Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 13:14 2 683 32

"Докога в Европа ще обезглавяват учители насред улицата, докато ислямисти се разхождат на свобода?"

  • париж-
  • виена-
  • мюсюлмани-
  • тероризъм-
  • ислямисти-
  • европа-
  • полиция-
  • терористи

Възгледите на трима мюсюлмани

"Докога в Европа ще обезглавяват учители насред улицата, докато ислямисти се разхождат на свобода?" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След терористичните атентати в Париж, в Ница и във Виена трима мюсюлмани и специалисти по ислямска теология, които живеят в Германия, разказват на страниците на седмичника "Ди Цайт" колко опасно живеят критиците на исляма. И защо.

Хамед Абдел-Самад е син на консервативен египетски ходжа, а в младостта си членува в „Мюсюлманското братство". Пристига в Германия на 23 години, завършва политология и постепенно се превръща в един от най-компетентните критици на ислямизма. В своята колонка той между другото пише:

"Стига с тази сбъркана толерантност!"

„За съжаление в днешна Германия аз мога да се придвижвам само под полицейска охрана и в бронирани автомобили, дори когато просто отскачам до хлебарницата. Аз само критикувам исляма, но мнозина ме смятат за враг на исляма - и то тъкмо в Европа, където е измислена религиозната свобода и където цари религиозна свобода. Ето защо непрекъснато се питам: Как този континент се превърна в място, където животът на критично настроените мюсюлмани е пълен с опасности? Където обезглавяват учители насред улицата, докато в същото време салафитите свободно проповядват своите възгледи, а потенциални ислямистки терористи се разхождат на свобода. В борбата срещу терора Европа се провали - и това е не само фиаско на политиката за сигурност, но и предателство спрямо ценностите на Просвещението. Понякога ми се струва, че западната свобода вече не е на мода сред западните елити. Подменят я разни нови водещи идеологии като мултикултурализмът и политическата коректност. В същото време се е възцарил някакъв етно-фетишизъм: всичко, което изглежда етнически или религиозно чуждо, става обект на възхвали и умиление. А всичко свое и изконно изведнъж се оказва назадничаво и изпреварено от времето. (…)

Когато остро критикуваш мюсюлманския фундаментализъм, веднага те обвиняват в нетолерантност. Благодарение именно на тази сбъркана толерантност истински нетолерантните хора успяха да изградят свои инфраструктури в Европа и вече атакуват демокрацията. Ние сме прекалено свенливи в защитата на европейските ценности, поради което радикалните ислямисти днес се опитват да ни наложат техните ценности: Който критикувал пророка, подбуждал към размирици! На това междувременно вярват и най-обикновени религиозни хора, а също така политици, учители, хора от културната сфера. (…)

"Докога ще възхваляваме исляма като религия на мира?"

След 11 септември 2001 година ние така и не намерихме правилна стратегия срещу войнствения ислямизъм. Европа не предприема нищо срещу теологията на насилието, която се крие зад него. Ние увенчаваме исляма с ореол като религия на мира и избираме за партньори на германската държава представители на политическия ислям и привърженици на агресивната религиозна политика на президента Ердоган - с надеждата, че те ще ни подкрепят в борбата срещу терора. Сега обаче виждаме, че Ердоган триумфира именно като лидер на политическия ислям. Той изпраща в Сирия, Либия и Армения наемници-джихадисти и подкрепя мрежите на „Мюсюлманското братство" по цял свят. Той шантажира европейците чрез бежанците, а напоследък вече и с чувствата на мюсюлманите. Той призовава към бойкот срещу Франция, вместо да призове мюсюлманите да бъдат сдържани и да приемат ценностите на западните страни, където мнозина от нас живеят. Трагично е, че турският президент оказва повече влияние върху Европа, отколкото обратното. Че радикалните мюсюлмани са по-успешни в ислямизирането на Европа, отколкото либералните мюсюлмани в европеизирането на исляма. Че критичните мюсюлмани се оказват размирници. Западната толерантност към нетолерантните трябва най-после да секне", пише Абдел-Самад.

