ФАКТИ.БГ

„Газпром“ изгуби монопола в България

Търсенето на синьо гориво от Русия може да намалее с една трета

Публикувана: 5 Януари, 2021 12:50
85 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6821
„Газпром“ изгуби монопола в България
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.

В началото на 2021 г. на газовия пазар на Югоизточна Европа се случиха три събития, които ще имат дългосрочни последици за бизнеса на „Газпром“ в региона и като цяло на европейския пазар, пише агенция БГНЕС.

Руските медии отразиха пространно само едно от тях: на 1 януари президентът на Сърбия Александър Вучич тържествено обяви началото на доставката на руски газ в страната си по нов маршрут – през България по „Балкански поток“, който стана продължение на втората линия на газопровода „Турски поток“. Няколко часа преди това, обаче, в последния ден на отиващата си 2020 г. България започна да получава природен газ от Азербайджан по завършения няколко седмици по-рано Трансадриатически газопровод (ТАР). За да подчертае значимостта на събитието, българският премиер Бойко Борисов посети на 1 януари село Кулата на границата с Гърция, където се намира компресорната станция. Той заяви: „От днес – пълна диверсификация!“. По този начин той всъщност обяви края на монопола на „Газпром“ на българския пазар, пише „Дойче веле“.

Третото новогодишно събитие стана търговската експлоатация на новия плаващ терминал по прием на втечнен газ на остров Крък в Хърватия. Корабът-резагизификатор прие танкер с американски втечнен природен газ и започна да изпомпва синьо гориво в националната газопреносна система, свързана с европейската. Така че Хърватия, която досега „Газпром“ снабдяваше на практика монополно, вече може не само да диверсифицира доставчиците си, но и да влезе в ролята на износител на газ, например за Унгария и Украйна. За да се оцени значението на тези три събития за „Газпром“ и вероятните последствия за доставката на газ от Русия в Европа, ще трябва да погледнем статистиката за износа на руската полудържавна компания.

По данни за 2019 г., най-големият купувач на руски газ на Балканския полуостров са били Хърватия (2,82 млрд куб. м), Гърция (2,41 млрд куб. м) и България (2,39 млрд куб. м). Сърбия (2,13 млрд куб. м) се нарежда на четвърто място в региона. Проектната мощност на пуснатия в експлоатация хърватски терминал на втечнен газ е 2,6 млрд. куб. м годишно. По този начин Хърватия буквално за една нощ се сдоби с хипотетичната възможност да се откаже изцяло от услугите на „Газпром“. Тя едва ли ще го направи, но обемите, купувани от Русия, вероятно ще намалеят значително. При всички случаи руската компания ще се сблъска със сериозна конкуренция в Хърватия, което неминуемо ще окаже натиск върху цената.

Конкуренцията няма да бъде единствено на хърватския пазар. Значителна или дори основна част от продукцията, реализирана от терминала на остров Крък вероятно ще бъде предназначена за износ. Смята се, че основен купувач ще стане Унгария, въпреки че Украйна също се нарежда сред потенциалните клиенти. Унгария е важен пазар за „Газпром“. През 2019 г. компанията е продала там 11,26 млрд куб. м газ. Именно за Унгария, а оттам и към Австрия, където се намира ключовия за руския износ газов хъб Баумгартен, трябва да се насочи значителна част от газа, който Русия планира да транспортира за Европа по втория лъч на „Турски поток“ с капацитет 15,75 млрд куб. м. България и Сърбия са прекалено малки пазари за толкова мащабен проект, да не говорим за Северна Македония (0,3 млрд куб. м през 2019 г.) и за Босна и Херцеговина 0,24 млрд куб. м). За „Газпром“ полагането на тръбите на „Балкански поток“ от границата с Турция през българска територия и новогодишното включване на Сърбия към него е само междинен етап по пътя към основната цел – тръбата да стигне до Унгария, което вероятно ще се случи едва през 2022 г.

