Last news in Fakti

15 Декември, 2020 08:23 2 819 1

Гутериш предложи нови пратеници за либийския и израелско-палестинския конфликт

  • либия-
  • палестина-
  • оон

Българският дипломат Николай Младенов, който от 2015 година е специален координатор за близкоизточния мирен процес, е избраникът на Гутериш за специален пратеник в Либия

Гутериш предложи нови пратеници за либийския и израелско-палестинския конфликт  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил официално на Съвета за сигурност нови специални пратеници, които да посредничат за решаването на либийския и на израелско-палестинския конфликт, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати от централата на световната организация в Ню Йорк.

Българският дипломат Николай Младенов, който от 2015 година е специален координатор за близкоизточния мирен процес, е избраникът на Гутериш за специален пратеник в Либия на мястото на подалия оставка още през март Гасан Саламе.

За досегашния пост на Младенов е номиниран норвежкият дипломат Тур Венесланд, бивш посланик на страната си в Египет и Либия.

Кандидатурата на бившия ни външен министър е била ясна още през ноември. След натиск от Съединените щати още през септември е било решено ролята му да е различна от тази на ръководителя на политическата мисия на ООН в Либия.

Ако до утре вечерта няма възражения от 15-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН, назначенията ще са вече факт.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз40

    1 0 Отговор
    ООН е част от преблема, не е решението. Погледнете хората, които назначава тази организация: Младенов е бил програмен директор на фондация "Отворено общество" на Джордж Сорос, бил е на служба в израелските военни сили (шпионин на Мосад), а татко му е бил шпионин на "Държавна сигурност".