Last news in Fakti

27 Януари, 2021 16:13 1 867 37

ЕС започва широк дебат относно застаряването на населението

  • ес-
  • дебат-
  • ек-
  • зелена книга-
  • демографска криза-
  • население-
  • възрастни хора-
  • застаряващо население

През следващите десетилетия броят на възрастните хора в ЕС ще се увеличи

ЕС започва широк дебат относно застаряването на населението - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия представи днес зелена книга, с която да се постави началото на широк политически дебат относно предизвикателствата и възможностите, свързани със застаряването на европейското общество. В нея се описва въздействието, което тази ясно изразена демографска тенденция оказва върху икономиката и обществото ни, и се отправя призив към обществеността да изрази мнението си за това какви действия да се предприемат в отговор на тази тенденция, като участва в обществена консултация, която ще продължи 12 седмици.

Дубравка Шуица, заместник-председател на Комисията, отговарящ за демокрацията и демографията, заяви: Фактът, че живеем по-дълго и по-здравословно от предишните поколения, показва колко успешна и силна е нашата социална пазарна икономика. Също така обаче това поражда нови предизвикателства и разкрива възможности, които трябва да обмислим. С настоящата зелена книга ще се постави началото на дискусия относно разгръщането на пълния потенциал на застаряващото население — характерните за него движещи сили за иновации, и необходимите мерки на политиката.

В зелената книга се очертава дебатът относно застаряването на населението, като се посочват бързината и мащабът на демографските промени в нашето общество, както и въздействието, което това оказва върху нашите политики, и въпросите, които трябва да си зададем вследствие на това. Обхватът включва всичко — от насърчаването на здравословния начин на живот и ученето през целия живот до укрепването на системите на здравеопазване и полагане на грижи, за да се отговори на нуждите на по-възрастното население. В документа се подчертава необходимостта да се привлекат повече хора към работната сила, изтъкват се възможностите за създаване на работни места и се разглежда въздействието от застаряването на населението върху нашия професионален път, благосъстояние, пенсии, социална закрила и производителност.

Зелената книга възприема подход, основан на жизнения цикъл, който отразява всеобщото въздействие от застаряването на населението върху всички поколения и етапи от живота. По този начин в нея се изтъква колко е важно да се намери точният баланс между устойчивите решения за нашите социални системи и да се укрепи солидарността между поколенията.

През следващите десетилетия броят на възрастните хора в ЕС ще се увеличи. В момента 20 % от населението е на възраст над 65 години и според прогнозите до 2070 г. хората в тази възрастова категория ще станат 30 %. Междувременно се очаква делът на хората на възраст над 80 години да нарасне повече от два пъти, достигайки 13 % до 2070 г. Аналогично се очаква броят на хората, които се нуждаят потенциално от дългосрочни грижи, да нарасне от 19,5 милиона през 2016 г. до 23,6 милиона през 2030 г. и 30,5 милиона през 2050 г. (ЕС-27).

Започналата днес обществена консултация е отворена за участието на заинтересовани граждани и организации от всички държави членки, включително на регионално и местно равнище. Резултатите от консултацията ще помогнат да се определи от каква подкрепа се нуждаят хората, техните региони и общности. Въз основа на резултатите Комисията ще обмисли възможни мерки на политиката, които да подпомогнат усилията на държавите членки и регионите за справяне с проблемите, свързани със застаряването на населението.

Настоящата Комисия постави демографското положение на челно място в политическия дневен ред на ЕС. Докладът на Комисията за въздействието на демографските промени от юни 2020 г. показа, че през последните 50 години очакваната продължителност на живота при раждане се е увеличила с около 10 години както при мъжете, така и при жените. Зелената книга относно застаряването на населението е първият резултат от този доклад и поставя началото на дебат по основните въпроси, свързани със застаряването в Европа. Тя ще бъде последвана от дългосрочна визия за селските райони, в рамките на която ще се разгледа и въпросът за обезлюдяването.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 0 Отговор
    Оказва се, че властимащите население не им трябва!
  • 2 Дарвин Чарлз

    13 2 Отговор
    Китайците ша ви компенсират.Така е у природата празно нема.Като сте нефели е така.