Засега „Газпром“ ще снабдява унгарския пазар, както и преди, чрез транзит през Украйна. Само че вече руският газ ще трябва да се конкурира на този пазар с доставките от Хърватия. По данни на портала Croatiaweek, мощностите на терминала за втечнен газ на остров Крък са запазени за следващите три години, 80% са заети до 2027 г. и около 50 % – до 2035 г. Така че този конкурент ще присъства дългосрочно и явно ще бъде търсен, въпреки че регазификацията на втечнен газ обикновено струва по-скъпо, отколкото този по тръбопровода. Ако началото на търговската експлоатация на този терминал за втечнен газ означава за „Газпром“ загуба на монополното положение в Хърватия и засилване на конкуренцията в Унгария, то в резултат на пускането на Южния газов коридор руският доставчик се лиши от монополното си положение в България и занапред ще се сблъска с ръст на конкуренцията от страна на Гърция и Италия. А в този случай битката няма да е с втечнен газ, който идва от Катар, Алжир или САЩ, а с по-изгодния газ по тръбопровода от Азербайджан.

Южният газов коридор е система от два тръбопровода. Пуснатият в експлоатация още през 2019 г. TANAP доставя синьо гориво от Азербайджан през Грузия през цялата територия на Турция до границата с Гърция. Там се съединява с тръбопровода ТАР, който минава през територията на Гърция и Албания и оттам – по дъното на Адриатическо море стига до Италия. Капацитетът на ТАР е 10 млрд куб. м годишно, от които 8 млрд куб. м са предназначени за основния клиент на азербайджански газ в ЕС Италия. А Италия е вторият по важност след Германия пазар на „Газпром“ в ЕС. През 2019 г. компанията е доставила там 22,1 млрд куб. м газ. На теория, след въвеждането в експлоатация на Трансадриатическия газопровод, търсенето на синьо гориво от Русия може да намалее с една трета. Още по-сериозни загуби се очакват на Балканите.

Още през 2021 г. по 1 млрд куб. м трябва да потекат по тръбопровода ТАР в Гърция и България. Ако се отчете, че през 2019 г. двете държави заедно са купили от „Газпром“ приблизително по 2,4 млрд куб. м, това означава, че доставката на руски газ за тези два пазара може да спадне с 40-45 %, а при ниско потребление заради топла зима или продължително противоепидемично затваряне и наполовина. При всички случаи новогодишното изявление на българския премиер Бойко Борисов за началото на „пълна диверсификация“ на газовите доставки и обявената на 3 януари в рамките на телефонен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев покана да посети България, свидетелства за намерението на София да закупи максимално възможни обеми азербайджански газ.

Възможно е по чисто технически причини през 2021 г. България да не купи от Азербайджан 1 млрд. куб.м газ, тъй като до есента доставките от ТАР ще се осъществяват чрез временния пункт близо до Кулата заради незавършения интерконектор IGB. Този тръбопровод с дължина 182 км трябва да свърже гръцката и българската газопреносни системи и при проектна мощност от 3 млрд. куб. м ще позволи София не само да купува в пълен обем азербайджански газ от ТАР, но и да изнася втечнен газ през действащия гръцки терминал на втечнен газ (или през планирания). На фона на такива фундаментални промени в пренареждането на силите на газовия пазар в Югоизточна Европа, включването на Сърбия към „Балкански поток“ е само промяна на маршрута на руския тръбопроводен газ в тази относително неголяма държава. Преди горивото минаваше през Украйна и Унгария, а сега, година след официалното пускане в експлоатация на „Турски поток“, ще минава по дъното на Черно море, след това през Турция и България. Сърбия очевидно ще спечели от променения маршрут и транзитните такси, тъй като по данни на агенция „Интерфакс“, цената на руския газ за нея е намален с 240 долара до 155 долара за куб. м. Това повишава конкурентноспособността на руския газ. В същото време „Газпром“ все още не е решил поставените от Кремъл стратегическа задача да прекрати изцяло транзита на газ през Украйна.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.4 от 17 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Коректен
1 Отговор
Блажени са вярващите.

Оценка:
-19 +62

да де
2 Отговор
Всичко това е добре само, че някак си никой не говори в цифри кое колко струва та да си направим сметката има ли файда.

