Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 20:40 57 751 71

Тръмп уволни шефа на Пентагона, може да удари Иран до дни

  • доналд тръмп-
  • марк еспър-
  • иран

Висши военни се опасяват, че президентът може да прочиства пътя за открити или тайни операции срещу враговете на Вашингтон, като Техеран е начело в списъка

Тръмп уволни шефа на Пентагона, може да удари Иран до дни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни военния министър Марк Еспър с туит, съобщи Би Би Си. Той ще бъде заменен начело на Пентагона от директора на Националния център за борба с тероризма Кристофър Милър. Новината идва дни след като стана ясно, че Джо Байдън е избран за нов президент.

“Крис свърши страхотна работа! Марк Еспър е уволнен. Благодаря му за свършената работа”, написа Тръмп лаконично в туитър.

Американският президент влезе в конфликт с досегашния шеф на Пентагона през юни, след като Еспър се противопостави на изпращането на военни, които да охраняват реда по американските улици по време на безредиците след убийството на чернокожия Джордж Флойд.

Представители на Пентагона се опасяват, че Тръмп може да започне военна операция срещу Иран след уволняването на Еспър.

Те заявили, че Тръмп може да прочиства пътя за открити или тайни операции срещу враговете на САЩ, като Иран е начело в списъка.

Еспър се противопоставяше на американския лидер по отношение на политиките за Иран и атаката с дрон, при която бе убит иранският топгенерал Касем Солеймани.

Същевременно министърът на правосъдието на САЩ Уилям Бар, който е и главен прокурор, разследване за евентуални нередности на президентските избори.

“Разрешението обаче не означава, че министерството има доказателства за такива нарушения”, подчерта Бар, смятан за един от най-лоялните на Тръмп министри.

Загубилият изборите президент твърди, че вотът е опорочен от измами. Представители на Републиканската партия са завели поредица дела, за да оспорят процеса на преброяване на гласовете в поне 5 щата - Пенсилвания, Мичиган, Джорджия, Аризона и Невада, където разликата между Тръмп и Байдън не е толкова голяма. В повечето случаи става дума или за искане за спиране на обработката на бюлетини, изпратени по пощата, или за различни нарушения при преброяването, включително възпрепятстване на работата на наблюдателите.

Мелания Тръмп отказва да покани на среща новата първа дама Джил Байдън, каквато е традицията. Тя явно следва политиката на мъжа си, който отказва да приеме загубата.

Джил Байдън вече работи върху избирането на свой екип и определянето на програмата си като първа дама, която ще включва образование, ветерани и рак.

1,8 млн. души, които се водят гласували на изборите за президент, са мъртъвци, твърди организацията Judicial Watch в иск, подаден до Върховния съд на САЩ. Друг проблем на тези избори бил и фактът, че на много места има повече гласували, отколкото са избирателите по списък в определени райони.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 113 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    211 32 Отговор
    Какви глупости пишат хората..
    Доналд Тръмп го вълнуват избори в момента. Не някаква си безсмислена война в Иран.

    Коментиран от #30, #67

  • 2 Ломоносов

    150 20 Отговор
    В САЩ СТАВА НЕЩО МНОГО СТРАННО, ДОСЕГА СЕ СМЯТАШЕ ЧЕ ЦРУ /ПЕНТАГОНА/ УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА А ПРЕЗИДЕНТА Е ФИКТИВНА ФИГУРА

    Коментиран от #9, #18, #25, #27, #68

  • 3 Вас

    45 20 Отговор
    Да активира куфарчето.
  • 4 дедо

    153 22 Отговор
    малко... fake новина, по принцип демократите палят войнички (носят демокрация на хората), до като републиканците са лобисти на по-миролюбивият биснес (демократите са лобисти на военният бизнес), та... война с Иран по времето на Тръмп... не е невъзможно, но е малко вероятно

    Коментиран от #29, #56

  • 5 минчо

    91 15 Отговор
    ТРЪМП НЯМА ДА УДАРИ ИРАН.ЗНАЕ ЧЕ В РАЙОНА ИМА АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ.А ТОВА ЗНАЧИ ПОНЕ 95%ОТ ТЯХ ДА ВДИГНАТ 5000 ГРАДУСА ТЕМПЕРАТУРА.А ТАЗИ ЦЕТА НИКОЙ АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТ НЯМА ДА ПЛАТИ.
  • 6 Гост

    139 15 Отговор
    Ее какво ли няма да се измисли яко им е неудобен Тръмп !!
  • 7 Мислещ

    30 34 Отговор
    Иска им се на някои, защото не им се ще да мислят, че ще удари баш комунягите на собствена територия.

