Last news in Fakti

13 Декември, 2020 10:51 24 808 75

Експерти: Водата ще бъде достъпна предимно за богатите

  • вода-
  • цена-
  • борса

Глобалното затопляне намалява запасите от сладка вода в световен мащаб

Експерти: Водата ще бъде достъпна предимно за богатите - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Внимателен поглед върху работата на съвременния финансов свят стигна до смразяващо разкритие: компанията CME Group стартира фючърси за вода, която да се търгува на фондовата борса.

Това означава, че водата, както и всички други стоки като злато, сребро, платина и нефт, вече може да се търгува въз основа на нейната стойност, съобщи информационният портал „thinkinghumanity.com“, цитиран от dariknews.bg.

Фючърсите за водата бяха пуснати на борсата Nasdaq - една от най-големите и най-важните фондови борси в света. Тя започна да се търгува на Чикагската стокова борса в началото на седмицата под кода NHQ2O и беше оценено на $ 486,53 за акър фут (1 акър фут е равен на 1 233,48 куб. м. - бел.ред.).

Това поражда опасения за комодификация (действие или процес, при който даден ресурс се третира като обикновена стока - бел.ред.) на този основен и най-важен природен ресурс, коментира порталът.

Водата е може би най-важната стока в света. Чистата вода е жизненоважна за поддържането на човешкия живот, както и за селското стопанство, а следователно и за производството на храна. Тя е от съществено значение и за промишлеността и за глобалната икономика.

Следователно, контролът върху водата от страна на големи корпорации или спекулациите с нея от финансови търговци може да означава, че тя не е разпределена по подходящ начин или че тя се съхранява и продава просто на предлагащия най-висока цена с цел реализиране на печалба.

За много хора това би създало затруднения, тъй като най-ценната стока сега ще бъде разпределена за притежателите на богатство, за разлика от тези, които се нуждаят най-много от нея.

Една от причините инвеститорите да виждат водата като толкова доходоносна стока, в която да инвестират, е че голяма част от света изчерпва сладките води, тъй като търсенето на вода надхвърля предлагането.

В допълнение към това глобалното затопляне намалява запасите от сладка вода в световен мащаб. Следователно може да се очаква цената да се повиши в дългосрочен план.

Фючърсите на NQH20 ще бъдат иновативен инструмент за по-прозрачно предоставяне на вода на селскостопански, търговски и общински потребители, а обявяването на цените и прехвърляне на риска може да помогне за по-ефективното съгласуване на предлагането и търсенето на този жизненоважен ресурс.

Пред агенция Блумбърг финансовият анализатор Дийн Дрей споделя, че „изменението на климата, сушата, увеличаването на населението и замърсяването вероятно ще направят проблемите с недостига на вода и цените гореща тема за години напред“.

Около 2 милиарда души по света живеят без достъп до чиста вода и се смята, че поради глобалното затопляне около 2/3 от световното население скоро може да живее в страни, където достъпът до прясна вода вече не е гарантиран.

Много геополитически анализатори също предупреждават, че тъй като сладките води стават все по-оскъдни, това може да причини финансови бедствия и дори да доведе до войни между държавите, които се стремят да контролират доставките на вода.

Според CME Group, предоставянето на ясна референтна цена ще позволи на правителствата и корпорациите да планират по-добре закупуването на вода и нейното разпределение


Поставете оценка:
Оценка 3 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    79 37 Отговор
    Не само водата. Ще има нова Раса генно променени същества. Подкрепени от изкуствен интелект, с когото само те ще могат да общуват. Човешката епоха е минало. Траектория на ускореното време.
  • 3 Начо

    205 0 Отговор
    Дъждовете ще ги направят ли платени? За един земеделец питам

    Коментиран от #15

  • 4 БАЙ Х@Й

    114 3 Отговор
    От филм " Дилъри на време" става реалност !

    Коментиран от #66

  • 5 любител

    95 4 Отговор
    голяма новина за боко при толкова много вода ще пълни в буркани да я продава.хахаха
  • 6 Ами,

    113 15 Отговор
    Баба Ванга отдавна бе казала,че третата световна война ще бъде за питейна вода.

    Коментиран от #30, #71

  • 7 В Русия

    84 10 Отговор
    там са най големите запаси на сладка вода, затова войните ще бъдат неизбежни.

    Коментиран от #38

  • 8 ****

    170 5 Отговор
    Ще дойде време алчените корпорации да ни продявят и въздух на килограм,така както сме я подкарали с тази демокрация.
  • 9 Пит

    145 2 Отговор
    А въздуха кога? И з р о д и. Всичко им е стока, само да се налапат.

