Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 09:38 48 726 94

Тръмп е бил на крачка от война срещу вражеска държава

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • война-
  • иран-
  • армия-
  • ядрена програма

Ключови лица в неговата администрация успели да го разубедят

Тръмп е бил на крачка от война срещу вражеска държава - 1
Снимка: Shutterstock

В последните седмици на президентството си Доналд Тръмп е обсъждал варианти за военен удар срещу Иран, за да спре неговата набираща сили ядрена програма, съобщава американският всекидневник "Ню Йорк таймс" в последния си брой. Ключови лица в неговата администрация обаче успели да го разубедят, като го предупредили, че една такава атака може да ескалира в по-широк международен конфликт, предаде БНР.

Тръмп събрал екипа си в Овалния кабинет в Белия дом в четвъртък и попитал дали може да нанесе удар срещу главния ирански ядрен комплекс в Натанз. Това станало ден, след като Международните инспектори от МААЕ докладвали за значително увеличение на иранските запаси от ядрен материал, съобщават сегашни и бивши служители от администрацията, цитирани от вестника.

Редица от ключовите хора в президентския екип - включително вицепрезидентът Майк Пенс, държавният секретар Майк Помпео, и.д. министърът на отбраната Кристофър Милър и председателят на комитета на началник-щабовете ген. Марк Мили - посочили, че всякакво нападение срещу Иран - ракетно или кибератака, може да има твърде опасни последици и да се разрасне до по-голям военен конфликт. Тръмп обаче може би продължава да търси начини за удар по ирански обекти или съюзници, включително и срещу проирански милиции в съседен Ирак, съобщили същите източници. В сряда вечерта, часове преди срещата в Овалния кабинет, по-малка група съветници по националната сигурност се събрала, за да обсъжда как да се постъпи с Иран. От Белия дом няма коментар по въпроса.

Според "Ню Йорк таймс" един удар срещу Иран може да се посрещне зле от електората, подкрепящ Тръмп, и може да отрови отношенията с Иран така, че да направи много по-трудно за новоизбрания президент Джо Байдън да съживи ядреното споразумение с Иран, както самият той обеща. След като Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспър и други ключови фигури в Пентагона миналата седмица, служители от министерството и от сферата на сигурността изразяват опасения, че президентът може да започне операции - открити или секретни, срещу Иран и други противници в края на своя мандат, отбелязва вестникът.

Британският "Гардиън" съобщава от Вашингтон за друго намерение на Тръмп в края на мандата му, което да постави новата администрация на Байдън пред свършен факт. Президентът възнамерявал да съкрати американското военно присъствие в Афганистан и Ирак. Силите в Афганистан трябвало да бъдат съкратени почти наполовина - от 4500 на 2500, а в Ирак - от 3000 на 2500. Това става ясно само седмица след предприетата от Тръмп чистка в Пентагона, където той замени министъра на отбраната и редица високопоставени служители със свои лоялисти, посочва лондонският вестник. Цитират се критици на намеренията на Тръмп, според които едно форсирано изтегляне може още повече да дестабилизира крехкото мирно споразумение с талибаните, да ги накара да решат, че могат да вземат властта в Афганистан, и да деморализира афганистанското правителство.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл, смятан за един от поддръжниците на Тръмп, също предупредил, че едно прибързано изтегляне "ще навреди на нашите съюзници и ще зарадва нашите зложелатели". Бившият военен министър Марк Еспър беше внезапно уволнен, отбелязва "Гардиън", след като се възпротиви на плановете за ускорено изтегляне, като посочи, че условията за изтегляне на войските още не са изпълнени от талибаните.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 60 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    28 170 Отговор
    Нищо, баъдън няма да разубедят а ватниците ще гледат ококорени

    Коментиран от #3, #34, #49

  • 2 ТаУмВзе

    171 22 Отговор
    Изнасянето на вътрешен конфликт е специалитет на краварите. Нищо де сините венци и килари ще измислят друга война.

    Коментиран от #56

  • 3 И на теб

    158 9 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    ще ти стане много добре от една война и едни бежанци, нали tulup prost?

    Коментиран от #16

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    142 15 Отговор
    Светът се управлява от психопати и убиици.

    Коментиран от #7, #19

  • 5 Smooth Jazz

    121 13 Отговор
    Нема се притеснявате, Байдънчо ще навакса много бързо пропуснатите войни.
  • 6 9з9ьц8

    200 13 Отговор
    Интересно, защо американците смятат, че имат право да притежават и да ползват атомно оръжие, а другите народи нямат право дори да разработват такова?! Що примерно хамериканците не протестира срещу това, че израел имат атомно оръжие?!

    Коментиран от #36

  • 7 8дс9ьц

    49 13 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Това го повтаряш без изменение всеки ден. Не може ли пипето ти да роди нещо друго . Ей така, за разнообразие просто?!

    Коментиран от #13, #33, #69

  • 8 газов инжекцион

    64 5 Отговор
    "една такава атака може да ескалира в по-широк международен конфликт, предаде БНР." МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА.
  • 9 Хасан

    101 13 Отговор
    С какви право Сащ ще удари Иран?! Не че ми пука за тях но от гледна точка на хуманността и международното право

    Коментиран от #84

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бачо Киро

    64 4 Отговор
    Да бе, сега изведнъж вестниците разбрали ... Някой ще седне да им казва на тях ... Изведнъж почнаха да пускат голи снимки на Мелания, които не смееха да покажат предните 4 години, сега пък Иран искал да гърми ... Май набраха смелост вече за изборите и почва помията.
  • 16 Опа

    31 1 Отговор

    До коментар #3 от "И на теб":

    Няма да те разбере. Няма с какво
  • 17 11 септември

    49 10 Отговор
    Май много кули за събаряне има в краварника.
  • 18 Скорпион

    53 4 Отговор
    Политиката е висшата форма на тероризъм!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЦРУ

