Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 20:21 1 708 5

Президентът на Косово: Сега не е време за диалог със Сърбия

  • косово-
  • сърбия-
  • вьоса османи

Вьоса Османи допълни, че косовските институции трябва да отделят време, за да се консултират и да преразгледат позицията си за преговорите с Белград

Президентът на Косово: Сега не е време за диалог със Сърбия - 1
Снимка: Shutterstock

Сега не е време за диалог със Сърбия заради развитието на събитията в Косово, заяви председателката на косовския парламент Вьоса Османи, изпълняваща длъжността президент след оставката и ареста на Хашим Тачи, предаде Танюг.

В интервю за Дойче веле на албански език Османи каза, че косовските институции трябва да отделят време, за да се консултират и да преразгледат позицията си за диалога.

"Трябва да направим крачка назад в процеса на диалог, особено след неотдавнашните изявления на /посредника от ЕС в диалога/ господин Мирослав Лайчак, който поиска от Косово да внесе промени в конституцията си", каза Османи, цитирана от БТА.

Тя отказа да отговори на въпроса дали в момента в Косово има институционална нестабилност заради ареста на бившия президент Хашим Тачи и бившия председател на парламента Кадри Весели, които са обвиняеми в Специалния съд за военни престъпления в Хага.

Вместо това Османи каза, че всъщност трябва постоянно да се повтаря, че Сърбия е извършвала престъпления в Косово - от опит за геноцид до престъпления срещу човечеството и военни престъпления, за които досега не ѝ е потърсена съдебна отговорност.

По повод избора на Джо Байдън за президент на САЩ тя припомни, че Прищина е сътрудничила с него, докато е бил вицепрезидент, и той добре познава миналото и настоящето на Косово.

"Той беше нашият глас по времето, когато нямахме глас. Той беше един от хората, които бяха с Косово, когато то имаше слаба подкрепа от дипломати и политици", изтъкна тя.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    10 3 Отговор
    Вас; Войслав Шешел ще ви оправи.
  • 2 Venturа

    7 0 Отговор
    Сега е време за консултации с COVID истерията.
  • 3 баба ви от бг

    6 2 Отговор
    всички убийци от косово във Хага с този тачи, който е правил болници за органи! подготвен в женева!?!?!?!?!!!!!3000 българи и сърби са изчезнали там!

    Коментиран от #4

  • 4 хххх

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "баба ви от бг":

    Много тъп коментар
  • 5 Аве Адолф Хайл

    1 0 Отговор
    Албанизирана измет .....