Оценка:
-6 +70

Вълко Червенков
3 Отговор
Вън русопитеците от България!

Коментиран от #9, #15


Оценка:
-74 +38

Яверт
4 Отговор
Дали е руски или азерски газ, кранчето е в ръцете на Ердоган.

Коментиран от #69


Оценка:
-15 +66

Ивайло
5 Отговор
Руснаците продават най-евтино, но нашите продажници купуват от другаде за да угодят на американците и да прибират комисионни. Разбира се, сметката я плащаме ние

Коментиран от #14, #28


Оценка:
-36 +93

мдааа
6 Отговор
Сега разгневихте българосъветските шейхове ...

Оценка:
-42 +23

Фазанлиев Рахил
7 Отговор
Каква радост само! От тук нататък руснаците вероятно ще се молят някой да им вземе газ и за без пари.

Оценка:
-45 +24

злобар
8 Отговор
Абе байно през оная ми ти работа е откъде ще внасяме газ след като знам че винаги ние крайният потребител е потърпевш . И не забравяй едно,че руснака свирне ли на азера и той ще ти врътне кранчето и тогава друга песен ще запееш ..

Оценка:
-12 +60

9
Този коментар е премахнат от модератор.
Бай Манчо
10 Отговор
Дайте цените , не ни говорете за монопол .

Коментиран от #29


Оценка:
-5 +53

А стига бе
11 Отговор
Да бе-търсенето на руската газ щяло да падне-затова Германия драпа и защитава С Поток 2...затова Япония и Ю Корея имат предложение към Русия за газопровод...Затова Китай иска втори газопровод Сила Сибири...А търсете си балъци другаде...

Оценка:
-16 +73

Тери
12 Отговор
Важното е да има конкуренция за цената и всеки ще си направи сметката от къде да копува !

Оценка:
-6 +36

13
Този коментар е премахнат от модератор.
мдааа
14 Отговор

До коментар #5 от "Ивайло":


Справка - Р.Овч.

Оценка:
-14 +7

tost
15 Отговор

До коментар #3 от "Вълко Червенков":


Вън крава бойс от България, не са инвестира ли и един пробит долар 💲на наша, земя.

Коментиран от #17


Оценка:
-9 +42

Бай Ганьо
16 Отговор
А ако Москва реши да ни наложи санкции, и да ни спре газа, тогава К'ВО?! Сигурно ТУЛУПА ще започне да пръцка, за да напълни тръбите!!!

Оценка:
-12 +38

Вълко Червенков
17 Отговор

До коментар #15 от "tost":


Марш в Сибир,продажен рубладжия.Ватенките окрадоха златото на България,урана и произведения на изкуството които са в Ермитажа.

Коментиран от #21, #22, #39, #43, #44, #50


Оценка:
-48 +20

18
Този коментар е премахнат от модератор.
1234
19 Отговор
Сащ натискат всички но за цени не говорят. Това е ик война срещу Русия. Пуснаха печатницата с дотациите за шистака иначе губят войната. Сащ няма да издържат дълго, самонадеяни са

Оценка:
-11 +38

Хохот
20 Отговор
Хърватия да продава газ на Унгария и Украйна, наистина ли?

Оценка:
-2 +37

аз съм
21 Отговор

До коментар #17 от "Вълко Червенков":


"Свети Наум" ?!?

Оценка:
-1 +14

22
Този коментар е премахнат от модератор.
Нямам срам
23 Отговор
Мен хич не ме вълнува след като нямам шкафче от Газпром.. на слънчеви панели съм и не плащам ток . Далеч от големия град на чист въздух .

Оценка:
-7 +9

24
Този коментар е премахнат от модератор.
25
Този коментар е премахнат от модератор.
Карлуково
26 Отговор

До коментар #25 от "Нямам срам":


Недей така.Остави момчето намира.Болно е, но ние пак ще си го приберем, и санитарите ще го вразумят...хахаха.

