Last news in Fakti

27 Ноември, 2020 08:00 3 252 35

До 2030 година нито един бездомник в ЕС. Как ще стане това?

  • бездомник

По данни на европарламентаристите, в ЕС има над 4 милиона бездомни хора

До 2030 година нито един бездомник в ЕС. Как ще стане това? - 1
Снимка: Shutterstock

Само в богата Германия за 5 години броят на бездомниците почти се е удвоил. В страните от ЕС четири милиона души нямат покрив на главите си. Но решение има: до 2030 уличната бездомност може да бъде ликвидирана. Ето как:

Eвропарламентът обяви премахването на бездомността до 2030 година за своя цел. В резолюция по темата се казва, че има нужда от по-решителни и по-добре координирани действия на европейските институции, както и на страните-членки от ЕС.

Отправя се апел европейските държави да разработят дългосрочни национални стратегии, в които да залегне именно тази цел – решаването на проблема с уличната бездомност в ЕС до 2030 година.

Четири милиона бездомници

По данни на европарламентаристите, в ЕС има над 4 милиона бездомни хора. В условията на сегашната пандемия те са особено застрашени. Отправя се апел към страните-членки на общността да оказват целенасочена помощ на хората без покрив над главите, като им предоставят защитени масови убежища, като се подкрепят финансово усилията на НПО и се противодейства на принудителното опразване на жилища. Друга основна цел, която поставя документът, е да се работи срещу стигматизирането на бездомниците.

Целите звучат добре, но ситуацията в някои от страните от ЕС никак не е обнадеждаваща. Дори и в богатата иначе Германия.

Броят на социалните жилища намалява, наемите растат, бедността също. Мнозина се оказват изхвърлени на улицата. Тази ситуация често засяга и семейства с деца. А сегашната криза с коронавируса поставя бездомниците в изключително опасна ситуация. Защото радикално намаляха различните социални инициативи на хора, които на доброволни начала предоставят храна на бездомници, или на пенсионирани лекари, които правят безплатни медицински прегледи. На много места бяха затворени и социалните трапезарии и общи спални, поддържани от църквите – поради специалните изисквания за хигиена и социална дистанция.

За 5 години броят им се е удвоил

На някои места бяха отворени хижи и хотели, за да бъдат подслонени хората без покрив над главите, но този късмет имаха само малцина. В Берлин по този начин се появиха около 300 нови спални помещения, но това е капка в морето на фона на реалните нужди. Само през януари тази година в Берлин е имало близо 2000 души, живеещи на улицата – те бяха преброени от социални работници в т.нар. „нощ на солидарността". Реалният брой на бездомните хора обаче е значително по-голям. Показателно е, че само в берлинските социални домове са временно настанени над 34 000 души.

Смята се, че в цяла Германия има близо 678 000 бездомници – това е почти колкото целия Франкфурт на Майн. Пет години по-рано бездомните хора са били приблизително два пъти по-малко.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    21 4 Отговор
    Така ми, всички ще сте подслонени на 5 м2 в концлагерите.

    Коментиран от #25

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 един от многото

    18 0 Отговор
    Утопии разни!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 qwerty

    8 2 Отговор
    бааааа - след ламаринените боклуци, сега и бездомниците ще ни дадат.
  • 6 Манги

    9 0 Отговор
    Ще купят по 1 палатка на всеки
  • 7 Охо Бохо

    13 5 Отговор
    Защо не оставите гражданите на спокойствие! Какво значи бездомни? Човек, който съзнателно се е докарал до там, човекът е свободен да направи избор, ако иска да не е без домен ще работи, а не като паразитите при отец Иван. Грижа трябва да се полага само за хората, които са психично болни, а не за здрави и прави алкохолици, наркомани, комарджии.

    Коментиран от #12

  • 8 Ха ха ха

    9 0 Отговор
    Как да няма двойно повече бездомни? Първо да им строят жилища после да ги вкарват с хиляди чалмите. Няма ред :) (Няма ред тука, все ние сме таковани) , а уж равенство.
  • 9 За сметка

    23 0 Отговор
    на това сигани , стотици хиляди от България , както и бежанци от къде ли не , живеят чудесно в добри жилища , парното работи денонощно , лекуват ги без да платят и един грош в чисти модерни клиники , множат се годишно и претенциите им растат непрекъснато ! Всичко с пари от трудещите се данъкоплатци , чрез които социалните служби им го подсигуряват !
  • 10 1234

    10 2 Отговор
    Идеята е добра, но има пи голям проблем, който сащ ни натресе. Добкоя година гетата ще изчезнат? До 1989 е СССР гета нямаше както и маргинали. Ето това искам да решат до 2030
  • 11 Китай успя със социализма

    11 5 Отговор
    В Китай няма бедни и бездомни. Демокрацията не разпределя благата за всички, а както се вижда 1% от населението са много богати, а останалите се отправят както могат.
  • 12 Йо Несбьо

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "Охо Бохо":