    Коментиран от #53

  • 8 караКачан Карък

    74 16 Отговор
    БОКо подари на Путин куче "каракачанка", а на Тръмп - Каракачанов ..... за Коледа 2019! Който се е докосвал до караКачанов - като тоя Еспър преди месец, Друже Шешел, Садам Хюсеин на когото Каракачанов беше почетен гост малко преди падането му, Дудука, Янето, Софиянски+Мозер, мадридския, Костов-СДС, сега вече и БОКо, пък и самия Тръмп - все пада от власт и изчезва в небитието! Въпреки, че БOKo трябваше да подари за Коледа на американците пуйка от БКП-типа на Ката пазарджишката, караЦура кърджалийската, Даритка смолянската, Деса дуловската, мамата Цура плевенската, Цура петричко-барцелонската, Цура карагьозката, .... !

    Коментиран от #45, #71

  • 9 минчо

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ломоносов":

    ЕЕЕ КАК Е КАЖИ ДА ЗНАЕМ
  • 10 Стара новина

    26 1 Отговор
    Анатолий, защо ли я повтаря? Вчера в 20.50 ч. Росен Стойчев ни информира...Е, доста по-сдържано, но ...вече знаем и това не е новина.
    Е. но пък е добър повод Анатолий да ни "ориентира" от своя гледна точка.
    Както казваше баба ми : Човек предполага - Господ разполага!
    Скоро ще се разбере, кой крив, кой прав, кой на ...сват.
  • 11 Сандо

    75 8 Отговор
    Голям мерак имат някои Тръмп да почне някоя войничка,ей така,американците да си начешат крастата.Може и да се случи,макар че е малко вероятно.А иначе е много приятно като чете човек как най-големите демократи са и най-големите измамници!

    Коментиран от #39

  • 12 Ступид

    21 90 Отговор
    Отказа на самолюбивия Тръмп да признае загубата си и да напусне с чест Белия дом ще са главния виновник за избухването на гражданска война в САЩ и последващата я разруха....!!! В желанието си да се задържи като президент на всяка цена и колкото се може за по дълго, Тръмп е готов извърши невероятни глупости пред които "мирния" му 4 годишен мандат ще бледнеят , включително и започването на опасни военни действия в следващите седмици за да въведе извънредно положение и мобилизация в САЩ и за да продължи да управлява, с една война която бързо може да прерасне в 3 та световна....

    Коментиран от #15, #69

  • 13 разбирковци

    15 66 Отговор
    демократите ти палят ушите само
    буш баща би ирак един път и сина му влезе в ирак и афганистан
    ..най-много да залостят гадното руско джудже още повече и това ще им е на демократите..

    Коментиран от #16

  • 14 Манги

    10 40 Отговор
    Да га удрят тоз Иран у земята. Да му са ни види. И да са свършва с това свет
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 дедо

    58 7 Отговор

    До коментар #13 от "разбирковци":

    не знам колко разбираш и четеш, но ако Русия беше джудже... мислиш ли че не биха я ударили отдавна? Или просто са се разбрали понежду си, но не отричам че се дебнат кой първи ще направи някоя грешка.
  • 17 Перо

    69 4 Отговор
    Абсолютни фейк нюз от чичко Шорош!
  • 18 факти

    33 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ломоносов":

    Кой го е смятал това ? Ти ли ? САЩ се управляват от най-силните и влиятелни хора на тоя свят.Тези които са в сянка.На хартия обаче американския президент има най-високо ниво на "clearence" и президентската дума е последната.Няма ЦРУ,ФБР,Пентагона и.т.н.Президента може да уволнява,назначава и да прави каквото пожелае.Единствените които могат да спрат правомощията на президента са от американския конгрес.
  • 19 Karosel

    10 34 Отговор
    Оранжадата не може да преживее загубата си!
    Жалко ще е ако бие Иран. Ще загуби ореола си (фалшив) на спасител на народите!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ягуар

    63 5 Отговор
    Тръмп в момента подготвя контраудар срещу демократите. Вчера уволни шефа на отбраната, днес уволни шефа на пентагона. В събота има насрочен голям митинг на републиканците пред белия дом. Играта става на живот и смърт. Явно, че през следващите седмици ще видим стрелби и кръвопролития по улиците на САЩ.
  • 22 скоро

    18 86 Отговор
    Републиканците Буш старши и синът дадоха демокрация на много страни! Дано някой ден и нас ни освободат от съветските комунисти. Разчитам и на републиканци, и на демократи. Най-важното е да започнем с премахването на комунистическите паметници в България, след това ще ни се отвори път за всякакви действия.