Оценка:
-1 +11

барчо
27 Отговор
Интересна статия, не видях най-основното!!! Цени на азербейджански, руски и т.н. газ франко България. Всъщност видях само руска цена. Дайте смело и другата. Огласявайте ги тези неща, нали има свобода на словото и прозрачност!!! Щом азербейджанската е по-евтина, руската не я искам. Ако обаче е обратното, ще искам руската.

Коментиран от #31, #41


Оценка:
-0 +41

Даниел Стефанов
28 Отговор

До коментар #5 от "Ивайло":


ИВАЙЛО, МАЙ СИ БАВНО РАЗВИВАЩИ?

Оценка:
-3 +2

Казуар
29 Отговор

До коментар #10 от "Бай Манчо":


Ти съгласен ли си да ти се дава по евтина храна, но да те държат на верижка.

Коментиран от #33, #47, #48


Оценка:
-17 +3

чеге
30 Отговор
Каква полза като ние обикновеният народ няма да видим никаква файдичка от всичко това дори още ще му вдигнат цената !

Оценка:
-3 +18

който се интересува
31 Отговор

До коментар #27 от "барчо":


ги знае и знае къде ги пише, който си е бля бля се чуди как да извърти нещата та руско - окупаторският газ да е най евтин в неговата глава само.

Коментиран от #36, #75


Оценка:
-15 +5

Независим
32 Отговор
Загубила ама друг път. 100% от Газа който влиза в България е от Газпром. За други ще почакаме.

Оценка:
-8 +12

Бай Ганьо
33 Отговор

До коментар #29 от "Казуар":


A ти съгласен ли си да ти се дава по-скъпа храна, и да те държат изкъсо на верижка? Справка Ф-16, и газ от ФАЩ.

Коментиран от #49, #61


Оценка:
-6 +21

ЗЛОБАТА , ЗЛОБАТА,
34 Отговор
НАНАСЯ СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ БЪЛГАРОФОБИ, ПОЛША, ЛИТВА, ХЪРВАТИЯ И т. н. се отказват от скъпият руски газ, не са по прости от вас!

Коментиран от #38


Оценка:
-19 +10

БРАВО
35 Отговор
ГЛУПОСТИ!

Оценка:
-0 +7

Българина
36 Отговор

До коментар #31 от "който се интересува":


Ганьо, турците и сърбите с удоволствие купуват руския газ, но на нас от "Козяк" ни е наредено да хвърляме кал по Русия, и да вървим срещу интересите си.

Оценка:
-7 +20

В.В.П.
37 Отговор
Ака, бала,,Вс е от Русия... Повече диверс,по големи цени..Така са правилата.За България..За шопите,цените трябва да са тройни.Честно е..

Коментиран от #54


Оценка:
-6 +7

Де Факто
38 Отговор

До коментар #34 от "ЗЛОБАТА , ЗЛОБАТА,":


Колега, днес е 05.01.21-ва, а не ПЪРВИ АПРИЛ....хахахаха,селските ви номера минават само в село Банки....хахаха.

Оценка:
-1 +13

дончичо
39 Отговор

До коментар #17 от "Вълко Червенков":


По-добре в Ермитажа ,отколкото в частни западни колекции...умницата на мама

Оценка:
-5 +9

алабала
40 Отговор
А в цифри, говорете в конкретни цифри и колко и кои продукти ще поевтинеят и кога тлед тая пуста диверсификация, а не алала бала лицемери долни

Оценка:
-0 +12

оня с коня
41 Отговор

До коментар #27 от "барчо":