    81 7 Отговор
    ТРЪМП е ЕДИНСТВЕНИЯТ президент на САЩ ( от Аизенхауер ).....КОЙТО НЕ Е ВОДИЛ ВОЙНА...а напротив ...изтегли войски от АФГАНИСТАН....СИРИЯ...ИРАК !!!! ........................а вие сте най-обикновени ПЛАТЕНИ ПОРЪЧКОВИ т.н. " журналисти " - всички сте за "бюрото за безработни" !........п.с. ....само за т.н. " журналисти " ...президента се ОБЯВЯВА на 14 декември от т.н. ЕЛЕКТОРАЛНА КОМИСИЯ ....а ако има съдебно оспорване - от ВЪРХОВНИЯТ СЪД ...........а вие сте ТЪПЧ-ВЦИ ....платени.....НЕКАДЪРНИ !
  • 21 бой по говедата

    96 21 Отговор
    Говедата вече са бита карта.Нито имат военната мощ и ресурсите на Русия,нито имат икономиката на Китай.Склеротизиралият дъртак ще може да се прави на мъж само пред нагъзения джендърски ЕС.За съжаление и ние сме в тоя гейски бардак.

    Коментиран от #23

  • 22 dsсса

    57 10 Отговор
    Те американците вече са нападали Иран. Знаем, какво се случи. Загубиха един огромен самолет и осем хеликоптера, (човешките жертви никога не се казват вярно), при това Иран още не беше започнал да стреля по тях.
  • 23 ЦРУ

    23 57 Отговор

    До коментар #21 от "бой по говедата":

    НИКОЙ да не обижда " говедата " .....ЗАЩОТО в АМЕРИКА живеят и работят близо 500 000 бг.......а също и .....ВНУКА на Т.Ж - със партеизанско име - ТЕД ВЛАД .......сина на НИНОВА - РАФАЕЛО......сина на ЛАМБО ( бог да го прости )......дов.син на Президента Р.Радев - СТРАХИЛ......сина на ХРУЩОВ.....щерката на СТАЛИН -СВЕТЛАНА....щерката на мънш. мин. на РАША - ЛАВРОВ...на говорителя на Кремъл - ПЕСКОВ.....а говорителката на външна на Раша - ЗАХАРОВА ....отиде в САЩ да роди щерка си ....ЗАРАДИ ГРАЖДАНСТВОТО...а близо 30 % от депутатите на ДУМА-та на Раша ....имат ДЪЛГОСРОЧНИ визи за САЩ !!!!!......а ти си най - обикновен ПРОМИТ ЧЕРВЕН БОК-УК.....само за тебе - САЩ са 14 ( ЧЕТИРИНАДЕСЕТ ) пъти ПО-БОГАТИ от САЩ ...ПАНИМАЕШ !!!!!!!

    Коментиран от #24, #87

  • 24 фжфж

    65 9 Отговор

    До коментар #23 от "ЦРУ":

    Това, че САЩ са 14 пъти по-богати от САЩ го разбрах веднага! Ама за хората, за които пишеш послъгваш. Едно време така пишеше и за дъщерите на Путин, после се оказа, че не е вярно! Между другото в Русия приеха закон - ако децата ти живеят в чужбина или имаш имоти в чужбина, на висша държавна кариера не се надявай.

    Коментиран от #25, #81

  • 25 ЦРУ

    10 35 Отговор

    До коментар #24 от "фжфж":

    модератора ме ( унижава ) ......Не знам какво си чул за щерките на Джуджи .......ИСТИНАТА Е - малката ЖИВЕЕ (не работи ) в ХОЛАНДИЯ ...( може би защото там е разрешена ЛЕКАТА ДРОГА ...и може спокойно да си купиш цигара с МАРИХУАНА от бара )..........гол. щерка и БИЗНЕСДАМА - със поръчки от Кремъл ( АБС. КОНФЛИКТ на Интереси ) .....женена е и живее в КОРЕЯ ( познай от 1 път ..в северна или южна )......а има ВИЛА на РИВИЕРАТА в Франция .....на САМО ТУРИСТИЧЕСКА ВИЗА - за 3 месеца ).... ...ама какво ни интересува...ние сме от ЕС....и по-важното - ОТ НАТО !!!

    Коментиран от #27

  • 26 стратег

    49 4 Отговор
    Изключително манипулативна статия!Щял да попречи на "новоизбрания президент" Байдън.... Байдън все още не е избран!!! Марк Еспър бе уволнен..защото отказа при бунтовете на БЛМ..освен националната гвардия да бъдат изпратени и военни.т.е наруши пряка заповед на Главнокомандващия. Смяната на клинтънита Еспер.с Кристофър Милър говори,че Тръмп се готви не за външна а за вътрешна война! Крис Милър е специалист по антитероризъм...и то в Градска среда.
  • 27 фжфж

    34 8 Отговор

    До коментар #25 от "ЦРУ":

    Ма ти наистина си ЦРУ да ги знаеш тия неща. Малката дъщеря на Путин е акробатка и се подвизава с друга фамилия. Беше сред първите, които тестваха вакссината Спутник V. Голямата е на някаква държавна или банкова служба в Москва.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Капитанов

    31 11 Отговор
    Ако Тръмп беше направил опит да атакува, щеше да прати Ф35 при Ф117. Руските радари в Иран го виждат от 1000 км.
  • 30 Нищо ново

    14 37 Отговор
    Тръмпито беше преди да е президент един палячо ,такъв палячо беше и като президент!Надявам се след встъпването в длъжност на Байдън,тръмпито да го направят главен палячо в някой щатски затвор...В който и да е!
  • 31 Америка и Израел

    48 6 Отговор
    са едно цяло. Изродите евреи-ционисти са основно в САЩ (и донякъде в Англия и Швейцария). Целта им е намаляване населението на Земята и световно господство. И както изглежда ще го постигнат. Иначе САЩ са с изключително нагла политика, пъхат си носа навсякъде. Ще си платят рано или късно за всички ужасии, които са причинили на другите държави. Има провидение: Нострадамус, Ванга, Кейси - всички са предсказвали страшни природни катаклизми там. Всъщност то вече се случва лека полека. Жалкото е за обикновените американци, които нямат вина и ще пострадат заради шепа уруди. Ама то и при нас е същото...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Неучуден

