харис и ролята на майка ѝ

Майката на Камала Харис е индийка - Шаямала Гопалан, изследователка на рака на гърдата, емигрирала от Индия в САЩ през 1960. Баща ѝ е дошъл в САЩ от Ямайка - професорът по икономика Доналд Харис. Родителите на Камала се разделят, когато тя е едва на седем години. Камала и сестра ѝ Мая остават при майка си. След развода трите се местят в Монреал, Канада, където майка им работи като учен. По-късно семейството се завръща в калифорнийския Оукланд, където е родена бъдещата вицепрезидентка.

Камала Харис нерядко говори за своя чужд произход и разказва колко силно е усещала проявите на дискриминация в Калифорния през 1970-те години. Също толкова силно над оформянето на характера ѝ е повлиял борбеният дух на майката, която е била активистка в правозащитното движение на студентите от университета в Бъркли. "Под влиянието на майка ми се оформихме като жени със силен характер", пише Харис в своята автобиография "Нашите истини". Майката постоянно повтаряла на дъщерите си: "Няма защо да стоите и да мрънкате. Направете нещо!".

Очевидно Камала Харис е следвала този призив доста старателно. Тя завършва политология и икономика в университета "Хауърд" във Вашингтон, а по-късно и право в Сан Франциско. След като през 1990 придобива юридическа правоспособност, започва да работи като прокурор и бързо си извоюва слава на борбена дама с остър ум.

В появилата се наскоро нейна автобиография тя описва как опитите на околните да я изолират поради цвета на кожата ѝ я накарал да се стреми да е по-добра от всички останали и номер едно във всичко.

Позициите ѝ в миналото са оспорвани

През 2003 година демократката става първата окръжна прокурорка в Сан Франциско. През 2010 тя се кандидатира за поста главен прокурор в Калифорния и успява да се наложи над шестима съперници. В Калифорния този пост е всъщност нещо средно между главен прокурор и министър на правосъдието. На 3 януари 2011 тя полага клетва и става първата жена на този пост, както и първата с индийски и афроамерикански корени. Позициите ѝ обаче са оспорвани. От една страна тя е срещу смъртното наказание, но в същото време настройва срещу себе си част от съпартийците си, когато гласува за това родителите на деца, които постоянно бягат от училище, да бъдат наказвани с до една година затвор.

През 2015 Камала Харис се кандидатира за Сената и получава широка подкрепа от Демократическата партия, включително от тогавашния президент Барак Обама и от вицепрезидента Джо Байдън. През 2017 тя става член на Сената - втората тъмнокожа жена на този пост.

Може би тя ще бъде първата президентка?

Камала Харис е омъжена за адвоката Дъглас Емхоф, който има две деца от предишния си брак. През 2019 Харис обявява, че се кандидатира за поста на президент на САЩ и първоначално е смятана за фаворит. По-късно обаче е принудена да оттегли кандидатурата си поради лоши резултати в допитванията.

Вицепрезидентският пост в САЩ по принцип е предимно представителен и служи за привличане на избирателски гласове. В случая с Камала Харис обаче това не е така. Изборът ѝ може да се окаже с много по-голямо значение.

В деня на полагането на президентската клетва Джо Байдън ще бъде вече на 78 години. Досега не е имало по-възрастен американски президент от него. Напълно възможно е той да не изкара своя мандат докрай. В този случай на негово място ще застане Камала Харис и то без да има нужда от нови избори. Така тя отново би станала номер едно: тя би била първата жена, която ще управлява Белия дом. При това - и първата тъмнокожа.

Автор: Инес Пол


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    60 4 Отговор
    Като го гледам Бай Дън няма да си изкара мандата.

    Коментиран от #12, #27

  • 2 ТаУмВзе

    60 7 Отговор
    Браминската каста със сини венци ли? Когато деменцията настъпи при Бай дън, това същество ще безчинства по цял свят. Което е и целта в крайна сметка.
  • 3 Горд

    44 2 Отговор
    Софка президент, или поне вице
  • 4 Тиквата

    44 3 Отговор
    Дойче Веле мед ви капе от устата.

    Коментиран от #11

  • 5 Амала

    43 2 Отговор
    Да им изнесем малко индийци от нашите. Те там имат само айриш-травелър.
  • 6 Брат ми

    29 7 Отговор
    Поредната простотия от DW.

    Коментиран от #36

  • 7 МИСТЪР БАЙДЕН МНОГО

    37 5 Отговор
    СКОРО ЩЕ ОПЪНЕ ТЕРЛИЦИТЕ. .И ПОНЕЖЕ ТЯ Е ИНДИЙКА. .САЩ ЩЕ СТАНЕ ЩАТ НА ИНДИЯ! !@!!
  • 8 реалист

    29 7 Отговор
    Според мен БайДън ще си изкара мандата, но ще се наложи да го тъпчат със стимуланти и да го подпират и придърпват в правилната посока като болния от ишиас Юнкер. А Камала ще си обикаля света, защото дядо Джо няма сили за това.
  • 9 Дъорд Шварц

    22 11 Отговор
    Камала е прекрасна, но щеше да е по-добре ако беше лесбийка или поне мюсюлманка.