Не се ВТОРАЧВАЙ в Цената на Газа от Русия,Азербайджан и останалите Доставчици - ЕЛЕМЕНТАРНО И ГЛУПОВАТО Е!И ще дам пример със Сърбия:Предлага й Русия по-евтин Газ,но това е съпроводено с КУПИЩА УСЛОВИЯ И ОГРАНИЧЕНИЯ както в Икономическо,така и в Политическо отношения!Или грубо казано:Ще купуваш "това и това" САМО ОТ НАС,а НЕ от ДРУГИ,НЕЗАВИСИМО че цената им е по-изгодна!Ще сключваш Договори САМО С НАС за ключови за Икономиката Проекти и те ще се изпълняват от наши Работници,пък Ти НЯМА ДА СЕ ПАЗАРИШ за Цената/ЖП-то в Сърбия се "разширява и модернизира от Русия ТОЧНО ПО ТОЯ НАЧИН/.Е затва е казал Народа:"Не вярвай на Данайците ДОРИ когато ти носят Дарове"!Ами нали и Ние 45г им сърбахме попарата на Братушките- карахме със сравнително Евтин бензин,но САМО ЖИГУЛИТА И МОСКВИЧИ- всьо астально- Запретено за внос!:)Така че тая "преференциално" руска цена ти излиза през носа!

Коментиран от #52, #76, #81, #84


Оценка:
-15 +13

другарят
42 Отговор
Писали, писали от Гьобелсовата медия дойче веле, но не написали "случайно" най-важното!? Това че потреблението на газ в Европа постоянно расте, както и доставките на руски газ за Европа! Също така не са споменали че така нареченият "американски" втечнен газ може да се окаже пак руски от Ямал където себестойноста му е най-ниска, но този път ще ни го продават с американска надценка!

Оценка:
-2 +14

tost
43 Отговор

До коментар #17 от "Вълко Червенков":


Скъпи ми Червеновълков, отивам веднага в Сибир, когато любимия русофоб Борисов вкара и един комунист в затвора 🤭, а за злато питай канадската Дънди.......... можеш да се поинтреуваш и за Мариците made in USA 😉.

Оценка:
-3 +10

44
Този коментар е премахнат от модератор.
Нинка.
45 Отговор
Ейй, в момента съм в Ермитаж,Кажи Ко да гледам???!!!Марш в гроба!!!.

Коментиран от #46


Оценка:
-5 +5

Нинка.
46 Отговор

До коментар #45 от "Нинка.":


До 17

Оценка:
-0 +2

православен
47 Отговор

До коментар #29 от "Казуар":


много правилно очерта ситуацията в България в момента - евтина храна и на верижка, така от 30 години не мислиш ли? България е предадена от продажните си политици за васална такава на краварите и техните розовобузести подопечни в гейропа

Коментиран от #58


Оценка:
-4 +12

Седесарят..
48 Отговор

До коментар #29 от "Казуар":


Казуара,да се върже,и да му се дава една супа на ден.Жив е живота.Каймата в супата,да е от Макдоналдс. !!!Ухааа.

Оценка:
-1 +8

Казуар
49 Отговор

До коментар #33 от "Бай Ганьо":


А ти спомняш ли си 2009 г. или памета ти е къса.

Коментиран от #64, #82


Оценка:
-7 +0

Сега едни
50 Отговор

До коментар #17 от "Вълко Червенков":


други ватенки, канадски, ти крадат златото, дръвник, ама за тях нищо не казваш.
Да не говорим за едни трети ватенки, американски, които ти продават скъп ток.

Коментиран от #57


Оценка:
-3 +13

Това е
51 Отговор
Статията е предназначена за да пълни ушите на наивните с боза , докато им го набиват в ..... . Де Факто истината - руските газови клещи обхванаха Европа от Север , и от Юг заобикаляйки Украйна , което бе основната цел на Русия. От Азербайджан идва микс от руски и азерски газ , още един алтернативен маршрут на Газпром. Няколко конектора за ВГ не могат да променят статуквото , защото там газа ще се плаща на политическа цена , а не икономическа . Реално Руският газов монопол би могъл да бъде заплашен единствено от тръбен газ идващ от Катар , С Арабия , Иран , Туркменистан , и то трябва тези държави да са с обединени усилия и съюзи.

Оценка:
-2 +13

Нинка.
52 Отговор

До коментар #41 от "оня с коня":


Сърбай си кравешката чорбичка,кротко и сладко.!!! .

