11 Декември, 2020 07:37 1 436 8

По-чист въздух заради пандемията! Емисиите въглероден диоксид са намалели със 7%

  • климат-
  • въглероден диоксид

Спадът се дължи най-вече на факта, че хората си стоят у дома и пътуват по-малко с кола или самолет

По-чист въздух заради пандемията! Емисиите въглероден диоксид са намалели със 7%  - 1
Снимка: Shutterstock

Емисиите въглероден диоксид в света са намалели със 7 процента тази година на фона на пандемията от коронавируса. Това сочат предварителни данни на Глобалния въглероден проект (Global Carbon Project) - авторитетна група от десетки международни учени, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Експертите изчисляват, че в световната атмосфера през 2020 г. ще бъдат отделени общо 34 млрд. метрични тона въглероден диоксид - с 2 милиарда и 300 милиона метрични тона по-малко, в сравнение с миналата година, което бележи най-значителното отчитано досега понижение.

Според учените, спадът се дължи най-вече на факта, че хората си стоят у дома и пътуват по-малко с кола или самолет. Дори с този силен спад обаче, всяка секунда в света тази година в атмосферата са били изхвърляни средно 1075 метрични тона въглероден диоксид.

Окончателните данни за 2019 г. сочат повишение на годишна основа с едва 0,1 процента спрямо средното годишно увеличение с 3 процента преди едно-две десетилетия. Според учените е възможно, дори с очаквания скок след края на пандемията, през 2019 г. да е била достигната пиковата стойност на въглеродните емисии.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въздуха станал със7%по чист заради КВ19?

    7 1 Отговор
    Как ли стана по ЧИСТ??? ЦЯЛА СЕДМИЦА НИ ОБЕСНЯВАТ, ЧЕ СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО ПО ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ, В ЕС, и изведнъж станал ПО Чист??? "Старите ни печки" който иска да вземе общината не се получи!!! В Ромските махали имат Стари Печки!! Хората по къщи и вили имат Котли за твърдо гориво по 2000-3000лв,не стари печки?? С какво ще се Отоплява тези хора!! Където има газ, половината се отказаха, Скъпо, скъпо!! Пелети те поскъпнаха, съдържание, - - слънчогледови стъбла и пити, чаревичак?Калпави въглища на складовете, кой следи за Качеството на въглищата??? Явно работят много Лобита,!!! С Ток, скъпо, скъпо!! Народа стана още по Беден!!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Шофьор

    8 1 Отговор
    Някой да ми обясни защо тогава се спират дизелите които имат около 20% по-малки емисии на въглероден диоксид от бензиновите автомобили и защо се лансират електрическите коли които ако тока идва от ТЕЦ имат най-големи емисии на въглероден диоксид и защо никой вече не се интересува от хибридите които пък имат най-малки емисии на въглероден диоксид.

    Май никой не се интересува от екологията
  • 3 Рошко

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Въздуха станал със7%по чист заради КВ19?":

    То не е само да се сече и гори, трябва и да се залесява
  • 4 Българин

    2 1 Отговор
    Като дишам тази сутрин "свежия" въздух в Младост разбирам, че в България пандемия няма, защото въздуха, не само не е по-чист, а е по-мръсен. Май ТЕЦ-а в Дружба, уж на газ гори некой друг КоВид отпадък от Италия
  • 5 Глупости

    2 0 Отговор
    Нищо такова не се наблюдава от станциите които измерват концентрацията на CO2 в атмосферата. Това намаление е изчислено по незнайни методи от зелената пропаганда . Друг е въпроса че CO2 не е замърсител а е основополагащия камък на целия живот на земята . Борбата за неговото намаляване няма нищо общо с екологията а е с цел увеличаване контрола върху държавите от глобалистки органи като ООН. Разбира се не трябва да забравяме и огромния трансфер на обществен ресурс към всички "зелени" бизнеси . Мисля че избрания зелен цвят от тези черни дупки за субсидии и съвпадението му с цвета на долара никак не е случаен . В крайна сметка това е единственото зелено което ги интересува . Разбира се плащаме ние за всичко това .

    Коментиран от #6

  • 6 Верно ли

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Глупости":

    Да, между другото сценарият на фондация Рокфелер за вируса е точно с екологична насоченост. Гледам, че ООН са пропищяли, че ще има пандемия от глад, та се сещам и за друг от 4те сценария, дето някакъв "разработваше" пържоли в лаборатория. И да не вземете да си помислите, че има нещо общо с това, че изтрепаха козите и свинете на хората по малките стопанства под давлението на ЕК преди 2-3 години :)))
  • 7 DAM

    0 0 Отговор
    Дрън-дрън , Китай,Индия...много е чисто
  • 8 незнайко

    0 0 Отговор
    ДОКАЗАНО !!! КОЛИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ !!! Самолетитеса тези които замърсяват най много и това се знае, но не се казва !!!