21 Януари, 2021 13:52 2 560 19

Първият ден на Байдън: това са най-важните му решения

  • джо байдън-
  • сащ-
  • указ-
  • решения-
  • президент-
  • вашингтон-
  • белия дом

Джо Байдън не губи време: още в първия си ден на поста той подписа 17 указа

Първият ден на Байдън: това са най-важните му решения - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Носенето на маски става задължително

С първия си указ Байдън направи носенето на маски задължително навсякъде, където има юрисдикция. Във всички федерални институции, включително в пощенските служби, както и в самолетите и влаковете през следващите 100 дни ще се влиза само с маска.

Обратно в СЗО и в Парижкото споразумение

Джо Байдън отменя две ключови решения на Доналд Тръмп - напускането на Парижкото споразумение и на Световната здравна организация. Антъни Фаучи, главният специалист по инфекциозни заболявания в САЩ, ще ръководи американската делегация в СЗО. Що се отнася до политиката за климата - Байдън нареди да бъдат отменени всички въведени по времето на Тръм вътрешни правила, които вредят на климата. Новият американски президент спря и спорен проект за изграждането на нефтопровод.

Повече защита за засегнатите от пандемията

Байдън удължава до 31 март забраната за прогонване на наематели, които в резултат от пандемията не могат да си плащат наема. До края на септември ще бъде отложено и плащането на вноските за студентските кредити, финансирани по федерални програми.

Срещу расизма и неравенството

Новият американски президент разшири значението на понятието “равенство”. То вече включва всички възможни малцинства - от афроамериканците през хората с увреждания до представителите на LGBTQ*-общностите. Всички държавни структури се задължават да се борят срещу неравенството. Друг указ, базиран на решение на Върховния съд от миналата година, забранява дискриминацията на работното място.

Край на стената и на забраната за влизане от мюсюлмански държави

Едно от първите решения на Тръмп, предизвикало сериозен отзвук и довело до редица дела, беше забраната за влизане в САЩ за гражданите на няколко мюсюлмански държави. Съществени части от тази забрана бяха отменени от съдилищата, а сега в историята отиват и последните останки. Друго ключово обещание на Тръмп - изграждането на стената по границата с Мексико, така и няма да бъде изпълнено докрай. Над 700 километра вече са готови, но сега строежът на стената се преустановява.

Шанс за децата на имигранти

Тръмп прекрати програмата DACA, която даваше право на непълнолетните, пристигнали нелегално в САЩ, да получат статут. При определени условия те можеха да получат разрешение за работа и достъп до здравно осигуряване. Сега Байдън иска да разшири тази програма и да даде възможност дори за получаване на гражданство. Интеграцията на бежанците също ще е приоритет на новата администрация. 46-ият президент на САЩ отмени и президентския указ, според който Департаментът за вътрешна сигурност трябваше на всяка цена да екстрадира нелегалните имигранти.

Демократите с мнозинство в Сената

Докато Байдън подписваше укази и отменяше решения на своя предшественик в Белия дом, неговата заместничка Камала Харис участва в процедурата по полагане на клетва на трима нови сенатори от Демократическата партия. Така балансът в Сената между демократи и републиканци се изравнява - 50 на 50, но като председател на Горната камара на американския Конгрес Харис има решаващия глас. Сенатът вече гласува и първото си решение - с 84 гласа “за” и 10 “против” Аврил Хейнс беше избрана за шеф на разузнаването и така стана първият член на кабинета на новия американски президент.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    31 7 Отговор
    БАЙДЪН слуга на СОРОС не на ИСТАНБУЛСКАТА конвенсия
  • 2 Хю Хафнер

    24 6 Отговор
    Това на бюрото в черните папки порно списания ли са!!!?

    Коментиран от #7

  • 3 Цуци

    16 2 Отговор
    Той с маска интам ли бре? Или ако го тресне вируса ще доди бинбянка
  • 4 Мнение

    27 5 Отговор
    Джо куклата на конци, сега ще се "развихри", или по-точно ще го играе какъвто му наредят!

    Всичко до тук говори за управлението от т.нар. "елит" ("дълбока държава"), че не просто не е конспирация, ами вече няма кой да ги спре да си правят каквото си щат с човечеството!!!
    Напр. как след като няма открито лечение, имаме постоянно "излекувани" от ковид???
    А какво стана с останалите грипове и вируси, ковид ги изяде и остана само той ли???
    С какви очи ще лобираш и рекламираш нетествани ваксини (от които вече има немалко поминали), а в същото време ще говориш нещо за някаква демокрация???
  • 5 tost

    14 4 Отговор
    Стига с тоа байдън, дайте нещо за нашия вожд Тиквуции......... Къде е ходил с жипката, някоя лентичка къде е резнал........ някое язовирче да види дали има вода. И така както е казал великия Фреди Мерюри:"Шоуто трябва да продължи" до следващите избори.

    Коментиран от #8

  • 6 РАДИО ЕЛТО

    21 2 Отговор
    БОГ е създал АДАМ и Е В А а не АДАМ и АДАМ
  • 7 Тоа па

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хю Хафнер":

    Погребални списъци .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аз съм

    6 3 Отговор
    Кравар
  • 10 дъртвейдър

    14 3 Отговор
    На тая възраст, всеки ден е важен!
  • 11 В.В.П.

    11 1 Отговор
    Аз,роботът,от далечната колония,съм дълбоко развълнуван.И умилен .Толкова е мило,хора!!!Тенкююю,Джо.!!!
  • 12 Пръц

    16 3 Отговор
    Изкуфеляка подписва каквото му подхвърлят черните джендъри.Важен е подписа.Последствията после.
  • 13 Може да ги надари с права да

    12 2 Отговор
    застанат начело на Междугалактическия съюз, с права сутрин да са гейове, вечер травестити, докато затварят хората и няма работа, права няма.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Зайко Байко многознайко

    1 1 Отговор
    Сега Байдън ще ги эабърка такива, както нашия умопомрачителен умник ги эабърка с македонците, че после 50 години няма да стигнат эа решаване на проблемите!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.