Оценка:
-1 +12

д швейка
53 Отговор
Не знам дали сте газифицирани пишештите специалисти но в България 1000 куб.метра струват 1600 лв на битов потребител.Това е по важно-кой прибира разликата и къде отиват парите.При 3 милиарда и половина газ сумата е огромна

Оценка:
-1 +9

Х@йло
54 Отговор

До коментар #37 от "В.В.П.":


Аз зная друго .. Повече доставчици - по-ниски цени ... Елементарно !

Оценка:
-4 +1

коментар
55 Отговор
Добре, вече монопол няма да има. Хайде да видим с колко ще падне цената на газта! Нали в това е смисъла на всичките ви машинации тъмни действия. Или пък ще се повиши от сега нататък?

Оценка:
-1 +10

Рачко Пръдлето
56 Отговор
Русоробите изперкаха, сърбите ще им намалят цената на газа с 240 $ до 155 разбирате какъв обир е била монополната руска газ за народите на балканите. Ние плащахме 420$, а на Германия я продаваха по 280$.И защо ли? Защото Русия купува качествени машини от Германия и няма как да ги изнудва с цената на газа.

Коментиран от #67, #70


Оценка:
-4 +5

Валенка
57 Отговор

До коментар #50 от "Сега едни":


Питай подписалите дългосрочните договори ..😁😤

Оценка:
-0 +4

Казуар
58 Отговор

До коментар #47 от "православен":


За какви кравари говориш, ти си някакъв русоид с бетонна глава. България е в Европа и НАТО и ти всуе се мориш.

Оценка:
-10 +3

big
59 Отговор
Вярно е, че на пазара се появиха нови играчи и се очакват други:
Израел и Египет, ако откритите от Турция залежи до Кипър и в Черно море се окажат толкова големи, както казват, и те ще се включат в този списък. Разбира се, има и други играчи и основно остава цената. Така или иначе разхода на газ ще се увеличава за сметка на въглищата, а в някои държави и атомната енергия. В този смисъл няма да има намаляне на руската газ, т.к. ценово е много по-атрактивна! Проблема ще бъде основно за американския втечнен газ и скъпите съоръжения, които вече са изградени - цената няма да е конкурентна на тръбния или танкери от Близкия изток.

Оценка:
-1 +7

Р.овч.крадецът на ток
60 Отговор
О,русофилите се разкудкудякали! Забравиха ЕС кого осъди за цената на газа, забравиха с колко намалиха парното и Газпром колко пари върна на България. А в световната търговия кръв се повръща, а пари не се връщат.

Оценка:
-8 +5

да питам
61 Отговор

До коментар #33 от "Бай Ганьо":


Ганчо , помниш ли как се купуваше Лада навремето ?! М??

Коментиран от #65


Оценка:
-6 +4

Моше
62 Отговор
Денисчо, младо еврейче от Дойчевеле,
Иска ви се, ама няма.
Нищо, мечтите са безплатни за сега, докато вашите мошета на намислят и тях да обложат с данъци.
п.п.
Все се каня да те питам и забравям- Абе, ти рязан ли си ?

Коментиран от #74


Оценка:
-2 +9

ПЕНКО
63 Отговор
" ИСКАМ ИСКАМ АЗ -ГЛАВАТА НА РУСИЯ -ДА Я СЛОЖАТ НА ТЕПСИЯ !!! НО МЕЧТАТА Е ЕДНО , А ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА ТАВ .О " !!!!!!!!! И АЗЕРБАЙДЖАН Е РУСКИ - КОЙ ДОБИВА ГАЗЪТ ТАМ -- КОЙ ГО ТРАНСПОРТИРА И ДОСТАВЯ НАМ !?!?!?!?

Оценка:
-3 +4

Бай Ганьо
64 Отговор

До коментар #49 от "Казуар":


Спомням си дори и годините на тоталитаризма(сега е още по-зле), и точно затова дървените ви селско "демократични" номера НЕ МИНАВАТ.Спомням си, че дори Янчо Таков лежа в затвора, заради незаконен внос на няколко кожуха.Спомням си, дори и, че Фатик "лежа", въпреки, че баща му Шабан беше близък приятел с Тошо ТИКВАТА(Тодор Живков).Много неща си спомням, НО ТАКОВА БЕЗЗАКОНИЕ и БЕЗОБРАЗИЕ НЕ СИ СПОМНЯМ.