    Коментиран от #72

  • 10 един от многото

    82 11 Отговор
    Докато съществуват моретата и океаните няма да има проблем с водата!

    Коментиран от #35

  • 11 Титаниккруиз

    99 3 Отговор
    Като потъне кораба, водата е достъпна за всички, и за бедни, и за богати.
  • 12 zeus

    96 5 Отговор
    64 стотинки на кубик, нашите ВиК дружества отдавна продават на 2++ лева :)
  • 13 гост

    47 5 Отговор
    Гледах в тубата филм за водата - не е добре работата. Голанските възвишения са пример - от там извира река Йордан и ...знаете за какво иде реч .

    Коментиран от #14

  • 14 Стефан

    106 7 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    При положение че има инсталации за обезсоляване на водата и са на повече от 20 години статията е поредната която сее страх в хората, така също и с този вирус , така е със всяка информация, пречупват ги през призмата на корпоративните интереси.

    Коментиран от #25, #47, #67

  • 15 Ще валят само киселинни дьждове

    46 7 Отговор

    До коментар #3 от "Начо":

    То и сега след секи дьжд има насякьде жьлта утайка по фугите на плочките финна финна с цвят на сяра. Тванещо отива в подпочвените води нитратите от торовете на земеделците и те отиват там. ДА НЕ СА ЧУДИТЕ ПОСЛЕ КВО СТАНА ДОКЬТ ЛАПАТЕ МУХИ И ДЖИТКАТЕ С КОЛИТЕ НАСАМ НАТАМ...

    Коментиран от #74

  • 16 Kadafi

    51 4 Отговор
    Защо унищожиха моята Либия , защото най-големият източник на сладка вода се крие под нашата земя...

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аз40

    60 2 Отговор
    Затова се започна със стратегията по манипулация, че България пресъхва. В други страни се е случило отдавна, водата им е приватизирана и експлоатирана като всеки друг продукт. Затова продадоха на американски компании камара извори у нас още преди години. Нали се сещате, какво беше казал шефа на Nestle?
    Нещо като, че водата не била човешко право.

    Коментиран от #73

  • 19 Терсенето

    46 5 Отговор
    Елементарен процес. Солената вода я изпаряваш и после я втечняваш. Началниците обаче са решили, че вода няма. Има, и ще намерят как да ви я продават.

    Коментиран от #22

  • 20 Мечо Пух

    63 1 Отговор
    Докато в България 65% от водата се губи по водопреносната система и плащаме толкова скъпо за тази, която ползваме и без световния проблем сме загинали.
  • 21 Бари

    86 1 Отговор

    До коментар #16 от "Kadafi":

    Право казваш ! Там Кадафи-то инвестира 25млрд. долара и Африка от пустиня , щеше да заприлича на Рай . Но това не е удобно на Кукловодите-сатанисти . На тях им трябва да има глад и мизерия в континента , за да наводнят Европа с пълчища негра .

    Коментиран от #69

  • 22 един от многото

    38 1 Отговор

    До коментар #19 от "Терсенето":

    Получаваш и морска сол като отпадъчен продукт.
  • 23 Един

    60 1 Отговор
    Статията само подсказва : или човечеството или капитализма. Среден път няма.Най-хищничестката социално-икономическа система измислена от човека.

    Коментиран от #57

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 има има то

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "Стефан":

    Ама как става и на каква крайна цена?
  • 26 Gkbb

    45 2 Отговор
    Да предположим , че има глобално затопляне. Да предположим , че изпаренията от океани и морета се увеличават . Да предположим , че това увеличава валежите от сладка вода. Откъде сеувеличаванедостига?

    Коментиран от #33

  • 27 Killer

    50 1 Отговор
    Водата е основно човешко право, а не стока.
  • 28 Най големите капиталисти са ...

    23 25 Отговор

    До коментар #24 от "no name no face no number":

    Комунистите!Огледай се около себе си!Най богатите олигарси са бившите комунистически активисти и членове на централните комитети на комунистическите банди и върху ли....