    Коментиран от #33, #34, #38, #40, #46, #51, #65

  • 23 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    59 8 Отговор
    Този Байдън ще се окаже по-голям мошеник от мен, каза по този повод Цецо Ухото...

    Коментиран от #55

  • 24 Behemoth

    20 30 Отговор
    След МЕН и потоп!Тоя лудия пенсионер ще ни затрие от нарцисизъм и идиотия...

    Коментиран от #26, #41

  • 25 Фантом

    44 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ломоносов":

    Расисткото ционистко лоби на криминален израел. Това е така наречената дълбока държава.
    На когото не му е известно или не вярва да се поразрови и да прочете.
  • 26 Не се

    15 4 Отговор

    До коментар #24 от "Behemoth":

    притеснявай чак толкова. Ти си си затрит, ама още не знаеш...
  • 27 Масон 33та степен

    26 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ломоносов":

    Президентът има правомощия да се завира в Пентагона или Федералния Резерв примерно, но не е жалетолно, защото, както историята е показала, има тежки за него последствия.
  • 28 a турция

    21 2 Отговор
    глобалната дирекция на ислямисткия тероризъм кога?
  • 29 Хахах

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "дедо":

    Да, а Буш е въръл демократ и не запона никакви войни, прав си да. Спор нямааа
  • 30 Румпелщилцхен

    11 34 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Това куку-риго ще се опита да разпали Война и да се закрепи като Диктаторче. Ще им набута военно положение и после и конституцията ще иска да променя.
  • 31 гневна

    54 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Новината идва дни след като стана ясно, че Джо Байдън е избран за нов президент."
    ------------------------------------------------------
    НИЩО ПОДОБНО !!!!! ГРУБА ЛЪЖА !!!! Байдън НЕ Е избран за президент. Предстоят СЪДЕБНИ ДЕЛА и те ще определят кой е бъдещият президент. Защото такива СВИНЩИНИ се извършиха при тези избори, такива ГРУБИ ФАЛШИФИКАЦИИ, такива ЗЛОУПОТРЕБИ, каквите не е имало в цялата история на САЩ.
    Това, че С ФАЛШИВИТЕ БЮЛЕТИНИ "демократите" се САМОобявиха за спечелили, НИЩО НЕ ЗНАЧИ !!!
    СЪДЪТ ЩЕ ИМА ДУМАТА !!!
  • 32 Дядо Ванчо

    38 5 Отговор
    Жалко за Тръмп.Не цепи басма на никой . А при Байдън , май ще
    стане - байгън . Едно голямо нищо.
  • 33 Ха де

    18 2 Отговор

    До коментар #22 от "скоро":

    И на мен комуниста Тиква не ми харесва от много време .В никакъв случай паметник да не му вдигаш.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 не може да бъде

    51 1 Отговор
    След приключване на изборите в щата Уисконсин се оказва,че подадените бюлетини са с 400000 повече от регистираните избиратели.Председателят на избирателната комисия е заявил ,че е допусната грешка ,която ще бъде поправена.Dз лично съм много любопитен какво ще излезе от това?
  • 36 ???????

    40 7 Отговор
    Американците да не са се учили как се правят избори от нашите Гербаджии?

    Коментиран от #42

  • 37 шопен

    37 3 Отговор
    толкова фейк новина, че няма накъде повече. Тръмп спря всички военни действия и не започна нито едно такова, та сега ли ще започне
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Челен опит

    29 3 Отговор

    До коментар #11 от "Сандо":

    Така, така, демократи и измамници, ето от къде бибитко се е научил да вкарва не живи души в Бг.изборите и да печели!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Напротив

    7 0 Отговор

    До коментар #36 от "???????":

    Точно обратното е
  • 43 Дай

    3 0 Отговор
    Анатолий, коментар от твоя гледна точка за пресконференцията на Майк Помпео...Или още не знаеш за нея?
  • 44 ЦРУ