    Коментиран от #14

  • 10 ИВАН

    25 3 Отговор
    Послушка Послушкова - това единственото условие - да си послушна маша в ръцете на задкулисните рептили, които управляват света. ако пък не си и от бялата раса - толкова по-добре, ясно е накъде върви света
  • 11 00000014

    23 6 Отговор

    До коментар #4 от "Тиквата":

    Защото мразят белите хора, защото са слуги на черния дявол, който е влязъл под кожата на Сорос.
  • 12 kkk

    22 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Чакай сега, първо Бай Дън трябва да доживее до встъпване в длъжност което към момента е доста съмнително. А ако реално стане президент тоя изкуфял дъртак гарантирано няма да изкара до края на 2021г. и с Камилата ще е интересно- хем жена, хем сажда, хем с крайно леви убеждения. Много е близо до това нашия Болен Сидеров да е президент, но за щастие тая Камила е далеч по-умна от Боленчо и гарантирано ще е интересно...

    Интересно е и как точно бай Дончо ще напусне бялата барачка на хълма- няма да е тихо и кротко и се чудя дали няма да е с ритници по дебелия ***...
  • 13 Вече

    27 3 Отговор
    Байдън е безволев старец. На всички е ясно , че не той ще управлява. Реално победата е за Камала още от сега.
  • 14 Тиквата

    24 3 Отговор

    До коментар #9 от "Дъорд Шварц":

    Днес излезе инфо(колко е вярно не знам), че Камала е транс джендър. :)

    Коментиран от #15, #29, #37

  • 15 Последния Софиянец

    26 3 Отговор

    До коментар #14 от "Тиквата":

    За нея не знам,ама за пръв път избраха двама транссексуални джендъри за сенатори.
  • 16 Ху Ес Та Жи Нъ

    16 2 Отговор
    На демократите жените са им все от мъжки пол и си навират пури в дълбокото,било то държава или отверстие...няма лошо,но поапват секак и дечиня!
  • 17 Ами това

    16 2 Отговор
    Е скритата задача на тези избори със този дует. Нищо,аз лично се радвам.Началото на края на Греат Обористан! Там белите не са европейски тип" бели". Ще има доста пукотевица .Щом всеки втори притежава поне една бройка дъгоцевно,в повечето случай - полуавтоматично оръжие не е на добре. Говорим за законно притежание.Там пистолета е като пакетче дъвка.Не го броят изобщо. За нерегистрираните само Господ знае колко са.Само за последните два месеца продажбите на бойни карабини( чист автомат) е отскочила със 62%.
  • 18 Много вероятно е

    12 5 Отговор
    Бай Дън да забравя къде е и защо е там. Много ми се вижда изфирясъл и като съвсем изперка, са му вземат куфарчетата с ключовете за ракетите. Ще се събуди някоя сутрин, особено когато простата му е алармирала цяла нощ, да помисли куфарчето за мозайка и да вземе да натиска разни копчета! И сега се вижда, че му бягат мисли, какво остава като мине една година? Абе, мем си Джеймс!!
  • 19 V for V

    17 4 Отговор
    Идват демократите. Означава войни и продажба на оръжие на всички васали на САЩ. Тaзи изглежда повече мъж, отколкото жена :(
  • 20 DemoBullShit

    7 3 Отговор
    Идват демократите. Означава войни и продажба на оръжие на всички васали на САЩ. Тази изглежда повече мъж, отколкото жена :(
  • 21 Behemoth

    6 11 Отговор
    Кви простотии плямпате бе....Байдън е в страхотна физическа форма за годините си...ще изкара два мандата ...

    Коментиран от #22

  • 22 Бачо Киро

    13 3 Отговор

    До коментар #21 от "Behemoth":

    Байдън си е точно трамплин на Харис. Тя сама не се кандидатира, защото нямаше да спечели, докато чрез деменцията на Байдън от вице ще стане президент. Ако успее да встъпи в длъжност, пак добре за старчока, мандата едва ли ще изкара...

    Коментиран от #23

  • 23 kkk

    12 4 Отговор

    До коментар #22 от "Бачо Киро":

    Дъртака няма да доживее до церемонията през януари, вервай ми... Единственото важно е да издържи до гласуването през декември на онея 538 маймуни и официалното му избиране за президент- от там нататък е без значение дали ще е жив и "изненадващо" ще получи масивен инфаркт. И тогава саждата Камила директно встъпва в длъжност като президент- така е по правилата им...