    Коментиран от #29

  • 29 no name no face no number

    42 5 Отговор

    До коментар #28 от "Най големите капиталисти са ...":

    Между комунисти и социалисти разликата е огромна. Комунизъм и комунисти дефакто не са съществували. БКП си беше чиста социалистическа партия. НРБ социалистическа държава и да беше за предпочитане пред капитализма, но комунизъм все още никъде не е имало. ВРЕМЕ Е.
  • 30 БРЦК

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ами,":

    Много неща се преписват на БАБА ВАНГА ЗА ДА ПОВЯРВАТ ХОРАТА
    ЗАЩОТО ХОРАТА ВЯРВАХА НА ВАНГЕЛИЯ
  • 31 МамаМензи

    12 1 Отговор
    Кат ми текнат водите шги продаам за злато
  • 32 доко

    14 2 Отговор
    в банкя винаги ше има вода//
  • 33 Двукрака Напаст

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Gkbb":

    двукраките искат да пият
  • 34 Павел Пенев

    45 4 Отговор
    Западните демократи, които по същество са гнусни алчни търговци, направиха така,че слънцето,въздухът и водата да бъдат превърнати в борсова стока.За това нищо добро не ни очаква,ако не ги изхвърлим от властовите им позиции.
  • 35 Сладка вода

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "един от многото":

    от солените морета и океaни. wtf

    Коментиран от #36

  • 36 един от многото

    29 1 Отговор

    До коментар #35 от "Сладка вода":

    За солената вода си има изпарители. Острови Зелени Нос основно са на такава вода. Гибралтар на времето също ползваше вода от изпарители и дъждовна. Всеки съвременен кораб има поне по един евапарейтор.

    Коментиран от #37

  • 37 гост

    11 11 Отговор

    До коментар #36 от "един от многото":

    А случайно да ти е минавало през акъла колко такива "изпарители" или по-модерните машини за обратна осмоза ще трябват за 7-8 милиарда души плюс индустрията , която потребява 2-3 пъти повече ?? И колко ще струва това "удоволствие" ?? Дали и десет пъти по тия 64 ст на кубик ще стигнат или по-скоро ще е 100 (сто) пъти или 64 ЛЕВА на кубик !! Което пак си е евтино , при положение , че дори ще значи литър за 6,4 ст , тоест има мегдан и за 1000 (хиляда) ПЪТИ поскъпване !!

    Коментиран от #39, #40, #48, #49

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Домакин

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    Грешни са ти сметките. Изчисленията и те са ти грешни.
  • 40 един от многото

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    Твоите сметки са 1000 кучета 2000 тестиса.

    Коментиран от #42, #43

  • 41 Японеца

    12 1 Отговор
    Страх трябва да има! И подчинение!
  • 42 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #40 от "един от многото":

    Ма разбира се , щото не ти изнасят !! То като гледам пък "аргументите" ти са върха , хаха !! Само ще ти кажа , щото явно не ти е известно , че най-евтината машина за обратна осмоза , която може да си сложиш в къщи , струва от порядъка на 1000 лева и филтрите им се сменят през 9-10 000 литра на цена от 100-200 лева ! Без другите "консумативи" ! А и самата машина при нон стоп употреба няма да изкара повече от 4-5 години , щото освен другото има и помпа и то с високо налягане ! Ти си смятай на кубик или на литър колко излиза !

    Коментиран от #52

  • 43 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #40 от "един от многото":

    И това е машина за сладка вода , само за да я пречисти !!! При солена цените стават по 3 и по 4 !!!!
  • 44 Водно конче

    12 0 Отговор
    Бойко и Каракачан воевода
    Ще продават гола вода...
    На народа...
  • 45 Аквамен

    13 0 Отговор
    Нашето спасение е
    Бойко в наводнение
    Или изцяло в уединение
    Извън нашето полезрение...
  • 46 Ковид 19

    9 2 Отговор
    Господа демократи, по времето на социализЪма за подобно изказване имаше Белене, за което още цвилите, но не се впрягайте, по план график до петилетка бедни въобще не се предвиждат да има. Нали не си мислите, че ще забогатеят и тия дето нямат? Пълнете чекмеджетата, че мандалото скоро ще хлопне!
  • 47 Въло Радев

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Стефан":

    Време е да дойдат черните ангели да освестят човечеството
  • 48 Turbo

    15 1 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    Технологията за обратна осмоза на водата се прилага от години в Израел и Австралия и снабдява милионни градове с питейна вода.Щом там могат да го направят,могат и останалите.