Друг много авторитетен изследовател на исляма, д-р Муханад Корхиде, споделя личен опит, който доста прилича на опита на Абдел-Самад. В дискусията на страниците на „Ди Цайт" той между другото пише:

„За да те обвинят в омраза срещу исляма е достатъчно просто да критикуваш ислямизма. Преживял съм го лично като професор по ислямска религиозна педагогика в Мюнстер. В определени периоди се налагаше полицията да ме пази с цели девет охранители - само защото смятам, че реформата на исляма е наложителна и възможна. Многократно по-рисковано обаче става положението, когато решиш да защитаваш свободата на словото така, както го стори френският учител Самюел Пати. Мнозина, които отначало го атакуваха само словесно, навярно едва ли са разбирали, че следват реториката на политическия ислям, който не спира да повтаря, че Западът е враг на мюсюлманите. Под мотото: „Кръстоносните походи продължават". Аз самият, като син на палестински родители, които през 1948 година са били прокудени от родината си, съм отраснал с подобни приказки. А след 1989 година непрекъснато чувам твърдението: „След краха на комунизма Западът имаше нужда от нов враг - и го намери в лицето на исляма".

Няколко истории за пророка Мохамед

В дискусията на „Ди Цайт" се включва и Абдел-Хаким Урги, преподавател по ислямска теология в Педагогическия университет във Фрайбург. За всички, които се питат защо карикатурите или критиката срещу исляма поражда такова насилие, Урги разказва няколко истории отпреди близо 1400 години.

„На 4 септември 624 г. пророкът Мохамед наредил да бъде екзекутиран поетът Кааб ибн ал-Ашраф, един от предводителите на еврейския род Бану ал-Надир. Той бил негов опонент и пишел подигравателни стихотворения срещу Мохамед и неговата нова общност. Твърди се, че тъкмо по тази причина пророкът призовал своите привърженици: „Кой ще ме отърве от Кааб ибн ал-Ашраф? Защото той уязви бог и неговия пророк“. Последователите на Мохамед се вслушали в този призив, убили поета и донесли отсечената му глава на Мохамед с възгласи „Аллах Акбар!“. Мохамед прекъснал обичайната си нощна молитва и също се провикнал „Аллах Акбар!".

Това брутално убийство и до днес се използва от ислямски теолози-реакционери като оправдание за убиването на хора, които критикуват пророка или му се подиграват. И това съвсем не е единственият пример. През март 624 година по заповед на пророка е убита и поетесата Асма Бинт Марван, която също пишела подигравателни стихотворения срещу пророка. Аналогична съдба сполетяла и Абу Афак - заради стихотворенията му и политическото му опозиционерство. В старите писания, но и в днешната реалност подобни убийства преследват една и съща цел: да уплашат критиците на пророка и да създадат атмосфера на страх", обобщава Абдел-Хаким Урги.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ke da

    10 6 Отговор
    Докато ние тпите малки жълти китайци ви управляваме изпълнени с омраза.Защото сме плешиви.
  • 2 ще ви кажа

    40 10 Отговор
    Европа трябва да бъде анексирана от Русия , а всички джамии съборени исляма да бъде забранен със закон като опасна секата , кавато всъщнос е де ..

    Коментиран от #23

  • 3 Жена=Добитък е

    5 14 Отговор
    Отговора!

    Коментиран от #28, #30

  • 4 КОТарАК

    28 0 Отговор
    ами докато престанете да бъдете окупирана държава и се вземете в ръце. досега евреите направиха хиляда филма за войната и ви оплюха отвсякъде , канцлера ви им пълзи в краката
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 toto

    13 5 Отговор
    dw станали ислямофоби!?
  • 7 Ван Хелзинг 🚁

    23 2 Отговор
    Европа ще го толерира винаги, докато не изчезне от небитието, с либерални политици, източни ориенталски емигранти и загуби на войни и идентичност като воюваме срещу самите нас загубата след 50години ще е пълна и необратима, решението е твърди мерки по радикални от на Хитлер и то насочени срещу правилния враг а не срещу Русия Европа Америка а срещу Турците Персите Евреите Индия Китай Япония Индианците Арабите Кафяви Латиноси Афробербери и тем подобни ориенталци

    Коментиран от #10

  • 8 КОЛО

    31 0 Отговор
    Отговора е във въпроса-КОЙ в момента управлява ЕВРОПАТА - гейчета, бездетни, лакейчета на САЩ, групировки мафиотски и т.н.
    КОЙ покани мигрантите ислямисти в ЕС?
  • 9 pbdan

    29 1 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Адолф Хитлер 2

    17 2 Отговор
    Събудих се от вечен сън и вече виждам решението, окончателно решение и нова кристална 🔮 нощ 🌃 и заработване на фабриките знаете кои