    Проблемът е доста по-комплексен, отколкото изглежда! Не всички са алкохолици и наркомани, поне в началото. Просто оставаш без квартира, няма къде да се изпереш, колегите те одумват и вземат да те изхвърлят от работа. Разболееш се, сам си, няма кой да те обгрижва, няма кой да плаща за теб - хайде вънка! Това са стотици ситуации в живота, от които можеш да излезеш изключително прецакан. Никой не е застрахован. А още повече да нямаш жена, деца, роднини - всичко си плащаш сам и си на една заплата. Имаш ли представа колко си уязвим в случай на болест, катастрофа, подхлъзване и счупване примерно?! Животът може да е изключително жесток! Аз затова избягвам да съдя другите, защото представа си нямаш какво му е на отсрещния...

    Коментиран от #15

  • 13 Страничен

    2 0 Отговор
    Ако ги разстрелят може!
  • 14 ъъъъъ

    1 3 Отговор
    по селата толкова празни къщи има...това е решението.
  • 15 Манги

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Йо Несбьо":

    Да, много неща стоят така. Но това е капиталистическата демокрация. Това е най-доброто за хората, един вид естествен подбор. Щото не всички са равни, нали така. Затова сменихме социализма с капитализъм. За да не могат всички да бъдат равни. Не всички могат да са красиви и ентелегентни. И не всички могат да бъдат отличници. Които не могат, да...се спасяват кой как може. Светът е за красивите и ентелегентните. Вижте Бг, На власт са точно такива. И всичко си идва на място
  • 16 Кирилов

    7 0 Отговор
    Сама по себе си идеята е хуманна, но от статията не се вижда как ще стане това реално.

    Статията просто констатира проблемите.
  • 17 Последния Софиянец

    9 1 Отговор
    Имотната мафия под крилото на Борисов и Гешеф остави много хора на улицата.Никоя мисирка не смее да говори за това.

    Коментиран от #24

  • 18 българин

    5 0 Отговор
    А нещо за работещите бедняци
  • 19 Най-много

    3 0 Отговор
    бездомници от глава на населението има в любимата на простия и ограничен българин Германия-без да са стъпвали дори там си мислят, че са най-великите-типично за изостанала и не образована нация
  • 20 Гост

    2 1 Отговор
    Бацо вече го е измислил как ще стане у нас. Яко раздаване и застрояване на крайбрежни имоти и природни паркове. Бетон срещу природа.
  • 21 Violin Ivanoff

    4 0 Отговор
    До 2030 бездомниците ще са повече от тези със дом. Това е моята проекция.
  • 22 барчо

    2 0 Отговор
    Как няма да има бездомни при капитализма??? Много просто. Ефтаназия и процента ще е нулев. Друг вариант не виждам. Освен ако не приложат един от законите на комунизма и за своя сметка да ги настанят в техните си домове и да си ги отглеждат. По принцип такава задача може да си постави организация, държава или структура, която е във възход. Само че ЕС не е във възход, да не говорим за България. ЕС да не е имал в предвид да няма нито едно бездомно куче??? Ако е така, може да стане. Виж. За хората едва ли!!!
  • 23 Един

    1 0 Отговор
    Елементарно ! Нали имате опит с "изчистването" на нацията!
  • 24 барчо

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    Не е само имотната мафия. Имотната мафия обикновено мами самотни умиращи пенсионери, живеещи сами алкохолици, зарязани от роднини поради това, че са отвратителни или такива без роднини. По-страшното е когато няма как да запазиш жилището си, поради това, че си без работа и няма какво да ядеш. Така се принуждаваш да си продадеш .... за сега второто или трето жилище, но не оставаш на улицата. В последствие продаваш и това в което живееш, но след години. Това са едни скрити цифри, които за в момента заблуждават на пръв поглед. Просто българското население се топи и от една рода от които са живи едно поколение да речем 20 човека през 1970 г, сега едно поколение е 5 човека. От тези 5 човека в БГ са трима, а другите двама в чужбина без оферта за връщане. Онези 20 човека са имали 6 жилища и сега на тези трима не са и нужни повече от 3 жилища ако са отделни домакинства. Това се случва с моята рода, а и наблюдението ми е, че моя случай не е прецедент, а всеобщ проблем.
  • 25 Честито

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Това вече е по-зле от" Варшавския договор" ,през Комунистическата диктатура на Живков?
    България ще копува , това което се произвежда в Европейската Общност.
    И ще усвоява ,част от печалбата и, да се издържа, чрез субсидии.
    Тогава поне изнасяхме , продукция , сега изнасяме "ишлемета" .















































    След като и наема на жилищата, ще се плаща с Европейски субсидии , то няма какво да мислим.
    Единственото задължение ,което ще трябва да вършим е да гласуваме за "добрия крадец"!
    Комунизма ще дойде ,без Ревулюция!!!
  • 26 Верно ли

