Last news in Fakti

11 Януари, 2021 18:12 1 868 20

Повечето европейци ще ограничат летенето и приема на месо заради климата

  • климат-
  • глобално затопляне

Гражданите усещат влиянието на климатичните промени и искат да бъдат предприети безпрецедентни действия срещу климатичната криза, заяви вицепрезидентът на ЕИБ

Повечето европейци ще ограничат летенето и приема на месо заради климата - 1
Снимка: Shutterstock

Повечето граждани на ЕС възнамеряват да летят по-малко и вече консумират по-малко месо, за да дадат приноса си в борбата с климатичните промени. Това сочат резултатите от изследване, публикувано днес от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и цитирано от Ройтерс.

Сред 27 700 участници в анкетата от 27-те членки на ЕС, 74 процента посочват, че по екологични причини възнамеряват да летят по-рядко, след като бъдат отменени ограниченията, свързани с COVID-19. Сред тях 43 процента са готови да правят това "винаги", а 31 процента - "от време на време", предава БТА.

Европейският авиационен сектор е критикуван от клиенти и регулаторни органи заради въглеродния отпечатък на полетите. Същевременно браншът се бори със срив в търсенето на фона на пандемията от коронавирус.

В проучването, проведено през октомври-ноември 2020 година, 66 процента от европейците заявяват, че вече ядат по-малко месо, за да допринесат за борбата с климатичните промени, а други 13 процента заявяват, че скоро ще направят подобна промяна в диетата си.

Заради COVID-19 световните емисии на въглероден диоксид през 2020 г. се свиха спрямо предходните години. Миналата година обаче все още е сред най-топлите в историята, което сочи, че са необходими по-бързи действия за намаляване на въглеродните емисии, за да се избегне катастрофално затопляне на планетата в бъдеще.

ЕС разработва голям пакет нови мерки за намаляване на замърсяването, включително реновиране на сгради с цел повишаване на енергийната им ефективност, налагане на по-строги стандарти на производителите на автомобили и други.

Гражданите усещат влиянието на климатичните промени и искат да бъдат предприети безпрецедентни действия срещу климатичната криза, заяви Амброаз Файол, вицепрезидент на ЕИБ.

ЕИБ, която е "инвестиционното подразделение" на ЕС, може да помогне на хората да възприемат по-екологични навици, като финансира чистата енергия и транспорта с ниски въглеродни емисии, допълни Файол.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    26 2 Отговор
    Честито на ,,печелившите,, Новия Ред дойде..
  • 2 гост

    21 2 Отговор
    Сега трева ли ще пасем ?

    Коментиран от #11

  • 3 Закъснели сме

    24 1 Отговор
    Хората отвъд океана се отказаха от "ония" си работи, вие с една пържола се правите на демократи
  • 4 Спиридон

    12 3 Отговор
    Сетила се е Мара, да се побара! Трудно се въстановява климата.
  • 5 Stéphanie 🎲

    18 5 Отговор
    действия срещу климатичната криза 😳стига глупости такъв студ не си спомням и лятото не бе много топло .Какво общо има месото 😂😳 да не сме вегани месото вечер е задължително .Не разбирам статията е много объркваща
  • 6 Без

    17 1 Отговор
    месо европееца ще стане хептен стерилен.

    Коментиран от #10

  • 7 atakade

    7 0 Отговор
    те са си ограничили отдавна мисленето в прогрес - за това си вкарват малоумни и отвън - лицемерна работа
  • 8 Охо Бохо

    11 0 Отговор
    Малииий, всеки ден глупост, след глупост. От атлантическите "ценности" полово неутрални от еврогейските намаляване на кравите, щото изпражненията им са вредни за климата.
  • 9 Свилен

    9 0 Отговор
    Ще има нови технологии и нови цени. Живота ще се пренася във въздуха и не разбирам как ще "свалят " самолетите. Темата екология ще бъде новия вирус Ковид19. Хората трябва да се управляват и манипулират!
  • 10 Stéphanie 🎲

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Без":

    Според известния биолог Виктор Долник човекът е животно, което се храни и с месо. И ако през първите години от живота си не получава месен белтък, намалява способността си за обучение и адекватна реакция. Следователно, лишаването на децата от 3 до 8-годишна възраст от месо вреди и на общото, и на умственото развитие.
  • 11 Няма

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    да летим. Ще увеличим водката и ракията за да лазим. И пак няма да ни хванат!
  • 12 А най-добре е

    15 1 Отговор
    джендърите да си бият газо и да не с@рът. Едно време всяко семейство по селата е имало по 3-4 деца,по 20 овце, 2 говеда,свине,коне, кокошки,патици и др.животни и е нямало такива промени в климата. Сега самолети, бомби,коли, сечене на гори,тецове, торове и нефтодобивна промишленост и виновна е храната ли?
  • 13 Сандо

    8 0 Отговор
    Още едно доказателство за успехите,постигнати в зомбирането на западняците.И с нас постъпват по същия сценарий,като че ли с младите имат вече успех.
  • 14 Цеко сифоня

    6 0 Отговор
    Ок, за летенето съм съгласен, но мръвката не си я давам !
  • 15 Европеец

    7 0 Отговор
    Аз от утре спирам и пърденето.
  • 16 Неучуден

    2 1 Отговор
    Ама че ще дойде такова време, когато хората сами и доброволно ще започнат да ограничават желанията си и че така ще е за в бъдеще с доброволно вегетарианство и вече нищо няма да е същото, още преди 100години го бе прогнозирал демократа и социалист Петър Дънов...!!

    Коментиран от #17

  • 17 Петър

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Неучуден":

    Дънов е бил ненормалник, а последователите му са шматки.
  • 18 Онзи

    0 5 Отговор
    Доказано е че животновъдството замърсява въздуха повече от всички превозни средства взети заедно. Също е доказано че животинските продукти причинява рак,диабет,проблеми със сърцето и какво ли още не. Ама като ви гледам тук вие знаете повече от няколко хиляди учени. Балъци.
  • 19 Николай

    2 0 Отговор
    Една лъжа, милион пъти повторена, не става истина.
  • 20 Кауш

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Повечето граждани на ЕС възнамеряват да летят по-малко и вече консумират по-малко месо, за да дадат приноса си в борбата с климатичните промени.
    Тони, ти видял ли си летящ европеец?