    Коментиран от #22

  • 3 Дъртак

    13 0 Отговор
    Аз съм Европа искам памперс,знамето на свободата!
  • 4 Ивайло

    22 0 Отговор
    Абе намекват ако може да се увеличава възрастта за пенсия ми се струва!!! Да станеш на 80, да се напикаваш и нас*раш и още да работиш!!!
  • 5 324

    27 0 Отговор
    За какво ще е дебатът бе? При отричане на жена и мъж, накарайте джендърите да раждат.
  • 6 СССР ☭

    20 3 Отговор
    Я Германия да каже колко хора изби в двете Световни войми и защо не е ликвидирана като държава досега?!

    Коментиран от #10

  • 7 Последния Софиянец

    18 4 Отговор
    Народе!На обяд Валери Симеонов показа среден пръст на хилядите момчета и момичета пред Партийния дом.Децата само си искаха работата за да не напуснат България.Докога ще търпите !

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 No Exit

    9 0 Отговор
    Без повече резки движения с имиграцията за работна ръка че и други ще тръгнат да се спасяват от ЕС
  • 10 Ивайло

    5 13 Отговор

    До коментар #6 от "СССР ☭":

    То щото в СССР нямаше лагери на смъртта и не измряха там хора - РУСНАЦИ, набедени за "врагове на народа"!!!

    Коментиран от #12, #37

  • 11 Горски

    17 0 Отговор
    Когато създаваш несигурна обстановка, ниско заплащане и високи разходи за издръжка, нама как да очакваш бум на ражданията. - Не знам тези какво има да обсъждат? - Те нещата са повече от ясни!
    Все повече изисквания, все повече работа, все по- високи разходи, все по скапана храна, все повече болести, все повече дългове...
    - Интересно какво очакват чиновниците? Притесниха се че няма кой да ги издържа след време?
  • 12 СССР ☭

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ивайло":

    Да но не са избивали други народи.

    Коментиран от #16, #36

  • 13 вДивия

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Показал е най-ценния си атрибут. С него се гъделичкат със Шкембе Войводата

    Коментиран от #15

  • 14 Антон

    4 5 Отговор
    Бе кво има да се дебатира.Да вкарват негри и афганци да им оправят демографията.
  • 15 Последния Софиянец

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "вДивия":

    Да го хванем ние родителите и да го тричаме.
  • 16 Ивайло

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "СССР ☭":

    Спор няма, но са избивали СВОИ!!! Абе какъвто и да е тоталитарен режим - комунизъм, фашизъм, щом завършва на "-изъм" - не е добре работата!!!
  • 17 реалистъ

    13 0 Отговор
    Като знам кои ще са дебатиращите, със сигурност накрая ще излязат със заключение, че демографския проблем може да се реши с бързото заселване на Европа на повече чернички от Африка.

    Коментиран от #26

  • 18 no name no face no number

    4 0 Отговор
    Под надслов: Как да изтребим дъртите и лак да не плащаме или да плащаме по малко
  • 19 КОЛКО

    4 0 Отговор
    ОЩЕ ЩЕ ДЕБАТИРАТЕ ЗА ВЪЗДРАСТ
    ХОРА?ТО НАЛИ ЗАТОВА ИЗМИСЛИХА
    ГРИПЧЕТО.
  • 20 Образование+ работни места за жени =

    6 1 Отговор
    Демографска криза. Това е елементарно, ама няма кой да го каже като политик. Иначе кариерата му е аут.
  • 21 Аз40🏴‍☠️

    5 0 Отговор
    Замисляли ли сте се защо? През 1954 г., в книгата си История на лекарствата, Морис А. Бийли уточнява: "Болестите са по-необуздани заради комерсиалната алчност. Когато тълпата от Rockefeler-Standard Oil си показа мускулите пред фармацевтичния и медицински бизнес по такъв огромен начин, че научната медицина (ако въобще има такава) беше превърната в такова изнудване, което редуцира за 10-20 г. много американски животи."
  • 22 Само питам

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дарвин Чарлз":

    Африканците,индийците,арабите забрави ли ги?