    1 0 Отговор
    Мхм, след Agenda 20 следва Agenda 30.
  • 27 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ТОВА ЩЕ СТАНЕ ПО - БЪРЗО .
    ИНАЧЕ СМЕ В ИНТЕРЕСНА СИТУАЦИЯ - ГРАЖДАНИТЕ СА С ПО- НИСЪК ОБЩЕСТВЕН СТАТУТ ОТ ЖИВОТНИТЕ .КОЕТО И ЖИВОТНО ДА ПОИСКА , СИ ПРАВИ ДОМ :ХРАЛУПКА,ЛЕГОВИЩЕ , МРАВУНЯК , ОСАРНИК , КЪДЕТО ПОЖЕЛАЯТ . ХОРАТА ОБИТАВАЩИ ДЪРЖАВНАТА СИ ТЕРИТОРИЯ , НЯМАТ ТАКОВА ПРАВО . АБСУРД .
  • 28 hmhmhm

    1 0 Отговор
    извикайте още имигранти и на всеки един му начислете един бездомник да го гледа и им дайте по една къща и по една социална и готово. За бомбаджийте ще трябва бездомниците да са бивши ел. или ИТ инженери - да им помагат в окабеляването на играчките ...
    малоум-ни ци.
  • 29 Battlefield 4

    1 0 Отговор
    И ще ги закарат на богата Америка и няма да има бездомници в ЕС
  • 30 Анарх

    2 0 Отговор
    Непонятно е какво означава Закон, при положение, че хора обитаващи жилището си могат да бъдат изгонени от него, защото са станали жертва на измама. Не някой друг, а те самите! За това, ако хората искат да бъдат Свбодни, трябва : 1.защита на личността- здравето и достойнството и. 2.защита на собствеността и бизнеса. Когато тези неща се изпълнят, тогава ще станем свободни. Ако те не са изпълнени, всеки може да бъде смачкан и буквално унищожен по всеки един параграф.
  • 31 Хасан

    0 1 Отговор
    Ша ги заселим в пустеещити къщи на Ганчовците и така няма да има бездомни.
  • 32 БПФ

    1 0 Отговор
    Четете между редовете - ето това:

    "...като се подкрепят финансово усилията на НПО и се противодейства на принудителното опразване на жилища...."

    Разбирате ли какво означава това ЗА НАС? Означава, че от ЕС ще ни заставят да узаконим незаконните хъхрешки свърталища и развъдници и да търпим безчинствата на обитателите им каквито и безобразия да вършат - грабежи, терор, гнъсно подобие на "музика", пусната на макс денонощно, зимата - кюмбета напалени с гуми, пластмаси и стари дрехи - и докато ние гинем от белодробни заболявания, фъндъкова ще ни залъгва със сладки приказки, защото катyнарите ще бъдат окончателно обявени за неприкосновени !!! Ама че са заграбили чужда земя, че крадат ток и вода - няма значение - ние ще им плащаме и сметките, щото ако се приложи закона, щели да останат "бездомни" !!! За пореден път европейските политики ще погазят правата на нормалните хора и равенството пред законите (защото докато ония строят където си искат, вие цял живот изплащате ипотечни кредити), само и само човекоподобните отпадъци да не реват, че са "дискриминирани", само защото хората искат от тях да спазват законите както всички !!!
  • 33 БПФ

    1 0 Отговор
    Какво означава НПО да противодейства на "принудителното опразване на жилища", ако то е съобразно законите? Например ако става дума за лица, които са се възползвали от временното отсъствие на стопаните и са се самонастанили в чужд имот? Това означава, че въпросното НПО възпрепятства прилагането на законите на държавата, в защита на реална накърнени права на граждани - за което в НОРМАЛНА ДЪРЖАВА самото НПО като организация щеше да отиде на съд !!!

    Разбирате ли в каква безумна организация се набутахме Седма година ??? - Организация за която върховенството на закона и правата на нормалните хора не струват нищо, пред свръхправата на всякакви отрeпки !!!

    Коментиран от #34

  • 34 Това

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "БПФ":

    по-скоро означава че ще е още по-трудно да изгониш неизряден наемател.
    Например в УК може да отнеме 5 или 6 месеца докато успееш да изгониш(казват му eviction) нередовен платец, като често се налагa
    да си минат през две съдебни инстанции и разходите са за сметка на хазяина.
    Хубавото е че поне самонастаняването в частни жилища е криминално деяние в УК и вече не се прави.
    Но за сметка на това, самонастаняването(squatting) в нежилищни сгради(офиси, пъбове и т.нт) не е криминализирано и на собственика може да отнеме дори години да се отърве от навлеци и множество съдебни дела.
  • 35 е х о

    0 0 Отговор
    Бездомник , това е професия ! Не всеки може да се похвали , че е бездомник ! Да си бездомник е предимство - нямаш никакви ангажименти към обществото , никакви данъци , нямаш нищо - следователно , не могат да ти вземат нищо ! Даже и в затвора да те вкарат , пак си добре - осигурени безплатно подслон , храна и баня!