Last news in Fakti

28 Януари, 2021 08:52 1 675 13

Изправени сме пред климатична криза, сочи анкета на ООН

  • климат-
  • оон-
  • глобално затопляне

В речта си на ежегодния икономически форум в Давос генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за създаване на глобална коалиция за постигане на въглеродна неутралност

Изправени сме пред климатична криза, сочи анкета на ООН  - 1
Снимка: Shutterstock

Почти две трети от над 1,2 млн. анкетирани казват, че човечеството е изправено пред климатична криза. Това сочи проучване на ООН, най-мащабното по рода си. Млади и стари, богати и бедни, запитаните са от 50 държави, в които живее над половината от световното население.

Проучването показва, че движението за борба с климатичните промени, което възникна през 2019 година, ръководено частично от 16-годишната Грета Тунберг от Швеция, продължава да набира скорост и то въпреки пандемията от коронавирус.

Около 80% от британците, италианците и японците са заявили сериозни опасения от ефекта от климатичните промени. Следват ги Франция, Германия, Южна Африка и Канада, където над три четвърти от анкетираните също определят климата като глобален спешен проблем.

В десетки други държави, в това число Съединените щати, Русия, Виетнам и Бразилия - две трети от запитаните споделят същото мнение.

Най-честият отговор за решение на проблема е защита на горите и природата - 54% от анкетираните са избрали този отговор.

На второ място анкетираните предпочитат развитие на източниците на възобновяема енергия, употреба на екологични земеделски технологии и инвестиране в зелен бизнес и работни места.

На дъното на този списък е промотирането на вегетариански диети.

В речта си на ежегодния икономически форум в Давос генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за създаване на глобална коалиция за постигане на въглеродна неутралност:

"Трябва да сложим край на перверзните субсидии за изкопаеми горива от пари на данъкоплатците, трябва да сложим цена на въглерода. Трябва да променим данъчното облагане на дохода към облагане на въглерода, от данъкоплатците към замърсителите и трябва да се ангажираме да няма нови въглищни електроцентрали, мащабно да инвестираме във възобновяема енергия, особено за стотиците милиони хора, които все още живеят без електричество. Трябва да натиснем зеления превключвател".

Проучването показва, че светът и общественото мнение са на път да достигнат кипящата точка, в която ще се ускори преходът към въглеродно-неутрален свят.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС Натовец

    11 2 Отговор
    Ще ви ръсна малко с Барий, Стронций и Алуминий и ще се оправят нещата.

    Коментиран от #10

  • 2 Fate

    5 1 Отговор
    Точно тази снимка е абсолютно неподходяща
  • 3 боклуджия

    8 0 Отговор
    Баце не можа да се замъкне тая година на Давос, та да вземе някоя поръчка за "рециклиране" на отпадъците на света? Нищо, то предишната поръчка е за 30+ години, като концесия е това.
  • 4 Бачо Киро

    9 1 Отговор
    Значи питали на улицата и готово? Че те такива дето ги питат на улицата не знаят бъкел, особено в САЩ, те на това ще си базират политиката? На балъци, дето повтарят като папагали дрънканици от медиите? Що не вземат да скочат от някоя скала...

    Коментиран от #8

  • 5 Мисля

    6 1 Отговор
    Планетата пак ще си я има и ще се върти независимо от това какъв вид господства за момента на нея.След 2-3млр години земната цивилизация може пък да се бори за "кислородна неутралност"Така,че да си изживеем нашето време с финес.

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Аз40🏴‍☠️

    9 1 Отговор
    Само че Гретка беше рекламно лице на дедо ви Сорос, което обезсмисля т.нар. "обещания". Истината е: глобално затопляне, климатични промени! Ковид, ковид! Ограничения! Корона, корона, ваксини! Разхлабват. Пак увеличават, ваксини, локдаун. Икономическа криза, безработица, бунтове. Пляс 5G, химически следи, войни! Следват вагони, лагери. Смъкват до 500 млн и пак почва същото: "прекрасен живот" в обора. Хруп, хруп! Всичко е конспирация. Трайте си! Всичко ще се нормализира! Хруп-хруп!
  • 7 Психиатър

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мисля":

    С бетон в природата и в главите и масово горене на боклуци .Я ми ела без финес
  • 8 Дидо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    Ти си фул компетент същия като премиера дрънкаш на кухо с голямо самочувствие
  • 9 rule

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мисля":

    Ако, всички минем на фотосинтеза, проблемите се решават автоматично!:) Вчера говорих с едно дърво!:) То, сподели че колкото повече въглероден двуокис има на планетата толкова по-добре!:) Единствено беше против отсъствието на светлина, защото му се спъвала фотосинтезата!:) Обясних му че усилено се работи в тази област и вече има постигнати забележителни резултати!:)
  • 10 бл.134 в Зап. парк

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС Натовец":

    Криза ли ? Разцепете се от ядене .И стойте празни жилища! Па после климатична криза!
  • 11 Милиционер

    2 0 Отговор
    Дайте да се борим против климатичните промени в ЕС и САЩ, а Китай, Индия, Индонезия, Филипините, ЮАР, Бразилия, Русия, Мексико и Ко. ще чакат да постигнем резултати, след което ще решат да продължават да бълват, защото така им изнася...
    В глобалната милиция няма лабаво, така стоят нещата. Корпорациите са изнесли отдавна производствата си, а сега убиват бизнеса и трябва покупателната сила на домакинствата да намалява.
    Равенство, братя!
  • 12 Анонимен

    3 0 Отговор
    В статията не е написано , а и ООН явно не желае да го огласява , но "гласа на улицата" е получен от масирано проучване проведено като изскачаща реклама сред играещите на мобилни устройства следните игри : Angry Birds, Subway Surfers, Sudoku и Words With Friends. Преценете си сами тежестта на подобни гласове. Би било интересно какъв ще е отговора на същите въпроси ако респондентите бяха информирани за най-вероятните персонални последствия от мерките за "спасяване на света" . Защото съгласете се едно е да попиташ - Искате ли да предприемем мерки за да поправим климата , а съвсем друго е да попиташ например " Съгласни ли сте да плащате няколко пъти повече за електричество и за гориво с цел забавяне на глобалното затопляне?"
  • 13 Павел Пенев

    1 0 Отговор
    Нали много работите в ООН и ЕС,защо влизаме от криза в криза от всякакъв характер?