Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 10:52 1 810 3

Демократите запазиха мнозинството си в Камарата на представителите

  • демократическа партия-
  • сащ-
  • джо байдън

Републиканската партия на президента Доналд Тръмп вече си осигури 49 места в 100-членния Сенат

Демократите запазиха мнозинството си в Камарата на представителите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Демократическата партия запази мнозинството си в Камарата на представителите след изборите в САЩ на 3 ноември, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това развитие е очаквано, но вместо прогнозираното увеличение мнозинството на демократите в долната камара на Конгреса ще намалее, предава БТА.

Демократите вече си осигуриха 218 места в 435-членната Камара на представителите. Така партията ще контролира долната камара на Конгреса за 4-годишен период едва за втори път от 1995 г.

Възможно е демократите да спечелят още няколко мандата. Досега партията имаше 232 места в Камарата на представителите. Преди изборите тя очакваше мнозинството ѝ да се увеличи с около 15 мандата, но вместо това сега е почти сигурно, че ще загуби почти толкова. Причината е силното представяне на републиканците.

Очаква се демократката от щата Калифорния Нанси Пелоси да остане председател на Камарата на представителите.

Преди изборите демократите се надяваха да спечелят и Сената. Сега обаче е много вероятно републиканците да запазят контрола си върху горната камара на Конгреса.

И така, въпреки победата на Джо Байдън на президентските избори, демократите ще трябва да се откажат от част от амбициите си в областта на здравеопазването, инфраструктурата и други инициативи, като вместо това ще бъдат принудени да търсят компромиси с републиканците, отбелязва АП.

Партията на президента Доналд Тръмп вече си осигури 49 места в 100-членния Сенат. Очаква се републиканците да спечелят още едно в Аляска.

Демократите възлагат надеждите си на щата Джорджия, където съдбата на две места в Сената ще бъде решена на балотажи през януари.

В случай че двете партии спечелят по 50 места в горната камара на Конгреса, предимство на практика ще имат демократите, тъй като вицепрезидентът на САЩ, който е и председател на Сената, ще има решаващия глас. Камала Харис бе избрана за вицепрезидент в тандем с Джо Байдън, макар Тръмп да не е признал поражението си.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    7 3 Отговор
    От слаба америка ще спечелят нормалните.

    Коментиран от #3

  • 2 мда

    3 4 Отговор
    Демонократите спечелиха с измамата по пощата.2779
  • 3 Рефакт

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    От слаба Америка ще спечелят популистите, националистите, комунистите, фашистите, путинистите и всички останали ренегати.