    13 13 Отговор
    Oткaзa нa caмoлюбивия Тръмп дa признae зaгубaтa cи и дa нaпуcнe c чecт Бeлия дoм щe ca глaвния винoвник зa избухвaнeтo нa грaждaнcкa вoйнa в CAЩ и пocлeдвaщaтa я рaзрухa....!!! В жeлaниeтo cи дa ce зaдържи кaтo прeзидeнт нa вcякa цeнa и кoлкoтo ce мoжe зa пo дългo, Тръмп,ще e гoтoв извърши нeвeрoятни глупocти прeд кoитo "мирния" му 4 гoдишeн мaндaт щe блeднeят , включитeлнo и зaпoчвaнeтo нa прибързано oпacни вoeнни дeйcтвия в cлeдвaщитe ceдмици зa дa въвeдe военно пoлoжeниe и мoбилизaция в CAЩ ,само зa дa прoдължи дa упрaвлявa c eднa вoйнa кoятo бързo мoжe дa прeрacнe в 3 тa cвeтoвнa....
  • 36 Едуард Петров-Едо

    7 28 Отговор

    До коментар #6 от "9з9ьц8":

    Ей тоя код, дето използваш, сатаната ли ти го даде?! Ти име нямаш ли, СТРАХЛИВЕЦО, с конспиративен Код?! Но, въпросът е хубав! Защо едни държави, в това число и Израел, имат ядрено оръжие, а други въобще не трябва да се допуска да имат? Отговорът не е за Духовно прости фанатици! Такива хора си карат със своето самомнение и непременно се вземат за най-прави! Това са безбожници или всички други религиозни, освен Просветените Християни! Защото има и непросветени, номинални християни, които също са Фанатици! Ето ОТГОВОРА: Израел е Божият избран народ! Това се подчертава дебело в Стария Завет, където обаче има и тежки предупреждения на YAHVE, Бог Йехова, че АКО НЕ СПАЗВАТ ЗАВЕТИТЕ МУ, ЩЕ ИМА НАКАЗАНИЯ! И когато се върнат от лошите си пътища, Бог ще им прощава и Благославя! Това, че евреите 19 века се скитаха по чужди земи и НАЙ-ПИСЛЕ СЕ ВЪРНАХА В Обетованата Земя, Е ЯСНО КАЗАНО КАКТО В Стария, така и в Новия Завет! А всички знаем за непрестанните словесни заплахи на Иран, след неговото шиитско ислямизиране, към Ерец Израел, още от Деня на обявяване на Независимата Израелска Държава на 14,5,1948 г.! И КАКВО ПОСЛЕДВА СЛЕД ТОВА! ВОЙНА! НЯКОЛКО ВОЙНИ! И ИЗРАЕЛ ВИНАГИ Е ПОБЕДИТЕЛ! ЗАЩО? Защото, ако ,,малкия" Давид Не Победи Голиат, къде е Божието Чудо?!

    Коментиран от #38, #53

  • 37 Едуард Петров-Едо

    4 12 Отговор
    Тезата за момчето Давид, победило исполина Голиат, изключително добре е развита от Уалид Шоебат, пряк очевидец на Израело-арабската война през 1967 година! Вижте 5 часовото видео, за което ви пожелавам дълготърпение!
  • 38 Не религиозен

    20 4 Отговор

    До коментар #36 от "Едуард Петров-Едо":

    Това са историческите факти, но малко хора знаят истинската история. Просветени християни са онези, които слушат и разбират Божието Слово. Сам Бог казва в книгата Осия ( Стария завет)
    "Людете Ми загинаха от нямане знание; Понеже ти отхвърли знанието, То и Аз отхвърлих тебе да Ми не свещенодействуваш; Понеже ти забрави закона на твоя Бог, То и Аз ще забравя твоите чада.
    7 Колкото повече се умножиха, толкова повече Ми съгрешаваха! Ще обърна славата им в безчестие. " ( Осия 4:6,7).
    Затова нека бъдем търпеливи и да се молим да се изпълни Божията воля, както на небето, така и на земята.

    Коментиран от #40

  • 39 Бай Иван

    11 1 Отговор
    Вражеска държава. Този ме разходи по цялото земно кълбо.
  • 40 Не религиозен

    11 2 Отговор

    До коментар #38 от "Не религиозен":

    И в следващите думи от книгата Осия (4:8-10) защо има НЕПРОСВЕТЕНИ християни и нека, ония които си мислят, че Библията е написана за утеха на бедните да си отворят ушите и очите.
    "Свещениците се хранят с греховете на людете Ми, И прилепяват сърцата си към тяхното беззаконие.
    9 И тъй, ще бъде; Каквито людете, такъв е свещеникът; И Аз ще ги накажа за постъпките им, И ще им въздам за делата им.
    10 Защото ще ядат, но няма да се насищат; Ще БЛУДСТВАТ, но няма да се размножават; Понеже ПРЕСТАНАХА ДА ВНИМАВАТ към Господа."
  • 41 ЗАРА

    19 1 Отговор
    АЛУУУ.УУУ ДЕНИЗ ЛЪЖАТА - ЩО ПОВТАРЯШ РАЗНИ СОРОСОИДНИ НПО ТА КАТО СИЕН...ВСЕ ПЛЮЕШ ПО ТРЪМП, МОГЛО Е , АМА НЕ Е СТАННАЛА НИТО ЕДНА ЕДНА ЕДНА ВОЙНА ПРИ НЕГОВИЯ МАНДАТ, Та спри да плюеш и преписваш фейк новончици на сатанистите, макар ,че незнам може дабре да ти плащат за да тръбиш измекярските им творения

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 РАЗА

    10 1 Отговор

    До коментар #41 от "ЗАРА":

    но пък какви войни само имаше ПРЕДИ неговия мандат...Може би в това е вината на Тръмп?
  • 44 Соня

    15 2 Отговор
    Плюят Тръмп някакви незнайни ? Тръмп го знае цял свят а вас кой ?