    29 2 Отговор
    СЪДА определя Президента !!!!!!!!!!!!!!...а не СНН !!!!!!!!!!!!....За тези .който са забравили - 2000 год....Ал Гор печели 271 гласа от щатите . с-у Буш ! СНН гърми - новият Президент е демократа Гор !!!!! ДА...ама НЕ !!! СЪДА постановява ПОВТОРНО преброяване в Флорида (където е на кантар ) .......Гор пак печели с 200 + гласа .....НО...НО....НО...Върховният съд определя Буш за Президент
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ХХХХ

    21 5 Отговор

    До коментар #22 от "скоро":

    Народ не помнещ историята си е обречен да я повтаря.
    Паметниците са за това д ни напомнят доброто и лошото. Те трябва да стоят за да помним.
    Голям мерак имаш да те освободят, а забравя много удобно историята ни. Преди 140 години едни ни освободиха и още не можем да се откачим от тях. Сега ти имаш мерак други да ни освобождават. Още, колко години ще се освобождава ме от тях?
    Мисля, че е крайно време да се освободим сами и да спрем да чакаме спасители.
  • 47 Коко от бубоко

    22 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Джил Байдън вече работи върху избирането на свой екип и определянето на програмата си като първа дама, която ще включва образование, ветерани и рак....


    :))))) Малииии....Това го е писал некой на три ракии най-малко!
  • 48 Демократичен републиканец

    6 0 Отговор
    Принципно демократити се месят повече във вътрешнана политика на т.н съюзници. Но да кажеш че републиканците са милолбиви не е възмжно. Не съм до й убеден че оръжейното лоби е демократическо. Но пък петролното е чисто републиканско. За петрол и долари рипубликанците могат да бъдат не по малки интервенциуналисти от демократите.
  • 49 цербер

    1 2 Отговор
    Той ще бъде заменен от директора на Националния център за борба с тероризма Кристофър Милър. ТОВА "начело на Пентагона" Е ИЗЛИШНО.
  • 50 Този

    10 20 Отговор
    Психопат сега като е загубил и иска целия свят да му обърне внимание, готов да предизвика които и да е на война. Такъв идиот да затрие света. Пълен инфантил и гнилоч

    Коментиран от #64

  • 51 даскала

    9 2 Отговор

    До коментар #22 от "скоро":

    Дълбоко се заблуждаваш с тази дума „ОСВОБОЖДЕНИЕ“ ...........ти , би ли отишъл в ЧУЖД имот да цепиш дърва и носиш вода без облага ???? Наивен си и ще си останеш такъв !
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Дон Чико

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мислещ":

    Мунчо, ти с коя част на тялото мислиш?
    Определено не е с най-високата.
    Какви комуняги в Иран бе?
    Ама то за трол се иска и малко ум.
    Но ти не си трол-сигурен съм.

    Коментиран от #59

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Уф така е

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Не се съмнявай! От толкоз години в политиката той вече е станал самата измама!
  • 56 Виктор

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "дедо":

    Що за глупост? И Виетнам и Ирак 1 у Ирак 2 и Авганистан са все почвано от републиканци
  • 57 иванчо

    8 2 Отговор
    пародия на новини;
    хващат от опашката и бърборят глупости;
    а за 78% фалшиви бюлетини по пощата, всички в полза на Байдън - ?!?!?
    що никой нищо ???
    пак тенденцията ясна - плюем този, четкаме онзи ...
  • 58 ДолниКравари

    6 2 Отговор
    Там,където краварин насе.е
    снощи не може да се изпере.
  • 59 Йо Несбьо

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "Дон Чико":

    Ако не си разбрал, режимът на моллите в Иран е едновременно ляв и ултрарелигиозен. Това е типичен комунизъм с религиозна окраска. Поинтересувай се повече в Гугъл.
  • 60 ФАКТ