    Коментиран от #27

  • 12 Един

    13 2 Отговор
    Радикализирания ислямист харчи куп пари (за квартири, коли, оръжия, оборудване, съпровождане, храна ... ) докато се пожертва в името на аллаха! А какво харчи един учител? - само една мизерна заплата!
  • 13 pbdan

    13 0 Отговор
    Този план го публикувам вече 2г. Това е единствения начин без да се пролива кръв и провокира нечия вяра.
    Трябва първо да им се спрат социалните помощи и като огладнеят и почнат да крадат - както съм описал в 9. Държавите от които идват са със силно корумпирани правителства и могат да бъдат убедени, че ще получат помощи от ЕС за развитие на икономиките. Тогава тия държави ще си ги приемат с удоволствие, ако инвестициите са пропорционални на броя приети бежанци.
  • 14 Ей подлого

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "На Ван Хелсинг баща му":

    Той не е сам,вече доста хора се пробудиха

    Коментиран от #16

  • 15 Адолф Хитлер 2

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "На Ван Хелсинг баща му":

    Ей фалшивия баща, по малко приказки и си обуй обувките не ходи с галошите че ще ти потрябват когато се наложи да бягаш бързо

    Коментиран от #21, #32

  • 16 Подлога съм на майка ти

    0 9 Отговор

    До коментар #14 от "Ей подлого":

    Ама че хубостник! А само като си помисля, че и дядо ни е общ "оле-мале"

    Коментиран от #19

  • 17 ПЕНКО

    3 6 Отговор
    УБИТИЯТ И ОБЕЗГЛАВЕН "УЧИТЕЛ" БЕ ЕВРЕИН -ГАВРИЛ СЕ С МОХАМЕД... И БЕ ОБЕЗГЛАВЕН ОТ ДЖИХАДИСТ МЮСЛИМ !!! НО СЪНАРОДНИЦИТЕ НА СОЛМОНЕЛ ПАТИ ИЗБИВАТ ПАЛЕСТИНЦИ КАТО -ЛОВДЖИИ -КОГАТО ИМ Е КЕФ !!! СЕМИТСКО -ЦИОНИСТКИТЕ САЩ - "ЩЕ ЗДАДАТ БЪГАЖА "- И ТОГАВА КАКВО СТАВО С ИЗРАИЛ !?!?!?!?
  • 18 Ванга

    1 9 Отговор
    Виждам в бъдещето ке паднем всички и ще се молим в Аллах ще ни оплодат жените ще си имаме по 20сет ислямисчета и по 20арабчета така ще се вдигне раждаемостта на Европа и ще почитаме нашите братя от Анадола и Берберите
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Докато за едни правилата са едни, а за

    11 0 Отговор
    Други други.Пример:мигранти,успяли да се доберат без документи вписледствие се ползват с правата на всички граждани, а български работници с документи за работа ги задържат на летището като животни във франция, за този двоен стандарт, това да получават, то на ЕС всичките им работи тскива/случаят с македония, да натискат БГ да признава измислени история и език/ , сами си го правят така да бъде
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гнвжэн

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "ще ви кажа":

    Раша първо да събаря своите джамии. Междудругото най-хубавите джамии се намират в Москва.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Dw имало и нормални статии,

    6 0 Отговор
    Бре, някой професор австрийски соросоид няма ли да ни обясни колко сме нетолерантниБГ, спрямо езика на омразата на македония, и измислените им истории и лъжи, и криминални прояви да трият български надписи
  • 26 Наблюдател

    7 0 Отговор
    Очевидно това ще продължава докато на власт в ЕС е глупостта в нейната "модерна" форма либерализма!
  • 27 Stéphanie 🎲

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Адолф Хитлер 2":

    😂Докога ще се вменява чувство на вина у тези хора, които не са убивали, а са били обслужващ персонал?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бай Манчо

    1 0 Отговор
    Докато ни управляват меките китки , травестити и откровени пе дали раздаващи мечета на терористите , ако не се появят политици с ТОПКИ ще става все по зле и накрая ще започнем да се защитаваме сами .
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Оправията

    1 0 Отговор
    Който от къде е !!!
  • 32 Адолф го е срам от теб

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Адолф Хитлер 2":

    Все още чакам да ми кажеш 500 години с коя марка цървули се научи да бягаш? Шлядурче, със същите ли притичкваш при английския готвач?