    Коментиран от #79

  • 45 НОРМАЛНА КОЧИНА..

    19 5 Отговор
    Вярно Краварите са богати с 100 трилиона вътрешен дълг и 23 трилиона външен дълг .Докато има спонсори да ги търпят така ще е .BG лизачи на Краварски задници да си погледнат държавата.Защото Краварите печатат долари и крадът ресурси от всички.А ние не правим нито едно от тези неща , каквото и да правим ще си останем колония.
  • 46 АМЧЕСИПРОСТ

    3 1 Отговор
    В ТВОЕТО СЕЛО НА СОФИЯНЕЦ ЛИ САЕ ПРАВИШ ?????
  • 47 НОРМАЛНА КОЧИНА

    5 4 Отговор
    Сигурно с Македония имаме поголям търговски оборот ,а се прехласваме от Краваристан.Това е логиката на робът.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Бат Мишо

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    Що да гледат ококорени ватниците - според тебе не са виждали война ли , Оръжие ли нямат за продаване ватниците, или Иран няма пари да купува или пък Иран е далече и не може да се закара ....Мен ми се струва че ако краварите ударят Иран ококорените ще са другаде, щом поеха 12 от 12 ЛОШО ПРЕКОПИРАНИ ирански СС23 съвсем наскоро.....Ами Иран АКО види зора и си купи по новички неща и почнат да влизат безоткатно и другаде .....ЧЕ ИРАН НЯМА ПАРИ ЛИ ТИ СЕ СТРУВА или че ще ги жали ....А СЕТИХ СЕ - мислиш чи най големия износител на света на оръжие за последния век няма нищо по ново от СС 23 модел 1962 което да продаде ....ДЪЛ НЯМА ДА ИЗРОВЯТ НЯКОЙ САМОВАР ИЗЛИШЕН ОСТАРЯЛ ЗА ТЯХ КЪК МИСЛИШ с тъс военна индустрия заемаща 80% от общите производственни мощности на федерацията....Щом Иранските СС23 преодоляха преди месеци американската ПРО в 12 от 12 случая се изтупаха ПРАВО В АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ БАЗИ ----и чисто теоретично МОГАТ ДА НОСЯТ ЯДРЕННИ ГЛАВИ ...Ами ако ИМАТ ТАКИВА В ИРАН , АМИ АКО СИ КУПЯТ ПО НОВИ СС или патента им ...ИЛИ ЩЕ ЗАТВОРИШ ОБЩАТА ГРАНИЦА ИРАН РУСИЯ --- кът в Ирак Лесно е - закарваш си наркоманите на ГПП то на ватниците МЕЖДУ РУСИЯ И ИРАН и казваш ЗАТВАРЯМЕ ВИ ГПП то няма да карате нищо оттука ....Иранската и Руската армии ще ти кажат А ЕЙ СЕГА ЩЕ ГО ЗАТВОРИМ КЪТ СИ ИЗПИЕМ БИРАТА ,АМА И ТЪЙ И ТЪЙ СТЕ ТУКА ДА ВИ СЛОЖИМ ПО ЕДИН БОЙ ....Въобще няма да разглеждам въпроса кък ще стигнеш до задния НАЙ ОТДАЛЕЧЕН КРАЙ на Иран откъм пътя през пясъка по ко

    Коментиран от #51

  • 50 Озирис

    1 5 Отговор
    Патицата Доналд е УО
  • 51 Бат Мишо

    15 0 Отговор

    До коментар #49 от "Бат Мишо":

    Русия има ТОЛКОС ОСТАРЯЛО ОРЪЖИЕ ДА ПРОДАВА и Иран ИМА ТОЛКОС МИЛЯРДИ ДА КУПУВА ,че ти толкос врябчета в живота си не си виждал ....И ги свързва 1 път през 1 пясък и една република ИЗЦЯЛО В РУСКИ КОНТРОЛ -минавал съм по него -никой не те спира за ГПП и камазите фучат ДЕНОНОЩНО КЕРВАНИТЕ .Тряя гледаш внимателно нощем да не прегазиш паднал иранец - отиват да се напукат да безсъзнание и на връщане към Иран паднали в пясъка А ПРЕГАЗИШ ЛИ ГО жална ти майка ако си християтин и си прегазил правоверен...И ДО ТОС ПЪТ ЕДИНСТВЕН НАЧИН ДА СТИГНЕШ Е СЛЕД КАТО СИ ПРЕГАЗИЛ ЦЕЛИЯ ИРАН
  • 52 8дц4

    14 4 Отговор
    Някой може ли да ми съобщи, като как така Иран се явява ВРАЖЕСКИ за САЩ? Да не бида имат обща граница нещо или Ирански самолети да са нарушили възд. пространство на САЩ?!
    Ааа,. сетих се. Ми де-що има въздушно пространство в тоя свят, то всичко е на САЩ.
    И защо Иран да няма право на атомно оръжие, а Израел да има?! Изобщо, защо едни имат право, а други не?!
    Още повече, че не Иран са единствените ползвали атомно оръжие против мирни хора (и изобщо хора).
    Примерно ако аз застрелам някой мирен човек с пистолета си за който имам надлежно разрешително, то аз отивам в затвора за определено време и ми се отнема оръжитео и разрешителното за цял жживот.
    Къде е логиката сащ да избият стотици хиляди японски граждани с атомно оръжие и да продължават да имат право на него, че и да го раздават жандарм?!
  • 53 544жжд4е3

    11 3 Отговор

    До коментар #36 от "Едуард Петров-Едо":

    Сега да се разберем с теб! Ти сега ПРАВОСЛАВЕН ли си, християнин ли си или си евреин, щото има разлика, както във вероизповеданието, така и в много неща?
    Защото ИЗРАЕЛСКИЯТ бог не е тоя на православните хора, нито на католиците. Може би не знаеш, но евреите не са ХРИСТИЯНИ изобщо.
    Колкото до "кода на сатаната" за който споменаваш, сигурно имаш предвид ника под който пиша?
    Ако е така ,и тук ще те изясня. Това е случайна комбинация от букви и цифри, кято всеки път е различна, защото пръстите ми я набират безцелно. Няма нищо общо ни с Бог ни с Дявол. Просто, безразборни движения на пръстите.
    Хайде, по живо по здраво и дано малко ти се е поповдигнало ферджето над очите.

