Last news in Fakti

25 Декември, 2020 15:36 2 665 4

Азербайджан обяви поетапна демобилизация

  • азербайджан-
  • нагорни карабах-
  • армения-
  • демобилизация-
  • илхам алиев

Азербайджан и Армения се споразумяха да прекратят напълно огъня

Азербайджан обяви поетапна демобилизация - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви поетапна демобилизация до 15 април на военнослужещите, призовани заради военните действия в Нагорни Карабах, предава РИА Новости.

„Съгласно заповедта на президента на Република Азербайджан No 2280 от 28 септември 2020 г. военнослужещите, призовани на военна служба, ще бъдат постепенно демобилизирани от 25 декември 2020 г. до 15 април 2021 г.“, се казва в текста на заповедта, публикувана на уебсайта на президентската пресслужба, предаде агенция "Фокус".

В края на септември бяха възобновени военните действия в Нагорни Карабах, които се превърнаха в продължение на дългосрочния конфликт и доведоха до жертви сред цивилното население. Страните направиха няколко опита за сключване на примирие и едва тристранното споразумение, постигнато през нощта на 10 ноември, се оказа успешно. С посредничеството на Москва Азербайджан и Армения се споразумяха да прекратят напълно огъня и да разменят затворници и телата на загиналите. Ереван също така прехвърли районите на Келбаджар, Лачин и Агдам под контрола на Баку. Съгласно споразумението в региона са разположени руски миротворци.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да еааа!

    15 1 Отговор
    А ние как забравихме да изпратим педала Филип Димитров да разреши проблемите между Армения и Азърбайджа

    Коментиран от #4

  • 2 БАЩИЦАТА......ИЗБРАНИЯ ОТ НАРОДА

    3 4 Отговор
    ТАМ НЕЩО СЕ ОПЛЕТОХА......ТИПИЧНО ЗА БИВШИТЕ РЕПУБЛИКИ НА СССР....ВСЕ СЕ ТЕПАТ
  • 3 Наблюдател

    6 0 Отговор
    В района има и турски миротворци.Като пишете нещо,поне си проверявайте информацията,а не полуистини.
  • 4 Заповед на Алиев

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да еааа!":

    До 15.04.2021 г. всички арменски военнопленници да бъдат освободени. Но след като бъдат яко надупени.