Оценка:
-1 +12

Бай Ганьо
65 Отговор

До коментар #61 от "да питам":


Когато водата ти стане 5 лева, а тока поскъпне до небесата, да не забравиш да си припомниш. че по времето на соца нямаше банани....хахахахаха.

Коментиран от #79


Оценка:
-3 +11

АНОНИМЕН
66 Отговор
За Северен поток-2 и за Навални - нищо ново! Сигурно затова Денис се заял с другите газови тръби?!

Оценка:
-0 +4

бацил
67 Отговор

До коментар #56 от "Рачко Пръдлето":


420 стана газа за България , когато оня тулуп Ал. Йорданов каза от трибуната на Народното Събрание - Ние не искаме да имаме нищо общо с Москва , и когато Бакърджиев отиде да подпише новият договор, му го подадоха в ответ - с готов напечатан договор .

Оценка:
-2 +9

Сатъра на Хана
68 Отговор
Азърбейджан
изнася и домати за Русия
......
Притеснява ме че Мутрите владеят българкия уеб SiteGround - типична ферма на тролове улица Олимпийска 6 , софия

Оценка:
-1 +2

Голем смях
69 Отговор

До коментар #4 от "Яверт":


То и в България има кран,а и в Гърция.Да не говорим ,че големия кран е в Украйна.

Оценка:
-2 +1

Ей,Пръдленце!!
70 Отговор

До коментар #56 от "Рачко Пръдлето":


Я,покажи фактурите и преводите в Райфайзенбанк.!!! Да не си светил на сделката???Тъй на голо кой вярва??.Иди на бензиноколонка в , Германия,Франция,Италия,Испания, Португалия,..и тогава ,кажи къде е по евтина???.В момента,зареждам дизел в Мадрид.,Репсол,продава на 0,69евро /литър...Колко е в София??

Коментиран от #71


Оценка:
-1 +6

Ей Пръдленце
71 Отговор

До коментар #70 от "Ей,Пръдленце!!":


Говоря за 0,69,евро/литър ,за бутан.Дизела е 1,18евро/ литър.

Оценка:
-0 +2

КОЧА
72 Отговор
Какво му е евтиното, 1.35 газ и 2.30 дизел. Не знам за София но при нас газа е 0.91 лв. и дизел 1.90 лв.

Оценка:
-0 +5

Ха ха ха
73 Отговор
Денисчо мамин: Яз не сакам яз да сам добре, язе сакам Русия да е зле, та да ми дадат един пробит долар!

Оценка:
-0 +3

74
Този коментар е премахнат от модератор.
ау ау
75 Отговор

До коментар #31 от "който се интересува":


ти като знаеш мого що не кажеш за цените. умник.

Оценка:
-0 +2

барчо
76 Отговор

До коментар #41 от "оня с коня":


Ще ти отговоря отзад напред. Който е тъп си е тъп във всички икономически строеве. При соца тъпънарите караха 20 годишни коли, средно умните караха нови соц коли, а хитрите караха западни коли. През 1967 г баща ми купи през кореком и друг човек модела на годината Ровър тс 2000. Нито е работил в чужбина, нито е работил за долари, нито имаше право да има долари, но когато човек има нещо в главата си, намира начин. Ако си гледал картички, филми или някакви документи изобщо от онова време ще се учудиш колко много западни коли собственост на българи се търкаляха по пътищата. Никога не е било забранено да си купиш западен автомобил. Когато аз се зажених през 80те години си купих форд гранада втора ръка без забележки. Що се отнася до Жигулито, то си е Фиат и когато е закупен лиценза е кола на годината. Пак ще кажа за пореден път. Не всичко при соца е било перфектно, но сега нещата са на ниво българина да бъде вписан в червената книга, където са белите мечки и други изчезващи видове. Що се отнася до цените на горивата и условията за тях ги разправяй на някой друг. Ти вярваш ли, че руснаците ще налагат на германците обвързващи условия с цената на газта и ще ги карат да купуват москвичи или нещо подобно??? Германците да не би да са тъпънари, та да се натягат толкова за техния поток и американците да ги разиграват??? Нещо си чул недочул и разбрал недоразбрал си мисля.

