16 Декември, 2020 21:30 7 008 52

В нечовешки условия: живот в найлонови палатки насред зима

  • бежанци-
  • мигранти

В началото на декември в тази гора имало близо 400 бежанци, но повечето от тях опитали да стигнат до европейската членка Хърватия

В нечовешки условия: живот в найлонови палатки насред зима - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Без ток, печки и вода: някои от бежанците в босненския лагер "Липа" живеят в найлонови палатки насред снега. Не само там условията са отчайващи. Други бежанци зимуват в гората, защото лагерите в Босна са препълнени.

"Вие сте наши гости", казва Кафил Кашар и ни предлага чай на входа на бежанския лагер "Липа", недалеч от град Бихач. 49-годишният мъж е от хималайския регион Кашмир. От 17 месеца е в Босна и се опитва да стигне до някоя държава от Шенген. Вече 15 пъти е успявал да прекоси хърватската граница, веднъж дори е бил в Словения. Но всеки път е бил връщан обратно в Босна.

Кафир Кашар е увил главата си с шал, за да се предпази от студа и така прилича малко на изпаднал корабокрушенец. "Както виждаш, палатките са от полиетилен", казва той и сочи към една голяма бяла палатка. В нея той живее заедно с други 500 мъже. "А полиетиленът не издържа на тежестта от снега. Затова не си представям как ще живеем тук, когато падне повече сняг", добавя той.

Тук няма нито ток, нито вода

Бежанският лагер "Липа" е открит едва тази година - през пролетта. Намира се на 25 километра от Бихач - насред пустошта. В него сега са настанени 1400 души - доста повече хора, отколкото лагерът може да приеме. Това се дължи на факта, че регионалното правителство в северозападната част на Босна не желае да настанява бежанци в градовете.

В и около лагера "Липа" няма никаква инфраструктура - той не е свързан нито с водопровод, нито с електрическата мрежа, а до него се стига само по черен път, който междувременно е разкалян от дъжда и снега. "В най-добрия случай "Липа" е подходящ като подслон за хора през лятото, но сега при този студ той стана практически неизползваем", казва сътрудничката на Международната организация за миграция (МОМ) Наташа Омерович.

На 60 километра северно от лагера "Липа" се намира град Велика Кладуша. В една гора в неговите покрайнини живеят около 40 души от Бангладеш - в заслони от найлони. Те се греят на малки огнища и се мият на близкото ручейче, откъдето взимат и вода за пиене. В гората смърди на отпадъци и екскременти. Един от мъжете от Бангладеш разказва, че преди два месеца успял да стигне чак до Австрия, но австрийската полиция му казала, че няма шанс да получи убежище. Тя го върнала в Словения, а оттам - в Хърватия и накрая обратно в Босна.

В началото на декември в тази гора имало близо 400 бежанци, но повечето от тях опитали да стигнат до европейската членка Хърватия. Други се върнали в Сараево, а някои - дори в Сърбия, за да намерят подслон за зимата. В гората край Велика Кладуша са останали само онези, които не са имали никакъв друг шанс, защото вече не разполагат с пари. В официалния бежански лагер "Мирал" не допускат повече бежанци, защото е препълнен.

За хората в гората се грижат предимно доброволци - включително от австрийската неправителствена организация "SOS Балкански маршрут". Нейните млади активисти разнасят храна, разпределят дрехи и обувки. 23-годишният активист Симон казва, че видял как десетина души ходели в студа с чехли - при нула градуса. Симон не иска да назове фамилното си име, а и дейността на неговата организация протича почти конспиративно, защото местните власти не гледат с добро око на частната помощ за мигранти и бежанци.

Ултиматум за Сараево

В бежанския лагер "Липа" край град Бихач в момента има само една тема - тя е свързана с ултиматума, който Международната организация по миграцията (МОМ) постави на босненското правителство в Сараево. На 16 декември в Сараево се провежда заседание на Министерския съвет и темата за бежанците в "Липа" е включена в дневния ред. Ако не се намери хуманно решение за лагера, МОМ заплашва, че ще спре помощта си за него. "И това изобщо не е блъф", казва сътрудничката на МОМ Наташа Омерович пред вратите на лагера. "На 16 декември ние просто няма да се явим тук на работа. Хората тогава ще останат без подслон и без всякакви помощи."