    Коментиран от #55, #57, #58, #63

  • 54 KUR ZA TEA

    9 2 Отговор
    Нещастници, излязоха от ядреното споразумение, убиха им висш генерал и т.н., за да могат да си пазят Израел.

    После защо да вярваш в конспирации - ФЕД е на еврейте,а САЩ се дупи на Израел. Дотам...
  • 55 Не религиозен

    2 7 Отговор

    До коментар #53 от "544жжд4е3":

    Хайде сега да уточним - определението ХРИСТИЯНИН, че изглежда не си съвсем наясно или си пристрастен...
    След ВЪЗКРЕСЕНИЕТО на Исус Христос, Неговите ученици - апостолите започват да проповядват, че Христос е Месията, който Израел очаква и който не разпозна. Онези, които приемат да следват Христовото учение се наричат ХРИСТИЯНИ.
    Исус Христос Е БОЖИЯТ СИН, който Бог принесе в жертва на кръста за спасение на човешкия род от ГРЕХА.
    Това, че учението, ПРЕДАВАНО ОТ ХОРА е достигнало до някои различия, в никакъв случай не поставя под съмнение принадлежността на тези, които са решили в сърцето си да следват Исус Христос -те са ХРИСТИЯНИ и пред лицето на Бог-Отец са равни.
    ПРАВОСЛАВНИ, КАТОЛИЦИ и ПРОТЕСТАНТИ вярват в жертвата на Исус Христос И че това е пътя за спасение от греховете. Тази ВЯРА и РЕШЕНИЕТО ДА СЛЕДВАТ ХРИСТОС ГИ ПРАВИ ХРИСТИЯНИ. Кой крив, кой прав ще разберем когато дойде време да застанем пред Бог. Той ще отдели козите и овците. А дотогава НЕКА ВСЕКИ, ИЗПИТВА СЕБЕ СИ, както заръчва Апостол Павел
    " Изпитвайте себе си, дали сте във вярата; опитвайте себе си. Или за себе си не познавате ли че Христос е във вас,( 2 Коринтяни 13:5)
    Моят съвет към теб е да отделиш време за изучаване на Библията, която е Божието Слово, за да калибрираш ПРАВИЛНО разбирането си за вяра и ПРОСВЕТЕНА ВЯРА И ДА НЕ ОСКЪРБЯВАШ БОГ като го идентифицираш в национална принадлежност.

    Коментиран от #80

  • 56 Божидар

    5 10 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Кравари пък цял свят се Натиска да живее при тях!!!!!!
  • 57 Не религиозен

    2 6 Отговор

    До коментар #53 от "544жжд4е3":

    А ти може би не знаеш, че в това е проблема, че Бог изпрати Сина си, а те ( евреите) не го приеха. Прочети Деяния на апостолите, за да ти стане ясно и да не живееш в заблуда.
    ")Бог Авраамов, Исааков и Яковов, Бог на бащите ни, прослави Служителя Си Исуса, Когото вие предадохте, и от Когото се отрекохте пред Пилата, когато той бе решил да Го пусне.
    14 Но вие се отрекохте от Светия и Праведния, и, като поискахте да ви се пусне един убиец,
    15 убихте Началника на живота. Но Бог Го възкреси от мъртвите, за което ние сме свидетели".( Деяния 3:13-15)

    Коментиран от #60

  • 58 Не религиозен

    5 5 Отговор

    До коментар #53 от "544жжд4е3":

    И последно по въпроса за това какви са евреите . Те са юдеи и спазват Старозаветните си закони. Но точно до тях Бог Отец изпрати Единородният си Син, но те не разпознаха, че това е Месията, който чакат. Затова и го предадоха на Пилат . Днес обаче има голямо месианско движение в Израел и по света и много евреи са "прогледнали" с очите на сърцето си и са приели, че Исус е Месията.
  • 59 . А стига бе.

    9 0 Отговор
    Чист фейк. Тия медии имат явно микрофони в овалният кабинет. Как за има няма две седмици разбраха всички строго секретни разговори на президента си. Сикрет сървиз явно спи.
  • 60 Бат Мишо

    5 3 Отговор

    До коментар #57 от "Не религиозен":

    Въобще няма да споменавам че ако иран развърже яко кесията може да купи и нови оръжия ,които Раша би преценила че няма да се обърнат срещу нея разни конвенционални С 400 и Корнети и умни ПТУРС мини - отварят танкове и самолети кът консервени кутии...Гредах в тубата един Корнет кът излупа един абрамс -да знаеш кък фърчи купола има няма 5 метра нагоре....Напрао кът виетнамска колиба ко изтърбуши ....Но нз колко от последното ще рискуват да им лашнат , ама което не се купувас пари се купува с много пари ...Заравят мината значи - то някаква кръстоска между мина и птурс - заравяш на 300- 500 метра от пътя и я насочваш към пътя една антенка като антенката се настройва по честота и вибрации за танк - минават значи сапъорите няма нищо ПЪТЯ ЧИСТ -минава Серъога с москала няма грижи .....И викаш давай танковете -онуй с антенката туй чака -пали двигателя реактивен кът на ПТУРС и КАКО СТАНА ЧЕ НЕ ВЕЧЕРАХМЕ ТАНКИСТИТЕ и ЩО Е ТОЛКОС СВЕТЛО ТУКА....Пак казвам НЗ вече ДАЛИ Путин ще им протеде от тес шамари -за сега не се продават .....ама с тос глад в русия и с тес ирански милки и с туй викане от обора ,,удари ма,, ЗНАЕ ЛИ ЧОВЕК

    Коментиран от #65

  • 61 Случайно попаднал на статията

    3 2 Отговор
    Поздрави за всички, които са писали коментари. Забавлявах се доста, дори и с най-малоумните(честно казано, най-вече с тях...). За пореден път се убедих, че в България всеки е специалист по всяка една тема. Иначе, това, че всякакни калъфи, които дори не умеят да пишат правилно, коментират сложни геополитически или теологически теми, ако не беше забавно, щеше да е тъжно... Бъдете здрави!