Оценка:
-0 +5

!!!?
77 Отговор
A..a, значи затова русофирлите надават кански вой и са толкова активни по социалните медии...защитават интиресите на Кремъл !!!?

Оценка:
-2 +1

Едно, срещу петнадесет !
78 Отговор
Сложете нужното след 1 срещу 15 и кажете: Глупости на търкалета публикуват. Фактите са: Рибата в морето, тигана на огъня. То си е газ дошъл тук от блок в Ч.м.

Оценка:
-0 +0

Казуар
79 Отговор

До коментар #65 от "Бай Ганьо":


Другарю, ти и подобните винаги забравяте, че тази социалистическа система сгромоляса по икономически причини. Начело с великият Съветски съюз.

Коментиран от #80


Оценка:
-4 +1

барчо
80 Отговор

До коментар #79 от "Казуар":


Господине! Явно не сте учили политикономия и по тази причина се изказвате неподготвен. За Ваше сведение по така нареченото тоталитарно време в едни училища учихме и политикономия на капитализма и политикономия на социализма съвсем отделно по една година. Най-голямата грешка на американците беше разбиването на соц. лагера. Едно временно решение за тяхното обогатяване като разграбиха всичко полезно от тях. Сега капитала няма откъде да граби и започва да граби от собствения си народ, още повече, че няма и кой да балансира. Няма и враг, та сега създават изкуствено. За последните 10 години богатите са станали още по-богати с около 90%, като в същото време другите са обеднели със същите проценти. Средната класа на коята се държи потреблението непрекъснато намалява и по тази причина световните икономики се задъхват. Точно по тази причина се появи и този ковид, та малко да отрегулира, но капитала пак го използва за забогатяване. Сега богатите ще станат още по-богати за още по-малко време, като другите ще обеднеят точно със същите проценти. Писа съм и пак ще го напиша, че в момента в който средната класа се стопи и има критична маса от безимотни, ще се случи случката от 1917 г и най-вероятно ще дойде от САЩ, Няма да е днес, утре или в други ден, но натам вървят нещата.

Оценка:
-0 +5

хахаха
81 Отговор

До коментар #41 от "оня с коня":


ти вероятно си присъствал при подписването на договора между Русия и Сърбия? :)))

Оценка:
-0 +1

хахаха
82 Отговор

До коментар #49 от "Казуар":


всички помнят 2009 и как украйна крадеше яко газ...

Оценка:
-0 +3

МАЛКА пенсИЯ
83 Отговор
Файда,за нашего брата,йок,только,за управляващите.

Оценка:
-0 +0

Бойко Чекмеджиев
84 Отговор

До коментар #41 от "оня с коня":


И неговата фуния наливат ли наливат тиквен мозък. Като гледам сърбите колко са зле чак ми се плаче! Чак БВП им е повече от нашия,толкова са зле. И 200хил армия имат и самолети и ти не знаеш колко. С тея тъпи лекции може да те признаят за профсор в партийния университет в Банкя. И гледай да си там официален-по прашки и високи токчета и знамето с дъгата на рамо. Че иначе не си свободен а репресиран.

Оценка:
-0 +2

Чичи
85 Отговор
Преди време ония от СДС-то ни убеждаваха как като скъсаме с Русия и се обърнем към Запада бензина щял да поевтинее. Видяхме какво стана и с бензина и с тока и с хляба и със здравните грижи че станаха платени ама нищо-важното е да се плюе против Русия. Нищо че племето ни изчезва , нищо че руските туристи поддържат туристическия сектор-важното е да плюят по русия едни такива дет не си вземат хапчетата

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Боб Дилън
Носителят на Нобелова награда за литература за творчеството си
Многократно съм си задавал въпроса: Литература ли са песните ми?"

Още бисери
ТОП 5