Кафил Кашар от Кашмир е наясно какво може да се случи. Той е готов да отиде и на друго място, дори и по-далеч от границата с ЕС, макар че иска да се прехвърли именно отвъд нея. Важното е да се намери някой топъл и сигурен подслон. "Ако оцелеем, можем някой ден отново да опитаме да стигнем до ЕС. Но ако загинем тук в снега, няма как да стане."


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    107 3 Отговор
    Не бежанци, а емигранти, да са си седели във вкъщи и нямаше да зимуват в найлонови палатки, а на топло в Африка.

    Коментиран от #11

  • 2 Чарлз Дарвин

    88 6 Отговор
    Вчера слезнало от клона и вече иска да става европеец щото така му е дошло??!!
  • 3 Перо

    77 5 Отговор
    Меркел да си ги вземе за осиновяване!

    Коментиран от #8

  • 4 В Кашмир живеят

    79 4 Отговор
    Най-лошите от най-лошите мюсюлмани! И този мил човек иска да дойде в Европа да си почива и да се прави на терорист, благодаря! И Босна му е много! Да му пуснат една 👑!
  • 5 КОТарАК

    54 2 Отговор
    вече и ХИМАЛАЙЦИ ли се заселват тука...
  • 6 Охо Бохо

    68 2 Отговор
    И това им е много! Никой ме ги е канил в Европа! Ако си седят дома няма да живеят в нечовешки условия. И стига вече със сърцераздирателна истории! "Зеле" не ви ли стигат "гостите, та за още ррвета или си оправдавате парите.?
  • 7 Criminal

    47 1 Отговор
    Ми да си ходят бе, там е топло.......какво циврят, кой е ДЛЪЖЕН да ги дундурка.......ако не нали искат в УСА.....да пътуват на там.......
  • 8 Бесен Язовец

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    И да я Е*b*t в дъртия швабски да и се изредят
  • 9 Наркос

    21 2 Отговор
    Ако така се репчеха и като им взимаха земята...
  • 10 Шопо

    47 4 Отговор
    БЕЖАНЦИ са тракийските българи! Тия са социални емигранти-да цицат социални помощи в Европа !!!
  • 11 Само с Африката

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    си в грешка.За останалото,съм съгласен.Този е от мюслитата, в Jamy Kaschmer( Кашмир).Спорна територия между Индия, Пакистан и Китаеца.Там са замръзнали и досега в Петнадесети век.Освен,че имат тук- там някоя ел.крушка и някакви подобия на кола.В сравнение с Индия са прим,,ати.
  • 12 Свински кюфтета

    39 1 Отговор
    В дубай е хубаво и топло, бегом марш!
  • 13 Диверсант

    36 1 Отговор
    Статията е и за проба на общественото мнение. А тия от Гугъл къде им изработиха пътните карти и им вземаха парите сега да поемат разходите по връщането им. И странно как за тях няма зараза с тоя страшен вирус как няма умрели
  • 14 Някой си

    31 1 Отговор
    Ми дойче зеле, що не си ги вземете у вас на топло бре?
    Вместо да мрънкате?
  • 15 Умилителен

    5 6 Отговор
    Горките
  • 16 Кисело ЗЕЛЕ

    15 3 Отговор
    400 бежанци? Я пак? Ами Турция как издържа с 4 млн.че и кусур?
  • 17 минчо

    29 1 Отговор
    Я ТИЯ БЕЖАНЦИ ДА ХОДЯТ В КАТАР ИРАН ДУБАЙ И ПОДОБНИ ДЪРЖАВИ ЕС Е ХРИСТЯНСКИ СЪЮЗ!!!!ИЛИ НЕ Е КАЖЕТЕ НИ???

    Коментиран от #22

  • 18 толерастията е вредна

    31 1 Отговор
    Европа има огромни проблеми за да се занимава и с икономически имигранти! Скоро милиони европейци, родени и израстнали по тези земи, ще останат без доходи и работа заради короната! Изобщо не трябваше Меркел, Макрон и другите либерални толерасти да ги канят, камо ли да ги допускат до тук! Сега, как ще обяснят на отчаяните европейци, че трябва да изхранват и тези навлеци ??? Може в редакцията на DW да ги настанят !