    Коментиран от #86

  • 62 Шмекер

    6 0 Отговор
    Не вярвам на нито една дума на соросоидчето Денис Жамбазов.На нито една неистина.
  • 63 Не религиозен

    2 4 Отговор

    До коментар #53 от "544жжд4е3":

    Вместо да отричаш исторически факти, хващай Библията и започвай да четеш. Може би не всичко ще разбереш веднага. Потърси някой с просветена вяра да ти помогне да се придвижиш в ИСТИНАТА. Не плаша и не заплашвам, както един "приятел" тук се оплаква, но доверявайки на Библията, живеем в последно време и библейските пророчества се изпълняват за разлика от "предсказанията" на самозвани "пророци"
  • 64 !?!?!?

    9 3 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ СА МАЛОГРАМОТЕН И ОГРАНИЧЕН НАРОД, А ДОНЧО ТРЪМПАТА Е УНИКАЛНО НЕГРАМОТЕН, АКО УСПЕЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ СВЕТОВНА ВОЙНА ОТ КЪМ АМЕРИКА ЩЕ МЕРИШЕ НА МЪРША!!! 22 ЮНИ 1941 Г НЯМА ДА СЕ ПОВТОРИ, ЗАПОМНЕТЕ ГО!!! СВЕТА ИСКА ЖИВЕЕ И ДА СЕ РАЗВИВА, НЕ МУ ТРЯБВАТ НОВИ ЧОРБАДЖИИ. ВЕЛИКАТА АМЕРИКА Е НА МИШКАТА, ПРОШКА НЯМА ДА ИМА!!!!!
  • 65 Бат Мишо

    5 2 Отговор

    До коментар #60 от "Бат Мишо":

    ПС Допускам да имат още сериозни секретни армагани на специялен щанд за мангизлии , като надписите произведено в ЕДИ КЪДЕ СИ са въпрос на ден и после чуваш че 12 ирански Ал Щрах Шалабах Ал локум са поразили 12 те американските бази .....И понеже съм ВИЖДАЛ СС 23 Скъд и Фрок кът гледах картинката ДА ТИ КАЖА ЛИ КО ВИДЯХ - пребоядисан СС23 с ирански букви АМА ЕДНО КЪМ ЕДНО от соплата до стабилизаторите и горивните тръби ....ЧЕ искам да кажа че много ,, АЛ ЛОКУМИ,, с голям надпис НА ИРАНСКИ ще минават през пътя през пясъка и ще изскочат от храстите и що не и пилоти ЛИ СИ ЦИН или МИ ХА ИЛ с тъс обща граница....ЗИМИ ДЕ ЗИМИ 1 снимка на СС 23 и вземи една снимка на иранската ШАХ ШАЛАБАХ и ми посочи КАКВА ДА Е РАЗЛИКА -освен надписа де

    Коментиран от #66

  • 66 Бат Мишо

    3 1 Отговор

    До коментар #65 от "Бат Мишо":

    ПС 2 Оставям си МАЛКА ВРАТИЧКА ,към 5 % Шах Шалабах да не е произнедена в Раша и пребоядисана и да са им продали цялата технология и поточна линия сред свалянето от бойно дежурство на Скъд и Фрок и да е произведена НАИСТИНА В ИРАН ....НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 5 % шанс защото даването на технология кък се произвежда двигател развиващ 20 маха и можещ да въкне 15 Мега тона армаган на съсед е опасничко

    Коментиран от #67

  • 67 Бат Мишо

    7 1 Отговор

    До коментар #66 от "Бат Мишо":

    ПС 3 СС23 развива над 10000 км в час след излизане в стратосферата и с тая скорост се спуска ....Същия СС23 който нарязахме кат НЕГОДЕН , и който Иран наниза БЕЗОТКАТНО 12 от 12 ПРАВО В АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ БАЗИ преди месеци ПРЕОДОЛЯВАЙКИ ПВО то им .....На същата държава дето напрай КООРДИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР НА НАТО В ВАРНА на 80 км от Севастопол -и дето ви дава ПЪЛНИ ГАРАНЦИИ за безопасност от Русия ......Същия СС23 СВАЛЕН КАТО ОСТАРЯЛ ОТ ВЪОРЪЖЕНИЕ преди четвърт век от Русия ....12 от 12 БУМ ШАКА ЛАКА - да земете с тес гаранции да си обършете гъцюгите в НАТО и еврейския съюз....ДАЖЕ НЕ ЧУХА КЪК ИМ ВЛЯЗОХА НЕЩА СВАЛЕНИ ОТ ВЪОРЪЖЕНИЕ ПРЕДИ 25 год ...КОЛКОТ ИМ ПУСНАХА ТОЛКОС ИМ ВЛЯЗАХА ...А туй са 4 поколения стари ракети от Топол М -пра пра пра дядо им на тополките ....А циркона даже няя разберем ко става докът не видим Чичо Пешо да ни го покаже на забавен кадър кък сме душле ....да ви таковам на гаранциите НАТОВСКИ- питайте за тяф и гърците и за един остров С ГАРАНЦИИ СЕГА дет е Турция , дан съ чудите после в коя държава сте барабарс натовската гаранция кът ви върнат чалмите
  • 68 Бат Мишо