    5 11 Отговор
    ДОНАЛД ТРЪМП Е ПЪЛНО КУКО...ОЩЕ ОТ ДЕНЯ В КОЙТО ГО ИЗБРАХА ВСИЧКИ ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ БУКВАЛНО И ПУБЛИЧНО СИ ГО НАРИЧАХА ЛУД....НИКОЙ НЕ ГО Е ИСКАЛ ЗА ПРЕЗИДЕНТ..ИМАШЕ ХИЛЯДИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА НАМЕСА ОТ РУСИЯ ЗА ИЗБИРАНЕТО МУ...ЗАТОВА И СТОТИЦИ НЕГОВИ СЪПАРТИЙЦИ И ДРУГИ НЕГОВИ ХОРА СИ ПОДАДОХА ОСТАВКА..ЗАЩОТО СЕ РАЗБРА ЧЕ Е БИЛА ЗАМЕСЕНА И РУСИЯ В ИЗБИРАНЕТО МУ...САМО ЧЕ НАРОДА В АМЕРИКА НЕ Е ЛУД ДА ПОЗВОЛИ ЗА ВТОРИ ПЪТ НА ОТКАЧАЛКА ДА Е ПРЕЗИДЕНТ..,,СТЕНИ ДА ХОДИ ДА СТРОИ НАД ГРОБА МУ..А НЕ НА ГРАНИЦИТЕ..ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ПОЧНА ДА ВЛИЗА В КОНФЛИКТ С ВСЯКА ДЪРЖАВА,...ТО СЕВЕРНА КОРЕЯ ЛИ НЕ БЕШЕ..РУСИЯ ЛИ НЕ БЕШЕ..ИРАН ЛИ НЕ БЕШЕ..ТУРЦИЯ ЛИ НЕ БЕШЕ..ФРАНЦИЯ ЛИ НЕ БЕШЕ..А ВЕ С ВСИЧКИ...КАКВО Е ТОВА УПРАВЛЕНИЕ..ДА ВЛИЗАШ В КОНФЛИКТ С ВСИЧКИ..С КОИТО ДО ВЧЕРА СА БИЛИ ДУПЕ И ГАЩИ...ДОРИ НАКАРА АНГЛИЯ ДА СЕ ОТТЕГЛИ ОТ ЕВРОСЪЮЗА...ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ АНГЛИЯ САМА СИ ВЗЕ ТОВА РЕШЕНИЕ..???
  • 61 Име

    6 2 Отговор
    ЩО ЗА ДЪРЖАВА Е ТОВА АКО НЯМА МЕХАНИЗМИ КОИТО ДА ПОПРЕЧАТ НА ЕДИН ПОБЕСНЯЛ ОТ ЯД ДЪPTAK ДА НАПАДА ДЪРЖАВИ
  • 62 12345

    2 7 Отговор
    Тръмп пускай бомбата над Китай и да се свършва с развъдника на вируси.
  • 63 Bdbd

    3 0 Отговор
    Само да предложа да се разпространяват ПОНЕ ВЕРНИ новини, за да не се заблуждават хората. Може да прочетете малко в BBC например, къде в сравнение с тук се разпространяват ДОСТОВЕРНИ информации за политиката на САЩ. 😊
  • 64 :)123456

    4 1 Отговор

    До коментар #50 от "Този":

    Да не говорим и за факта, че от единият щат в Америка има 30% повече гласове в полза на Байдън, които са повече от самият брой от населението. 😂 Добре, че Тръмп е сложил водни маркировки на картончетата за гласуване или нещо подобно, за да докаже измамата на Байдън 😉☘️
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Готин

    1 0 Отговор
    През 1994 г. българският отбор по футбол стана бронзов медалист на световното първенство в САЩ. Това се случи против намеренията на хората които редят ,,схемата,,. След това ,,българският футбол,, се срина. Постигнаха го! С Тръмп историята е подобна. Тези, който редят СХЕМАТА го ,,изпуснаха,,. Обърка им плановете и сега е ред да го СРИНАТ но, започва ерата на ВОДОЛЕЯ и това едва ли ще стане!
  • 67 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Не го вълнуват изборите тях вече ги изгуби. А една бърза и победна войничка с безопасен противник може да го спаси от сдаването на властта (или поне той така си мисли забравяйки в коя страна е президент).
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Азъ

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ступид":

    "Ступид" - отговаряш на името си! Демонократите са подпалили размириците! Пратиха на улуците ОРДИТЕ на "Антифа"... Активизираха с парите на Чичо Сорос фекалиите от "БЛМ"... Не сме всички толкова ослепели от Либерал-Нацистката пропаганда като тебе... "Ступид" !!!
  • 70 Азъ

    1 0 Отговор
    "Ступид" - отговаряш на името си! Демонократите са подпалили размириците! Пратиха на улиците ОРДИТЕ на "Антифа"... Активизираха с парите на Чичо Сорос фекалиите от "БЛМ"... Не сме всички толкова ослепели от Либерал-Нацистката пропаганда като тебе... "Ступид" !!!
  • 71 Виктор Суворов

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "караКачан Карък":

    караКачан е ГЪ3OPA3БИBAЧA на KГБ+ДС - разбива враговете с дyпe! Ама пък какво дyпищe, а - като на xaнъмa от БКП-xapeмa на БОКо!