    И тогава ще започне истинската гражданска война у ФАЩ, това сега е само "демо версия" на предстоящите събития...
  • 24 Яха кон

    13 3 Отговор
    Ако Байдън не хвърли пЕталата,то тогава ще му помогнат да го подбутнат да се поразболе. Тогава ще видите как църна камила яха кон.
  • 25 МИ ТЯ СИ Е

    14 3 Отговор
    ДЖЕНДЕР. ..АКО И ВДИГНЕШ ПОЛАТА. .ТАКЪВ УИИ ЩЕ ТИ ИЗВАДИ. .СВЯТ ДА ТИ СЕ ЗАВИЕ! !!

    Коментиран от #38

  • 26 Гост

    12 0 Отговор
    Притеснява ме факта, че все повече агресивни жени заемат управленските места по целия свят. В няколко европейски държави министрите на отбраната са жени.По тази мода избраха да стоварят цветната революцията в Белорус на крехки те плещи на домакинята Тихановская. Начело на координационния съвет там отново три дами. Някаква безумна мода. Камала Харис изглежда е една умна кариеристка. Тя ще задмине и Хилъри по кръвожадност. В програмата на Байден е застъпена идеята за неограничено приемане на емигранти от Латинска Америка. Самбото и румбата са позитивни танци, но струва ми се, че тези народи не са дали нищо друго на света, като наука и философия например. Както и в Европа, в САЩ също някои кръгове са загрижени популацията на белия човек да се съкрати, а които останат, да изпростеят до ниво лесно управление.
  • 27 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Божа работа. В Симсънови има кадър как изкарват в ковчег жълтия перчем , То всички сме смъртни иначе. Въпрос н време. Тръмп на прекалено много силни финансови мъже и жени мъти водата
  • 28 Костова

    11 4 Отговор
    Да, няма нищо чудно и да стане. В Америка е голяма демокрация на тези избори, дори мъртвите гласуват за Байден. Само в Мичигън - над 10 000 отдавна починали са изпратили по пощата молба да им се дадат бюлетини И организирано всички от тях са гласували.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ииии

    15 0 Отговор
    Пропуснаха да пишат, как чрез влиятелни любовници хвърчи нагоре. Отвратителен кариерист и расист е тази жена. Тежко и горко на белите евроамериканци.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Позиционера

    9 1 Отговор
    А това че прадядо ѝ е бил един от най-големите робовладелци не е важно. Само се пише за родата от Джамайка...
  • 33 Боби

    3 0 Отговор
    Идва края на седянките и песнопойките....трябва да се върши работа и да се ринат Авгиевите обори.
  • 34 Аве Адолф Хайл

    5 0 Отговор
    Колкото и да се пудри и маже, един кюнец си остава кюнец и по нрав и по долнопробност ........
  • 35 волен сидеров

    2 0 Отговор
    ДААА НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО Е -ТЯ Е ОТ ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА С ТЪМНИТЕ МАСОНСКИ И КАБАЛА СИЛИ-НЕ НИ ЧАКА НИЩО ДОБРО С НЕЯ ЦЕЛИЯТ СВЯТ-ДАНО СЕ ОСЪЗНАЯТ ЧОВЕЦИТЕ......БОГ ДА БЪДЕ С НАС ЧОВЕЦИТЕ
  • 36 волен сидеров

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Брат ми":

    НЕ Е ПРОСТОТИЯ
  • 37 волен сидеров

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тиквата":

    ВЯРНО Е И НЕ САМО ТОВА....
  • 38 е да ама

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "МИ ТЯ СИ Е":

    от Уикипедия

    Джендър (от английски: gender – „род (граматичен)“; и от лат. genus – „род“, „вид“, „тип“, семейство или група от неща) е понятие във философията, обществените науки и правото...
    „Джендър“ е пряка заемка в българската лексика от английската дума gender, означаваща граматичното понятие род.

    Ако тя имаше УИИ трябваше да кажеш трансексуална

    Транссексуалността е такова състояние, при което половата идентичност се различава от приписания на лицето пол. Транссексуалните хора често променят или желаят да променят тялото си чрез хормонални, хирургични и други интервенции, за да приведат телата си колкото се може по-голямо съответствие с идентичността си. Хората, които са били определени като жени след раждането си, но се идентифицират и живеят като мъже и променят или имат желание да променят телата си се наричат транссексуални мъже или жена-към-мъж (ЖКМ). Хората, които са били определени като мъже след раждането си, но се идентифицират и живеят като жени и променят или имат желание да променят телата си се наричат транссексуални жени или мъж-към-жена (МКЖ).
  • 39 бахо

    1 0 Отговор
    Ева та у жуотното...
  • 40 Политолог

    0 0 Отговор
    С тези черножълти хитове, ние арийците скоро ще сме малцинство...