    Коментиран от #62, #63

  • 49 Дизела

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    Изпарителите ще се захранват от батерията на Теслата,заредена на нощна тарифа в гаража ти хахахаха така няма да ти се налага да продаваш ток хахахах
  • 50 Бай Колю

    12 0 Отговор
    Това е лудост. Да продават водата, въ, духа и светлината е презтъпление срещу човечеството.
  • 51 Истината

    11 0 Отговор
    ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА ПЛАНДЕМИЯ 1 и 2 докато не са го изтрили от интернет.
  • 52 Двг

    12 0 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    Пълниш казана за ракия със солена вода и преваряваш.Тъкмо ще го използваш целогодишно.За подгряване може да използваш фотоволтаиците на замъка ти в Норвегия или батерията на Теслата.
  • 53 Конник

    12 4 Отговор
    Пълни глупости, Fake news! При глобално затопляне се топят глетчерите и водата става повече от сушата. Искат да направят водата скъпа. Наводнения. Виж Венеция. Е и така крият кражбата на водата от язовирите. Има затвор за отричане на Ковид но няма затвор за журналисти мародери.
  • 54 Реалист

    6 1 Отговор
    Няма да са богати защото бедните ще са измрели:)
  • 55 Албрехт Дюрер

    5 0 Отговор
    Бойко влиза ли в графата на БОГАТИТЕ ? С това чекмедже с евро и злато колко вода би си купил ?
  • 56 Нане

    9 0 Отговор
    Защото изнасяме вода за други държави! Кой го прави ли? Този който ще стане още по мразен! Спрете мафията която унищожава целия български народ!
  • 57 Хектор

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Един":

    Те не са хора а чужди нам същества,черни духове и паднали ангели,въплътени в човешки тела.Фабианци и рептлии.....Абе гадове са!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Алфа Ромео

    6 1 Отговор
    1984 на Джордж Оруел пасти да яде, тежко бъдеще идва май...
  • 60 васик атанасова

    12 0 Отговор
    спомнете си каккъв рай беше през 70 те и 80 те години
  • 61 Хаджиментов

    7 0 Отговор
    А пък ние си унищожаваме горите и водата не може да се задържа. От язовирите пък се изпуска за да могат частните ВЕИ да правят пари. След това - от реките, заминава в Дунав, Гърция или Турция...
  • 62 Глупчооо

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "Turbo":

    Тоеа струва мнооого пари. Нима мислиш че тук ти той тя аз сме притрябвали на някой...
  • 63 Стефан

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Turbo":

    Обратна осмоза се прави и в България, една от / така / наречените минерални води е такава.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 3х100

    2 0 Отговор
    Мене доктор Радева ми е казала да не пия вода щот има много микроби вътре...
  • 66 Случаен

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й":

    по-скоро лудия макс
  • 67 Хайл

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Стефан":

    Не мога да си спомня но директора на една "компания" за безалкохолни между другото тровеща хората с химията си беше казал,че водата не е БЛАГО ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО И ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩА ЗА НЕЯ и не може да се ползва свободно...тази компания трови и без това хората пиещи продуктите и
  • 68 Бееее Бееее

    4 0 Отговор
    Това ви предстои в новия световен ред, скоро и такса въздух ще има, ще спите ли или ще изхвърлите пефофилския елит на този свят?
  • 69 Инсайдър

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бари":

    Когато открива поредния участък от воден канал през пустинята Кадафи казва: Сега вече западните неоколониалисти,ще направят всичко възможно да ни унищожат". Убиха Кадафи заради водата,а не петрола.Опита да създаде северноафрикански съюз със собствена обезпечена със злато валута за търговия с нефт преля чашата на Сенедриона и те го довършиха.За мен модела на джамахирията е най- добрия за народа.преди повече от 30 год.ходихме да им работим за 1000 $ на месец мръсната работа,която либийците не искаха,за 2 год.се прибираш с пари за апартамент и кола от корекома
  • 70 ТТТ

    1 0 Отговор
    Водата много скъпа стана , затова пия ракия ...
  • 71 Mad Max

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ами,":

    Лидия Макс също!
  • 72 готвачка

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пит":

    Аз за СЕГА си пълня гумите с въздух безплатно, но не на бензиностанция, и не на кола...;-)
  • 73 готвачка

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Аз40":

    Като те четях, нещо друго си спомних...на времето /комунистическото/ бяхме по-многолюдни, имахме по-малко РАЗНООБРАЗИЕ от продукти /хранителни и нехранителни/, имахме и вода и чешмички с течаща вода навсякъде в парковете, а сега имам ГОЛЯМО РАЗНООБРАЗИЕ от продукти, градове с воден режим и паркове без течащи чешмички и сме по-малко на брой, но с увеличено циганско население...
  • 74 готвачка

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ще валят само киселинни дьждове":

    хм, а кво да кажат американците с шистовия с газ и подпочвените си чисти води...
  • 75 готвачка

    0 0 Отговор
    Първо бяха палтата, после - раната, сега - водата, а утре...жената?

    ;-)