    3 2 Отговор
    Тка ще наскачате да ми обяснявате че не е точна , че не удряла точно пистата ив Ирак петролния кладенец на Кувеит а плюс минус 100 метра щото е ушанковска и недодялана ....ДА НЕДОДЯЛАНА Е И НЕТОЧНА и в книжката и си пише ПЛЮС МИНУС 100 метра от целта ...АКО Я ИЗПОЛЗВАШ С НЕПРАВИЛНАТА БОЙНА ГЛАВА .....щото МАЛКО П НАДОЛУ В КНИЖКАТА в техн ръководство след тактическите глави е ПРАВИЛНАТА 15 Мт и 100 метра от целта си е като да уцелиш овца в окото от 800 метра ....А в Раша имат и по правилни глави ся чувам и за още по правилни с добавен литий за доразгръщане на водородния синтез и постигане по голяма мощ с еднакво тегло ....Ко да ви обяснявам за водорен синтез и къко се твори в московския институт ЗА СТУДЕН ЯДРЕН СИНТЕЗ - има в нета е изнесен .....Праят самовари ко ва питам тъпите ватници ....Че за останалия свят СТУДЕН ЯДРЕН СИНТЕЗ НЕ СЪЩЕСТВУВА -те тъпите ватници не знаели и така го записали .....точно толкова тъпо и гледат като чуят за СТЕЛТ и питат како е туй ЩОТО СА НЕДООБРАЗОВАНИ ....но поне културно се извиняват че са го свалили поради незнанието си с комбинирано лазерно и бордова РЛС с активна решетка ....Тъпи тъпи ти казвааааам Не САЩ ами и Папуа Нова Гвинея могат да гарантират безопасност от такива изостанали типове и пияндурници дет картофите с бомби ги вадят даже

    Коментиран от #70

  • 69 БИВШ КОМСОМОЛСКИ СЕКРЕТАР

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "8дс9ьц":

    ПОВТОРЕНИЕТО Е МАЙКА НА ЗНАНИЕТО
  • 70 Бат Мишо

    5 2 Отговор

    До коментар #68 от "Бат Мишо":

    Страаашно се успокоявам кът зная че няма да удари ТОЧНО КООРДИНАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР НА НАТО В Варна а 100 метра настрани щото живея на 4 кв от него ....А ПЪЛНОТО МИ СПОКОЙСТВИЕ настъпва кът прочета че бомбата в Херошима е била 20 Кило тона и е убила 400 000 човека а пък руската е САМО 15 Мт НАЙ МАЛКИЯ САМОВАР от нищонеправещия институт за студен ядрен синтез унес мълумници там ....КАКО ИМА ДА СА ПРИТЕСНЯВАМ кът зная че кът съ случи НЯМА ДА ИМАМ НИКАКВИ ГРИЖИ ПОСЛЕ щото живея на цели 4 км от координационния център- преведено щаба НА НАТО и на цели 84 от най голямата военноморска база на РФ - Севастопол ....ПЪЛЕН АЙЛЯК СЪМ .....САМО 1 ВЪПРОС ИМАМ -тес вместо да ми гарантират неща за които не съм се притеснявал никога ЩОТО МЕНЕ ВОЙНА С РУСИЯ ГРАМ НЕ МЕ ПРИТЕСНЯВА що не плащат и 1 лев наем на мене и вас за курорта в Варна пък аз плащам наем да живея в Варна ....

    Коментиран от #71

  • 71 Бат Мишо

    5 2 Отговор

    До коментар #70 от "Бат Мишо":

    Щото съм прос и от село за борбите съм дошел само и се връщам -ЩЕ МИ ОБЯСНИТЕ РИ КАКВО Е студен ядрен синтез и защо се казва така институт в Москва .Казаха ми че имало нещо общо с клещите на Герман Титов дето паднаха в българия и тежали 8 кг .....Един малумник тука от БАН обаснява че нещо с тея размери да тежи толкова кила трябва да е направено само от атовни ядра С ИЗБИТИ ЕЛЕКТРОНИ ....а пък те се избиват само при ядрена реакция със взрив ,освен ако някой не измисли управлям ИЛИ СТУДЕН ядрен синтез и спре реакцията след излитането на електроните за да остане ядрото без да бумнело сичко в веригна неуправляема реакция .....Искал чиляка да ги разгледа по подробно амадошли едни ушанки и му казали че Герман си е изтървал клещите на орбита кът 2 ри руски космонавт и първи излязъл в открития космос и не са знаели на какво ще е подложен и са се попрестарали с инструвентите му и това е толкос стара рабута сстанала 1969 че не си струва да се занимава с антики и да се обременява и ги натоварили за КОЧИНАТА ПРАВЕЩА САМОВАРИ НА ВОЕНЕН ТРАНСПОРТ ....Дъл има някъква връска да ми убяснити кът по учени хора с туй дет праят унес пияндурници в института със сбйрканту ими кръстен на някуй си СТУДЕН ЯДРЕН СИНТЕС ....Праят само клещи ли с туй нящу или вечи само пият уттугас

    Коментиран от #72

  • 72 Бат Мишо

    2 3 Отговор

    До коментар #71 от "Бат Мишо":

    ПС САМО ДА ДОБЯВЯ че малумника от БАН каза че нещо с размерите на клещи ако пада през атмосферата би трябвало да е изгоряло по пътя къкто изгарят малките метеори пък тес клещи дега им нямало нищо - с туй си подкрепяше тезата че са от някакви ядра останали след избиването на еректроните ама тос чиляк после изчезна след интервюто НИ СЪ ВИДЯ НИ СЪ ЧУ ПОВИЧИ ДА ДУРАЗПРАЙ НА МЕНЕ ПРОЗТИЯ БУРЕЦ кът съ върна нъ селу след мазните бурбида разпраям тещу из селу в клуба на ТЕРП че да съ сменя тъс тема за шкафчета и къщи в Барцелона и да пооплюем ушанки и вати да съ пусмей народа с тяф БЕЗОПАСНИТЕ алкохолици дет едно име не моат скалъпи на институт

    Коментиран от #73

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 АНАЛИЗАТОР

    5 2 Отговор
    Понеже Тръмп все слуша евреите ,за това остана и на това дириже. Иран не е Ирак , а е голяма държава и досега никой не е нападала. А ядреният арсенал и гарантира мир, като всички ядрени държави. Това си е един щит от нападения над нея.