    Коментиран от #29, #30

  • 19 Гюнтерчо

    6 3 Отговор
    Без тези утрепки геносе Канцлерина Ангелина е загубена!!!!!
  • 20 82wrpfetio

    8 2 Отговор
    Ма това Дойчевеле ли го казва?!
    Ми тия що не си седят в родината? Там топло, банани ......
    Ние за едните банани нае...вахме. Тия поне си имат банани там.
    Кой бяга от бананите?
  • 21 Stéphanie 🎲

    22 2 Отговор
    Пророка да си прибира версиите ако не иска в пустинята има много място хем топло.Във Африка парно няма да плащат месото ходи по улицата био 😂един слон за 7 членно семейство за месец им стига само да си купят фризер.Банани ,кокос по улицата какво им трябва повече да се махат от Европа в Сибир също има места
  • 22 Ами Ердо

    1 10 Отговор

    До коментар #17 от "минчо":

    На времето беше казал,че всичко се връща като бумеранг,Сащ и Европа заради петрола разтуриха Азия,всяко действие си има противодействие.Те това не е нищо още,терора като ги удари скоро,тогава ще видим откъде изгрява слънцето,Турция 40 години воюва с ПКК,който е подкрепян от Сащ и Европа,убиха хиляди невинни турци,но вече идва и техния ред,държавите които подкрепяха ПКК жална им майка

    Коментиран от #24

  • 23 Hoho Boho

    7 3 Отговор
    Тия, ако бяха кучета, досега щяха да са ги осиновили..
  • 24 минчо

    14 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ами Ердо":

    Е НАЛИ АРАБИТЕ СА ЯКИТЕ МЪЖЕ????ААА КАКВО СЕ ОКАЗА ЧЕ СА СТРАХЛИВЦИ БЯГАТ ОТ ВОЙНА......А КОГАТО В БЪЛГАРИЯ ИМА ВОЙНА БЪЛГАРИТЕ БЯГАТ НО КЪМ БЪЛГАРИЯ ДА ПОМАГАТ НА РОД И РОДИНА!!!!ЗА ТОВА ТИЯ АРАБИ НЕ СА ЗА УВАЖЕНИЯ!!!ТУК В ЕС ИЗНАСИЛВАТ УБИВАТ ЗА ТОВА ЧЕ ГИ ТРЕТИРАМЕ КАТО ХОРА!!!
  • 25 стефчо

    12 2 Отговор
    На кой му пука за милиардите ненужни паразити. И аз искам ,но никой не ми дава!
  • 26 hmhmhm

    13 1 Отговор
    горкичките - дайте им координати на къщата на Меркел
  • 27 Гост

    6 2 Отговор
    В Индия, доколкото знам, е топло.

    Коментиран от #28

  • 28 AKHIRAJ SINGH

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    в Южна Индия е топло да но в Северна чакай да е топло.......... хаха ти Хималайте ти са над главата бе кво топло те гони хаха
  • 29 Хо хо хо

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "толерастията е вредна":

    А защо милионите европейци отидоха в Южна и Северна Америка и избиха коренното местно население зятриха цивилизации като Ацтеките и индианскимплемена като тези на седящият Бик и тн.

    Коментиран от #32, #33, #34

  • 30 Аконкагуа

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "толерастията е вредна":

    И римляните бяха родени по тези земи преди германските плоскочели орди и племена да ги превзеха.Къде е разликата?
  • 31 Аре нема нужда

    8 1 Отговор
    Тия са гниди.Не бягат от неволи,бягат от дома си за келепир.И палатка му е много на павияна !
  • 32 Джеронимо

    12 1 Отговор

    До коментар #29 от "Хо хо хо":

    Затриха коренното население на Южна и Северна Америка заради алчност и пари. Днес соросоидите правят същото, затриват коренното европейско население от алчност за пари.
  • 33 Вкаро Баров

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Хо хо хо":

    Индианското население е затрито единствено на територията на САЩ и Канада!!! от Мексико надолу са си Метиси(тоест Полу Индианци) и Акана Индианци!!!!! Европейци са единствено в Уругвай,Аржентина и части на Бразилия

    Коментиран от #35

  • 34 Вкаро Баров

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Хо хо хо":

    и то вмомента е времето за реванш понеже Латиносите(тоест наследниците до някъде на Индианците) пълнят САЩ и рано или късно цели щати ще бъдат върнати на Мексико и само тогава ще има видов ден за геноцида извършен върху коренното население на САЩ и Канада!!!!