    Коментиран от #24

  • 23 оня с коня

    5 3 Отговор
    Богата Европа НЯМА УГОДИЯ!Трошат се Луди пари за Изследвания,Ваксини,Лечения,Суперапаратури и Свръхмодерни Санаториуми и Болници,Скъпоструващи Операции и Трансплантации за Удължаване на Живота на Европееца и изведнъж..."Ма Ний що ЗАСТАРЯВЯМЕ Уеее?!"
  • 24 GIURGIU

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Само питам":

    Латиносите и те
  • 25 На европейците не им трябва дебат

    7 0 Отговор
    Трябва им да почнат да е бат

    Коментиран от #28

  • 26 А ти какво предлагаш

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "реалистъ":

    От къде да вземат заселници?
  • 27 Парадокс

    2 0 Отговор
    Е как ще се увеличи бре, нали точно дъртаците умират от ковЧЕГид!? Радост за държавата и пенсионите дружества!
  • 28 Грух Джуланов

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "На европейците не им трябва дебат":

    Те са таковат ама все не улучват правилната дупка!!!!?

    Коментиран от #30

  • 29 плевен дъге

    3 0 Отговор
    В България бат Бойко и въобще всички управляващи, тези тенденции не ги интересуват.Все още няма даже държавна политика, нито статистика за всички проблеми на възрастните хора.Най-нормално си е например да останеш да живееш сам с напреднала деменция,докато някой комшия те намери вкочанен.Няма никаква финансова подкрепа и за хората,решили да направят домове за възрастни хора с деменция,или хосписи.Всичко е на частни начала и като имаш пари,плащаш,като нямаш гледаш сам родителя си,сменяш памперси и ходиш на работа едновременно.Пари за гледачи ту има ту няма и то за няколко часа.Това е българската политика при застаряване на населението.
  • 30 Че какво има да уцелват като имат само

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Грух Джуланов":

    Една налична....ама в нея не се хваща
  • 31 Спрете

    3 1 Отговор
    Феминизма и може и да раждат повече момичетата!
  • 32 минувач

    2 0 Отговор
    Споко няма да застарее населението! Нали затова е вируса-сериозно намалява възрастните.
  • 33 пророка

    0 1 Отговор
    Пускайте атомните бомби.Стига сте се мъчили.Файда от човека на този Свят няма.Само руши планетата.
  • 34 Ние

    2 0 Отговор
    ТОЗИ ЕВРОПЕЙСКИ СЬЮЗ Е ГОЛЯМА МУШЕНГИЯ . МАСКИ , ВАКСИНАЦИИ ДЕЗИФИНКТАНТИ ....... СА ДА НАПРАВЯТ ОГРОМНИ ПЕЧАЛБИ НА ГЬРБА И ПСИХЯСВАНЕТО НА ХОРАТА. ВЬН ОТ ТАЗИ МУШЕНГИЯ .

    Коментиран от #35

  • 35 Хи хи хи

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ние":

    Имаш избор Чамаданите с въшкарниците вакзал и право при монголотатарските славяни с дръпнати зъркели Много ще ти се зарадват
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ГХЧ

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ивайло":

    Да обясниш тогава защо въпреки лагерите и репресиите на тоталитарните режими германски , руски , български те се характеризират с висока раждаемост , и възпроизводство на бялото образовано население , и там такива проблеми никога не са седели на дневен ред . Да го обясня просто , мислещата и градивна държава подобно на съвестен градинар корени плевелите и бурените , които изсмукват жизнените сили на народа , и му пречат да дава богата реколта. Когато плевелите и бурените надделеят се случва това което става в момента . Не можеш да искаш раждаемост , когато си подложил на геноцид 85% от населението - културен, нравствен, образователен, социален, беззаконен , икономически , психологически . И проблема се изостря и задълбочава , когато сме най-бедни в Европа и не можем да паразитираме върху икономиките на други , и ставаме класически донори .