    Коментиран от #85

  • 75 Бат Мишо

    3 1 Отговор

    До коментар #73 от "Бат Мишо":

    Най смешното в цялата раота е че ушанките в тос институт са изчислили къде ще паднат проклетите клещи и кога -сякащ за забрайли да праят клещи маа му стара от 1969 ....И нашия кът им казал че клещи докът паднат от открития космос ще изгорят 15 пъти му казали бе в тос и тос квадрат ТУКА ДА НЯМА ВАШИ ХОРА Н ТЪС ДАТА и отишли отнапреде да чакат керпедените ДЕТО НЯМА КЪК ДА ПАДНАТ НЕРАЗТОПЕНИ ....кък са си остайли пиенето в института за едни керпедени -луд народ и БЕЗОПАСЕН и смешен особено с братята янки зад гърба ни е на 8000 км зад него ама се пак ЗАД ГЪРБА НИ .....Сещам се за думите на един сержант през първата световна - ,,От вас идиоти става танкисти колкото от бутилки чукове -НАПРЕД страхливци.....аз съм СЛЕД ВАС,,Името на сержанта историята не е запазила ,само 1 войник е записал думите му в дневника си -намерен край изгорелия танк и станал пословичен в английската армия

    Коментиран от #76

  • 76 Бат Мишо

    0 1 Отговор

    До коментар #75 от "Бат Мишо":

    Бързам да добавя че ВЕ САМО АЗ , ами и вие не трябва да се притеснявате при война с Русия , и не само аз и вие ами и целия свят ,щото после никой няма да има НЕКАКВИ ПРОБЛЕМИ .....Просто защото ПОСЛЕ няма да има за никой камо ли проблеми в послето .....Дет викаше дядо кът загазим.ЩЕ СЕ РЕШАТ сички ПРоБЛЕМИ - ДАЖЕ МОГА ДА КАЖА ОТСЕГА ТОЧНО КОГА ....КОГА БЕ ДЯДО КАЖИ МИ ДА ЗНАЯ И АЗ ....Малък си още викаше да не говорим за умирачката
  • 77 ПРЕДАТЕЛИ

    5 3 Отговор
    МИ ТЕ НА ТРЪМП ВСИЧКИТЕ ДЪРЖАВИ СА ВРАЖЕСКИ , ДОРИ И НИЕ ВЪПРЕКИ ЧЕ БОЙКО И ЦЕЦО МУ ОБЛИЗВАТ ЕКСКРЕМЕНТИТЕ !
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Ко каза ко

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Соня":

    Абе те и Хитлер и Сталин ги знае цял свят.....
  • 80 okip8p

    2 2 Отговор

    До коментар #55 от "Не религиозен":

    богословският факултет е в СУ. аман от "моят бог е по-велик от твоя". ама най-цензурираната книга да ти е пътеводна звезда... нищо лошо във вярата, лошото е във фанатизма.

    Коментиран от #88

  • 81 Йоко - понко

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "фжфж":

    Е, закона важи само за простолюдието, но не за Путин и някои висши държавници, със милиарди във чужди банки и скъпи имоти по цял свят.
  • 82 любопитен

    1 0 Отговор
    Че какъв ВРАГ на САЩ може да бъде ИРАН и под каква форма??? Явно патока не е разбрал , че враговете са вътре в самата държава ! Там се организират всички атентати - в кабинетите на ведомства и корпорации !

    Коментиран от #83

  • 83 Ръдулчо

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "любопитен":

    На САЩ не, но на Израел да.
  • 84 Тъп тъп та вдлъбнат

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Чумата трябва да се елиминира още в зародиш Ако сега не удариш Иран или Северна Корея Утре когато са готови те ще те ударят теб
  • 85 Глупости на търкалета

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "АНАЛИЗАТОР":

    Че докато нямаха ядрено оръжие Кой ги нападна
  • 86 Баро

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Случайно попаднал на статията":

    Истината никога не се разбира от първи път трябва да идваш по-често
  • 87 Точно

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "ЦРУ":

    заради такива "присъстващи ТАМ" е необходимо Йелоустоун да изригне!
  • 88 Не религиозен

    1 1 Отговор

    До коментар #80 от "okip8p":

    О, късно минавам пак тук... Ти сигурно си оня, който произволно си движи пръстите по клавиатурата и си мисли, колко е "впечатляващ" и "оригинален"...
    Така е Богословският факултет е в СУ и онези, които са го завършили имат просветено знание , базирано на фактите и науката в човешката история. И знаят много добре, че няма "моят бог е по-велик от твоя". Това е само във френетичните въжделения на такива като теб, които не знаят, че БОГ Е ЕДИН и не го познават. В Библията, която е Божието Слово до хората, Бог се открива като ЛИЧНОСТ и характер. Няма нищо цензурирано в КНИГАТА, защото неин "продуцент" е сам Бог, който чрез Святия Дух е възложил това на избрани от него хора , а на края е сложил своя печат за достоверност в последните стихове на книгата Откровение. Нали не мислиш, че Неговите думи могат да бъдат редактирани и цензурирани от някакви "човечета", които се вземат на сериозно. БОГ ВСЕМОГЪЩИ, едва ли би допуснал това, ако разбираш значението на ВСЕМОГЪЩ!!!
    Не настоявам, но е по-разумно да приемеш съвета ми...
  • 89 споко

    1 0 Отговор
    Джо Байдън така ще ги изпращи че няма да имат време да разберът какво става
  • 90 us army

    1 2 Отговор
    Държави като Иран Русия Сирия са малка хапка за Америка Техния потенциал е да воюват и победят поне цяла Азия заедно с Китай вътре
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.