    Коментиран от #45

  • 35 Не се прай на луд

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "Вкаро Баров":

    А бе затривали са ги брутално еврооейците в частност испанците.За конквистадори не си ли чел какво са правили там или и ти като Бойку с Винету само си минал

    Коментиран от #37, #38

  • 36 Кютек

    6 1 Отговор
    Марш беее,бежанци межанци....нямат работа тука,да изчезват заедно с неправителствените цървули...ДО КАТО МОГАТ !!!!
    Че времето на страшния съд за тях наближава!!!
  • 37 Вкаро Баров

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Не се прай на луд":

    в Латинска Америка Индианците са затрити единствено в Аржентина и Уругвай.... навсякъде другаде са Индианци и Метиси дори в страните от Централна Америка както и в Перу,Боливия,Еквадор Индианския ген е доминантен...... както и големи части от Мексико навсякъде другаде са си горе долу на кантар затова им викат Метиси

    Коментиран от #39

  • 38 Вкаро Баров

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Не се прай на луд":

    Испанците постигнаха целите си там като им заграбиха златото и ги Християнизираха и Латинизираха НО НЕ и да им затрият Расата и Гена...... както се вижда ясно мнозинството са си още Метиси и чисти Индианци като чистите Индианци са мнозинство в страните Гватемала,Перу и Боливия!!! Метисите са навсякъде другаде а докато Европейците са мнозинство в Аржентина и Уругвай

    Коментиран от #40

  • 39 Не се прай на луд

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Вкаро Баров":

    А от кой са затрити в Аржентуна Уругвай и където и да било.Аз щи кажа от испанците.
  • 40 AKHIRAJ SINGH

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Вкаро Баров":

    Християнизирали са ги насила
  • 41 Бай Шиле

    8 1 Отговор
    Аман от вас бе DW! Вземете си този хималаец в Германия.От къдя на къдя ще ме кандърдисвате да го взема в България? Впрочем,вземете си го в САЩ,НАЛИ ТЕ ВИ ПЛАЩАТ ДА ПИШЕТЕ.

    Коментиран от #42

  • 42 Shlafen for zayne mayne bungalo

    1 4 Отговор

    До коментар #41 от "Бай Шиле":

    Е нали сме заедно в ЕС,защо Германия да ги взима?
  • 43 КГБ

    11 3 Отговор
    Българи,да сте благодарни,че се прояви онзи идиот дето вързваше бежанците със свински опашки.Това се разчу веднага в онези страни.Не ви спаси Ердоган и Борисов.Спаси ви,че страха на мигрантите от обири и насилие е голям.Ако не беше това,сега щяха да пикаят пред ЦУМ и да изнасилват зад ЦУМ.А властите щяха да ви говорят за толерантност.

    Коментиран от #46, #51

  • 44 Шамара

    3 1 Отговор
    Да си върви у тях! Да не сме му били телеграма да идва, пък се и жалва?! Тоя утре може и да му се преиска!
  • 45 AKHIRAJ SINGH

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Вкаро Баров":

    Тук може и да си прав.Макар че в Сащ.ще стане миш маш.Някой бели ще се изнесат другите ще бъдат претопени от латиноси азиатци и нгри които впоследствиемще се бият и помежду си.
  • 46 Хаджиментов

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "КГБ":

    Борисов може да е всякакъв, но успя да предпази България от мигрантите.
  • 47 един от многото

    3 0 Отговор
    Да бе в къщи седяло , не би чудо видяло!
  • 48 яко ни лъжат

    3 0 Отговор
    ЗАГРИЖЕНИ МНОГО ЗА ТЕРОРИСТИТЕ АМУДЖИ. ЩО НЕ ПИСАХТЕ КАК СА ЖИВЯЛИ БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО. В ЗЕМЛЯНКИ ИЗКОПАНИ НАПРАВО В ПРЪСТА.
  • 49 Гост

    1 0 Отговор
    Тез босненски муцулмани нъл са г.а.д.ж.ал.и що не прибират другите г.а.д.ж.а.л.и,ами ги оставят на палатки!
  • 50 Ужас

    4 0 Отговор
    Европа да ги връща обратно, иначе след 50г ще стърчат джамии навсякъде.
  • 51 Абсолютно си прав

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "КГБ":

    В началото когато минаваха през България наши тарикати ги хващаха още в Странджа. Биеха ги обираха ги до последната стотинка и ги зарязва ха. Чувал съм че бургаски гранични полицаи са забогатели за едно лято. Някои мигранти са носели в себе си по 2-3 хиляди евро за да плащат на каналджии. Всичко това се разчу в държавите им и затова малка част минават през България. Това засега ни спасява.....засега!
  • 52 cpv

    0 0 Отговор
    Как най-мързеливите и опасни се насочиха към Европа,но Меркел направи тази глупост преди време с думите-" Елате ние Ви искаме",а сега пък зор!