Last news in Fakti

4 Декември, 2020 14:29 3 377 5

Косово избягва нова Югославия

  • косово-
  • шенген-
  • сърбия

Отношението на страната към малкия Шенген

Косово избягва нова Югославия - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Косово избягва да се присъедини към новия Балкански Шенген. Причините за това анализира Дилек Кютюк в Сабах.

Инициативата за групата е на Сърбия, Северна Македония и Албания. Покани са изпратени до Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово.

Косовското правителство веднъж заяви, че ще участва на среща по идеята, но се оттегли. ЕС приветства идеята, която ще свали част от неговите ангажименти в региона.

Според косовски представители, подобно обединение може да създаде малка форма на Югославия. Косово има политика да не се присъединява към други регионални групи, освен ЕС.

Страната смята, че членство във всяка група под егидата на Сърбия, която не признава страната, ще има ефект върху нейните интереси. Очаква се сръбско признаване, за да има равнопоставено регионално сътрудничество.

Производствените индустрии на страната са слабо развити и в икономическо отношение тя ще е неконкурентно положение, като се имат в предвид и някои сръбски ограничения. На първо място се търси равен статут.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разбира се, за какво им е Сърбия,

    8 0 Отговор
    И оня техен сателит северната макарония
  • 2 778

    8 1 Отговор
    Ха ха, Сърбия не признава Косово, но иска мини Шенген с тях. Като каква ще определи Косово в официалните документи? Там със сигурност ще възникнат проблеми и само затова няма да се стигне до включването на Шенген в този съюз, който между другото едва ли ще се създаде.
  • 3 Абвг

    10 2 Отговор
    На Сърбия в момента.. яйце им се пече на дупето. Гледат драмата между София и Скопие и им се стъжнява :))! Разбрали са че пътят им за EU , минава през нас ииииии :)) Само оня тъпанар И. Дачич го дава тежко, ала започнат ли преговорите... и.. ще го изплюе компютъра

    Коментиран от #4

  • 4 Брендолета

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Абвг":

    Яйцето драги ми Смехурко се пече на г*за на целите дръвени Западни Балкани барабар с България. Майстор-готвач БУЛАМАЧО ЕС такава манджа забърка, че и помияр нема да я яде. Борисов е в ЕС ама с бг лев😂. Бившата СФРЮ не са в ЕС, но Косово е с валута евро😂. Кютюк от Сабах си е прав, защо да улазят в Балкански Шенген като сите са с различни валути
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.